15.04.2024 20:51:36 `Ziraat Katılım`ı 29 Mayıs`ta açıyoruz` - Türkiye'nin bir numaralı finans ve ekonomi portalı uzmanpara.com.

`Ziraat Katılım`ı 29 Mayıs`ta açıyoruz`

15.05.2015 08:58

Son güncelleme : 15.05.2015 09:07

Başbakan Yardımcısı Babacan, "Ziraat Katılım`ı 29 Mayıs`ta açıyoruz. Sırada Vakıf Katılım var. Arkasından da Halkbank katılım bankacılığına girmiş olacak" dedi.



Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2015'in 2014'e göre pek çok alanda daha başarılı bir yıl olacağını belirterek, bu yıl daha yüksek büyüme, daha düşük enflasyon ve daha düşük cari açık görüleceğini söyledi.


Babacan, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Meclisi'nin mayıs ayı toplantısında, ABD ve Avrupa merkez bankalarının son aylarda izlediği ve bundan sonra izleyeceği politikanın, Türkiye ekonomisi üzerinde doğrudan etkisi bulunacak ve takip edilmesi gereken önemli konular olduğunu söyledi.


Dünyada son derece oynak ve belirsiz bir finansal konjonktür olduğuna işaret eden Babacan, Türkiye'nin dışarıdan gelebilecek her türlü etkiye karşı daha hazır olmak ve bunların etkisini minimum seviyede tutacak politikalar izlemek zorunda olduğunu dile getirdi.


Ali Babacan, 2015'in 2014 yılına göre pek çok alanda daha başarılı bir yıl olmasını beklediklerini belirterek, "2015'in büyümesi 2014'e göre daha yüksek olacak. 2015'teki enflasyon oranımız 2014'e göre daha düşük olacak. 2015'teki cari açığımız 2014'e göre daha düşük olacak" dedi.


Türkiye'nin G20 Dönem Başkanlığı kapsamında yaptıkları çalışmalara değinen Babacan, 2015'in, Türkiye'nin dünya ekonomisine önemli katkılarda bulunduğu bir yıl olacağını ifade etti.


Babacan, Türkiye'de yatırım ve üretimi desteklemek amacıyla aldıkları ve uygulamaya koydukları ilave tedbirleri ve teşvikleri anlattı.


"SEKTÖRLER ARASINDA DAHA ADİL GETİRİ VE RANT SİSTEMİ KURULMALI"


Başbakan Yardımcısı Babacan, konuşmasının ardından İTO üyelerinin sorularını yanıtladı.


İnşaatın, ekonominin sürükleyici sektörlerinden biri olduğunu ifade eden Babacan, şöyle konuştu:


"Son yıllarda şöyle bir trend izliyoruz; sanayicimiz kendi sektörüne yatırım yapıp oradaki işlerini genişletmek yerine 'Biraz da gayrimenkul, inşaat işine gireyim' diyor. Yüzeysel olarak baktığınızda bu gayet rasyonel.

Reel getiri konutta oldukça iyi görünüyor. AVM, büro ve iş yerlerinde de böyle bir tablo var. İnşaat sektöründe yapılması gerekenler var. Başta imar rantıyla ilgili adımlar olmak üzere bir dengeleme ihtiyacı var. Bununla ilgili detaylı bir çalışma yaptık. Meclis kapandığı için sonraki döneme bıraktık. Sanayinin desteklenmesi, teşvik edilmesi gerekiyor. Ama sektörler arasında da daha adil getiri ve rant sisteminin kurulması gerekiyor ki kaynak kullanımı ülkemizde daha rasyonel olabilsin."



Babacan, Türkiye'nin tasarruf oranlarının düşük olduğuna dikkati çekerek, "Kendi tasarruflarımız kendi büyümemize yetmiyor. Mevcut refah seviyemizi korumak için bile yeterli olmayan bir tasarrufumuz var. Mevcut refahı korumak ve ileriye götürmek taze kaynakla mümkün. Bu taze kaynağın da üretken yerlere harcanması gerekiyor. Eğer yurt dışından gelen krediyi daha lüks otomobiller için kullanıyorsak, ayda 2 bin lirayı zor denkleştiren bir vatandaşımız 2 bin lira taksitle 100 bin liralık bir otomobile binmek istiyorsa burada bir sorun var demektir ve erken aşamada tedbir almak gerekir" diye konuştu.


"ZİRAAT KATILIM'I 29 MAYIS'TA AÇIYORUZ"


Enflasyon düştüğü zaman mevduat faizinin de düşeceğini, bunun da kredi faiz oranlarına yansıyacağını belirten Babacan, "O günler uzak değil. Arka arkaya üç ay, altı ay, bir yıl kararlı bir politika tutumu, enflasyonla mücadelede sağlam bir duruş, bunların daha düşük noktalara inmesini sağlayacak" dedi.


Teminat konusuna ilişkin bir soru üzerine Babacan, teminatta bilançoya ve iş kapasitesine dayalı bir kredilendirme sisteminin işin ideali olduğunu söyledi.


Kamunun katılım bankacılığına girmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Babacan, şöyle devam etti:


"Ziraat Katılım'ı 29 Mayıs'ta açıyoruz. Sırada Vakıf Katılım var. Sayın Cumhurbaşkanımız da meseleleri takip ediyor. Sürekli baskı yapıyor 'Çabuk olun' diye. Arkasından da Halkbank katılım bankacılığına girmiş olacak. Bunların, biz sektörü büyütmelerini istiyoruz. Yoksa zaten yüzde 5'lik bir alana kamunun girmesi ve özel katılım bankalarından pay almasını kesinlikle istemiyoruz.


Kamu girecekse pastayı büyütmek için girmeli. Faizle iş yapmak istemeyen esnafımız, çiftçimiz için şu anda bir seçeneğimiz yok. 'Ben faize bulaşmak istemiyorum' diyor ama sübvansiyonlu tarım kredisi kullanmak istiyor. Böyle bir seçenek yok. Devlet olarak görevimiz, tüm vatandaşlarımıza bu hizmetleri sunabilmek. Hangi vatandaşımız nasıl tür bankacılık yapmak istiyorsa onun için zemini hazırlayabilmeliyiz."


Babacan, kamunun katılım bankalarının ticari prensipler ve rekabet esasında çalışacağını kaydederek, dolayısıyla ticari prensipler neyse, kamu bankaları bunlara nasıl dikkat ediyorsa, kamu katılım bankalarının da ticari ilkelerin gereğini yapacağını söyledi.


Yurt içinde yabancıya satılan konutların ihracat sayılması ve bununla vergisel avantajların sağlanması söz konusu olur mu?" sorusunu Babacan, şu şekilde yanıtladı:


"Konut, ödemeler dengesi istatistiğinde cari açığın finansman kaleminde geçiyor. Yabancıya konut satışı doğrudan sermaye girişi olarak değerlendiriliyor. Geçen yıl 4 milyar dolar gibi bir rakama ulaştı. İhracat kabul edilmiyor. Katkı, belki ileride düşünülebilir ama rakamlar hızlı artıyor.


Siz bir malı iyi bir fiyata satıyorsanız ve çok satıyorsanız o malda indirim düşünmezsiniz. İşlerin kesatlaştığı dönemde indirimler düşünülebilir. Yabancılara konut satışı yavaşladığında; o zaman cazip hale getirmek için ne yaparız diye bakarız ama büyüyen ve hızla gelişen bir sektör. Mal iyi satıyorsa, çok satıyorsa, 'Hadi sana şu indirimi vereyim' özel sektör demez, biz devlet olarak da öyle bakıyoruz."


"KURLAR KONUSUNDA YORUM YAPMAM" 


Kur konusunun daha önce de defalarca gündeme geldiğini ve kendisine sorulduğunu kaydeden Babacan, kurlar konusunda yorum yapmadığını ifade etti.


Dalgalı kur rejimi deniliyorsa ve kur piyasada oluşuyorsa bunun üzerinde yorum yapmanın doğru olmadığını belirten Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Bir de bu konuda piyasayı etkileme gücü ve elinde enstrümanları olan kurum Merkez Bankası'dır. Başka kurum yok. Bu konuda Merkez Bankası'nın açıklamalarına bakmakta fayda var. Ama kurdaki hareketliliğin en önemli nedeni dışarıda olan hareketler. Küresel konjonktür. Türkiye'ye özgü sebepler de var, olabilir. O da belki biraz dalgalanmayı artırabilir ama asıl kaynağın dışarıda olduğunu görmek lazım. Reel sektör açısından kurun ne olacağını tahmin etmeye çalışmaktan ziyade kendilerini kur hareketlerinden korumaya yönelik politikalar izlemeleri daha uygun."


"ÇEKLERLE ALAKALI YENİ BİR UYGULAMA OLACAK"


Çeklerle alakalı yeni bir uygulama olacağı bilgisini veren Babacan, sözlerini şöyle tamamladı:


Onun çalışmasını, Odalar Birliği, Bankalar Birliği ve Kredi Kayıt Bürosu ile beraber tamamladık. Çeklere kare kod koyup, akıllı telefonlarla kare kodu okuttuğunuzda çeki yazan keşidecinin son 3, 6 ve 12 ay içinde çeklerinin yüzde olarak ne kadarını ödeyip ödemediğini görmek mümkün olabilecek. Kare kodsuz çek karnesi almak ve basmak da keşideci ile bankanın inisiyatifinde olacak.


Altyapı bu konuda kuruldu ve oluşturuldu. Kredi Kayıt Bürosu'na üye olduktan ve karşı tarafın rızasını aldıktan sonra müşterinin kredi geçmişini görebiliyorsunuz. Ne kadar çek ödemiş, ödememiş detaylı bir şekilde alınabiliyor. Daha pratik olması açısından ekrandaki kare kodu okutup saniyeler içinde çeki yazan kişinin çeklerinin ne kadarını ödeyip ödemediğini görmek piyasa açısından bir yol gösterici olacak diye düşünüyorum. Gönüllülük esasına göre bir uygulama olacak bu."


"KÜRESEL EKONOMİ 2008-2009 KRİZİNİN ETKİLERİNİ HALA ATLATAMADI"


Babacan, İstanbul'da katıldığı bir toplantıda, küresel ekonominin 2008-2009 krizinin etkilerini hala atlatamadığını belirterek, dünya genelinde büyümenin hala zayıf ve dengesiz olduğunu ve ülkeden ülkeye farklılık gösterdiğini ifade etti.


ABD ve İngiltere'de büyümenin güçlendiğini ancak Avro Bölgesi'nde ve Japonya'da hala sıkıntılı bir tablo olduğuna değinen Babacan, son 6-7 ayda ABD Merkez Bankası'nın (Fed) parasal sıkılaştırma, Avrupa Merkez Bankası'nın da parasal genişleme döneminin çakışmasıyla avro-dolar paritesinde ciddi oynaklıklar meydana geldiğini dile getirdi.


Geçen yıl 1,40 civarında olan avro-dolar çapraz kurunun, bu yıl içerisinde 1,05'e kadar gerilediğini, bugünlerde ise 1,12 seviyelerinde bulunduğunu aktaran Babacan, "Dünyada böylesine yaygın kullanılan iki para birimi arasında bu kadar şiddetli oynaklık, hem ülke ekonomilerinin yönetimi açısından hem de şirketler açısından tüm dünyada zor bir konu" diye konuştu.


Babacan, gelişmekte olan ülkelerde gelecek 10 yılın büyüme hızının geçen 10 yıldan daha düşük olacağına işaret ederek, şunları söyledi:


"Gelişmekte olan ülkeler açısından birbirinden çok farklı tablolar göreceğiz ama özellikle Afrika'nın önümüzdeki dönemde yine büyük bir potansiyeli var. İş yaparken Afrika'da hiçbir zaman tek bir ülkeye bağlı kalmamak, mutlaka bir ülke sepeti yapmak lazım. Tek bir ülkeye bağlı kalındığında inişler çıkışlar olabilir ama Afrika ülkelerinden oluşmuş bir sepette iş yapan şirketlerimizin önümüzdeki dönemde gerçekten güzel sonuçlar alacağına inanıyoruz. Özellikle teknoloji bu ülkelerin kalkınma açıklarının çok çabuk kapanabileceğini bize gösteriyor."


"KALKINMA VE REFAH AÇISINDAN EN ÖNEMLİ KONU SİYASİ İSTİKRAR"


Böylesine hızlı değişen küresel konjonktürde Türkiye'nin kendi içinde uyguladığı politikaların çok önemli olacağını vurgulayan Babacan, gelecek dönemde özellikle kalkınma ve refah açısından Türkiye'nin önündeki en önemli konunun siyasi istikrar olduğunu söyledi.


Babacan, siyasi istikrar zemininin üzerinde mutlaka iyi kurgulanmış bir makro ekonomik istikrar olması gerektiğine işaret ederek, şöyle konuştu:


"Makro ekonomik istikrar için sağlam bir kamu maliyesi, sağlam bir bankacılık ve sağlam bir para politikası çerçevesi gerekiyor. Türkiye'nin kamu maliyesi artık çok olumlu ve sağlam bir tablo gösteriyor. Bankacılıkta da son derece iyi durumdayız. 2008-2009 krizinden hızla çıkmamızın en önemli sebeplerinden biri bankalarımızın tek tek bünyesinin sağlam oluşudur.
 
Aksi halde tek bir bankada dahi olabilecek bir zafiyet bütün sisteme, öyle haftalar aylar gibi sürede değil, bir gecede sirayet edebilir. Onun için bankacılık çok ihtiyatlı olunması gereken ve hem regülasyonu hem de denetimi iyi yapılması gereken bir sektör. O noktada çok şükür bu sütun sağlam ve büyümemizi finanse edecek bir yapımız var."


Merkez bankalarının sorumluluk alanındaki konuları kapsayan para politikaları ayağında da herhangi bir zafiyet, belirsizlik ya da güvensizliğin tüm sistemi hızlı bir şekilde etkileyebileceğinin altını çizen Babacan, para politikalarının da son derece dikkatli yürütülmesi gerektiğini ifade etti.





'
18:059.680
Değişim :  -1,37% |  -134,39
Açılış :  9.759  
Önceki Kapanış :  9.814  
En Düşük
9.680
En Yüksek
9.824
imkb grafik
BIST En Aktif Hisseler18:05
PAPIL 154,00 140.521.015 % 10,00  
LUKSK 122,10 41.399.694 % 10,00  
FLAP 10,68 159.156.930 % 9,99  
GOLTS 534,00 1.011.747.331 % 9,99  
TGSAS 69,45 26.633.505 % 9,98  
18:05 Alış Satış %  
Dolar 32,4059 32,4305 % 0,23  
Euro 34,4544 34,4996 % 0,20  
Sterlin 40,2755 40,4774 % -0,19  
Frank 35,4502 35,6278 % -0,01  
Riyal 8,6267 8,6700 % -0,16  
18:05 Alış Satış %  
Gümüş ONS 28,68 28,70 % 0,66  
Platin 967,96 968,92 % 0,66  
Paladyum 1.031,53 1.034,42 % 0,66  
Brent Pet. 89,81 89,81 % 0,66  
Altın Ons 2.365,44 2.365,87 % 0,66