Katalonya Özerk Yönetimi, merkezi hükümetin karşı çıkmasına rağmen İspanya'dan ayrılıp bağımsız bir devlet olma sürecini parlamentoda yapılan oylamayla başlattı. Tasarı, 27 Eylül'de yapılan özerk yönetim seçimlerinden birinci parti olarak çıkan Junts pel Si (Evet için Birlik) ittifakı ve hükümet kurma görüşmeleri yaptığı Halk Birliği Koalisyonu (CUP) tarafından sunuldu.
Katalonya Parlamentosu, tartışmalı bağımsızlık süreci ile ilgili tasarıyı, 71'e karşı 63 oyla kabul etti. Katalonya'nın 18 ay içinde bağımsız olmasının öngörüldüğü metinde, tam bağımsızlığı güvence altına alabilmek için 30 gün içinde ayrı bir sosyal güvenlik ve hazine sistemi kurulması isteniyor.
Junts pel Si milletvekili Raül Romeva, bağımsız bir Katalonya Cumhuriyeti'ni kuracak süreci başlattıklarını belirterek, "Milyonlarca insan yıllardır bu günü bekliyor ve yaklaşık iki milyon kişi bağımsız bir devlet için oy kullandı. Bu süreç artık durdurulamaz. Bugün değilse yarın, biz değilsek başkaları bu ülkeyi bağımsız yapacak" dedi.
Analistler, Katalonya Özerk Bölgesi'nin bu girişiminin İspanya Anayasa Mahkemesi tarafından geri çevrileceğini ifade ediyor. Bölge'nin bağımsızlığını ilan edebilmesi için önünde çok uzun bir yol olduğunu vurgulayan analistler, böyle bir girişimin şu anda gerçekleşmesi durumunda hem İspanya'nın hem de Katalonya'nın ekonomik açıdan olumsuz etkileneceğini kaydediyor.
Konuya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan IHS Global Insight Ekonomi ve Politika Uzmanı Brian Lawson, Katalonya'nın bağımsızlığının İspanya ekonomisini olumsuz etkileyebileceğini belirtti.
Lawson, Katalonya'nın İspanya ekonomisinin yaklaşık 5'te 1'ini oluşturduğunu ve ülkenin en fazla sanayileşmiş bölgesi olduğunu dile getirdi. Katalonya Özerk Bölgesi'nin de bu durumdan olumsuz etkileneceğini aktaran Lawson, "Bölge'nin borçları şu anda İspanya hükümeti tarafından karşılanıyor. Bir ayrılık durumunda Katalonya Özerk Bölgesi'nin borçlarının üstesinden gelebileceği kesin değil" ifadelerini kullandı.
Lawson, bağımsız bir Katalonya'nın Avrupa Birliği'nin (AB) de dışında kalacağını vurguladı.
KATALONYA'NIN BAĞIMSIZLIĞI İSPANYA'YI DIŞARIDAN YARDIM ALMAK ZORUNDA BIRAKABİLİR
Katalonya'nın bağımsızlığının İspanya'yı dışarıdan yardım almak zorunda bırakabileceğini söyleyen Lawson, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) zaten genişlemeci bir para politikası uyguladığını ve daha fazlasından kaçınmak isteyebileceğini kaydetti.
Lawson, Bölge'nin bağımsızlığını ilan edebilmesi için önünde uzun bir süreç olduğunu belirtti.
Katalonya Parlamentosu tarafından alınan kararın İspanya Anayasa Mahkemesi tarafından geri çevrileceğini ifade eden Lawson, buna karşı koyulması durumunda bölgeye gerçekleştirilen finansmanın kısılabileceğini ve oradaki ekonomi yönetiminin kontrol altına alınabileceğini aktardı.
Lawson, problemin devam etmesi durumunda bazı Katalan milletvekillerinin hapis cezası gibi yaptırımlarla karşılaşabileceğini dile getirdi.
DekaBank Başekonomisti Ulrich Kater ise Katalan hareketinin İspanya'dan ayrılabilecek kadar güçlü olmadığını vurguladı.