Moody`s ABD`nin corona önlemlerini değerlendirdi
07.04.2020 08:56Son güncelleme : 07.04.2020 15:29
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody`s, yeni tip corona virüs (Kovid-19) salgınına karşı ABD`nin hayata geçirdiği güçlü ekonomik politikaların büyüme şokunu hafifleteceğini ancak orta vadeli mali riskleri artıracağını bildirdi.
AA
Moody's'ten yapılan açıklamada, Kovid-19 salgınının ekonomik etkilerine karşı ABD'nin aldığı önlemler deÄŸerlendirildi.
ABD'nin Kovid-19 tehditinin ciddiyetini kabullenmekte baÅŸlangıçta yavaÅŸ kaldığının belirtildiÄŸi açıklamada, hükümetin virüsün yayılması ve ekonomik etkileriyle mücadele için önemli politika adımları attığı aktarıldı.
Açıklamada, "Corona virüse karşı alınan güçlü ekonomik politika yanıtı büyüme ÅŸokunu hafifletecek ama orta vadeli mali riskleri artıracak." ifadesi kullanıldı.
"AÅAÄI YÖNLÜ RİSKLER DEVAM EDİYOR"
Bu kapsamda hayata geçirilen maliye ve
para politikasının boyut ve kapsamının büyüklüÄŸüne deÄŸinilen açıklamada, bu önlemlerin ekonomik ÅŸokun derinliÄŸini sınırlamaya yardımcı olmasını ve virüsün kontrol altına alınacağı varsayılarak bu yılın ikinci yarısında potansiyel toparlanma için koÅŸul saÄŸlamasının beklendiÄŸi aktarıldı.
Açıklamada, "Virüsün yayılması ve ülke genelindeki zorunlu kapanmaların süresinin oldukça belirsiz olmasından dolayı büyümeye yönelik aÅŸağı yönlü riskler yüksek seviyede olmaya devam ediyor. Bu durum uzarsa hükümetin ilave teÅŸvikler uygulamasını bekliyoruz." deÄŸerlendirmesinde bulunuldu.
Hükümetin krizle mücadele için 3 ayrı önlem paketini hayata geçirdiÄŸinin hatırlatıldığı açıklamada, son ekonomik teÅŸvik paketinin ülkenin gayrisafi yurt içi hasılasının (GSYH) yüzde 10'undan fazlasını oluÅŸturduÄŸu ve ABD tarihinin en büyük teÅŸvik paketi olduÄŸu kaydedildi.
Açıklamada, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Kovid-19 ÅŸokuna karşı proaktif ve agresif bir karşılık verdiÄŸine iÅŸaret edilerek, martta faiz oranının sıfır seviyesine indirildiÄŸi, büyük ölçekli varlık alımlarının açıklandığı, Küresel Finansal Kriz döneminde uygulanan programların yeniden baÅŸlatıldığı hatırlatıldı.
EKONOMİDE DARALMA BEKLENTİSİ
Zayıf büyüme ve artan iÅŸsizlik nedeniyle reel ekonomideki aÅŸağı yönlü risklerin yüksek olduÄŸuna dikkat çekilen açıklamada, "Ekonomik faaliyette ilk çeyrekteki ılımlı ve ikinci çeyrekteki sert küçülme nedeniyle ABD'nin GSYH'sinin bu yıl yaklaşık yüzde 2 daralmasını bekliyoruz." ifadesi kullanıldı.
Açıklamada, yılın ikinci çeyreÄŸinde iÅŸ gücü piyasasının büyük bir darbe alacağı vurgulanarak, büyük mali açıklar ve zayıf büyüme nedeniyle ABD'nin mali gücünün beklenenden daha hızlı bozulacağı, federal mali açığın 2020'de GSYH'nin yüzde 15'ine, 2021'de yüzde 10,5'ine ulaÅŸmasının beklendiÄŸi aktarıldı.
Geçen yıl GSYİH'nin yüzde 4,6'sı olan federal mali açığın, 2030'a kadar yaklaşık yüzde 7 seviyesinde olmasının öngörüldüÄŸü açıklamada, yüksek mali açığın ise borç yüküne neden olacağı, geçen yıl yüzde 79 olan borçların GSYH'ye oranının bu yıl yüzde 93'e, 2030'a kadar yüzde 120'ye yükseleceÄŸinin tahmin edildiÄŸi kaydedildi.
ABD hükümeti, Kovid-19 salgınıyla mücadele kapsamında 3 ayrı önlem paketini hayata geçirmiÅŸti. Hükümetin 8,3 milyar
dolar tutarındaki ilk teÅŸvik paketiyle saÄŸlık hizmetleri, aşı ve test çalışmalarının desteklenmesi amaçlanırken, 105 milyar dolar deÄŸerindeki ikinci paketle, ücretsiz Kovid-19 tanı testi ve eyaletlere iÅŸsizlik sigortası finansmanının saÄŸlanması hedeflenmiÅŸti.
Ülke tarihinin en büyük teÅŸvik paketi olarak tanımlanan, 2,2 trilyon deÄŸerindeki son teÅŸvik paketiyle ise düÅŸük ve orta gelirli ailelere tek seferlik doÄŸrudan ödeme yapılması, vergi indirimi saÄŸlanması, sosyal güvenlik programların geniÅŸletilmesi, virüsten etkilenen iÅŸletmelere kredi desteÄŸinin saÄŸlanması gibi düzenlemeler öngörülmüÅŸtü.