15.04.2024 16:52:21 İlk gelen Suudi Prens oldu - Türkiye'nin bir numaralı finans ve ekonomi portalı uzmanpara.com.

İlk gelen Suudi Prens oldu

12.11.2015 15:34

Son güncelleme : 12.11.2015 15:44

G-20 Zirvesi’nde Mardan Palace Hotel’de konaklayacak olan Suudi Arabistan heyetinden Prens Telal ve heyeti, zirve için kente gelen ilk ülke heyeti oldu. G-20’nin Antalya Zirvesi için kente liderlerle birlikte onlara eşlik edecek 13 bin kişi gelecek.



Zirvede 1400’ü trafik ekibi 12 bin polisin yanı sıra, 11 bin personel de havalimanında karşılamadan Belek’te toplantıların yapılacağı otellere kadar pek çok alanda görev alacak. Belek’te G-20 Zirvesi için 28 otel kullanılacak. Liderler toplantılarını Regnum Carya Golf & SPA Resort’ta yapacak. Zirve Pazar günü saat 12.00’de gerçekleştirilecek ’Resmi Karşılama Töreni’ ile başlayacak. Saat 13.00’te zirvenin açılış konuşmasını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yapacak. Saat 15.00’te ise bu toplantıların klasiği haline gelen aile fotoğrafı çektirilecek. Liderler, otelin 2 bin metrekarelik salonu ’Carya’da, dünyanın bugün karşı karşıya olduğu sorunları ve o sorunlara yönelik çözüm önerilerini konuşacak. Ayrıca dünya liderleri ikili görüşmelerde bulunacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan zirvenin ikinci günü, yani 16 Kasım Pazartesi saat 15.30’da kapanış konuşmasını gerçekleştirecek.

OBAMA SAVAŞ GEMİSİNDE KALABİLİR

Zirveye katılacak liderlerin ne zaman gelip ayrılacağı, hangi otelde kalacağı gibi konular, güvenlik gerekçesiyle açıklanmıyor. ABD Başkanı Barack Obama’nın Antalya’ya başkanlık uçağı ’Air Force One’ ile havalimanına pazar günü gelip, buradan helikopterle zirvenin yapılacağı Belek’teki otele geçmesi bekleniyor. Obama için zirvenin merkez oteli Regnum Carya’da kurşun geçirmez camları olan lüks bir villa inşa edildi. Deniz kenarındaki bu villanın çevresi de karşı hava savunma sistemleriyle donatıldı. Ancak Obama’nın bu villa yerine Antalya Körfezi’ne demirleyecek ABD donanmasına ait bir savaş gemisinde kalması daha yüksek bir ihtimal. Başkan Obama savaş gemisinde kalmayı tercih etmesi durumunda Antalya Körfezi’ndeki gemiyle otel arasındaki ulaşımı helikopterle sağlayacak. Obama’nın Pazartesi günü zirve bitiminde Antalya’dan ayrılması bekleniyor. Başkan Obama’nın ekipleri ise Calista Otel’de konaklayacak.

KARAYOLUNDA HAYAT DURACAK

G-20 üyesi ülkelerin yanı sıra 6 ülkenin de davetli olduğu zirvede, heyetler Belek’e 27 kilometrelik karayoluyla ulaşacak. Zirve için güzergahta 4 kavşak inşa edildi ve hat kesintisiz ulaşıma açıldı. Çift şeritli yolun Belek’e giden bölümü zirve için konukların gelmeye başlamasıyla birlikte sadece heyetlerin geçişine ayrılacak. Yolun diğer kısmı ise sivil araçların gidiş ve gelişine ayrılacak. Devlet başkanları karayolunu tercih ederse 27 kilometrede tüm trafik duracak. Yoğun güvenlik önleminin alınacağı karayolu 87 kamerayla gözetlenecek ve 7 noktaya kurulacak plaka tanıma sistemiyle de takip edilecek. Kameralar ayrıca aracı kullanan kişinin de yüzünü kaydedecek.

Eğer, yolda G-20’de plaka kaydı olmayan bir araca rastlanırsa ya da şoförün görüntüsünün G-20 güvenlik sistemiyle uyuşmadığı görülürse güvenlik güçleri o araca anında müdahale edecek.

30 BİN EYLEMCİ BEKLENİYOR

Devlet başkanlarının katılacağı zirvenin ayrılmaz bir parçası protestolara karşı da hazırlıklar tamamlandı. Polis zirveyi protesto için Antalya’ya dünyanın değişik ülkelerinden 30 bin civarında eylemcinin gelmesini bekliyor. Zirvenin yapılacağı kırmızı bölgeye eylemcilerin karadan, havadan ve denizden gidebileceği tek yol dahi bırakılmazken, güvenlik güçleri eylemcileri nerede tespit ederse orada durdurmak üzere planlarını oluşturdu. Kalabalık gözaltılar için hem Antalya merkezde hem de Belek’in bağlı olduğu Serik İlçesi’nde birer spor salonu ’gözaltı merkezi’ olarak belirlendi.

G20’DE BEKLENEN PROTESTOLAR

Antalya’da G20 protestoları nedeniyle 30 bin eylemci beklenirken, eylem ve protestoların kent merkezinde Cumhuriyet Meydanı, Büyükşehir Belediyesi, Aydın Kanza Parkı’nda yoğunlaşacağı, Belek bölgesinde ise Dikilli Köyü meydanında olacağı değerlendiriliyor.

Türkiye Gençlik Birliği (TGB), Antalya’da yapılacak G-20 Zirvesi sırasında protestoya hazırlanıyor. TGB Genel Sekreter Yardımcısı Sinan Sungur, "15 Kasım Pazar günü ülkedeki tüm üniversitelerden, bazı liselerinden gençler akın akın Antalya’ya gelecek. Saat 13.00’te Büyükşehir Belediyesi önünde toplanacağız ve Antalya’nın en büyük eylemlerinden birini gerçekleştireceğiz. Çuvallarımızla ve ayakkabılarımızla belirttiğimiz gün ve saatte orada olacağız. Bunun önünde kimse durmaya kalkmasın" dedi.

Emek ve Demokrasi Güçleri, G20 Liderler Zirvesi nedeniyle ’eylem’ kararı aldı.

DİSK, KESK ve TMMOB’a bağlı sendika ve meslek odalarıyla birlikte siyasi partiler ve demokratik kitle örgütlerinin yer aldığı Emek ve Demokrasi Güçleri, Pazar günü Antalya kent merkezindeki Aydın Kanza Parkı’ndan Cumhuriyet Meydanı’na yürüyüş yapacak.

Halkevleri ve Öğrenci Kolektifi’nin 4 üyesi G-20 zirvesini protesto için 15 Kasım Pazar sabahı zirvenin yapıldığı Belek’e yürüyüş gerçekleştirecek.

Eylem ve protestoların ’kırmızı bölge’ ilan edilen Belek’e en yakın noktada Dikilli Köyü’nde yoğunlaşması bekleniyor. Belek merkezine girişte güvenlik koridorunun başladığı köy merkezinin, G20 aktivistlerinin liderlere 5 kilometre uzaklıktaki bu noktada protesto gösterilerinde bulunacağı, güvenlik birimlerinin bu alanda yoğun güvenlik önlemi aldığı öğrenildi.

Yaptıkları çevre eylemleriyle ses getiren Greenpeace’nin de G20 zirvesinde eylem yapabileceği konuşuluyor. Eylemlerini son ana kadar büyük gizlilik içerisinde yürüten Greenpeace’nin Antalya’daki zirve nedeniyle ses getirecek bir eyleme imza atabileceği belirtildi.

PROVASI TRAFİĞİ FELÇ ETTİ

Sadece G-20 için kullanılacak Antalya Havalimanı’ndan Belek’e uzanan 27 kilometrelik yolda, öğle saatlerinde küçük bir prova gerçekleştirildi. Zirve boyunca trafik akışının tek şeritten verileceği güzergahta gidiş yolu G-20 dolayısıyla protokol yolu olarak ayrılırken, polis öğle saatlerinde yolun tek şeride düşürülmesinde izlenecek yolu belirlemek için Havalimanı Kavşağı’ndan itibaren yolu trafiğe kapattı. Aynı zamanda Antalya’yı Serik, Manavgat ve Alanya’ya bağlayan tek ana ulaşım aksında taşıt trafiğinin, üç şeritten tek şeritlik ara geçişle yolun güneyine alınması sırasında kilometrelerce uzunluğunda kuyruk oluştu. Kuyrukta dakikalarca beklemek zorunda kalan Antalyalıların bu duruma tepkileri ise farklı oldu. Polisin geçişe ilişkin gerekli bilgilendirmeyi yapmadığını, alınan güvenlik önlemlerinin fazlalığına kadar şikayet edenlerle birlikte, zirvenin Antalya tanıtımı için bir fırsat olduğunu, bu nedenle bu duruma katlanacaklarını söyleyenler de vardı. Güzergah 1 saate yakın kapalı kalırken polis bu sırada hem trafiğin tek şeride düşürülmesini hem de protokol yollarına yan yollardan sızma olup olmadığını kontrol etti. Yaklaşık 1 saatin ardından yol taşıt trafiğine tekrar açıldı. Havalimanı- Belek arasındaki 27 kilometrelik yoldaki tek şeritli trafik uygulaması, bu gece yarısından itibaren başlayacak.

ZİRVEYE İLK GELEN SUUDİ PRENS

G-20 Zirvesi’nde Mardan Palace Hotel’de konaklayacak olan Suudi arabistan heyetinden Prens Telal ve heyeti, zirve için kente gelen ilk ülke heyeti oldu. Prens Telal’in içinde bulunduğu Suudi Arabian yazılı özel uçak, saat 12.00’de Antalya Havalimanı’na indi. Ayrıca heyetin yer aldığı ikinci bir uçak da Antalya’ya geldi. Prens Telal ve heyetini havalimanında 60’ı aşkın lüks araçlardan oluşan konvoy karşıladı. Özel uçaklardan inen Prens Telal ve heyeti, araçlarla havalimanından Mardan Palace Hotel’e geçiş yaptı. Otel girişinde tüm araçlar dedektör köpekler tarafından bomba kontrolünden geçirildi. Suudi Arabistan Kralı Salman Bin Abdülaziz’in ise saat 16.00 sıralarında özel uçakla kente geleceği kaydedildi.

HAVALİMANINDA HAREKETLİLİK

G-20 Liderler zirvesi için Antalya Havalimanı’nda büyük hareketlilik başladı. İlk olarak Suudi Arabistan Prensi Telal’in geldiği Antalya’ya G-20 ülkelerinin heyetlerine ait eşyaları taşıyan uçaklar da gelmeye başladı. ABD’ye ait iki askeri kargo uçağının iniş yaptığı Antalya Havalimanı’na, Rusya’ya ait de bir askeri kargo uçağı iniş yaptı. Zirvenin ev sahibi statüsündeki Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu ise Cumartesi günü Antalya’ya gelecek.

Zirveye katılacak liderler

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, Arjantin Dışişleri Bakanı Hector Timerman, Avustralya Başbakanı Tony Abbott, Brezilya Cumhurbaşkanı Dilma Rousseff, Kanada Başbakanı Stephen Harper, Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Şi Cinping, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Endonezya Başkanı Joko Widodo, İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Japonya Başbakanı Shinz“ Abe, Meksika Cumhurbaşkanı Enrique Pe¤a Nieto, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suudi Arabistan Kralı Salman, Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma, Güney Kore Cumhurbaşkanı Park Geun-hye, Başbakan Ahmet Davutoğlu, İngiltere Başbakanı David Cameron, ABD Başkanı Barack Obama, Avrupa Birliği Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker.

Zirveye davet edilen konuk liderler ise Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Malezya Başbakanı Najib Tun Razak, Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, Singapur Başbakanı Lee Hsien Loong, Zimbabve Devlet Başkanı Robert Mugabe, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy.

Liderler hangi otellerde kalacak?

RUSYA Devlet Başkanı Putin ve Japonya Başbakanı Shinzo Abe Maxx Royal’de, Almanya Başbakanı Angela Merkel Kempinski The Dome’da konaklayacak. Susesi Otel zirvenin davetli liderleri Malezya Başbakanı Najib Tun Razak, Singapur Başbakanı Lee Hsien Loong ve Arjantin Dışişleri Bakanı Hector Timerman ile birlikte Birleşmiş Milletler, IMF ve Dünya Bankası heyetlerini ağırlayacak. Güney Kore Cumhurbaşkanı Park Geun-hye’nin Cornelaia Deluxe Otel’de konaklaması beklenirken, IC Santai Otel Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Endonezya Başkanı Joko Widodo’yla birlikte Avrupa Birliği heyetlerini konuk edecek. Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Türk heyetlerinin Regnum Carya ve Zeynep Golf Resort’ta kalmasının beklendiği zirvede İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ve Meksika Cumhurbaşkanı Enrique Pena Nieto, Bellis Deluxe Otel’de konaklayacak. Hindistan Başbakanı Narendra Modi konaklamak için mimarisiyle ülkesini andıran Spice Otel’e tercih ederken oteli İtalya Matteo Renzi ile paylaşacak. Avustralya Başbakanı Tony Abbott ise Titanic Deluxe Otel’de, Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Şi Cinping Sueno Otel’de, Kanada Başbakanı Stephen Harper de Ela Quality Resot Otel’de, Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma ise Sirene Belek Otel’de konaklayacak. Zirvenin yapılacağı Belek dışında ise Suudi Arabistan Kralı Salman Bin Abdülaziz 1000 kişilik heyetiyle Kundu bölgesindeki Mardan Palace Otel’de konaklayacak.

 





'
16:359.757
Değişim :  -0,59% |  -57,60
Açılış :  9.759  
Önceki Kapanış :  9.814  
En Düşük
9.683
En Yüksek
9.824
imkb grafik
BIST En Aktif Hisseler16:35
AFYON 14,85 356.264.318 % 10,00  
LUKSK 122,10 39.409.098 % 10,00  
GOLTS 534,00 989.462.977 % 9,99  
FLAP 10,68 135.123.172 % 9,99  
RYGYO 30,64 226.064.164 % 9,98  
16:35 Alış Satış %  
Dolar 32,4041 32,4105 % 0,17  
Euro 34,5097 34,5215 % 0,27  
Sterlin 40,3964 40,5988 % 0,11  
Frank 35,4203 35,5979 % -0,09  
Riyal 8,6292 8,6724 % -0,13  
16:35 Alış Satış %  
Gümüş ONS 28,44 28,47 % 0,66  
Platin 967,55 969,65 % 0,66  
Paladyum 1.029,84 1.033,53 % 0,66  
Brent Pet. 89,69 89,69 % 0,66  
Altın Ons 2.344,65 2.345,09 % 0,66