12.07.2024 09:48:10 `İran iyi bir pazar olacak` - Türkiye'nin bir numaralı finans ve ekonomi portalı uzmanpara.com.

`İran iyi bir pazar olacak`

27.01.2016 11:17

Son güncelleme : 27.01.2016 11:57

TAV Grubu Üst Yöneticisi (CEO) Şener"Yurt dışında, özellikle Orta Doğu`da büyük bir sıkıntımız yok. Geciken ödemeler olabiliyor ama bu bölgede paranız kalmaz " dedi.



TAV Grubu Üst Yöneticisi (CEO) Sani Şener, "Yurt dışında, özellikle Orta Doğu'da büyük bir sıkıntımız yok. Geciken ödemeler olabiliyor ama bu bölgede paranız kalmaz. Çünkü bütçe disiplinine çok hakimler ancak bundan sonrası için yatırımlarda kısıtlamalara başladılar tabii ki" dedi.

Son dönemde yurt dışında kazandıkları ihalelerle uluslararası platformlarda adından söz ettiren TAV Grubu, milyar dolarlık ihaleleri başarıyla bitirerek Orta Doğu başta olmak üzere dünyanın çeşitli bölgelerinde başarılı işlere imza atıyor.

AA muhabirine, devam eden projeler ve gelecek döneme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Şener, Bahreyn'de kazandıkları 1,1 milyar dolarlık terminal ihalesi ve son dönemde büyük montanlı ihaleleri almalarındaki motivasyon hakkında şunları kaydetti:

"TAV Havalimanları ve TAV İnşaat olarak havalimanı işletmeciliği ve yapımında dünyanın önde gelen firmalarındanız. Ancak coğrafi ve kültürel yakınlık bizi Orta Doğu'da daha fazla büyüttü. Bahreyn'le birlikte şu ana kadar Körfez İşbirliği Ülkeleri'nin (GCC) beş tanesinin havalimanlarını yapıyor olacağız. Bu bölgede tanınırlığımız, bilinirliğimiz ve seçilebilirliğimiz çok arttı. Büyük ihaleleri kazanabilmek için teknik ve insan kaynakları olarak çok güçlü olmalısınız. Mühendislerimiz, işletmecilerimiz ve finansçılarımız çok çok iyiler. Teknikalitemiz çok yüksek, araştırma ve geliştirmeye çok önem veriyoruz. Elemanlarımızın sürekli eğitimi çok önemli. Bir de ortaklıklarımızdaki başarı bizi buralara getirdi.

GÜNEYDOĞU ASYA, KUZEY AMERİKA, AFRİKA VE İRAN PAZARI

Şener, TAV olarak milyar dolarlık projeler üstlenmelerinin hem şirkete hem de Türkiye'ye bakışı nasıl etkilediğine ilişkin soru üzerine, Türkiye'yi küresel pazarlarda çok iyi temsil ettiklerine inandıklarını belirtti.

"Aldığımız riskler hep yönetebileceğimiz riskler oluyor. Bu konuda stratejimiz çok açık; finansal ve operasyonel kapasitemizin dışında kalan herhangi bir işe kesinlikle girmiyoruz" diyen Şener, yurt dışında devam eden projelerdeki son durum hakkında da bilgi verdi.

Şener, yurt dışında, özellikle Orta Doğu'da büyük bir sıkıntıları bulunmadığına dikkati çekti.

Burada geciken ödemelerin olabildiğini ifade eden Şener, "Ama bu bölgede paranız kalmaz. Çünkü bütçe disiplinine çok hakimler ancak bundan sonrası için yatırımlarda kısıtlamalara başladılar tabii ki" diye konuştu.

Şener, "Önümüzdeki dönemde yurt dışında yeni projeler olacak mı? Ön hazırlıkları olan ihaleler var mı?" sorusunu ise "Yurt dışında bütün dünya pazarımız. Özellikle Güneydoğu Asya'da projeleri takip ediyoruz. Ancak yeni stratejimiz gereği biz servis şirketlerimizle de dikey büyüme yapacağımızdan dolayı, Kuzey Amerika ve Afrika'da da proje takip ediyoruz. İran'ın iyi bir pazar olacağını düşünüyorum" şeklinde cevapladı.

Şener, "İran'a ambargoların kaldırılması, TAV'a yeni iş imkanları sağlar mı? Rusya ile ilişkilerdeki bozulmaya çözüm olur mu?" şeklindeki soruyu da şöyle yanıtladı:

"Türkiye ve Rusya stratejik olarak aynı bölgede ve birbirlerine muhtaç. Onun için oradaki sorunun uzun vadeli sürmeyeceği kanısındayım. Ülkemiz sorunlu ancak bir o kadar da değerli bir coğrafyada bulunuyor. Sorunların çözülmesiyle Türkiye'nin bölgedeki tüm ülkelerle ticaretinin ve iş hacminin daha da artacağına inanıyorum."

TAV İNŞAAT'IN ÜSTLENDİĞİ PROJELERİN KONTRAT BEDELİ 18,3 MİLYAR DOLARI AŞTI

Engineering News Record (ENR) listesinde havalimanı inşaatı alanında 2014 yılından sonra 2015’te de dünyada birinci sıradaki yerini koruyan TAV İnşaat'ın bugüne kadar üstlendiği projelerin kontrat bedeli 18,3 milyar doları aştı.

Havalimanı tasarımı, yapımı ve finansmanına odaklanarak, bu alanda tüm dünyada seçilen, tercih edilen ve önerilen bir marka haline gelen TAV İnşaat'ın tamamladığı 550 bin metrekarelik Hamad Uluslararası Havalimanı Yolcu Terminali İnşaatı dışında, devam eden havalimanı projeleri arasında Birleşik Arap Emirlikleri'nde Abu Dabi Havalimanı Midfield Terminali, Suudi Arabistan’da Riyad King Khaled Havalimanı Terminal 5, Cidde King Abdülaziz Havalimanı Uçak Bakım Hangarları ve Umman’da Maskat Havalimanı Altyapı İşleri yer alıyor.

TAV İnşaat, gerçekleştirdiği yüksek katlı projeleriyle de tanınıyor. Bu projelerin başında Dubai'deki425 metre yüksekliği ile bölgenin en yüksek binalarından biri olan Marina-101 Hotel and Residences projesi ve 279 metre yüksekliğe ulaşan, 4 kuleden oluşan Damac Towers by Paramount projeleri bulunuyor.

TAV HAVALİMANLARI

Dünyanın önde gelen havalimanı işletmecilerinden TAV Havalimanları, Türkiye'de İstanbul Atatürk, Ankara Esenboğa, İzmir Adnan Menderes, Milas Bodrum ve Gazipaşa Alanya havalimanlarını işletiyor.

TAV, yurt dışında ise Gürcistan'ın Tiflis ve Batum, Tunus'un Monastır ve Enfidha-Hammamet, Makedonya'nın Üsküp ile Ohrid, Suudi Arabistan'ın Medine ve Hırvatistan'ın Zagreb Havalimanı'nda faaliyet gösteriyor.

Holding, duty free, yiyecek-içecek hizmetleri, yer hizmetleri, bilişim, güvenlik ve işletme hizmetleri gibi havalimanı operasyonunun diğer alanlarında da yer alıyor.

Bu çerçevede TAV Havalimanları, Letonya'nın Riga Havalimanı'nda da duty free, yiyecek içecek ve diğer ticari alanların işletmesini gerçekleştiriyor. Şirket 2015'te iştirakleriyle birlikte 780 bin uçak seferine ve 102 milyon yolcuya hizmet sundu.

 





'
18:1011.024
Değişim :  0,00% |  0,00
Açılış :  0  
Önceki Kapanış :  11.024  
En Düşük
0
En Yüksek
0
imkb grafik
BIST En Aktif Hisseler18:10
TOASO 314,50 1.681.854.284 % 0,00  
TRCAS 28,54 40.777.105 % 0,00  
TSKB 12,76 211.442.602 % 0,00  
TUKAS 8,00 283.930.889 % 0,00  
TUPRS 170,60 2.780.389.195 % 0,00  
18:10 Alış Satış %  
Dolar 33,0213 33,0279 % 0,62  
Euro 35,8686 35,8794 % 0,10  
Sterlin 42,1697 42,3811 % -0,03  
Frank 36,4483 36,6310 % 0,02  
Riyal 8,7085 8,7522 % 0,00  
18:10 Alış Satış %  
Gümüş ONS 30,90 30,93 % 0,66  
Platin 997,54 999,35 % 0,66  
Paladyum 977,67 982,98 % 0,66  
Brent Pet. 85,82 85,82 % 0,66  
Altın Ons 2.405,33 2.405,74 % 0,66