15.04.2024 01:25:29 `Türkiye Varlık Fonu bütçeye paralel değil` - Türkiye'nin bir numaralı finans ve ekonomi portalı uzmanpara.com.

`Türkiye Varlık Fonu bütçeye paralel değil`

22.08.2016 11:16

Son güncelleme : 23.08.2016 08:02

Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Uluslararası iyi uygulama örneklerine uygun bir varlık fonu düzenlemesi Türkiye`ye kazandırılmış oldu. Hiçbir zaman için Türkiye Varlık Fonu, mevcut bütçeye paralel bir bütçe asla değil" dedi.



Maliye Bakanı Naci Ağbal, uluslararası  iyi uygulama örneklerine uygun bir varlık fonu düzenlemesinin Türkiye'ye  kazandırıldığını belirterek, "Türkiye Varlık Fonu, mevcut bütçeye paralel bir  bütçe asla değil." dedi.

Ağbal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzun süredir üzerinde  çalıştıkları ve muhalefet partilerinin de kurulması noktasında olumlu görüş  bildirdikleri Türkiye Varlık Fonu ile ilgili yasanın, tatile girmeden TBMM'den  geçmesinin önemine işaret etti.

Dünyada çok sayıda ülkenin varlık fonu bulunduğunu ifade eden Ağbal,  bu konuda Norveç'in birinci, Katar'ın ikinci sırada geldiğini, Singapur varlık  fonunun ise çok ciddi stratejik yatırımları olduğunu söyledi.

Ağbal, varlık fonu uygulamalarının son 30-40 yıldır ortaya çıkan bir  gelişme olduğunu anlatarak, ülkelerin bazen fazla olan kaynaklarını veya doğal  kaynaklardan elde ettikleri kaynakları farklı amaçlarla kullanmak için bu tür  fonları kurduklarını ifade etti.

Dünyada varlık fonlarının faaliyetleriyle ilgili üç yaklaşım  bulunduğuna dikkati çeken Ağbal, bunlardan ilkinin kalkınma fonları, ikincisinin  ulusal piyasalardaki, özellikle finansal piyasalarındaki istikrarsızlıkları  dengelemek, üçüncüsünün ise varlık fonlarının özellikle kuşaklar arasında kaynak  aktarımında bir aracı olarak kullanılması olduğunu kaydetti.

Ağbal, 7 kıtadan çok farklı ülkelerde varlık fonu uygulamaları  olduğunu belirterek, Türkiye'de yapılan varlık fonu uygulamasının ilk olmadığını  hatta gecikmiş bir uygulama olduğunu anlattı.

Varlık fonuna ilişkin en önemli konunun kuruluşu, faaliyetleri ve  denetimi olduğuna işaret eden Ağbal, "Türkiye'de kurulacak varlık fonu, Sermaye  Piyasası Kurulu'nun yapmış olduğu bütün kurumsal yönetişim düzenlemelerine tabi  olacak, şeffaf olacak, Kamuoyu Aydınlatma Platformunun bütün düzenlemelerine tabi  olacak, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından düzenlenen bağımsız denetimle ilgili  bütün kurallara tabi olacak." diye konuştu.

Ağbal, fona aktarılan kaynakların özelikle nerelerde ve nasıl  kullanıldığı konusunda kamuoyunun birinci elden uluslararası standartlara uygun  şekilde bilgilendirileceğini söyledi.

'ULUSLARARASI ALANDA MALİ RAPORLAMANIN KALİTESİNİ SÜREKLİ ARTIRAN  BİR ÜLKEYİZ'

Türkiye Varlık Fonu ile ilgili birincil düzenleme olan yasal  çerçevenin, uluslararası iyi uygulama örneklerine uygun bir çerçeveye  geldiğini ifade eden Ağbal, şöyle devam etti:

"Uluslararası iyi uygulama örneklerine uygun bir varlık fonu  düzenlemesi Türkiye'ye kazandırılmış oldu. Hiçbir zaman için Türkiye Varlık Fonu,  mevcut bütçeye paralel bir bütçe asla değil. Böyle bir anlayışı kabul etmem asla  mümkün değil çünkü Türkiye 2000'li yılların başında kamu mali yönetim ve kontrol  sistemini reforma tabi tuttu. Bugün Türkiye'deki kamu kesimine dair bütün  şirketlerin ve varlıkların finansal raporlamasını biz uluslararası standartlara  uygun yapıyoruz. Biz uluslararası alanda mali raporlamanın kalitesini sürekli  artıran bir ülkeyiz. Hiçbir şekilde kamudan bir şey kaçırılması söz konusu değil,  kamunun gerek borçlanması gerek kamu gelir ve gider dengesinin oluşturulması  noktasında bu fon üzerinden bir kaçış asla söz konusu değil."

Bakan Ağbal, uluslararası standartlara uygun şirket düzeni  oluşturulacağı için özellikle Sermaye Piyasası Kurulunun getirdiği bütün  yönetişim kurallarına tabi olmasının çok önemli olduğunu belirterek, şunları  kaydetti:

"Bu, herhangi bir şekilde  bu kaynak bulunamayan bazı projeler için  kaynak bulma projesi de değil. Türkiye'nin bugün mega projelerinin her birisi  kendi gelecek öngörüleriyle ve gelecek gelir, nakit akımlarıyla kendisini  finansal olarak fizibil eder durumda. Burada zaman zaman bazı haksız söylentileri  ve yaklaşımları görüyoruz ama göreceksiniz Türkiye özelikle yapılacak üçüncü  havalimanı gibi mega projeler üzerinden  bölgesinde gerçekten bir çekim merkezi  haline gelecek. Bizim bu projeyi hayata geçirmemiz lazım ama bu projeyi hayata  geçirmek için Türkiye Varlık Fonunu getiriyor değiliz. Böyle bir yaklaşımda  bulunmak asla doğru değil."

"Türkiye Varlık Fonu uygulaması asla bizim geçmişteki, 1990'lı  yıllardaki kötü fon uygulamaları gibi olmayacak." diyen Ağbal, sözlerini şöyle  sürdürdü:

"Zaman zaman bunu da söylüyorlar, diyorlar ki '1990'lı yıllarda çok  kötü bir fon tecrübemiz var acaba ne olacak?' İyi de o 1990'lı yıllardaki fon  uygulamalarının olduğu yerde bütçe disiplini yoktu, kamu mali raporlaması bu  şekilde geniş değildi ve o zaman ki fonlar bir kamu hizmetini yerine getirmek  üzere kurulan fonlardı. Bugün uluslararası anlamda varlık fonları için  söylediğimiz fonksiyonları yürüten fonlar değildi. Herhangi bir kamu hizmetini  bizatihi yürütmek için orada kamu gelirlerini bir havuza alıyordu. Burada ise  proje karşılığında, projeyi karşılık göstermek suretiyle pasif durumda olan  varlıkların aktif hale getirilmesi suretiyle bunların ekonomiye kazandırılması  söz konusu. Varlık fonu ile ilgili yavaş yavaş profesyonel adımlar atmak  suretiyle, uluslararası iyi uygulama örnekleriyle uyumlu mali hesap verebilirliği  ve mali şeffaflığı hiçbir şekilde örtmeyen, tam tersine onu daha da  kuvvetlendiren bir uygulama yapacağız."

Ağbal, mali disipline, kendilerini eleştirenlerden daha fazla önem  verdiklerini vurgulayarak, "Çünkü mali disiplinin Türk ekonomisine son 14 yılda  kazandırmış olduklarını en iyi biz biliyoruz. Bunun kıymetini, kazanım olarak  mutlaka buna dikkat etmemiz gerektiğini biliyoruz fakat aradaki fark, biz  Türkiye'nin potansiyelini görüyoruz, bu potansiyele uygun olarak böyle bir araca  ihtiyaç olduğunu görüyor ve bunu harekete geçirmek istiyoruz. İnşallah gerek  ikincil düzenlemelerle, gerekse fon oluşup faaliyete geçtikten sonra görülecek ki  Türkiye'nin geleceğine, gelecek vizyonuna uygun bir proje olacak. Buna böyle  bakmak lazım. Bu proje, Türkiye'de özellikle oluşturacağı projelerle hem içeride  hem de dışarıda kaynak oluşmasına katkı sağlayacak." değerlendirmesinde bulundu.

TÜRKİYE VARLIK FONU'NUN FAALİYETE GEÇİŞ SÜRECİ

Bakan Ağbal, kanunun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından  onaylanmasının ardından, ilgili hazırlıkların yapılabilmesi için süratle yönetim  kurulunun oluşturulması gerektiğini söyledi.

Yönetim yapısının tahminen 6 ayda oluşturulmuş olacağını belirten  Ağbal, "İkincil düzenlemeler, Bakanlar Kurulu kararı düzenlemeleri çıkmış olur ve  ondan sonra esas kritik olan özellikle fonun gelir kaynağını oluşturacak  varlıkların, kaynakların belirlenmesi ve bu noktada gerekli adımların atılması...  Bunu da ben uzun soluklu bir iş olarak görüyorum." diye konuştu.

Türkiye'nin imkan ve kabiliyetleri çerçevesinde varlık fonunda zaman  içerisinde varlıklar, kaynaklar birikeceğini ifade eden Ağbal, sözlerini şöyle  tamamladı:

"Burada önemli olan Türkiye'nin gizli kalmış potansiyel projelerini  karşılık göstererek bunu harekete geçirebilmek. Burada varlık fonunun bana göre  en önemli katkısı bu olacak. Bunu yaptığımız takdirde zaten kendi iç  dinamikleriyle kaynak da üretecek, varlık da üretecek. Bütün bunların kararını  verirken yani varlık fonunun gelir gider dengesi, hangi alanlarda yatırım  yapacağı konusu, bizim kamu maliyesinin genel dengelerini de içine alacak bir  değerlendirme yapılmak suretiyle belirlenecek. Kimse endişe etmesin, Türkiye  Varlık Fonu'nun bundan sonraki yürüteceği faaliyetlerde mali disipline, hesap  verebilirliğe, şeffaflığa, profesyonel yönetime ve ülke kaynaklarının en doğru ve  rasyonel şekilde kullanılmasına son derece önem vereceğiz. Bu milletin bir  kuruşunun dahi her hangi bir şekilde yanlış yerde kullanılmasına müsaade etmemiz  mümkün değil. Ne kadar profesyonel yapı oluşturabilirsek ne kadar hesap  verebilirliği ve şeffaflığı oluşturabilirsek göreceksiniz o zaman varlık fonu çok  yakın bir vadede özellikle dışarıdan da kendisine kaynak üretebilecek."





'
12:359.814
Değişim :  0,59% |  57,50
Açılış :  9.808  
Önceki Kapanış :  9.757  
En Düşük
9.747
En Yüksek
9.849
imkb grafik
BIST En Aktif Hisseler12:35
CASA 98,00 2.516.542 % 0,00  
BRMEN 6,05 698.382 % 0,00  
FONET 25,86 94.661.331 % 0,00  
ATSYH 45,00 427.843 % 0,00  
BRKO 4,99 2.278.355 % 0,00  
12:35 Alış Satış %  
Dolar 32,3940 32,4070 % 0,16  
Euro 34,5041 34,5546 % 0,36  
Sterlin 40,3697 40,5721 % 0,04  
Frank 35,5044 35,6824 % 0,14  
Riyal 8,6406 8,6839 % 0,00  
12:35 Alış Satış %  
Gümüş ONS 28,24 28,30 % 0,66  
Platin 983,84 985,91 % 0,66  
Paladyum 1.059,78 1.065,58 % 0,66  
Brent Pet. 90,15 90,15 % 0,66  
Altın Ons 2.369,33 2.370,02 % 0,66