Ülker, yerli bisküvilik buğday için yeni proje yapıyor

10.05.2021 10:37



Türkiye'nin lider gıda şirketi Ülker, ilk hasadı 2020 Temmuz ayında
gerçekleştirilen "Aliağa Bisküvilik Buğdayı" projesinden sonra yeni
bisküvilik buğday türleri elde etmek için bir kez daha kolları sıvadı.
Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü'yle birlikte
hazırlanan 5+5 yıllık "Bisküvilik Buğday Geliştirme Programı"nı hayata
geçirecek olan Ülker, bu sayede yeni bisküvilik buğday çeşitlerinin
ülke tarımına kazandırılmasını hedefliyor.

Aliağa Bisküvilik Buğdayı'yla tarım sektörüne yerli, milli, kuraklık,
hastalık ve iklim değişikliğine dayanıklı, yüksek verimli, kaliteli ve
Türkiye'de ilk olan bir buğday türü kazandıran Ülker, yeni bisküvilik
buğday çeşitleri için Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma
Enstitüsü'yle birlikte "Bisküvilik Buğday Geliştirme Programı"
başlattı. Bu programla yeni bisküvilik buğday çeşitleri geliştirilecek.

Türkiye'nin önemli tarımsal ham madde alıcıları arasında yer
aldıklarını belirten Ülker CEO'su Mete Buyurgan, "Faaliyetlerimizin
sürekliliği, ürünlerimizin kalitesinin devamlılığı için tarımsal
ürünlerin sürdürülebilir tedariki öncelikli konularımız arasında yer
alıyor. Sürdürülebilir tarım ve ham madde tedariki konusunda projeler
geliştiriyor, araştırmalara destek oluyoruz. Birlikte başarıyla
gerçekleştirdiğimiz Aliağa Bisküvilik Buğday projesinden sonra, şimdi
de yeni bisküvilik buğday çeşitleri geliştirmek için yine Bahri Dağdaş
Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü'yle birlikte Bisküvilik
Buğday Geliştirme Programı'nı hayata geçiriyoruz" dedi.

Sürdürülebilir üretim

Yerli ve milli tohumculuk, iklim değişikliği, kuraklıkla mücadele,
sürdürülebilir üretim, hastalık-zararlılara dayanıklılık, verim ve
kalitenin artırılmasına yönelik Ar-Ge faaliyetlerine katkıda bulunmayı
hedeflediklerini belirten Buyurgan, programla ilgili şu bilgileri
verdi: "Programla, yeni bisküvilik buğday çeşitleri geliştirilerek,
çiftçilerimize iklim ve toprak yapısına göre en yüksek verimi
alabilecekleri çeşitler arasında tercih yapma fırsatını sunacağız.
Böylece bisküvilik buğdayların daha geniş bir coğrafyada ekilmesi,
dolayısıyla bisküvilik buğday üretiminin devamlılığı sağlanmış olacak.
Bu programın hem tarım sektörü hem de ülke ekonomisine farklı iklim ve
arazilere uygun yerli tohum kazandırmasının yanı sıra, rekolte artışı,
çiftçiye daha fazla gelir getirmesi gibi katkılar sağlayacağına
inanıyoruz."

İlk ekimi, 2019 yılı Kasım ayında Konya ve Ankara'da 700 dönüm arazide
gerçekleştirilen Aliağa Bisküvilik Buğdayı'nın ilk hasadının da 2020
yılının Temmuz ayında yapıldığını hatırlatan Buyurgan, "Bu hasatta
yaklaşık 300 ton tohum üretimi hedefimizi yakaladık. Bu tohumları,
2020 Kasım ayında Konya, Ankara, Kırıkkale, Yozgat ve Kırşehir'de
tekrar toprakla buluşturduk. Gelişim sürecini yakından takip ediyoruz.
Önümüzdeki dönemde sözleşmeli ekim sistemiyle üretimin ve ekim
alanlarının da artırılmasını planlanıyoruz. Bu sayede Aliağa Buğday'ı
bisküvi endüstrisinde sadece Ülker'in değil diğer paydaşların da
kullanımına hazır hale gelecek. 2023 yılında bisküvilik buğday
ihtiyacımızın yarıdan fazlasını Aliağa Buğdayı'yla karşılamayı
hedefliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

"Tarım sektörü için çok önemli"

Ülker ile birlikte Bisküvilik Buğday Geliştirme Programı'nı hayata
geçiren Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü
Dr. Fatih Özdemir ise şu bilgileri aktardı: "Buğdayın anavatanı olan
bu bereketli topraklara Aliağa isimli verimli bisküvilik buğday türünü
kazandırmamızın ardından, yeni çeşitlerin üzerinde çalışmaya
başlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Aliağa Bisküvilik Buğdayı'nın uzun
gelişim sürecinde verilen emek ve yapılan çalışmalar bugün ülkemizin
yerli ve milli bisküvilik buğdayının ortaya çıkarılmasına katkı
sağladı. Yeni "Bisküvilik Buğday Geliştirme Programı" sayesinde farklı
iklimler ve arazilerde yetişebilen yerli tohumlar elde edeceğiz. Proje
kapsamında 2020-2021 ekim döneminde, yaklaşık 2 bin çeşit aday
buğdayın tarla sonuçları izlenecek ve performanslarıyla ön plana
çıkanlar tespit edilip ıslah çalışmaları bu çeşitler üzerinden
yürütülecek. 5 yıllık süreçte en uygun buğday türünün geliştirilmesi
için sulu ve kuru arazilerde, farklı iklimlerde ekim gibi birçok
teknik çalışma yapılacak. Ortaya çıkan buğday çeşidi için tıpkı
Aliağa'da olduğu gibi Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Müdürlüğü'ne
başvuracağız."


Foreks Haber Merkezi ( haber@foreks.com )
http://www.foreks.com
http://twitter.com/ForeksTurkey




18:051.407
Değişim :  1,58% |  21,85
Açılış :  1.393  
Önceki Kapanış :  1.386  
En Yüksek
1.407
En Düşük
1.385
BIST En Aktif Hisseler18:05
KIMMR 3,85 1.021.621 % 10,00  
YEOTK 60,50 19.104.569 % 10,00  
BERA 10,47 170.596.119 % 9,98  
UNLU 6,39 130.441.516 % 9,98  
FRIGO 19,86 29.252.291 % 9,97  
18:05 Alış Satış %  
Dolar 8,6373 8,6422 % 0,17  
Euro 10,1386 10,1459 % 0,28  
Sterlin 11,7570 11,8159 % 0,06  
Frank 9,3207 9,3768 % 0,18  
Riyal 2,2962 2,3077 % 0,12  
18:05 Alış Satış %  
Altın Ons 1.778 1.778 3,43  
Altın Gr. 494 494 1,81  
Cumhuriyet 3.266 3.315 0,00  
Tam 3.250 3.332 0,00  
Yarım 1.571 1.612 0,00  
Çeyrek 788 806 0,00  
Gümüş.Ons 22,90 22,93 0,43  
Gümüş Gr. 6,36 6,37 0,12  
B. Petrol 75,88 75,88 1,52