15.04.2024 00:02:58 Mart ayı ihracat rakamları açıklandı - Türkiye'nin bir numaralı finans ve ekonomi portalı uzmanpara.com.

Mart ayı ihracat rakamları açıklandı

01.04.2017 10:35

Son güncelleme : 03.04.2017 08:00

İhracat, martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 19 artarak 13 milyar 616 milyon dolar oldu. Son 12 aylık dönemde ise ihracat yüzde 2,4`lük artışla 144 milyar 877 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti.



Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, ihracat martta geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 19 artışla 13 milyar 616  milyon dolara ulaştı.

TİM, 2017'nin mart ayına ilişkin ihracat verilerini açıkladı.

Buna göre, martta ihracat geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 19  artarak 13 milyar 616 milyon dolar oldu. Son 12 aylık dönemde ise ihracat, geçen  yılın aynı dönemine göre yüzde 2,4 artışla 144 milyar 877 milyon dolar düzeyinde  gerçekleşti.

Otomotiv endüstrisi, martta 2 milyar 712 milyon 809  bin dolarla en fazla ihracat gerçekleştiren sektör olarak belirlendi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, 2017'nin mart  ayında 2 milyar 712 milyon 809 bin dolarlık ihracata imza atan otomotiv  endüstrisi, bu sonuçla en fazla ihracatın gerçekleştirildiği sektör oldu. Bunu 1  milyar 537 milyon 523 bin dolarla hazırgiyim ve konfeksiyon, 1 milyar 531 milyon  794 bin dolarla da kimyevi maddeler ve mamulleri sektörleri takip etti.

Mart ayında en fazla ihracat artışı yüzde 87,3 ile gemi ve yat, yüzde  75,4 ile de mücevher sektörlerinde kaydedildi.

Geçen ay Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 64'ünü gerçekleştiren  sanayi grubunda 2016'nın aynı ayına göre yüzde 20,6'lik artışla 8 milyar 717  milyon 977 bin dolarlık ihracat yapıldı.

Aynı dönemde toplam ihracatın yüzde 8,1'ini oluşturan tarım grubunda  yüzde 9,9'luk artışla 1 milyar 107 milyon 981 bin dolarlık ihracat  gerçekleştirildi. Toplam ihracattan yüzde 2,8 pay alan madencilik grubunda ise  yüzde 44,1'lik artışla 382 milyon 765 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi.

UZAKDOĞU ÜLKELERİNE İHRACAT YÜZDE 91 ARTTI

Martta en fazla ihracat yapılan 5 ülke sırasıyla Almanya, İngiltere,  Irak, İtalya ve ABD oldu. Bu ülkelere yapılan ihracatta Almanya'ya yüzde 9,5,  İngiltere'ye yüzde 17, Irak'a yüzde 36,1, İtalya'ya yüzde 35,5 ve ABD'ye yüzde  35,7 artış gerçekleşti.

Yılın ilk 3 ayında yüzdesel bazda en yüksek ihracat artışı yüzde 9 bin  791,9 ile Cebelitarık ve yüzde 340,5 ile Singapur'a kaydedildi.

Ülke grubu bazında ihracata bakıldığında, martta, Uzakdoğu ülkelerine  ihracat yüzde 91 artış ile en fazla artış yaşanan ülke grubu olurken,  Avrupa  Birliğine (AB) ihracat yüzde 20 artış kaydetti.

En fazla ihracat yapan üç il; 5 milyar 770 milyon 279 bin dolarla  İstanbul, 1 milyar 285 milyon 74 bin dolarla Kocaeli ve 1 milyar 281 milyon 234  bin dolarla Bursa şeklinde sıralandı.

'KASIM 2012'DEN BU YANA EN GÜÇLÜ ARTIŞ MART AYINDA KAYDEDİLDİ'

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet  Büyükekşi, TİM rakamlarına göre Kasım 2012'den bu yana en güçlü artışın mart  ayında kaydedildiğini bildirdi.

Büyükekşi, mart ayı ihracat verilerine ilişkin yaptığı yazılı  açıklamada, TİM rakamlarına göre Kasım 2012'den bu yana en güçlü artışın mart  ayında kaydedildiğini vurgulayarak, "2017 yılına yüksek bir artış oranıyla  başlamıştık. Mart ayında bu artış oranı çok daha yukarılara çıkmış oldu."  ifadelerini kullandı.

Böylelikle ilk 3 aydaki ihracat artışının yüzde 6,7 olduğu bilgisini  veren Büyükekşi, atılım yılı ilan ettikleri 2017 yılında dünya ekonomisindeki  toparlanma ile birlikte, hükümetin ihracatçılara verdiği desteklerin de etkisiyle  ihracatın yükselişe geçtiğini kaydetti.

Büyükekşi, verilere bakıldığında, genele yayılan ve gittikçe hızlanan  bir ihracat yapısına kavuştuklarını gördüklerini dile getirdi.

Son 12 aylık ihracatın bir önceki yıla göre yüzde 2,4 artışla 144  milyar 877 milyon dolara ulaştığına işaret eden Büyükekşi, geçen dönemde olduğu  gibi mart ayında da otomotiv sektörünün ihracatta başı çektiğini vurgulayarak,  sözlerine şöyle devam etti:

"İhracatımıza sektörel olarak baktığımızda mart ayında 666 milyon  dolarlık artış ile değer bazında en yüksek artışı otomotiv sektörümüz kaydetti.  Oransal olarak en yüksek artışlar yüzde 87,3 ile gemi ve yat, yüzde 75,4 ile de  mücevherde görüldü. Tarım sektörümüzün ihracatı ise yüzde 7,2 artış gösterirken,  bu sektör altında izlenen zeytin ve zeytinyağı ihracatımız yüzde 71,2, süs  bitkileri ve mamulleri ihracatımız ise yüzde 24,7'lik artışla oransal olarak başı  çekti.

Yılın ilk üç ayına baktığımızda ise 4 milyar 73 milyon dolarlık  ihracat artışının 1 milyar 470 milyon dolarlık kısmı otomotiv sektöründen, 874  milyon doları çelik sektöründen, 788 milyon doları ise kimyevi maddeler ve  mamullerindeki ihracat artışından kaynaklandı. Geçtiğimiz dönemde emtia  fiyatlarının gerilemesi sebebiyle çelik ve kimyevi maddeler sektörlerimizdeki  ihracatımız gerileme kaydederken, bu sene tam tersine emtia fiyatlarının  yükselişe geçmesiyle birlikte bu sektörlerimiz ihracat artışına en fazla destek  veren sektörlerden oldu."

'MART AYINDA KİLOGRAM BAŞI İHRACATIMIZ 1,18 DOLARA GERİLEDİ'

TİM Başkanı Büyükekşi, mart ayında kilogram başına ihracatın düştüğünü  belirterek, "Geçtiğimiz senenin mart ayında altın hariç kilogram başı ihracatımız  1,24 dolar iken, bu sene bu rakam 1,18 dolara geriledi." ifadelerini kullandı.

"Ancak ortalama düşse bile kilogram başı ihracatını artırmayı başaran  sektörlerimiz var." diyen Büyükekşi, ilk 3 aylık döneme baktıklarında, kilogram  başı ihracatını en fazla artıran sektörün savunma ve havacılık olduğunu, bu  sektörün kilogram başı değerinin geçen seneye göre 9 dolar artış kaydettiğini ve  30,7 dolar olduğunu dile getirdi.

Büyükekşi, mart ayında en dikkati çekici ihracat artışlarının Asya ve  Uzakdoğu ülkelerinde yaşandığını bildirdi.

Bu ayda Asya ülkelerine ihracat yüzde 44 artarken, Uzakdoğu ülkelerine  olan ihracatın yüzde 91 artarak adeta sıçrama yaşadığına dikkati çeken Büyükekşi,  ülkelere göre bakıldığında aynı dönemde Singapur'a ihracat yüzde 340,5 gibi  yüksek bir oranda artarken, Çin'e yaptıkları ihracatın yüzde 73 yükseldiğinin  altını çizdi.

Büyükekşi, AB ülkelerine ihracatın her zaman olduğu gibi dengeli bir  şekilde artmaya devam ettiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Mart ayında AB-28'e olan ihracatımız yüzde 20 artarken, AB ülkeleri  arasında en dikkat çekici artışların yüzde 95,9 ile Malta ve yüzde 92,1 ile  Portekiz'de yaşandığını görüyoruz. Rusya'ya ihracatımız ise bu ay da artmaya  devam etti. Mart ayında yüzde 45,3 oranında, ilk 3 ayda ise yüzde 40,3  seviyesinde artış kaydetti. En önemli ihraç pazarlarımızdan birisi olan Irak'a  ihracatımız da benzer şekilde artışını sürdürüyor. Bu ülkeye ihracatımız mart  ayında yüzde 36,1 artış gösterdi. Diğer taraftan, siyasi sorunlar yaşadığımız  Hollanda, İran ve Mısır'a ihracatımız ise sırasıyla yüzde 8,5, 17,1 ve 13,3  oranında düşüş kaydetti."

'2017'DE ÇOK DAHA YÜKSEK BÜYÜME RAKAMLARINI YAKALAYACAĞIMIZA İNANIYORUZ'

Mehmet Büyükekşi, TİM verileri ile TÜİK verileri arasında oluşan farka  yönelik de değerlendirmelerde bulundu.

Kendilerinin 1 Mart'ta Bursa'da şubat ayı ihracat rakamlarını  açıkladıklarını, 11 milyar 296 milyon dolar ihracat ve yüzde 5,1 artış olduğunu  kaydettiklerini anımsatan Büyükekşi, "Dün de TÜİK şubat ayında 12 milyar 127  milyon dolar ile ihracatın yüzde 1,9 daraldığını açıkladı. Daha önceki rakam  açıklamalarımızda da değinmiştik. TİM verileri TÜİK'ten farklı olarak mücevher  haricindeki altın ihracatını kapsamıyor. Farkın çok büyük bir kısmı da buradan  kaynaklanıyor. Geçen sene şubat ayında 71.08 GTİP kodlu ham, yarı işlenmiş veya  pudra halinde altın ihracatı 1,5 milyar dolar iken bu sene bu rakam 600 milyon  dolara düştü. Bizim rakamlarımız üzerine bu verileri eklediği için TÜİK ihracatta  düşüş açıkladı." ifadelerini kullandı.

Büyükekşi, dün açıklanan büyüme rakamlarına yönelik ise, 2016 yılının  3. çeyreğinden sonra son çeyrekte tekrar büyümeye geçilmesinin olumlu bir gelişme  olduğunu dile getirdi.

Son çeyreğe ilişkin yüzde 3,5'lik artışın Türkiye'nin potansiyelinin  altında, ancak beklentilerin üzerinde geldiğine işaret eden Büyükekşi, bu sayede  ekonominin temellerinin ne derece sağlam olduğunun verilerle de pekişmiş  olduğunun altını çizdi.

Büyükekşi, darbe girişimi, akabinde terör olayları ve derecelendirme  kuruluşlarının notlarına rağmen büyümeye devam edildiğini bildirdi.

"Bunlara hükümetimiz tarafından verilen destek ve teşvik paketlerinin  de etkisi eklenince 2017'de çok daha yüksek büyüme rakamlarını yakalayacağımıza  inanıyoruz." diyen Büyükekşi, ülkedeki güven ve istikrar ortamının bunu destekler  nitelikte olduğunu kaydetti.

Büyükekşi, şu değerlendirmelerde de bulundu:

"Bankacılık sistemimiz son derece güçlü, mali disiplinden taviz  vermeden yolumuza devam ediyoruz. Alınan tedbirler sayesinde kısa vadede turizm  ve yatırımlar da atağa kalkacak. 2017'de sadece ihracatta değil tüm ekonomide bu  atılımın izlerini göreceğiz.

2016 yılının son çeyreğinde net dış ticaret büyümeye 0,2 puanlık  negatif katkı verdi. Net dış ticaretin büyümeye katkısında mal ticaretinin  yanında turizmi de kapsayan hizmet ticareti de var. Son çeyrekte sadece mal  ticaretinin büyümeye katkısı pozitif olurken kötü bir sezon geçiren turizm  dolayısıyla hizmet ticareti büyümeye negatif katkı verdi. 2017 yılında gelen  güçlü ihracat verileri net dış ticaretin büyümeye katkısında da olumlu bir etki  yaratacak ve ihracatımız bu yıl büyüme verilerini yukarı çekecek.

Son dönemde yurt dışında maruz kaldığımız olumsuz propagandaların  ülkemizin imajı üzerindeki negatif etkileri ortadan kaldırmayı hedefliyoruz.  Sayın Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekci liderliğinde, Türkiye İmaj Kampanyası  çalışmalarımızı mart ayı itibarıyla başlatmış bulunuyoruz. Almanya, ABD, Fransa,  İngiltere, İtalya, Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin olduğu toplam 7 ülkenin  TV, gazete, dergi ve sosyal medya mecralarında ülke tanıtımımızı  gerçekleştiriyoruz. Bunu yaparken de yabancılara kendimizi anlatmıyoruz. Aksine,  ülkemizde iletişimden ilaç sanayine, hızlı tüketim mallarından elektroniğe,  otomotivden bankacılığa birçok sektördeki büyük oyuncuların üst düzey  yöneticileri bizzat kendi hikayelerini ve tecrübelerini anlatarak, kendi  insanlarını ülkemizi keşfe davet ediyorlar. İnanıyoruz ki, bu kampanyamızla  birlikte ülkemize karşı oynanan oyunları tersine çevireceğiz."





'
12:359.814
Değişim :  0,59% |  57,50
Açılış :  9.808  
Önceki Kapanış :  9.757  
En Düşük
9.747
En Yüksek
9.849
imkb grafik
BIST En Aktif Hisseler12:35
CASA 98,00 2.516.542 % 0,00  
BRMEN 6,05 698.382 % 0,00  
FONET 25,86 94.661.331 % 0,00  
ATSYH 45,00 427.843 % 0,00  
BRKO 4,99 2.278.355 % 0,00  
12:35 Alış Satış %  
Dolar 32,3524 32,3607 % 0,18  
Euro 34,3983 34,4602 % -0,62  
Sterlin 40,3487 40,5509 % -0,84  
Frank 35,4520 35,6297 % -0,48  
Riyal 8,6402 8,6835 % -0,01  
12:35 Alış Satış %  
Gümüş ONS 27,84 27,90 % 0,66  
Platin 975,34 978,32 % 0,66  
Paladyum 1.049,74 1.055,49 % 0,66  
Brent Pet. 90,10 90,10 % 0,66  
Altın Ons 2.343,36 2.344,21 % 0,66