Makine ihracatı 7,6 milyar dolar oldu
13.07.2020 14:59Son güncelleme : 14.07.2020 10:03
Küresel ticaretin duraksama noktasına geldiği ikinci çeyrekte ihracatı, önceki yılın ikinci çeyreğine göre yüzde 27 daralan Türk makine sektörü, yılın ilk yarısını bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13,6 düşüşle 7,6 milyar dolar ihracatla tamamladı.
AA
Makine İhracatçıları BirliÄŸi'nden (MAİB) yapılan açıklamada görüÅŸlerine yer verilen MAİB BaÅŸkanı Kutlu KaravelioÄŸlu, BirleÅŸmiÅŸ Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı’nın dünya makine ticaretinde ilk çeyrekte yüzde 20, ikinci çeyrekte yüzde 27 daralma öngördüÄŸüne ve ilk çeyrekte ayrışarak 0,4 artan Türkiye’nin makine ihracatının ikinci çeyrekte küresel gidiÅŸata mahkum olduÄŸuna dikkat çekti.
KaravelioÄŸlu, Ekonomik İş BirliÄŸi ve Kalkınma TeÅŸkilatının (OECD) yıl sonunda küresel ekonominin yüzde 6 daralacağına iliÅŸkin öngörüsü gerçekleÅŸirse, küresel makine sektörünün yılı yüzde 20 civarında bir daralmayla kapatabileceÄŸini belirterek, “Bu durumda kriz öncesi rakamlara ancak 2 yıl sonra dönebiliriz.
Bizim bu süreyi kısaltabilmek için AB ile güçlü iÅŸ birliÄŸine ihtiyacımız var. Fakat ÅŸu da bir gerçek, 2. dalga beklentisinin yarattığı huzursuzluk nedeniyle sanayi üretimi hızlanamayan AB'nin de bize ihtiyacı var.” ifadelerini kullandı.
Euro Bölgesinde son iki ayda, ekonomide olumlu kıpırdamalar olsa da özellikle İtalya, İspanya ve Fransa'da iyileÅŸmenin çok yavaÅŸ ilerlediÄŸine dikkat çeken KaravelioÄŸlu, “Pandemi sürecinde siyasi bir güven bunalımı yaÅŸayan AB ülkeleri, ABD ve Çin ile ekonomik rekabete devam etmek istiyorsa Almanya önderliÄŸinde sınai bir atılım yapmak zorunda. Bunun için de en stratejik sektörlerden biri, üretim teknolojilerinin geliÅŸtirildiÄŸi alan olan makine.” yorumunda bulundu.
Kutlu KaravelioÄŸlu, AB'nin ortak inovasyon ve yatırımlar politikası geliÅŸtirmesi ve bölgede 3 milyon insanın geçimini saÄŸlayan makine sektöründe yakın coÄŸrafya ile iÅŸ birliklerinin pekiÅŸtirilmesi gerektiÄŸinin altını çizerek, “Bu konuda en güçlü çözüm ortaklarından biri biziz. Dünyanın en güçlü makine üreticilerinden Almanya'nın AB dönem baÅŸkanlığını bu yönde bir fırsat olarak deÄŸerlendirip, sektörel diplomasiyi sürdürerek olumlu sonuçlar elde edeceÄŸiz.” açıklamasında bulundu.
"FİRMALARIMIZIN YÜZDE 31,5’İ İHRACAT PAZARLARINI ÇEÅİTLENDİRECEÄİNİ SÖYLÜYOR"
Makine İhracatçıları BirliÄŸi'nin, Makine Federasyonu ve TOBB iÅŸ birliÄŸiyle düzenli aralıklarla yaptığı corona virüsün etkilerini ve tedbirleri deÄŸerlendirme anketinin üçüncüsünü haziran ayında gerçekleÅŸtirdiÄŸini anımsatan Kutlu KaravelioÄŸlu, “Makineciler ticari ve teknolojik vizyonlarıyla, bu konuda verdikleri yanıtlarda da ayrışıyor. Firmalarımızın yüzde 31,5’i ihracat pazarlarını çeÅŸitlendireceÄŸini, yüzde 22,2’si dijital altyapısındaki eksiklerini gidereceÄŸini, yüzde 20,5’i ise verimliliÄŸi artırmak üzere ürün konsolidasyonu yapacağını söylüyor.” ifadelerini kullandı.
KaravelioÄŸlu, küresel ticarette talep tarafının nasıl geliÅŸeceÄŸini, hangi dallarda ilave ve acil yatırımların gündeme geleceÄŸini ve pazar takibini çok iyi analiz ettiklerini belirterek, ticari sınırların ileri teknoloji alanında yeni iÅŸ birliklerine açık olacağı yeni dönemi, en iyi ÅŸekilde deÄŸerlendireceklerini ifade etti.
Ankete katılan firmaların yüzde 60'ının yılın ilk 5 ayında cirolarının azaldığını ve firmalarının yüzde 83’ünün teslimatlarını 3 aya kadar tamamlayacağını, sonrası için yeni sipariÅŸ beklediklerini belirten KaravelioÄŸlu, ÅŸunları kaydetti:
"Makine ihracatının yüzde 18,5 düÅŸtüÄŸü yılın ilk beÅŸ ayında makine ithalatı sadece yüzde 1,3 düÅŸerken yurt içi sipariÅŸleri normal seyrinde giden firmaların oranı sadece yüzde 22 olmuÅŸ. Maalesef hem kaynaklarımız boÅŸa harcanıyor hem de yerli imalatçıların gerçek potansiyeli ıskalanıyor.
Biz nitelikli kadrolarımızı korumak, mümkün olan en yüksek kapasite kullanım oranıyla üretime devam etmek için uluslararası pazarda kılı kırk yararak sipariÅŸ topluyoruz ki bu oran haziran sonunda yüzde 60’ı ancak bulabildi. En kaliteli makineleri rekabetçi fiyatlarla yurt içinde üretebilirken yerli sanayicinin küresel kriz yokmuÅŸ gibi makine ithal etmesine bir anlam veremiyoruz."