Kazakistan'da devalüasyon ve artan ithal girdileri sonucu 2014 yılı tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) yüzde 7,4 olarak gerçekleşti.
Kazakistan Merkez Bankası açıklamasına göre, 2013 yılında yüzde 4,8 olan enflasyon oranının yüzde 7,4'e çıkmasında şubat ayında para birimi tengenin yüzde 18-20 devalüe edilmesiyle artan ithal girdileri etkili oldu.
Açıklamada, mevsimsel faktörler yanında yılın ikinci yarısında iç pazarda benzin ve mazot fiyatlarındaki artış da enflasyonun yükselmesindeki etkenler arasında sayıldı.
Kazakistan Merkez Bankası enflasyonu yüzde 6-8 aralığında tutmak için gerekli önlemleri almaya devam edeceğini duyurdu.
Merkez Bankası tarafından son açıklanan verilere göre ülke döviz rezervlerinin 73 milyar doları ulusal varlık fonu Samruk-Kazyna'da olmak üzere 102 milyar dolar seviyesinde bulunuyor.
Dünya Bankası yayımladığı Küresel Ekonomik Görünüm Raporu'nda Kazakistan'ın yüksek enflasyon ya da sermaye çıkışı riski ile karşı karşıya olduğunu belirterek, Kazakistan'ın mali sıkılaştırma izlemek durumunda kalabileceğini bildirmişti.
Dünya petrolünün yüzde 2'sine sahip Kazakistan'da ülke GSYH'sinin yüzde 25'i petrolden geliyor, ödemeler dengesinin ise yüzde 60'ı ise petrol gelirleriyle sağlanıyor.
Maliye Bakanlığı tarafından petrol fiyatlarının varil başı 30 dolara kadar gerileyeceği senaryolara hazır olunduğu açıklanan Kazakistan'da Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, bütçe ve ulusal varlık fonu Samruk-Kazyna üzerindeki kontrolün artırılması talimatını vermişti.
Kazakistan'da ikinci dalga devalüasyon beklentisi Kazakistan Merkez Bankası'nca doğrulanmazken, dolar/tenge paritesi 184,75 seviyesini gördü.
Uzmanlar tengenin kademeli olarak değer kaybetmesini ya da devalüasyona uğrayabileceğini belirtirken, hükümetin gelecek hafta içinde Devlet Başkanı Nazarbayev başkanlığında Kazakistan Merkez Bankası Başkanı Kayrat Kelimbetov'un da katılacağı ekonomi gündemli toplantıda bir araya geleceği açıklandı.