Faiz kemeri çok sıkıldı
10.09.2014 18:00Son güncelleme : 10.09.2014 18:00
Beklentilerin altında kalan yüzde 2.1'lik büyüme oranını değerlendiren Ekonomi Bakanı Zeybekci, "TCMB'ye faiz sitemlerimizin nedeni büyüme verisinde daha net görülebilir" dedi
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Merkez Bankası'na (TCMB) faiz konusundaki sitemlerinin sebebinin bugün açıklanan büyüme verilerinde daha net olarak görülebileceğini söyleyerek, yıl sonunda yüzde 4 büyümeye ulaşabilmek için son çeyrek performansının çok önemli olduğunu belirtti.
İkinci çeyrek büyüme verisi ardından yaptığı yazılı açıklamada Zeybekci, "İç talebin büyümeye olan katkısını etkileyen faktörlerden en önemlisi şüphesiz faiz oranları ve kredi kullanımı. Bu çerçevede TCMB'ye faiz konusundaki sitemlerimizin sebebi bugün açıklanan verilerde daha net olarak görülebilir. Faiz kemeri çok sıkıldı ve iç talep katkısı negatife indi. Bizim Türkiye olarak sürdürülebilir ve dengeli büyümemiz hem iç hem dış talebi büyümeye benzer katkıları vermesinden geçiyor" dedi.
Gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) bu yılın ikinci çeyreğinde iç talepte yavaşlama ve özel sektör yatırımlarındaki daralma nedeniyle beklentilerin altında yüzde 2.1 büyürken, ekonomistler verinin Merkez Bankası (TCMB) üzerinde faiz indirim baskısını artırabileceğini belirtiyor.
İlk yarıda elde edilen bu sonuçların OVP hedeflerine yakın seviyelerde bir yılsonu görüntüsü olacağına işaret ettiğini söyleyen Zeybekci, "Fakat, yüzde 4'ü görebilmemiz için iç talebin negatife inen katkısının yine pozitife dönmesi gerekiyor. Bunun için de dördüncü çeyrek performansımız çok önemli" dedi. Zeybekci, şöyle devam etti:
"Yüzde 4'lük büyüme hedefine yaklaşmak için, yılın kalan aylarında beklentilerin üzerinde bir performans göstereceğimize eminim. Bunu söylerken Avrupa'daki zayıf ekonomik performansı, Rusya, Suriye, Irak, Libya, Mısır'daki siyasi ve ekonomik gelişmeleri, gelişmekte olan ülkelerdeki yavaşlamayı, fon hareketlerinde ABD kaynaklı durgunlaşmayı göz ardı etmiyoruz. Bunların her biri bizim için negatif unsurlar. Her biri hem büyümemizi, hem ihracatımızı olumsuz etkiliyor ve etkilemeye devam edecek. Ekonomimiz bunlara rağmen büyümeyi sürdürüyor. Dış ticaretimiz bu olumsuz gelişmelere rağmen pozitif katkı vermeye devam ediyor."
Yılın ilk yarısında cari açığın GSYH'ya oranının yüzde 6.3 olarak gerçekleştiğini söyleyen Zeybekci, yıl sonunda bu oranın yüzde 6'nın da altına geleceğini, yüzde 5.5 civarında bir gerçekleşme beklediklerini söyledi.