İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi dip seviyelerinden uzaklaştı
17.07.2020 13:20Son güncelleme : 18.07.2020 10:09
Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi, haziran ayında faaliyet, güven ve beklenti endekslerindeki önemli artışlarla 71,07 puana ulaşarak dip seviyelerinden hızla uzaklaşmaya başladı.
AA
Türkiye İMSAD tarafından her ay düzenli olarak yayınlanan İnÅŸaat Malzemeleri Sanayi BileÅŸik Endeksi’nin haziran ayı sonuçları açıklandı.
Kovid-19 salgını etkileri ile mart ve nisan aylarında sert düÅŸüÅŸler yaÅŸayan, mayıs ayında ise duraÄŸanlaÅŸan BileÅŸik Endeks, iktisadi ve sosyal hayatın yeniden hareketlenmeye baÅŸladığı haziran ayında kuvvetli bir geri dönüÅŸ gerçekleÅŸtirdi.
BileÅŸik Endeks haziran ayında sadece 3,23 puan birden artarak 71,07 puana ulaÅŸtı ve dip seviyelerinden hızla uzaklaÅŸmaya baÅŸladı. Haziran ayındaki bu yükseliÅŸ ile Kovid-19 salgınının olumsuz etkilerinin ÅŸimdilik üç ay ile sınırlı kaldığı görüldü.
İnÅŸaat malzemeleri sanayisinde faaliyetler haziran ayında önceki iki aya göre önemli ölçüde arttı. Fabrikaların ve ihracat pazarlarının açılmaya baÅŸlaması sonucu haziran ayında faaliyetlerde genele yayılan bir artış gerçekleÅŸti.
Nisan ayındaki sert daralma ve mayıs ayındaki duraÄŸanlaÅŸmanın ardından faaliyetler haziran ayında sıçrama gösterdi. Faaliyet Endeksi haziran ayında bir önceki aya göre 5,4 puan birden yükseldi.
Yurt içi satışlarda haziran ayında önemli ölçüde artış yaÅŸandı. Pazarların açılmaya baÅŸlaması ihracatta da hissedilir bir artışın gerçekleÅŸmesini saÄŸladı. Büyük ölçüde açılan tesisler üretimde de haziran ayında hızlı bir artış yaÅŸanmasına neden oldu. Cirolar haziran ayında iç satışlar ve ihracattaki sıçramalara baÄŸlı olarak önemli ölçüde arttı. Tahsilat hızı uzun süre sonra yükseldi.
GÜVEN ENDEKSİ HAZİRANDA ÖNEMLİ ÖLÇÜDE ARTTI
Güven Endeksi haziran ayında önemli bir artış gösterdi. Faaliyetlerde görülen sıçrama haziran ayında Güven Endeksi’nde yükseliÅŸ saÄŸladı. Güven seviyesi haziran ayında bir önceki aya göre 1,89 puan artarak mart ve nisan aylarındaki sert gerilemeyi kısmen telafi etti. Güven Endeksi’ndeki bu artış toparlanmanın kalıcı olacağına iÅŸaret verdi.
Türkiye ekonomisine iliÅŸkin güven seviyesinde sınırlı bir artış yaÅŸandı. İnÅŸaat sektöründe güvende iyileÅŸme olurken inÅŸaat malzemeleri sanayisine güvende ise önemli bir artış yaÅŸandı. Yurt içi pazarlarda güven haziran ayında sınırlı ölçüde arttı. Haziran ayında en yüksek artış ihracat pazarlarına olan güvende yaÅŸandı.
Beklentilerde son yılların en yüksek aylık artışı görüldü Beklenti Endeksi’nde mayıs ayındaki sınırlı iyileÅŸmenin ardından haziran ayında kuvvetli bir artış gerçekleÅŸti. Faaliyetlere geri dönüÅŸ ile iç ve dış pazarların yeniden açılması, beklentileri önemli ölçüde destekledi. Haziran ayında bir önceki aya göre 2,7 puan artan Beklenti Endeksi son yılların en yüksek aylık artışını gösterdi.
Türkiye ekonomisine iliÅŸkin beklentilerde sınırlı bir artış yaÅŸandı. Önümüzdeki üç aya iliÅŸkin alınan yurt içi sipariÅŸler önemli ölçüde yükselirken alınan ihracat sipariÅŸleri haziran ayında sıçrama gösterdi. Önümüzdeki üç ayın üretim beklentisi de haziran ayında büyük ölçüde arttı. Yurt içi ve ihracat sipariÅŸlerindeki artışlar ile üretim beklentileri hızlandı.
Beklentilerde temel belirleyici Kovid-19 salgınının yanı sıra mevcut faaliyetlerdeki iyileÅŸme oldu. İktisadi ve sosyal hayattaki normalleÅŸme ile beklentiler hızla iyileÅŸmeye baÅŸladı. Beklentilerde bundan sonraki geliÅŸmelerin bir süre daha Kovid-19 salgınının seyrine ve faaliyetlere baÄŸlı kalacağı görüldü.
Mart ile mayıs ayları arasında Kovid-19 salgınının olumsuz etkilerini yaÅŸayan BileÅŸik Endeks’te haziran ayında önemli bir toparlanma görüldü. Kovid-19 öncesi döneme kademeli olarak dönmesi beklenen BileÅŸik Endeks, haziran ayındaki hızlı toparlanma ile inÅŸaat malzemesi sanayisinin dayanıklılığını bir kez daha gösterdi.