Türkiye-Macaristan ticaret hacmi 6 milyar dolara ulaşabilir
26.06.2020 11:28Son güncelleme : 27.06.2020 10:13
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Macaristan İş Konseyi Başkanı Adnan Polat, Türkiye-Macaristan arasındaki ticaretin her yıl artarak güçlendiğini belirterek, "Pandemi sürecinden önce iki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılması ve 6 milyar dolara ulaşması için hedef belirlenmişti. Hiç beklenmedik bir anda ortaya çıkan ve tüm dünyada yaşanan bu sürecin etkilerine rağmen bu hedefe ulaşılabileceğini düşünüyorum." dedi.
AA
Polat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Macaristan'ın Avrupa BirliÄŸi (AB) içinde Kovid-19 salgını sürecini en iyi yöneten ve bundan en az zararla çıkan ülkelerin başında geldiÄŸini belirterek, Macaristan'ın salgından en düÅŸük ölçekte etkilenen ülkeler arasında yer aldığını söyledi.
IMF verilerine göre, 2020 yılında yüzde 3,1 küçülme ile Macaristan'ın AB içinde salgın sürecinde en az küçülme beklenen ülke olduÄŸunu ifade eden Polat, söz konusu ülkede, 2021 yılında da yüzde 4,2’lik bir büyüme öngörüldüÄŸünü dile getirdi.
Polat, bu baÅŸarıda Orban hükümetinin ivedilikle olaÄŸanüstü hal ilan etmesi ve hızlı kararlar alıp hemen uygulamaya geçmesinin etkili olduÄŸunu aktararak, ÅŸunları kaydetti:
"Macaristan, virüs yayılım gösterirken sınırlarını çok çabuk kapattı ve böylece vaka sayılarını kontrol altına almayı baÅŸardı. BudapeÅŸte havalimanının, İstanbul veya Milano’nun aksine uluslararası uçuÅŸlar için transfer merkezi (hub havalimanı) statüsünde olmaması da bir avantaj oldu ve AB dışından ülkeye giriÅŸ çıkışlar sınırlı kaldı. Macaristan’da hayat büyük oranda normale döndü. Temmuz başı itibari ile Türkiye ile karşılıklı uçuÅŸların baÅŸlaması öngörülüyor ama tabii ki bu planların gerçekleÅŸip gerçekleÅŸmeyeceÄŸini salgının önümüzdeki dönemdeki seyri belirleyecek."
"TİCARET HACMİNİN 6 MİLYAR DOLARA ULAÅMASI HEDEFİNE ULAÅILABİLİR"
Polat, Türkiye-Macaristan arasındaki ticaretin her yıl artarak güçlendiÄŸini belirterek, "Makine ve elektrik, otomotiv, tekstil, kimyasal, plastik ve hayvansal ürünler iki ülke arasındaki ticaretin temelini oluÅŸturuyor. Pandemi sürecinden önce iki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılması ve 6 milyar dolara ulaÅŸması için hedef belirlenmiÅŸti. Hiç beklenmedik bir anda ortaya çıkan ve tüm dünyada yaÅŸanan bu sürecin etkilerine raÄŸmen bu hedefe ulaşılabileceÄŸini düÅŸünüyorum." diye konuÅŸtu.
Kovid-19 salgını sonrasında sınırların açılmasıyla yine aynı ÅŸekilde ticaretin büyüyerek devam edeceÄŸini tahmin ettiklerini ifade eden Polat, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:
"Salgın döneminde Macaristan’ın ihtiyacına ilk cevap veren ülkelerden biri Türkiye oldu, medikal maske kumaşı ve dezenfektan üretimi için kimyasal ham maddeler Türkiye’den tedarik edildi. DEİK/Türkiye-Macaristan İş Konseyi, Macaristan’a tıbbi malzeme yardımında bulundu. Bu süreçte Macaristan ve diÄŸer AB ülkeleri en yakınlarındaki üretim gücü yüksek mal tedarik edebilecek ülkenin Türkiye olduÄŸunun farkına vardılar. Sınırlar kapanırken ve Çin’den çoÄŸu malzemenin tedariki zorlaşırken, Türkiye’nin imdada yetiÅŸmesi, ülkemizin Avrupa için önemini bir kez daha ortaya koydu."
Polat, Macaristan'ın, Avrupa içerisinde yatırım için Hollanda ve İsviçre’den daha avantajlı fırsatlar sunan bir ülke olduÄŸuna iÅŸaret ederek, "Alman ve Avusturyalı iÅŸ insanları Macaristan’ı önemli bir yatırım, üretim ve dağıtım merkezi olarak kullanıp yarı mamul ürünlerini Macaristan’a göndererek, orada son tüketiciye hazır hale getirdikten sonra AB baÅŸta olmak üzere bütün dünyaya satıyor.
Bizim iÅŸ insanlarımız da Macaristan’a aynı perspektiften bakmalı." deÄŸerlendirmesinde bulundu.
Macaristan'ın, 510 milyon nüfuslu AB pazarına ve AB’nin ikili ticari anlaÅŸmalarının bulunduÄŸu üçüncü pazarlara Türkiye’den ürün ve hizmetlerin satılabilmesi için açılan bir kapı olduÄŸuna iÅŸaret eden Polat, akıllı ÅŸehir teknolojileri, tarım teknolojileri, saÄŸlık ekipmanları, içme suyu ve atık su teknolojileri alanında Macar firmalarının çok ileri olduÄŸunu, bu potansiyel görülüp hayata geçirilebilirse ikili ticaret hacminde 6 milyar
dolar hedefine rahatlıkla ulaşılabileceÄŸini söyledi.
Polat, bu anlamda görevin iki ülkenin iÅŸ adamlarına düÅŸtüÄŸüne dikkati çekerek, "Benzer ÅŸekilde Türkiye de Macar firmaları için büyük olanaklar sunuyor. Türkiye’den firmaların Macaristan üzerinden AB’ye ulaÅŸabilmeleri gibi Macar firmaları da Türkiye üzerinden Afrika’ya ulaÅŸabilirler, hâlihazırda iki ülkenin Afrika’da ortak yatırımları bulunuyor." dedi.
Türkiye’de Macaristan’ın ekonomik anlamda görünürlüÄŸünün çok yüksek olduÄŸunu belirten Polat, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:
"Ankara’daki elçilikte iki ticaret ataÅŸesi, İstanbul’daki konsoloslukta üç ticaret ataÅŸesi bulunuyor. Ayrıca Macaristan İhracatı TeÅŸvik Ajansı HEPA’nın ve Macar Eximbank’ın da İstanbul’daki konsolosluÄŸun bulunduÄŸu binada Türkiye merkez ofisi var. Bunun yanında HEPA Türkiye’nin Ankara, İzmir ve Bursa’da ofisleri var. Bütün bu ticari yapılanmanın amacı, Türkiye ile Macaristan arasındaki ticari hedef olan 6 milyar dolar rakamına ulaşılmasında Türk ve Macar iÅŸ camiası ile birlikte çalışmak ve her iki tarafa da destek vermek için ücretsiz hizmet sunuyor."
"MACARİSTAN SALGIN DÖNEMİNDE BİLE YATIRIM ÇEKMEYİ BAÅARDI"
Adnan Polat, Macaristan'ın tüm dünyadan yatırım çeken bir ülke olduÄŸunu, yüzde 9 ile AB içindeki en düÅŸük kurumlar vergisi oranına sahip olması, stratejik lokasyonu ve çok yönlü yatırım teÅŸvikleri vermesinin Macaristan’ı yabancı yatırımlar için cazip kıldığını anlatarak, "Aynı zamanda eÄŸitimli ve nitelikli iÅŸ gücü oranı yüksek ve beÅŸ gün gibi kısa bir süre içerisinde kolayca iÅŸ kurulabilen bir ülke. Uluslararası ÅŸirketler Macaristan’ı üretim ve lojistik üssü olarak deÄŸerlendiriyorlar. Hâlihazırda mevcut doÄŸrudan yabancı yatırım stoku 90 milyar doların üzerinde. Son yıllarda Avrupa ve Amerikalı yatırımcıların yanı sıra Uzak DoÄŸulu yatırımcıların da Macaristan’a yatırım konusunda ilgisi yüksek." diye konuÅŸtu.
Türkiye’den Macaristan’da farklı sektörlerde yatırım yapan birçok önemli firma olduÄŸunu belirterek Polat, "Polat Holding olarak bizim de Macaristan’da enerji, emlak sektörleri baÅŸta olmak üzere farklı alanlarda yatırımlarımız var. Türk iÅŸ insanlarının Macaristan’daki doÄŸrudan ve dolaylı yatırımlarının toplamı yaklaşık 500 milyon avro seviyesinde ve devam eden yatırımlarla bu rakamın birkaç yıl içerinde 1,5-2 milyar avroya ulaÅŸacağı tahmin ediliyor. Korona salgını döneminde bile yatırım çekmeyi baÅŸarmış bir ülke Macaristan. Son olarak Türkiye’den traktör kabini ve tarım ekipmanları üreticisi Balıkesir menÅŸeli bir firma Macaristan’a yatırım yaptı." ifadelerini kullandı.
"MACARİSTAN ÜZERİNDEN İŠYAPMAK ÇOK BÜYÜK FIRSATLAR SUNUYOR"
Polat, Macaristan'ın AB pazarı ve AB’nin ikili ticari anlaÅŸmalarının olduÄŸu üçüncü pazarlara açılım saÄŸlanması bakımından büyük bir fırsat sunduÄŸunu aktararak, Macaristan’ın Avro Bölgesi'nde olmaması ve avro karşısında serbest kur uygulanan kendi
para birimi forinte sahip olmasının da Türk iÅŸ insanları açısından cazip bir faktör olduÄŸunu dile getirdi.
Macaristan'ın, AB içerisinde Türkiye’nin sıfır sorun yaÅŸadığı bir ülke olduÄŸunu belirten Polat, Macaristan hükümeti ile Türk hükümeti arasında en üst düzeyde iÅŸ birliÄŸi söz konusu olduÄŸunu, ikili ticari ve ekonomik iliÅŸkilerde küresel ekonomik dalgalanmalar dışında hiçbir tehdit bulunmadığını vurguladı.
Türkiye'den Macaristan'a tekstil ürünlerinin ihracatının arttığını ifade eden Polat, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:
"Bunun yanı sıra otomotiv hem Türkiye hem Macaristan için büyük öneme sahip bir sektör, her iki ülkenin de güçlü olduÄŸu bu alanda da ihracatın artacağını öngörüyorum. Macaristan’da sadece binek tipi otomobil üretimi mevcut, oysa Türkiye hafif ve ağır ticari araç klasmanında iyi bir tedarikçi konumunda. Macar firmaları AB’deki büyük firmaların üretici tedarik zincirlerine entegre olmuÅŸ durumda. AB üyesi ülkelerle ticareti geliÅŸtirebilmek için bu tedarik zincirine dahil olabilmek çok önemli. Türk ÅŸirketleri de bu tedarik zincirine dahil olmayı baÅŸarırsa büyük fırsat yakalar. Bunun için Macaristan üzerinden iÅŸ yapmanın çok büyük fırsatlar sunduÄŸu kanaatindeyim."