Piyasalar karışık bir seyir izliyor
02.07.2020 09:16Son güncelleme : 02.07.2020 12:07
Küresel piyasalar, ekonomideki toparlanmaya ilişkin belirsizliklerle karışık bir seyir izlerken, yeni tip corona virüs (Kovid-19) salgınına ilişkin haber akışı ve veri gündemi yatırımcıların odağındaki yerini koruyor.
AA
ABD Temsilciler Meclisi'nin, Hong Kong Özel İdari Bölgesi'ne Ulusal Güvenlik Yasası'nı getiren Çinli yetkililerle iÅŸ yapan tüm bankalara yaptırım uygulanmasını öngören bir tasarıyı onaylaması piyasalarda tedirginliÄŸi artırsa da Kovid-19'a karşı üretilen aşı çalışmalarına iliÅŸkin haber akışı satışların sınırlı kalmasını saÄŸladı.
ABD basınında dün yer alan haberlere göre, merkezi ABD'de bulunan ilaç ÅŸirketi Pfizer ile Türk bilim insanı Prof. Dr. UÄŸur Åahin'in kurucu ortağı olduÄŸu Alman biyoteknoloji firması BioNTech tarafından geliÅŸtirilen Kovid-19 aşısının klinik testlerinde olumlu sonuçlar elde edildi.
Öte yandan, ABD'de açıklanan verilere göre, ülkedeki özel sektör istihdamı haziranda 2 milyon 369 bin kiÅŸi artarken, Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) imalat endeksi de haziranda 52,6'ya yükselerek son 14 ayın zirvesine çıktı.
Söz konusu geliÅŸmelerle karışık bir seyir izlenen New York borsasında, Dow Jones endeksi yüzde 0,30 azaldı, S&P 500 endeksi yüzde 0,50 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,95 deÄŸer kazandı.
Avrupa borsaları, Avrupa Merkez Bankası (ECB) BaÅŸkanı Christine Lagarde'ın açıklamaları sonrası yükseliÅŸ eÄŸilimindeki imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi verilerine karşın negatif bir seyir izledi.
ECB BaÅŸkanı Lagarde, BirleÅŸmiÅŸ Milletler toplantısı için hazırlanan video mesajında, "Ekonomide kötü geride kaldı. Fakat daha en zoru ise henüz gelmedi." ifadelerini kullanarak, küresel ekonomide salgının ÅŸoklarının belirleyici olacağını, toparlanmanın belirsiz ve eÅŸit olmayan bir ÅŸekilde, iniÅŸli çıkışlı gerçekleÅŸebileceÄŸini söyledi.
Dün alıcılı baÅŸladığı günü düÅŸüÅŸlerle tamamlayan Avrupa borsalarında, Almanya'nın DAX endeksi yüzde 0,41, İngiltere'nin FTSE 100 endeksi yüzde 0,19 ve Fransa'nın CAC 40 endeksi yüzde 0,18 deÄŸer kaybetti.
Hong Kong'daki geliÅŸmelerin, küresel ticarete iliÅŸkin belirsizliÄŸi artırmasına karşın bugün Asya pay piyasalarında pozitif bir seyir izleniyor. Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,1, Çin'de Åanghay bileÅŸik endeksi yüzde 1,4 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,8 deÄŸer kazandı.
Yurt içinde, dün 117.000 puanın üzerini test eden BIST 100 endeksi, bu seviyede etkisini artıran kar satışları ile düÅŸüÅŸe geçerek günü bir önceki kapanışa göre yüzde 1,04 deÄŸer kaybıyla 115.314,98 puandan tamamladı. Dün 6,8480'den kapanış yapan dolar/TL ise bugün bankalararası piyasanın açılışında 6,8470 seviyesinde iÅŸlem görüyor.
Analistler, bugün yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın yayımlayacağı
Para Politikası Kurulu toplantı özeti, yurt dışında ise ABD'de yarın resmi tatil olması dolayısıyla bugün yayımlanacak istihdam raporundaki verilerin takip edileceÄŸini bildirdi.
Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 114.000 ve 112.500 seviyelerinin destek olarak öne çıktığını belirten analistler, 116.000 ve 117.500'ün direnç konumunda olduÄŸunu kaydetti.
Piyasalarda bugün takip edilecek veriler ÅŸöyle:
12.00
Euro Bölgesi, mayıs ayı Üretici Fiyat Endeksi
14.00 Türkiye, TCMB Para Politikası Kurulu toplantı özeti
14.30 Türkiye, haftalık para ve banka istatistikleri
15.30 ABD, haziran ayı istihdam raporu
15.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları
17.00 ABD, mayıs ayı fabrika siparişleri