TURK TELEKOM GSMA`DA 5G TEKNOLOJILERINI TANITTI- BASIN ACIKLAMASI

22.02.2016 17:44
TURK TELEKOM GSMA`DA 5G TEKNOLOJILERINI TANITTI- BASIN ACIKLAMASI


KURULUSTAN KONUYA ILISKIN YAPILAN BASIN ACIKLAMASI ASAGIDA BULUNUYOR:
ARGELA GENEL MUDURU BULENT KAYTAZ, `TURK TELEKOM ISTIRAKI ARGELA`NIN 5G MOBIL ILETISIM TEKNOLOJILERININ SEKILLENMESINE ONEMLI KATKILARDA BULUNAN PROGRAN CALISMASI, BAZ ISTASYONLARININ DINAMIK OLARAK KOLAYCA PROGRAMLANABILMELERINI SAGLAYAN 5G RADYO ERISIM AGLARI MIMARISINE YONELIK CALISMALARI ICERIYOR. PROGRAN ILE GELISTIRILECEK 5G TEKNOLOJILERINI DUNYA TEKNOLOJI PAZARINA SUNMAYI HEDEFLIYORUZ` DEDI.

BU YILKI TEMASI `MOBILE IS EVERYTHING - MOBIL HER SEYDIR` OLARAK BELIRLENEN VE DUNYANIN EN BUYUK TEKNOLOJI FUARLARINDAN BIRI OLARAK KABUL EDILEN GSMA DUNYA MOBIL KONGRESI, BUGUN ISPANYA`NIN BARCELONA KENTINDE BASLADI.

5G`NIN YOL HARITASININ CIZILMESINDE DUNYADA ETKIN ROL OYNAYAN TURK TELEKOM DA KONGRE KAPSAMINDA, ISTIRAKLERINDEN ARGELA`NIN STANDINDA BASIN MENSUPLARINA 5G`NIN GELECEGINE YON VERECEK TEKNOLOJILER ARASINDA GOSTERILEN PROGRAN TEKNOLOJISINI TANITTI.

SIRKET AYRICA, GUVENLI VE MILLI 5G AG ALTYAPISI PROJESI MILAT`IN TEMELINI OLUSTURAN `YAZILIM TANIMLI AG (SDN)` TEKNOLOJILERI ILE ULAK PROJESI KAPSAMINDA GELISTIRDIGI YERLI BAZ ISTASYONU HAKKINDA DA GAZETECILERE BILGI VERDI.



-`PROGRAN ILE GELISTIRILECEK 5G TEKNOLOJILERINI DUNYA TEKNOLOJI PAZARINA SUNMAYI HEDEFLIYORUZ`



STANDDA BASIN MENSUPLARINA BILGI VEREN ARGELA GENEL MUDURU BULENT KAYTAZ, PROGRAN ILE GELISTIRILECEK 5G TEKNOLOJILERINI DUNYA TEKNOLOJI PAZARINA SUNMAYI HEDEFLEDIKLERINI BELIRTEREK, SUNLARI SOYLEDI:

`TURK TELEKOM ISTIRAKI ARGELA`NIN, 5G MOBIL ILETISIM TEKNOLOJILERININ SEKILLENMESINE ONEMLI KATKILARDA BULUNAN PROGRAN CALISMASI, BAZ ISTASYONLARININ DINAMIK OLARAK KOLAYCA PROGRAMLANABILMELERINI SAGLAYAN 5G RADYO ERISIM AGLARI MIMARISINE YONELIK CALISMALARI ICERIYOR.

OLCEKLENEBILIR, ESNEK, PROGRAMLANABILIR MIMARISIYLE PROGRAN, GELECEGIN MOBIL ILETISIM IHTIYACLARI ICIN YUKSEK KAPASITELI, KISISELLESTIRILMIS AG VE HIZMET COZUMLERI SUNULMASINA OLANAK SAGLAYACAK. 5G TEKNOLOJILERI KONUSUNDA IHTIYACA OZEL AG ALTYAPISI SUNULABILMESINI SAGLAYACAK OLAN PROGRAN, ILETISIMIN KALITESINI VE ICERIGINI ZENGINLESTIRECEK VE MOBIL TARAFTA YEPYENI OLANAKLAR YARATACAK COZUMLER DE ICERIYOR.`



-5G AGIYLA AMELIYATA CANLI MUDAHALE



TOPLANTIDA VERILEN BILGILERE GORE, PROGRAN ILE SUNULAN 5G MODELI, ESNEK VE OZELLESTIRILEBILIR YAPISIYLA HUCRESEL AGI DAHA KUCUK AGLARA BOLECEK VE HER BIRINI BIR IHTIYACTAN DIGER IHTIYACA TRANSFER EDILEBILIR BIR YAPIYA SOKACAK. BU SAYEDE ORNEGIN ISTANBUL`DAN BIR DOKTOR, PROGRAN ILE SUNULACAK KENDISINE OZEL 5G AG ALTYAPISI ILE DOGU ILLERINDEN BIRINDE YAPILAN BIR AMELIYATA YUKSEK KALITEDE VE KESINTISIZ BAGLANARAK AMELIYATI UZAKTAN GERCEKLESTIREBILECEK.

BU AG, DOKTORUN AMELIYATA KESINTISIZ BIR SEKILDE MUDAHALE EDEBILMESI ICIN GEREKLI TUM KAPASITE VE HIZ IHTIYACINA SAHIP OLACAK. BENZER SEKILDE FABRIKALARDAKI SERI URETIM BANTLARI VE ROBOTLARIN UZAKTAN YONETIMI ICIN IHTIYAC DUYULAN KAPASITENIN ANINDA OZEL AG UZERINDEN URETIM YONETICILERINE AKTARILMASI DA MUMKUN OLACAK. BU DA KURUMLARA MALIYET VERIMLILIGI GETIRECEK.

YA DA BUYUK BIR DERBI MACI ESNASINDA ON BINLERCE KISI AYNI ANDA INTERNETE VIDEO YUKLEYEBILECEK. AYRICA TV KURULUSLARI OZEL 5G AGI UZERINDEN CANLI YAYINI, MEVCUT DURUMDAN DAHA EKONOMIK, HIZLI VE SORUNSUZ BIR SEKILDE GERCEKLESTIREBILECEK. TUM BUNLAR, PROGRAN`IN SUNACAGI TEKNOLOJILERLE MUMKUN OLABILECEK.



-TURK TELEKOM 5G`YE YONELIK 12 PATENT BASVURUSUNDA BULUNDU



PROGRAN PROJESI KAPSAMINDA AMERIKA BIRLESIK DEVLETLERI PATENT VE MARKA OFISI`NE 12 PATENT BASVURUSUNDA BULUNAN TURK TELEKOM, COK DAHA FAZLA PATENT BASVURUSU ICIN DE SIRADA OLDUGU BILGISINI VERDI.

GELDIGI NOKTA ITIBARI ILE BUGUN GSM SEKTORUNUN GELECEGINI BELIRLEYEN SIRKETLER LIGINE GIREN FIRMA, PROGRAN COZUMU ILE MOBIL TEKNOLOJILER ICIN STANDARTLARI BELIRLEYEN ORGANIZASYONLAR ARASINDA BULUNAN AVRUPA TELEKOMUNIKASYON STANDARTLARI ENSTITUSU`NE (EUROPEAN TELECOMMUNICATIONS STANDARDS INSTITUTE - ETSI) VE 3GPP`YE TAM UYELIGE SAHIP SIRKETLER ARASINDA YER ALIYOR.

PROGRAN KAPSAMINDA YAPILAN PATENT BASVURULARININ KABUL EDILMESI VE SONRASINDA BU TEKNOLOJILERIN ETSI TARAFINDAN BELIRLENEN STANDARTLAR ARASINA GIRMESI ILE, ILK DEFA BIR TURK SIRKETI ULUSLARARASI CAPTA UYGULANACAK TEKNOLOJI STANDARTLARININ BELIRLENMESINDE ROL ALMIS OLACAK. BOYLECE DUNYANIN HER KOSESINDE YUZDE 100 YERLI TEKNOLOJI IMZASI TASIYAN 5G TEKNOLOJILERI KULLANILACAK. TURK TELEKOM, TEKNOLOJI IHRAC EDEN BIR SIRKET OLARAK ULKE EKONOMISINE KATKI SAGLAMAYA DEVAM ETMEYI HEDEFLIYOR.



-BAZ ISTASYONLARININ KAPASITESI BULUTA TASINIYOR



VERILEN BILGIYE GORE, PROGRAN`IN ONEMLI BIR DIGER OZELLIGINI DE CLOUD-RAN ADLI TEKNOLOJI OLUSTURUYOR. TURK TELEKOM, CLOUD-RAN ILE 4.5G UYUMLU BAZ ISTASYONLARININ DAHA VERIMLI HALE GELMESINI SAGLAYACAK YONTEMLER GELISTIRIYOR.

MEVCUTTA TURKIYE’DE GELENEKSEL RAN (RADIO ERISIM AGI) TIPI SABIT KAPASITELI BAZ ISTASYONLARI KULLANILIYOR VE BUNLAR MOBIL OPERATORLER UZERINDE CIDDI BIR MALIYET YUKU OLUSTURUYOR. MESELA ISYERLERININ YOGUN OLDUGU MASLAK`TA BIR BAZ ISTASYONUNUN KAPASITESI GECE, YERLESIM BOLGESI OLAN ATASEHIR`DEKI ISE GUNDUZ ATIL KALABILIYOR.

CLOUD-RAN ILE BAZ ISTASYONLARININ BIR KISIM MODULLERI BULUTA TASINIYOR VE BU KAPASITENIN GEREKTIGI YERLERDE, IHTIYAC DUYULDUGU ORANDA KULLANILMASI SAGLANIYOR. BU OZELLIGI ILE CLOUD-RAN, OPERATORLERE VE TUKETICILERE MALIYET AVANTAJI SAGLAYACAK.



-AKILLI YAZILIMLARDA ARGELA IMZASI VAR!



ARASTIRMA GELISTIRME ALANINDA FAALIYET GOSTEREN ARGELA, ULAK PROJESI KAPSAMINDA BAZ ISTASYONLARI ICIN 4.5G TEKNOLOJISININ TANIMLANDIGI EN ILERI FONKSIYONLARI SAGLARKEN, YAZILIM KATMANLARIYLA KONTROL VE YONETIM SISTEMLERINI GELISTIRIYOR.

ULAK PROJESININ EN ONEMLI OZELLIKLERINI OLUSTURAN AKILLI YAZILIMLARDA DA ARGELA IMZASI BULUNUYOR. BU YAZILIMLARLA, BAZ ISTASYONLARININ INSAN GUCU GEREKTIRMEDEN OTOMATIK OLARAK DEVREYE ALINMASI SAGLANIYOR.

BOYLECE ISTASYON ICIN AYRILAN ILK KURULUM SURESI KISALIYOR. AYRICA HAT DUSMELERI EN AZA INDIRILIYOR ENERJI VERIMLILIGI SAGLANARAK OPERATORLERIN SERVIS KALITESININ ARTIRILMASI VE MALIYETLERININ DUSURULMESI AMACLANIYOR. BUNLARA EK OLARAK GELISTIRILEN YONETIM YAZILIMLARI SAYESINDE OPERATORUN, TURKIYE`NIN NERESINDE OLURSA OLSUN ULAK PROJESI KAPSAMINDAKI BAZ ISTASYONLARINI TEK BIR MERKEZDEN YONETMESINE IMKAN SAGLANIYOR.

SAVUNMA SANAYII MUSTESARLIGI`NIN DESTEGIYLE YURUTULEN 4.5G YERLI BAZ ISTASYONU ULAK PROJESI DE MOBIL DUNYA KONGRESI`NDE TANITILAN PROJELER ARASINDA YER ALDI. TURK TELEKOM, ULAK PROJESI KAPSAMINDA URETILECEK YERLI BAZ ISTASYONLARINA SIPARISI VEREN ILK OPERATOR OLMUSTU.



-MILAT ILE UCTAN UCA GUVENLI, MILLI BIR 5G AG ALTYAPISI KURULUYOR



TURK TELEKOM, MOBIL DUNYA KONGRESI`NDE, SAVUNMA SANAYI MUSTESARLIGI TARAFINDAN BASLATILAN VE ISTIRAKLERINDEN ARGELA`NIN YETERLILIGI KARSILAYAN TEK SIRKET OLARAK YER ALDIGI MILAT PROJESI VE PROJEDE KULLANDIGI YAZILIM TANIMLI AG (SDN) TEKNOLOJILERINI DE TANITTI.

SDN TEKNOLOJILERININ GELISTIRILMESI PROJESI OLARAK ADLANDIRILAN MILAT ILE UCTAN UCA, OZGUN, TAMAMEN MILLI, GUVENLI BIR 5G ALTYAPISI KURULACAK. PAYLASILAN BILGILERE GORE, MILAT PROJESI, TURKIYE`NIN KAMU GUVENLIGI ALANINDAKI AG ALTYAPISININ VE BILGI GUVENLIGININ EN UST SEVIYEYE TASINMASININ AMACLANDIGI EN ONEMLI SAVUNMA SANAYI AR-GE PROJELERINDEN BIRI OLARAK DEGERLENDIRILIYOR.

GUVENLI VE MILLI 5G AG ALTYAPISI ILE BU ALANDAKI DISA BAGIMLILIGI EN AZA INDIRMEYI HEDEFLEYEN PROJENIN, IKI YIL ICERISINDE TAMAMLANMASI PLANLANIYOR. MILAT TAMAMLANDIGINDA, TURKIYE`NIN KRITIK ONEME SAHIP BILGI VE ILETISIM AG ALTYAPILARINDA IHTIYAC DUYULAN DINAMIK SIBER GUVENLIK VE SAVUNMA MEKANIZMALARI ICIN DE ONEMLI KAZANIMLAR SAGLANMIS OLACAK.

5G`YE GIDEN YOLDA IHTIYAC DUYULAN SIBER GUVENLIK COZUMLERINI ARTIRACAK TEKNOLOJILERI ICEREN MILAT`IN BU YONU ILE SAGLAYACAGI ONEMLI FAYDALARDAN BIRI DE 5G TEKNOLOJILERI KONUSUNDA TURKIYE`NIN SAHIP OLDUGU BILGI VE YETENEKLERI ARTIRMASI OLACAK. TURK TELEKOM`UN PROJE ILE INSA EDECEGI GUVENLI VE MILLI 5G AG ALTYAPISI AYRICA, SON ASAMASINA GELEN ULAK PROJESINE DE ENTEGRE EDILECEK SEKILDE GELISTIRILECEK.

ULUSLARARASI ORNEKLERE BAKILDIGINDA MILLI SDN TEKNOLOJILERI ULKE AG ALTYAPI HARCAMALARINDA YUZDE 35-50 ARASINDA TASARRUF SAGLIYOR. ANCAK, ULKE ICIN MILLI VE GUVENLI SIBER AG ALTYAPILARI INSA ETMEK, BUNUN DA OTESINDE BIR DEGER YARATIYOR.



'
18:059.717
Değişim :  0,00% |  0,00
Açılış :  9.754  
Önceki Kapanış :  9.717  
En Düşük
9.664
En Yüksek
9.827
imkb grafik
BIST En Aktif Hisseler18:05
PEKGY 8,36 494.084.004 % 10,00  
MAGEN 23,10 185.175.571 % 10,00  
IMASM 18,93 563.276.710 % 9,99  
SNKRN 44,28 6.197.730 % 9,99  
YONGA 85,90 3.734.414 % 9,99  
18:05 Alış Satış %  
Dolar 32,5605 32,5658 % 0,24  
Euro 34,9395 34,9758 % 0,01  
Sterlin 40,4752 40,6781 % -0,10  
Frank 35,4584 35,6361 % -0,10  
Riyal 8,6375 8,6808 % 0,05  
18:05 Alış Satış %  
Gümüş ONS 27,57 27,60 % 0,66  
Platin 922,66 924,20 % 0,66  
Paladyum 990,18 993,25 % 0,66  
Brent Pet. 89,36 89,36 % 0,66  
Altın Ons 2.336,08 2.336,46 % 0,66