`Sanayicinin borçlanmasında bir sorun yok`
13.07.2020 14:00Son güncelleme : 14.07.2020 10:03
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, şirketlerin borçlanmasına dair uzun süredir görülmemiş pozitif bir dönem yaşadıklarını belirterek, "(İlk 6 aydaki kredilerdeki artış) Herhalde son yılların en tarihsel yükselişi. Onun için borçlanmada bir sorun var dersek haksızlık yapmış oluruz." dedi.
AA
İSO tarafından hazırlanan "Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi KuruluÅŸu" 2019 yılı araÅŸtırması sonuçlarının açıklandığı toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bahçıvan, ÅŸirketler için borçlanmanın ve düÅŸük faiz oranlarının öneminden bahsetti.
Åirketlerin borçlanmasına dair iklimin pozitif anlamda en örnek olduÄŸu dönemlerinden birisini yaÅŸadıklarını dile getiren Bahçıvan, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:
"Artış rakamlarına baktığımızda toplam
TL kredilerdeki büyümenin yılbaşından beri yüzde 30 olduÄŸunu görmekteyiz. Burada ticari krediler 33,3 olarak pay almakta. Bu 6 aylık bir oran. Herhalde son yılların en tarihsel yükseliÅŸi. Onun için borçlanmada bir sorun var dersek haksızlık yapmış oluruz. Özellikle Kredi Garanti Fonu'nun pandemi döneminin hemen arkasından güçlü bir ÅŸekilde devreye girmesi...
Ayrıca burada kamu bankalarının altını çizmek istiyorum. Çok daha yüksek pay alıyorlar. Sanayi adına borçlanmada, çok istisnai durumları göz önüne almazsak, bir sorun yok. Her türlü sanayici daha rahat borçlanabiliyor ve TL faizlerde ÅŸu an için piyasanın geçmiÅŸ yıllara oranla çok daha düÅŸük olduÄŸu bir dönemdeyiz."
Bahçıvan, borçların artmasındaki tehlikeye dikkati çekerek, düÅŸük faize raÄŸmen döndürülmesinin zor olduÄŸunu söyledi.
"TÜRKİYE'NİN KAYNAK SORUNU YOK"
İSO Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Bahçıvan, son yıllarda Ar-Ge'ye ayrılan payın ve yüksek teknolojili ürün satışının artışından ve bu yükseliÅŸin firmalara saÄŸladığı katkıdan bahsetti.
Kaynakları doÄŸru kullanabilme becerisinin artırılması gerektiÄŸini dile getiren Bahçıvan, "Türkiye'nin kaynak sorunu yok. En önemli konu kaynakları doÄŸru alanlarda kullanmamız. TeÅŸvik ve destekleme politikalarında uzun vadeli rekabet gücünü artıracak, Türk sanayisine uzun vadede fırsat oluÅŸturacak sektörlerin teÅŸviki çok önem arz ediyor." dedi.
Bahçıvan, finansman giderlerine dair bir soruya karşılık, kur farkından gelen yüklerin finansman giderinin oluÅŸmasında olumsuz bir katkısının bulunduÄŸunu kaydederek, her ne kadar son aylarda yabancı
para cinsinden borçlanma bir miktar azalsa da Türkiye'nin sanayi ÅŸirketlerinin çok ciddi manada bilançolarında yurt dışı fonları taşıdığını anlattı.
Erdal Bahçıvan, 2018'deki kur ÅŸokunun geçen yıl finansman giderlerinin zirve yapmasına neden olduÄŸunu ifade ederek, 2019'daki bir miktar iyileÅŸmenin finansman giderlerinde gerilemeyi saÄŸladığını söyledi.
Yüksek teknolojili ürünlerin payının artmasına deÄŸinen Bahçıvan, tüm zorluklara raÄŸmen kimlik ve vizyon deÄŸiÅŸtiren bir Türk sanayisinin bulunduÄŸunu bildirdi.
"SANAYİYE BAKIÅ AÇISINDAKİ DEÄİÅİM BİZLERİ UMUTLANDIRIYOR"
İSO Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Bahçıvan, hükümetin pandemi döneminde sunduÄŸu desteklerin saÄŸladığı katkıdan bahsederek, haziran ayına iliÅŸkin PMI verilerinin birçok sektörün beklenenden önce toparlanmaya geçtiÄŸini gösterdiÄŸini söyledi.
Zor dönemlerin sanayinin Türkiye için ne kadar önemli ve stratejik olduÄŸunu gösterdiÄŸini dile getiren Bahçıvan, ÅŸu açıklamalarda bulundu:
"Birçok sektörde farklı nedenlerle talebin ve istihdamın sıfırlandığı dönemde sanayi her ÅŸeye raÄŸmen gerek iç gerek dış pazarda hayatını, istihdamını devam ettirebiliyor. Türkiye'nin sigorta ve teminat sektörü olduÄŸunu ortaya koyuyor. Türk sanayicisi tüm zorluklara raÄŸmen, dönem dönem kendisini cezbeden farklı sektörler olmasına raÄŸmen sanayiden kopmuyor. Türkiye'deki bu sanayi ekosisteminin, her geçen gün daha derinleÅŸen sanayi ekosisteminin sadece zorlu günlerde takdir edilen, hatırlanan bir yapıdan artık uzun vadeli bir bakış açısıyla desteklenmesi gereken bir döneme dönüÅŸtüÄŸünün iÅŸaretlerini almaktayız."
Bahçıvan, tekrar üretim ekonomisine dönme noktasında Ankara'dan verilen sinyallerin kendilerini umutlandırdığını vurguladı. Türkiye'de sanayinin üzerindeki en büyük yüklerden birisinin KDV konusu olduÄŸunu kaydederek, bu sorunun bir an önce çözülmesi gerektiÄŸinin altını çizdi.