Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti yayımlandı
24.03.2020 15:52Son güncelleme : 25.03.2020 11:05
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti`nde, "Finansal oynaklıklardaki artışın ve toplam talepte öngörülen yavaşlamanın firmaların nakit akışı ve bilançoları üzerindeki etkisi takip edilerek, diğer politikalarla koordineli şekilde gerekli tedbirler alınmaya devam edecektir" ifadeleri kullanıldı.
AA
Para Politikası Kurulu'nun 17 Mart'taki toplantısına iliÅŸkin özet yayımlandı.
Özette, ÅŸubat ayında tüketici fiyatlarının yüzde 0,35 arttığı, yıllık enflasyonun 0,22 puan yükseliÅŸle yüzde 12,37 olduÄŸu hatırlatıldı.
Gerek iÅŸlenmemiÅŸ gerekse iÅŸlenmiÅŸ gıda gruplarında gözlenen yıllık enflasyon artışının tüketici enflasyonunu yukarı çeken temel unsur olduÄŸu kaydedilen özette, uluslararası petrol fiyatlarındaki düÅŸüÅŸle birlikte akaryakıt fiyatlarının gerilediÄŸi ve enerji grubu yıllık enflasyonunun azaldığı vurgulandı.
Özette, hizmet enflasyonun ÅŸubat ayında bir miktar artış sergilerken, temel mal enflasyonunun ılımlı bir seyir izlediÄŸi, B ve C göstergelerinin yıllık enflasyonunun ise sınırlı ölçüde arttığı, eÄŸilimlerinin görece yatay seyrettiÄŸi bildirildi.
Enflasyon beklentilerinde gözlenen ılımlı eÄŸilimin mart ayında da devam ettiÄŸine deÄŸinilen özette, beklenti dağılımında anket katılımcıları arasındaki uzlaşının bir miktar daha güçlendiÄŸi dile getirildi.
ENFLASYONU ETKİLEYEN UNSURLAR
Özette, 2019'un son çeyreÄŸine iliÅŸkin milli gelir verileri ile iktisadi faaliyetteki toparlanma eÄŸiliminin finansal koÅŸullardaki iyileÅŸme ve kredilerdeki ivmelenmeyle birlikte yurt içi talep kaynaklı olarak güç kazandığının altı çizildi.
Bu dönemde, özel tüketim harcamalarının artmaya devam ederken, kamu kesiminin de tüketim kanalıyla destekleyici duruÅŸunu sürdürdüÄŸü ifade edilen özette, yatırımların sınırlı bir toparlanma sergilese de zayıf seyrettiÄŸi kaydedildi.
Özette, ihracattaki artışın sürmesine raÄŸmen ithalattaki canlanmayla birlikte net ihracatın yıllık ve dönemlik büyümeye negatif katkı verdiÄŸi belirtildi.
Mevcut verilerin, iktisadi faaliyetin güçlü seyrini Ocak-Åubat döneminde koruduÄŸuna ve sektörel yayılımındaki iyileÅŸmenin devam ettiÄŸine iÅŸaret ettiÄŸi anımsatılan özette, bu dönemdeki güçlü kredi ivmesinin yurt içi talebi desteklediÄŸi, yatırımlarda ve istihdamda ise toparlanma sinyalleri alınmakla birlikte zayıf seyrini sürdürdüÄŸü bildirildi.
Özette, rekabet gücündeki geliÅŸmelerin olumlu etkisi ve küresel büyüme görünümündeki kısmi iyileÅŸmenin de katkısıyla Ocak-Åubat döneminde ihracattaki artış eÄŸiliminin korunduÄŸu, ancak kredi ve yurt içi talep görünümüne baÄŸlı olarak ithalat talebinin de yükseliÅŸini sürdürdüÄŸü kaydedildi.
Mart ayıyla birlikte corona virüs salgınının iktisadi faaliyeti dış ticaret, turizm ve iç talep kanallarıyla sınırlamaya baÅŸladığının görüldüÄŸü vurgulanan özette, küresel ticaret hacmindeki zayıflama ve seyahat kısıtlarının ihracatı ve ulaÅŸtırma faaliyetlerini sınırladığı ifade edildi.
Özette, belirsizliklerdeki artışın ve finansal piyasalardaki oynaklığın yurt içi talep üzerindeki olası etkilerinin yakından takip edildiÄŸi kaydedilerek, gelecek dönemde ihracat ve turizm gelirlerindeki zayıflamaya karşın enerji fiyatlarındaki belirgin düÅŸüÅŸe baÄŸlı olarak cari iÅŸlemler dengesinin ılımlı bir seyir izlemesinin beklendiÄŸi belirtildi.
Aralık döneminde iÅŸsizlik oranlarındaki düÅŸüÅŸün katılım oranındaki gerilemeyle birlikte devam ettiÄŸi kaydedilen özette, ÅŸu deÄŸerlendirmelere yer verildi:
"Bir önceki döneme göre inÅŸaat istihdamındaki kısmi toparlanma devam ederken, sanayi istihdamı gerilemiÅŸ, hizmet istihdamı yatay seyretmiÅŸtir. Öncü göstergeler iÅŸsizlik oranlarındaki düÅŸüÅŸün ilk çeyrek genelinde sürdüÄŸüne iÅŸaret ederken, salgının iktisadi faaliyet üzerindeki sınırlayıcı etkilerine baÄŸlı olarak iÅŸgücü piyasasının seyri yakından takip edilmektedir."
"PARA POLİTİKASI ARAÇLARININ UYARLANMASININ SÖZ KONUSU OLABİLİR"
Özette, salgının küresel ölçekte hızla yayılmasıyla birlikte belirsizliklerin arttığı ve küresel büyüme görünümünün zayıfladığı belirtildi.
Küresel
para politikalarının salgın hastalığın finansal ve ekonomik etkilerini en aza indirmek için alınan olaÄŸanüstü önlemler dahilinde iktisadi faaliyeti destekleyici konumlarının güçlendirdiÄŸi kaydedilen özette, "GeliÅŸmiÅŸ ve geliÅŸmekte olan ülke merkez bankaları geniÅŸleyici yönde koordineli adımlar atarken, aynı zamanda birçok ülkede maliye politikası alanında hanehalkı ve firmalara yönelik kapsamlı tedbir paketleri uygulamaya konulmaktadır." ifadelerine yer verildi.
Özette, devam eden finansal oynaklıkların ve salgın hastalığın yayılımını yavaÅŸlatmaya yönelik önlemlerin küresel ölçekte toplam talep üzerinde belirleyici olduÄŸu anımsatıldı.
Söz konusu unsurların baÅŸta ihracat, turizm ve baÄŸlantılı sektörler olmak üzere yurt içi büyüme üzerindeki etkilerinin yakından izlendiÄŸine deÄŸinilen özette, seyahat kısıtlamaları gibi önlemlerin ve belirsizliklerin yurt içi talep kanalıyla iktisadi faaliyet ve iÅŸ gücü piyasası üzerinde oluÅŸturabileceÄŸi etkilerin büyüklüÄŸü ve süresine göre para politikası araçlarının uyarlanmasının söz konusu olabileceÄŸi bildirildi.
Özette, küresel iktisadi faaliyetteki zayıflamanın emtia talebini sınırladığı vurgulanarak ÅŸu deÄŸerlendirmelere yer verildi:
"Finansal piyasalarda oynaklığın artması baÅŸta ham petrol ve metal fiyatları olmak üzere uluslararası emtia fiyatlarında sert düÅŸüÅŸlere yol açmıştır. Ayrıca, petrol ihracatçısı ülkeler arasında üretim miktarına yönelik anlaÅŸmazlıklara baÄŸlı oluÅŸan arz yönlü etkiler de ham petrol fiyatlarının düÅŸük seyretmesine neden olmaktadır. Bu baÄŸlamda, zayıflayan küresel büyüme görünümünün de etkisiyle küresel enflasyon oranlarının 2020 yılında aÅŸağı yönlü bir görünüm sergilemesi beklenmektedir."
"SALGIN KÜRESEL ÖLÇEKTE HİSSE SENEDİ VE TAHVİL GETİRİLERİNİ KESKİN ÅEKİLDE DÜÅÜRDÜ"
Özette, son dönemde corona virüs salgınına iliÅŸkin artan belirsizliklerin ve likidite sıkışıklığının küresel ölçekte hisse senedi ve
tahvil getirilerini keskin ÅŸekilde düÅŸürdüÄŸü belirtildi.
Bu durumun risk iÅŸtahı ve geliÅŸen ülke finansal varlıklarına yönelik talebin gerilemesine yol açtığı bildirilen özette, salgın hastalığın sermaye akımları, finansal koÅŸullar, dış ticaret ve emtia fiyatları kanalıyla oluÅŸturmakta olduÄŸu küresel etkiler ve bu etkilere yönelik atılan politika adımlarının yakından takip edildiÄŸi kaydedildi.
Özette, corona virüs salgını öncesi dönemde Türkiye ekonomisine iliÅŸkin makroekonomik göstergelerde belirgin bir iyileÅŸme kaydedildiÄŸi vurgulandı.
Enflasyonda hızlı bir düÅŸüÅŸün saÄŸlandığı, cari iÅŸlemler dengesinde de önemli bir düzelmenin gözlemlendiÄŸi ifade edilen özette, finansal koÅŸullardaki iyileÅŸmeyle birlikte iktisadi faaliyetteki toparlanma eÄŸiliminin güç kazandığı, bu dönemde ÅŸirketler kesiminin yabancı para borçluluÄŸunun azaldığı ve bankacılık sektörünün likidite ve sermaye tamponlarının güçlendiÄŸi aktarıldı.
"TÜRKİYE EKONOMİSİNİN OLUMSUZ ÅOKLARA KARÅI DİRENCİ ARTTI"
PPK özetinde, dengelenme sürecinde elde edilen kazanımların Türkiye ekonomisinin olumsuz ÅŸoklara karşı direncini arttırdığı vurgulanarak, "Bununla birlikte, finansal oynaklıklardaki artışın ve toplam talepte öngörülen yavaÅŸlamanın firmaların nakit akışı ve bilançoları üzerindeki etkisi takip edilerek, diÄŸer politikalarla koordineli ÅŸekilde gerekli tedbirler alınmaya devam edecektir." ifadelerine yer verildi.
Salgın hastalığa baÄŸlı geliÅŸmelerin Türkiye ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerinin sınırlandırılması açısından finansal piyasaların, kredi kanalının ve firmaların nakit akışının saÄŸlıklı iÅŸleyiÅŸinin devamının büyük önem arz ettiÄŸi belirtildi.
Özette, bu çerçevede, TCMB'nin finansal istikrarı desteklemek amacıyla kapsamlı bir tedbir seti uygulamaya koyduÄŸu hatırlatıldı.
"EMTİA FİYATLARINDAKİ KESKİN DÜÅÜÅ ENFLASYON GÖRÜNÜMÜNÜ OLUMLU ETKİLEDİ"
Özette, enflasyon beklentileri ile iç talep koÅŸulları ve üretici fiyatlarındaki geliÅŸmelere baÄŸlı olarak çekirdek enflasyon göstergelerinin eÄŸilimlerinin ılımlı seyrettiÄŸi belirtildi.
Küresel geliÅŸmeler paralelinde Türk lirasında gözlemlenen deÄŸer kaybına karşın, baÅŸta ham petrol ve
metal fiyatları olmak üzere uluslararası emtia fiyatlarındaki keskin düÅŸüÅŸün enflasyon görünümünü olumlu etkilediÄŸi vurgulanan özette, küresel ticaret hacmindeki zayıflama ve seyahat kısıtlamaları gibi önlemlere baÄŸlı olarak toplam talep koÅŸullarının enflasyonu sınırlayıcı etkisinin bir miktar arttığı bildirildi.
Özette, "Para politikası faizinde yapılan indirimin alınan diÄŸer önlemlerle birlikte finansal piyasaların saÄŸlıklı iÅŸleyiÅŸinin teminine ve reel sektörün nakit akışının desteklenmesine de katkı yapması öngörülmektedir. Merkez Bankası fiyat istikrarı ve finansal istikrar amaçları doÄŸrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir." ifadelerine yer verildi.
Enflasyondaki düÅŸüÅŸ sürecinin devamlılığı, ülke risk priminin gerilemesi, uzun vadeli faizlerin aÅŸağı gelmesi ve ekonomideki toparlanmanın güç kazanması açısından büyük önem taşıdığı anımsatılan özette, enflasyondaki düÅŸüÅŸün hedeflenen patika ile uyumlu ÅŸekilde gerçekleÅŸmesi için para politikasındaki temkinli duruÅŸun sürdürülmesi gerektiÄŸi kaydedildi.
Özette, parasal duruÅŸun ana eÄŸilime dair göstergelerin dikkate alınarak enflasyondaki düÅŸüÅŸün sürekliliÄŸini saÄŸlayacak ÅŸekilde belirleneceÄŸi belirtildi.
Salgın hastalığa baÄŸlı iktisadi risklerin en aza indirilmesi açısından para ve maliye politikaları arasındaki eÅŸgüdümün sürdürülmesinin büyük önem arz ettiÄŸi vurgulanan özette, ÅŸu deÄŸerlendirmeler yapıldı:
"Salgın hastalığın ekonomiyi birçok farklı kanaldan etkilemesi, baÅŸta nakit akışının düzenlenmesi ve istihdamın korunmasına yönelik tedbirler olmak üzere ÅŸirketler ve hanehalkı üzerindeki etkilerin asgari düzeyde tutulabilmesi için koordineli politika uygulamaları gerektirmektedir. Dolayısıyla, makro ölçekteki para ve maliye politikalarının yanı sıra en çok etkilenen iktisadi birimleri hedefleyen ve sektörel etkileÅŸimleri dikkate alan politika uygulamalarının kritik önemde olduÄŸu deÄŸerlendirilmektedir. Bu süreçte atılacak politika adımlarının hedefli ve geçici nitelikte olması politika etkinliÄŸini destekleyecektir. Bunun yanı sıra, açıklanacak her türlü yeni veri ve haber Kurul’un geleceÄŸe yönelik politika duruÅŸunu deÄŸiÅŸtirmesine neden olabilecektir."