15.04.2024 06:13:13 `Risk primleri aşağı döndü` - Türkiye'nin bir numaralı finans ve ekonomi portalı uzmanpara.com.

`Risk primleri aşağı döndü`

31.08.2016 11:05

Son güncelleme : 01.09.2016 09:24

Maliye Bakanı Naci Ağbal gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. "Borsa, döviz, faiz normal seyrinde gidiyor" diyen Ağbal, "risk primleri aşağı döndü." dedi.



Maliye Bakanı Naci Ağbal, bazı alacakların yeniden  yapılandırılmasına ilişkin düzenleme kapsamında bugün itibarıyla internet  üzerinden yapılan başvuru sayısının 72 bin 760, vergi dairelerine gelmek  suretiyle başvuru yapan mükellef sayısının da 14 bin 244 olduğunu belirterek,  "Yani toplamda 87 bin 4 başvuruyu şu ana kadar aldık." dedi.

Ağbal, NTV'de katıldığı programda, gündeme ilişkin açıklamalarda  bulundu.

Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun'un 19  Ağustos'ta yürürlüğe girdiğini hatırlatan Ağbal, vatandaşların düzenlemeye yoğun  ilgi gösterdiğini söyledi. Kanunun Resmi Gazete'de yayımlandığı gün dahi başvuru  aldıklarını aktaran Ağbal, ilk başvurunun Kütahya Dumlupınar'dan yapıldığını  ifade etti.

Başvurulara ilişkin rakamları da paylaşan Ağbal, "Bugün itibarıyla  internet üzerinden yapılan başvuru sayısı 72 bin 760. Vergi dairelerine gelmek  suretiyle başvuru yapan mükellef sayısı da 14 bin 244. Yani toplamda 87 bin 4  başvuruyu şu ana kadar aldık. Sevinerek ifade ediyorum ki vatandaşlarımız  başvurularını büyük ölçüde internetten yapıyor. Bu da e-devlet uygulamalarının  Türkiye'de geldiği aşamayı göstermesi bakımından önemli." diye konuştu.

'HERKESE ANLATMAK İÇİN YOĞUN BİR HAZIRLIK YAPTIK'

Ağbal, söz konusu düzenlemeyi ülkenin her noktasında, herkese anlatmak  için yoğun bir hazırlık yaptıklarını söyledi. Bu kapsamda ciddi bir kampanya  hazırlığı içinde olduklarını belirten Ağbal, şunları kaydetti:

"Bu süreçte afişler hazırlıyoruz, bunları metro ve otobüs duraklarında  kullanacağız, bilboardlarda kullanacağız, hızlı trenlerde, havaalanlarında  kullanacağız. İstiyoruz ki vatandaş neredeyse biz de bu yeniden yapılandırmayla  ilgili düzenlemeleri vatandaşa bulundukları yerde anlatalım. Mesela  arkadaşlarımızın hazırladığı güzel bir afiş var. 'Maliyeye borcunuz mu var? Gelin  yapılandıralım, gelin barışalım.' Gerçekten son derece güzel afişler. Yine şu  şekilde: 'Borcunuz mu var? Gelin yapılandıralım. 6736 Sayılı Yasa'dan yararlanın,  siz kazanın, Türkiye büyüsün.' Arkadaşlara ben diyorum ki buraya bir şey daha  ekleyelim, 'Peşin ödeyin kurtulun.' Burada peşin ödeme noktasında önemli imkanlar  getiriyoruz. Yine vatandaşlarımız bilsin ki internet üzerinden büyük bir tanıtım  kampanyasına başladık. Burada da özellikle vatandaşımızın uygulamayı daha rahat  anlayabilmesi için her konuda broşürler yayınladık."

PEŞİN ÖDEME AVANTAJI

Yapılandırma kapsamında peşin ödemenin avantajlarını da anlatan Ağbal, şöyle konuştu:

"Örnek vermek gerekirse 100 lira borcunuz var. 4-5 yıldır da  ödemiyorsunuz ve 90 lira da faizi birikmiş. Şimdi biz diyoruz ki bu faizi yeniden  hesaplayacağız. Diyelim ki hesaplıyoruz 90 liralık faiz 30 liraya düşüyor. 100  lira vergi aslı, 30 lira da yeni hesaplanmış faizi ister 6, isterseniz de 18  taksitle ödeyebilirsiniz. Taksitle ödediğiniz zaman, taksit sürelerine bağlı  olarak da ilave yine orada faiz ödemeniz gerekiyor. Biz vatandaşımıza diyoruz ki  örneği baz alırsak, peşin öderseniz o 30 liralık faizin de yarısını almayacağız.  Yani 15 liraya düşecek. Toplam faydaya bakarsanız, 190 liralık borcunuz 115  liraya düşmüş olacak. Bakın bundan önceki yeniden yapılandırma kanunlarında  olmayan yeni bir imkan getiriyoruz. Peşin öderseniz neredeyse anaparaya yakın bir  miktarı ödeyip vergi dairesinden çıkabiliyorsunuz."

VARLIK BARIŞI

Varlık Barışı uygulamasına ilişkin de bilgi veren Ağbal, burada da yıl  sonuna kadar belirlenmiş bir başvuru süresinin olduğunu ifade etti. Ağbal,  düzenlemenin büyük imkanlar getirdiğinin altını çizerek, "Ben inanıyorum ki 6  aylık süreçte vatandaşlarımız Varlık Barışı'ndan da büyük ölçüde yararlanacak.  Ben özellikle işletmelerimize çağrıda bulunuyorum. Özellikle yurt dışında iş  yapan firmalarımız var. Bunlar diğer ülkelerin firmalarıyla beraber iş kursunlar  Türkiye'de, onları buraya davet etsinler. Paralarını Türkiye'ye getirsinler ve  emin bir şekilde Türkiye'de yatırım yapsınlar." dedi.

Tüm ülkelerin vatandaşlarının farklı nedenlerle başka ülkelerde para  tutabildiğine işaret eden Ağbal, "Bakın 15 Temmuz'da vatandaşımız ne yaptı? Gitti  dövizini bozdurdu Türk lirasına döndü. Şimdi burada da diyoruz ki böyle bir  dönemde vatandaşlarımız yurt dışındaki varlıklarını getirsinler, kendilerini  güvende hissetsinler. Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak biz kendilerine her  türlü yardımı yapacağız. Yeter ki Türkiye'de yatırım yapsınlar." diye konuştu.

'EKONOMİNİN ÇARKLARI İŞLİYOR'

Maliye Bakanı Ağbal, 15 Temmuz'daki darbe girişimi ve Fırat Kalkanı  Harekatı'nın ekonomiye etkilerinin sorulması üzerine de darbe girişimi sonrasında  çoğu kimsenin "Türkiye'de bir daha düzeltilemeyecek şekilde ekonomide derin  yaralar açılacağını düşündüğünü" ancak bunun olmadığını vurguladı.

Ekonominin tekrar normal şartlarına dönebilmesi için önlem aldıklarını  belirten Ağbal, bugün gelinen nokta itibarıyla Türkiye'de borsanın, faizlerin  normal seyrinde gittiğini, Türkiye'nin risk priminin yeniden aşağıya döndüğünü  ifade etti.

"Türkiye’de ekonominin çarkları işliyor" diyen Ağbal, buna karşın  yapılması gereken daha çok iş bulunduğunu ve bunları da sırasıyla yapacaklarını  kaydetti.

'YAKLAŞIK BİN FİRMA FETÖ'NÜN KONTROLÜNDE'

Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) karşı yürütülen mücadeleye ilişkin  soruları da yanıtlayan Ağbal, 17-25 Aralık sürecinden sonra FETÖ'nün sivil  uzantılarının çok ciddi meydan okumalar yaptığını hatırlattı.

O süreçte herkesin, kimin FETÖ’ye yakın olduğunu az çok öğrendiğini  belirten Ağbal, "Biz işletmelerimizin, bankalarımızın, finansal kuruluşlarımızın  temel olarak masumiyetine inanıyoruz, masumiyet karinesi esastır ama 17-25 Aralık  sürecinden sonra bilerek ve özellikle FETÖ'ye müzahir olmak suretiyle, onları  desteklemek suretiyle iş yapan firmalar dışarıda." dedi.

Özel sektörde yaklaşık bin firmanın doğrudan veya dolaylı olarak  FETÖ'nün kontrolü altında bulunduğuna işaret eden Ağbal, "Devletin yetkili  kurumları bu firmaları biliyor ve şu anda da bu firmaların üzerine zaten devlet  gidiyor ama bu firmalarla iş yapanlar acaba benim başıma bir şey gelir mi?  Gelmez. Yani normal bir alışveriş yaptıysanız, normal bir işlemse herhangi bir  şekilde buradan devlet olarak bir hesap sorma, sorgulama şeklinde bir şey asla  söz konusu değil." değerlendirmesinde bulundu.

'SORULARI ÇALANLAR GÖREVDEN ATILACAK'

Ağbal, 2010 yılındaki KPSS'de soruları çalarak memuriyete girenlere  ilişkin yapılacak çalışmaya ilişkin şu ifadeleri kullandı:

"Burada izleyeceğimiz yöntem, kurum kurum idareler, bu 2010 sınavına  girip de kuruma yerleştirilenlerle ilgili soruşturmalar yapacak. Diğer taraftan,  adli soruşturma zaten devam ediyor. Bu sınav sorularını almak suretiyle kamu  kurumlarına yerleşen kişilerle ilgili ileride yapılacak tespitlere bağlı olarak  zaten mahkeme kararıyla bu kişiler görevden atılacak. Aynı zamanda idarelerde bu  çalışmayı yapacaklar. Bu konuyla ilgili kanun hükmünde kararnameyle de gerekli  düzenlemeler yapıldı. Bu çalışmaların sonucuna bağlı olarak, Sayın  Cumhurbaşkanımızın da her zaman söylediği üzere bunların devletteki kökü  kazınacak ve bunlar tamamen kamu kurumlarından atılacak."

VARLIK FONU

Varlık Fonuna ilişkin de konuşan Ağbal, "Kimse merak etmesin. Türkiye  olarak gerek şirketin kuruluşunda gerek fonun kuruluşunda uluslararası uygulama  örnekleri ne ise Türkiye’de de buna uygun olarak bir fon yapısı kuracağız." dedi.

Kamunun çok sayıda atıl vaziyette duran pasif varlıkları olduğunu dile  getiren Ağbal, bunları Fon'a koymak suretiyle aktif hale getireceklerini  bildirdi. Ağbal, buradan elde edilen geliri de gerek kalkınma amaçlı projelerin  finansmanında gerekse de finansal piyasaların istikrarında kullanacaklarını  kaydetti.

Mali disiplin konusunda hiçbir tereddüde mahal olmadığının altını  çizen Ağbal, "Mali disiplin konusunda kararlılığımız devam ediyor. Varlık Fonu da  kamu kesimi genel dengesi içerisinde bir yapıdır." ifadelerini kullandı.

'KURUMSAL İŞLETMELER HALİNE DÖNÜŞÜN, VERGİ TEŞVİKLERİ VERELİM'

Ağbal, küçük şirketlerin yapacakları birleşmelere verilecek vergi  teşvikine ilişkin soru üzerine, şunları söyledi:

"Bugün Türkiye'de KOBİ'lere baktığımız zaman, genellikle işletme  ölçekleri son derece küçük. İşletme ölçeğinin küçük olmasıyla beraber, bir de  aile işletmesi yapısı Türkiye'de çok hakim. Hem aile işletmesi hem de küçük ölçek  verimliliği, rekabetçiliği azaltıyor. Finans bulma imkanı ve sermaye oluşumunu  azaltıyor. Türkiye'nin büyümesi ve kalkınması için yapmamız gereken önemli  işlerden birisi de kurumsallaşmayı ve ölçek büyüklüğünü desteklemek olmalı.  Maliye Bakanlığı olarak bir çalışma yürütüyoruz. Bugün iki tane işletme var. Aynı  konuda üretim yapıyorlar. İkisi de birbirinden ayrı yurt dışındaki global  firmalarla rekabet etmeye çalışıyorlar. Biz şunu söylüyoruz; güç birliği ve iş  birliği… Bir araya gelin, ölçeği büyütün, aile işletmesi olmaktan çıkın, kurumsal  işletmeler haline dönüşün, biz de bu durumda size vergi teşvikleri verelim, bu  son derece net."





'
12:359.814
Değişim :  0,00% |  0,00
Açılış :  9.808  
Önceki Kapanış :  9.814  
En Düşük
9.747
En Yüksek
9.849
imkb grafik
BIST En Aktif Hisseler12:35
CASA 98,00 2.516.542 % 0,00  
BRMEN 6,05 698.382 % 0,00  
FONET 25,86 94.661.331 % 0,00  
ATSYH 45,00 427.843 % 0,00  
BRKO 4,99 2.278.355 % 0,00  
12:35 Alış Satış %  
Dolar 32,3960 32,4060 % 0,15  
Euro 34,5067 34,5595 % 0,38  
Sterlin 40,3892 40,5916 % 0,09  
Frank 35,4617 35,6394 % 0,02  
Riyal 8,6409 8,6842 % 0,00  
12:35 Alış Satış %  
Gümüş ONS 28,25 28,29 % 0,66  
Platin 973,87 974,98 % 0,66  
Paladyum 1.044,22 1.046,80 % 0,66  
Brent Pet. 90,25 90,25 % 0,66  
Altın Ons 2.359,75 2.360,15 % 0,66