`Türkiye ekonomi dünyasında büyük rol oynayacak`
24.06.2020 12:01Son güncelleme : 24.06.2020 17:00
Avrupa Birliği (AB)-Türkiye Dostluk Grubu Başkanı ve Avrupa Parlamentosu (AP) Milletvekili Ryszard Czarnecki, "Türkiye`nin şimdiye kadar ekonomik alanda kaydettiği başarı, ülkenin yeni tip corona virüs (Kovid-19) salgını sonrası ekonomi dünyasında çok daha büyük rol oynamasına fırsat tanıyacak. AB tek pazarına yakınlık, yüksek kapasiteli iş gücü ve güçlü işletmecileri, Türkiye`ye büyük avantaj sağlayacak." dedi.
AA
AP'de 4. kez milletvekilliÄŸi yapan ve daha önce AP BaÅŸkan Yardımcılığı görevini de üstlenen Czarnecki, AA muhabirine, Türkiye-AB iliÅŸkileriyle ilgili açıklamalarda bulundu.
Czarnecki, Türkiye ile AB arasında iliÅŸkilerin zaman zaman zorlu süreçler getirdiÄŸine dikkati çekerek, iliÅŸkilerin Türkiye'nin 1959'da Avrupa Ekonomik TopluluÄŸuna (AET) yaptığı baÅŸvuru ve 1963'te imzalanan Ankara AnlaÅŸması'na kadar uzandığını hatırlattı.
Söz konusu anlaÅŸmanın 1963'te imzalanmasının ardından dönemin AB Komisyonu BaÅŸkanı Walter Hallstein'ın, "Türkiye, Avrupa'nın bir parçasıdır, bu anlaÅŸma büyük siyasi önem taşımaktadır." sözlerini anımsatan Czarnecki, ÅŸunları söyledi:
"AET ile ilk anlaÅŸma imzalayan ülkelerden biri olmasına raÄŸmen Ankara, Türkiye ve AB'deki karmaşık siyasi geliÅŸmeler nedeniyle üyelik sürecinde hızlı bir ÅŸekilde aÅŸama kaydedemedi." deÄŸerlendirmesinde bulundu.
"TARAFLAR, ORTAK ÇIKARLARINI GÖZDEN GEÇİRMELİ"
Czarnecki, 2020'deki jeopolitik geliÅŸmelerin Türkiye ve AB'nin çıkarında deÄŸiÅŸikliÄŸe yol açtığını kaydederek, "İki
taraf da ortak çıkarlarını gözden geçirmeli." dedi.
AB-Türkiye Dostluk Grubu BaÅŸkanı Czarnecki, Kovid-19 salgını sonrasında AB ile Türkiye arasında ana gündem maddelerinin vize serbestisi ve Gümrük BirliÄŸi anlaÅŸmasının güncellenmesi olacağına iÅŸaret etti.
"TÜRKİYE, KOVİD-19 SONRASI EKONOMİ DÜNYASINDA BÜYÜK ROL OYNAYACAK"
"İnsanlık, Kovid-19 salgınına karşı savaşı kazandığında birçok ÅŸeyi gözden geçirecektir." diyen Czarnecki, hükümetler, kurumlar ve vatandaÅŸların özellikle saÄŸlık ve ticaret konularında farklı hususlara odaklanacağını belirtti.
Czarnecki, ekonomik alanda ise Türkiye'nin ÅŸimdiye kadar AB için oldukça istikrarlı ve güvenilir bir ticari ortak olduÄŸunun altını çizdi.
Türkiye'nin, AB öncülüÄŸünde yürütülen ve daha dayanıklı ekonomi inÅŸasını hedefleyen Avrupa Kalkınma Fonundan yararlanabileceÄŸine iÅŸaret eden Czarnecki, "Türkiye ile AB arasındaki ekonomik, siyasi ve sosyal politikalar gözden geçirilmeli." açıklamasında bulundu.
Czarnecki, Türkiye'nin jeostratejik konumunun da önemli avantaj saÄŸladığını vurgulayarak, "Söz konusu coÄŸrafi yakınlık, DoÄŸu Asya ülkelerine göre Türkiye'nin Avrupa'ya çok daha hızlı teslimat saÄŸlama imkanını da beraberinde getiriyor." dedi.
Avrupalı üreticilerin, Türkiye'de üretime yönelerek düÅŸük maliyetten de faydalanabileceÄŸine iÅŸaret eden Czarnecki, ülkenin uygun döviz kuru alanında da imkanlar saÄŸladığının altını çizdi.
Czarnecki, "Türkiye'nin ÅŸimdiye kadar ekonomik alanda kaydettiÄŸi baÅŸarı, ülkenin Kovid-19 sonrası ekonomi dünyasında çok daha büyük rol oynamasına fırsat tanıyacak. AB tek pazarına yakınlık, yüksek kapasiteli iÅŸ gücü ve güçlü iÅŸletmecileri Türkiye'ye büyük avantaj saÄŸlayacak." deÄŸerlendirmesinde bulundu.
"DOSTLUK GRUBU, KÜLTÜR VE SPOR FAALİYETLERİNE ODAKLANACAK"
AP'nin Polonyalı bir üyesi olarak Türkiye ve ülkesinin tarihi dostluÄŸunun Osmanlı dönemine uzandığına deÄŸinen Czarnecki, "Biz Polonyalılar olarak ülkemiz bölündükten sonra Osmanlı İmparatorluÄŸu'nun Büyükelçimiz için Bab-ı Ali'de bir makam tutmaya devam etmesini hiç unutamayız. Eski BaÅŸbakanımız Jaroslaw Kaczynski de her zaman Türkiye'nin AB'ye üyeliÄŸini desteklemiÅŸtir." ifadesini kullandı.
Czarnecki, AB-Türkiye Dostluk Grubu'nun BaÅŸkanı olarak taraflar arasında yeni oluÅŸan koÅŸullar uyarınca irtibatı artırmayı amaçladığını belirterek, "AB ve Türkiye'nin, farklılıklarının üstesinden gelerek anlaÅŸma saÄŸladığı konulara odaklanması ve birbirinden öÄŸrenmeye açık olması lazım." mesajını verdi.
Dostluk Grubu'nun bu hedefi gerçekleÅŸtirmek için iki taraftan sivil toplum üyelerini bir araya getirerek kültür ve spor faaliyetlerine odaklanacağını bildiren Czarnecki, "Umarım dostluk grubu, Türkiye-AB iliÅŸkilerinin iyileÅŸtirilmesine katkı saÄŸlar." açıklamasında bulundu.