Karpuz hem vatandaşı hem üreticiyi sevindirecek

12.05.2015 11:17

Son güncelleme : 12.05.2015 11:21

Ziraat Odası Başkanı Girmen "Türkiye`de yılda ortalama 4 milyon ton karpuz üretimi gerçekleştiriliyor. Bunun 800 bin tonu Adana`da yetiştirilmektedir" dedi.



Adana'da, yaz aylarının vazgeçilmez meyvesi karpuzda bu yıl hasadın verimli geçmesi bekleniyor.

Türkiye'de en erken karpuz hasadının yapıldığı Adana'da üreticiler, mayıs sonu itibarıyla tarlalara girmeye hazırlanıyor. Bu yıl yağış ve güneşten memnun kalan üreticiler, hasattan da umutlu.

Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen AA muhabirine, Adana'nın, karpuz üretiminde önemli yere sahip olduğunu ifade ederek, "Türkiye'de yılda ortalama 4 milyon ton karpuz üretimi gerçekleştiriliyor. Bunun yüzde 20'si yani 800 bin tonu Adana'da yetiştirilmekte. Ayrıca burası turfanda ürün yetiştirilen bölge. Türkiye'de Karpuzun ilk hasat edildiği yer Adana. Bu yıl da 800 bin ton karpuz hasat etmeyi umuyoruz" diye konuştu.

Turfanda ilk karpuz hasadının mayıs sonunda, ikincisinin ağustos, eylülde yapılacağını aktaran Girmen, "İlk hasatla piyasada karpuz fiyatı düşecek. Şu an piyasada karpuzun kilogramı 2,5 liradan başlayıp 5 liraya kadar satılıyor. Bu karpuzlar ithal. Yerli karpuzun piyasaya girmesiyle hem karpuzun fiyatı düşecek hem de vatandaş daha kaliteli karpuz yiyebilecek" dedi.

İTHAL KARPUZ PİYASAYI ETKİLEDİ

Girmen, karpuzun, Adana ve yöre için önemli istihdam kaynağı da oluşturduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi.

"Bizi endişelendiren konu, yerli karpuz hasadı yaklaşmışken halen karpuz ithal edilmesi. Bu, hem bölgedeki istihdama olumsuz etki ediyor hem de üreticileri parasal anlamda olumsuz etkiliyor. Ayrıca yeterli denetim olmadığı için sağlık açısından da ciddi sorunlar yaşanabilir. Vatandaşlarımıza, mayıs sonunu bekleyip, Adana karpuzunu tüketmelerini tavsiye ediyoruz."





11:0790.802
Değişim :  -0,39% |  -354,46
Açılış :  91.226  
Önceki Kapanış :  91.157  
En Yüksek
91.380
En Düşük
90.695