Piyasalar küresel resesyona hazırlanıyor
28.02.2020 09:25Son güncelleme : 28.02.2020 14:01
Dünya Çin ile sınırlı kalmayan ve tüm dünyaya yayılan koronavirüs salgınına hazırlanırken yatırımcılar küresel resesyon beklentisiyle ellerindeki hisseleri satıyorlar.
REUTERS/AA
Uluslararası seyahat ve tedarik zincirlerinde salgın temelli durgunluk beklentisi ABD ve
Euro Bölgesi'nde resesyon endiÅŸelerini artırırken, 2008 küresel krizinden bu yana hisse piyasalarında en kötü hafta geride kalıyor.
Çin'de 327 yeni vaka görülürken toplam vaka sayısı 78,800'e yükseldi. Hayatını kaybedenlerin sayısı ise yaklaşık 2,800. Dünya SaÄŸlık Örgütü'nün tüm ülkelere hazırlıklı olma konusunda çaÄŸrı yapmasının ardından Reuters verilerine göre son 24 saatte aralarında Nijerya, Yeni Zelanda ve Litvanya'nın da bulunduÄŸu 12 ülkede ilk koronavirüs vakaları bildirildi.
Dünya SaÄŸlık Örgütü verilerine göre, Çin dışında ÅŸu anda 46 ülkede toplamda 3,700 koronavirüs vakası bildirilmiÅŸ durumda ve 57 kiÅŸi virüs nedeniyle hayatını kaybetti. Hükümetler, ilaç stoku yapmanın yanı sıra, virüsün yayılmasını önlemek için kalabalık toplantıları ve spor etkinliklerini yasaklarken, okulları da bir süreliÄŸine tatil etme yoluna gidiyor.
İki yetkili Reuters'a yaptıkları açıklamada, ABD BaÅŸkanı Donald Trump'ın özel yetkilerini kullanarak ABD'nin korunma ekipmanı üretimini hızlı bir ÅŸekilde artırmayı deÄŸerlendirdiÄŸi söylendi.
Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi koronavirüs nedeniyle bazı ilaçların temininde sıkıntı yaÅŸandığını açıklarken, bunların hangi ilaçlar olduÄŸu konusunda ise bir yorum yapmadı.
Avrupa'da ise Fransa'da görülen vaka sayısı iki kat artarken, Almanya salgının kapıda olduÄŸunu vurguladı. Yunanistan ise sınır kapılarında daha sıkı denetimlerin yapılacağını bildirdi.
KÜRESEL PİYASALAR "VİRÜS" ETKİSİNDEN KURTULAMIYOR
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının Çin dışında da hızla artması ve ekonomide neden olacağı hasar beklentilerinin yükselmesi ile dünya borsalarında sert düÅŸüÅŸler devam ediyor.
Çin’de Kovid-19 salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 790’a çıkarken, son 24 saatte ülkede 327 yeni Kovid-19 vakası tespit edildi. Güney Kore’de virüsten etkilenen kiÅŸi sayısı 2 bin kiÅŸiyi geçerken, Japonya’da okullar salgın nedeniyle tatil edildi.
Avrupa ve Amerika'da da Kovid-19 salgını ile ilgili her geçen gün farklı bir ülkede yeni vakaların ortaya çıkması ve ABD'de dün açıklanan makroekonomik verilerin ülke ekonomisinin pozitif seyrinin kırılgan olduÄŸuna iÅŸaret etmesi, küresel büyümeye iliÅŸkin endiÅŸeleri artırdı.
Artan endiÅŸelerle dünya borsalarında sert düÅŸüÅŸler görülürken, ABD'nin uzun vadeli
tahvil faizleri tarihi düÅŸük seviyelere geriledi.
ABD'de dün açıklanan verilere göre, ülke ekonomisi 2019'ün son çeyreÄŸinde beklentiler paralelinde yüzde 2,1 büyürken, dayanıklı tüketim malı sipariÅŸleri ocakta yüzde 0,2 azaldı. İşletme yatırımları ise yüzde 2,3 azalarak 2015'ten bu yana en düÅŸük seviyeye iÅŸaret etti.
Bu geliÅŸmelerle dün New York borsasında Dow Jones ve S&P 500 endeksi yüzde 4,42, Nasdaq endeksi yüzde 4,61 deÄŸer kaybetti. Endekslerin haftalık kayıpları yüzde 11'e yaklaşırken, bugün çok ciddi bir yükseliÅŸ görülmemesi durumunda hisse senetleri 2008 krizinden bu yana en kötü haftalık performansı göstermiÅŸ olacak.
Avrupa borsalarında da sert kayıplar yaÅŸanırken, avro/dolar paritesi devam eden tepki alımları ile 1,10 seviyesinin üzerine çıktı. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 3,19, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 3,49, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 3,32, virüs salgınından en fazla etkilenen İtalya'da MIB 30 endeksi de yüzde 2,66 deÄŸer kaybetti.
ABD ve Avrupa borsalarındaki güçlü satıcılı seyir, Asya piyasalarıyla haftanın son iÅŸlem gününe de taşındı. Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 4,5, Çin'de Åanghay bileÅŸik endeksi yüzde 3 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 3,5 düÅŸüÅŸ kaydetti. Bugün açıklanan verilere göre Japonya’da sanayi üretimi yüzde 0,8 ile beklentilerden iyi gelse de iÅŸsizlik oranı yüzde 2,4 ile tahminlerin üzerine çıktı.
Ekonomik aktiviteye iliÅŸkin endiÅŸelerle petrol fiyatlarındaki düÅŸüÅŸ eÄŸilimi de bugün Asya piyasalarında devam ediyor. Brent petrolün varil fiyatı 50,4 dolarla Aralık 2018'den bu yana en düÅŸük seviyesini görmesinin ardından, ÅŸu dakikalarda önceki kapanışa göre yüzde 2,3 deÄŸer kaybıyla 50,5 dolardan iÅŸlem görüyor.
Yurt içinde, dünya borsalarına paralel dün sert düÅŸen BIST 100 endeksi, günü yüzde 4,13 azalışla 110.418,37 puandan tamamladı. Dün yüzde 0,8 artışla 6,2008'den kapanan dolar/TL ise, bugün bankalararası piyasanın açılışında 6,2350 seviyesinde iÅŸlem görüyor.
Analistler, Suriye'deki geliÅŸmelerin gündemin odağına yerleÅŸtiÄŸini belirterek, veri gündeminde ise yurt içinde büyüme, yurt dışında ise ABD'nin kiÅŸisel gelir ve harcamalar verilerinin öne çıktığını söyledi.
AA Finans'ın gerçekleÅŸtirdiÄŸi ankete katılan ekonomistler, 2019 yılında Gayrisafi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) yüzde 0,6 büyümesini bekliyor. Geçen yılın son çeyreÄŸine iliÅŸkin GSYH beklentilerinin ortalaması yüzde 5,1 olan ekonomistlerin, 2020 yıl sonuna iliÅŸkin büyüme tahminlerinin ortalaması ise yüzde 3,9 düzeyinde belirlendi.