Havelsan Kore`yi karıştırdı!
16.03.2015 13:56Son güncelleme : 16.03.2015 16:44
Havelsan`ın Kore`ye elektronik harp sistemi ihracına yolsuzluk skandalı damgasını vurdu.
Kore Cumhuriyeti ile Türkiye arasındaki savunma sanayi işbirliği kapsamında, TSK Güçlendirme Vakfı'nın bir kuruluşu olan Havelsan'ın gerçekleştirdiği EHES projesine yolsuzluk skandalı damgasını vurdu. The Lira'dan Ceren Dilekçi'nin haberine göre, Havelsan tarafından geliştirilen Elektronik Harp Eğitim Sahası (EHES) projesinde bahsi geçen yolsuzluk iddiaları üzerine büyük yerel silah aracısı bir şirketin şefi tutuklandı.
Kore haber ajansı Yonhap'ta yer alan bilgiye göre, Koreli Ilgwang Grubu'nun 66 yaşındaki Başkanı Lee Kyutae, Hava Kuvvetlerine yönelik geliştirilen Elektronik Harp Eğitim Sahası (EHES) kapsamında önerilen fiyatı şişirmek ve rüşvet fonu oluşturmakla suçlanıyor. Türk savunma şirketi Havelsan tarafından geliştirilen elektronik harp eğitim sahasının maliyetini şişirmek ve lobi faaliyetlerini finanse etmek için rüşvet fonu oluşturmakla suçlanan Lee Kyutae'nin Çarşamba günü tutuklandığı bildirildi.
Ekipmanı uygulamaya koymak için önerilen maliyet 50 milyon
dolar olmasına rağmen, Lee, fiyatı 46 milyon dolar şişirerek Seul hükümeti ile 96 milyon dolar üzerinden pazarlık yaptı.Bir yetkili, araştırmanın odak noktasının paranın nereye harcandığı konusu olacağını söyledi. Lee'nin, Havelsan'dan indirim almak, Hava Kuvvetleri ile DAPA yetkililerine rüşvet vermek için birim fiyatı şişirdiğine yönelik şüpheler arttı.
Savcılar, Lee'nin iştiraklerini, taşeron olarak projeye dahil ederek EWTS üretim maliyetini düşürmesinin mümkün olduğunu savundular. 1980'lerin ortasında savunma şirketini kuran Lee, 30 yıldan uzun süredir silah tüccarlığı yapıyordu. 2009 yılında Rusya'dan silah alımı sırasında zimmetine
para geçirme suçundan tutuklanmıştı.
121 MİLYON DOLARLIK ANLAŞMA
2009 yılında Güney Koreli şirket, Kore Cumhuriyeti Savunma Tedarik makamı (DAPA) ve Türk savunma şirketi Havelsan arasında yapılan anlaşma 120,9 milyon dolar büyüklüğündeydi. EHES, Türk Hava Kuvvetleri ve Pakistan Hava Kuvvetlerinin ardından, üçüncü olarak Kore Hava Kuvvetleri için gerçekleştiriliyordu.
Kore Cumhuriyeti ile Türkiye arasındaki savunma sanayi işbirliği kapsamında, Havelsan'ın gerçekleştirdiği EHES projesinin, HAVELSAN'ın Kore'ye ilk simülator ihracatı olan CN 235 Tam Uçuş Simülatörü'nden sonra ikinci önemli ihracatı olduğu vurgulanmıştı.