ANALİZ-Sabah Stratejisi(Ziraat Yatırım) [FNC-NEWS]

20.06.2022 09:24
ANALİZ-Sabah Stratejisi(Ziraat Yatırım) [FNC-NEWS]



Geçen haftanın son işlem gününde, Fed kararı sonrası borsalarda yaşana değer kayıplarının ardından hafif de olsa tepki alımları hakimdi. Fed sonrasında oynaklık artarken, İngiltere ve İsviçre Merkez Bankalarının da faiz artırımına gitmeleri küresel büyümeye yönelik endişelerin ön plana çıkmasına neden olmuştu. ABD piyasalarının kapalı olduğu haftanın ilk işlem gününde ise piyasalar yön bulmakta zorlanıyor. ABD vadeliler hafif artıda seyrederken, Asya piyasalarında büyüme endişeleriyle birlikte satışlar hakim. Büyüme endişeleri aynı zamanda emtialar da satış balkısına neden olmuş durumda.  Brent petrolde geri çekilme kaydedilirken, demir cevherinde de değer kaybı söz konusu. Yurtiçi tarafta ise Küresel piyasalardaki satış baskısının azalmasının ardından haftanın son işlem günü BİST100 endeksi güçlü tepki alımlarıyla, özellikle bankacılık endeksi öncülüğünde, %1,93 oranında artış kaydetti. Haftanın ilk işlem gününe ise BİST100 endeksi yataya yakın bir görüntüyle başlayabilir. Ancak, kırılgan ortam nedeniyle gün içinde endeks yön bulmakta zorlanabilir.

     
MAKROEKONOMİ   
Piyasa Katılımcıları Anketi'nde katılımcılar, yıl sonu enflasyon beklentilerini yükseltmeye devam etti, orta vadeli enflasyon beklentilerini de 2013 yılından bu yana en yüksek seviyeye çektiler. Yıl sonu büyüme tahmini son iki aydır iyileştirilmeye devam edilmekte. Özellikle enerji fiyatlarındaki yüksek seviyeler nedeniyle cari açık tahmininde mayıs ayı anketinde sert yukarı yönlü revizeler gözlenmişti, bu ayki ankette ise yukarı yünlü revizelerin daha sınırlı olduğu görülüyor. Bu haftaki PPK toplantısında politika faizinin sabit bırakılması bekleniyor ve ayrıca politika faizinde önümüzdeki 12 aylık dönem içerisinde bir değişim beklenmiyor. Gelecek 24 ay içerisinde ise bir önceki anketteki 400 baz puan civarındaki faiz artış beklentisinin 580 baz puan civarında bir faiz artışına çıkarıldığı görülmekte. Mayıs ayı anketinde 17,57 seviyelerinde olan yıl sonu kur beklentisi bu ay itibarıyla 18,89 seviyesine çekilmiş.

Katılımcılar, bu yıl sonu TÜFE beklentisini bu ay 6,67 puanlık artışla %57,92'den %64,59'a yükseltti. Anketin detaylarına baktığımızda bu yıl sonunda en düşük TÜFE beklentisi %45,1, en yüksek TÜFE beklentisi ise %83,63 seviyesinde. TÜİK verilerine göre mayıs ayında TÜFE, aylık %2,98 arttı, yıllık bazda %69,97'den %73,5'e yükseldi.
Piyasa katılımcılarının aylık enflasyon beklentisine baktığımızda haziranda %3,77 artış sonrası temmuzda %2,98 ve ağustosta ise %2,54 artış öngörülmekte. Neticede anket katılımcıları yıllık enflasyonun haziran ayında %76,61, temmuzda %78,65 ve ağustosta %81,16'ya yükselmesini bekliyor. Dolayısıyla beklentiler TÜFE'deki yükselişin yaz aylarında da sürebileceği yönünde devam etmekte.
Haziran ayında kur beklentilerinde belirgin yukarı yönlü revizeler gözlenmekte. Özellikle, Rusya ve Ukrayna kaynaklı devam eden jeopolitik riskler, başta Fed olmak üzere gelişmiş ülke merkez bankalarının parasal sıkılaştırma adımlarını hızlandırma yönündeki duruşlarının etkisiyle GOÜ para birimleri baskı altında. Haziran ayı anketinde son dönemdeki küresel ölçekte faizlerin artması ve son dönemdeki kurdaki artışın etkisiyle yıl sonu USD/TL kuru beklentisi 17,57'den 18,89'a revize edilmiş. Ayrıca 12 ay sonrası USD/TL kuru beklentisinin de 18,47'den 20,70 seviyesine revize edildiği gözlenmekte.
Bu yıl sonu için büyüme beklentisi ise %3,33'ten %3,47'ye yukarı yönlü revize edilmiş, böylece son iki aydır büyüme beklentisinde yukarı yönlü revize devam etmekte. Gelecek yıla ilişkin büyüme beklentisi ise %3,96'dan %3,8'e aşağı yönlü revize edilmiş. Nitekim önceki hafta Dünya Bankası, Türkiye için 2022 yılı büyüme tahmini %2'den %2,3'e, OECD %3,3'ten %3,7'ye yukarı yönlü revize etti, geçen hafta Fitch ise, Türkiye için 2022 yılı büyüme tahminini %2,4'ten %4,5'e belirgin yukarı çekti.
Bu haftaki PPK toplantısı dahil önümüzdeki 1 yılda piyasa katılımcıları, politika faizinde değişim beklemiyor.
Başta enerji ithalatındaki yüksek seviyelerle cari açık beklentilerinde artış sürüyor. Bununla birlikte mayıs ayı anketinde sert yukarı yönlü revizelerin ardından, bu ayki ankette yukarı yünlü revizelerin daha sınırlı kaldığı gözlenmekte. Bu yıl sonu kümülatif cari açık beklentisinde mayıs ayı anketinde 6,9 milyar USD'lik sert yükseliş gözlenmişti, bu ayki ankette ise 2,7 milyar USD'lik daha sınırlı yükselişle 37 milyar USD seviyesinde cari açık beklenmekte. Bu kapsamda piyasa katılımcılarının 37 milyar USD civarındaki cari açık beklentisiyle cari açık/GSYH* oranının, %4,4 seviyesine çıkabileceği düşünülmekte. (*2022 yılı OVP tahminindeki GSYH tahmini kullanıldı)

Ayrıca Euro Bölgesi'nde mayıs ayına ilişkin nihai TÜFE, gıda ve enerji fiyatlarındaki artışla aylık %0,6'dan %0,8'e hızlanırken, yıllık ise %7,4'ten %8,1'e yükselerek yeni bir rekor seviyeye ulaştı. Yıllık bazda bakıldığında en yüksek fiyat artışları yine enerji ürünleri grubunda (%39,1) gözlendi.ABD'de sanayi üretimi mayıs ayında beklentilerin altında aylık %0,2 arttı. Kapasite kullanım oranı ise %78,9'dan %79'a yükseldi. Dikkat çekici olarak motorlu taşıtlar ve parçaları üretimi aylık %0,7 artarak imalat sanayi üretimini destekledi. Veri genel olarak sanayi üretiminde bir önceki ayki aylık %1,4 artış sonrası momentum kaybına işaret etmekte. Geçen hafta da perakende satışlarda aylık bazda daralma gördük. Sanayi üretiminde ve perakende satışlardaki mayıs ayındaki olumsuz görünümün devam etmesi durumunda Fed resesyon endişelerini de dikkate alarak daha ılımlı faiz artışlarını tercih edebilir. Bu haftanın veri takvimine bakıldığında

ABD tarafında, veri gündemi sakin. Bu hafta Fed kararı sonrası Fed yetkililerinin mesajları önemli olacaktır. Ayrıca Powell'ın çarşamba günü Senato'daki ve perşembe günü Temsilciler Meclisi'ndeki sunumu önemli olacaktır. Perşembe günü haziran ayına ilişkin öncü S&P PMI verileri açıklanacak. Geçen ay imalat ve hizmet PMI'larda düşüş görmemize rağmen genişleme bölgesindeki seyrini sürdürmüştü. Özellikle bu dönemde Fed'in 75 baz puan faiz artışı sonrası piyasalarca resesyon ihtimali daha yüksek sesle konuşulmaya başladı. Bu açıdan veriler ekonomik aktivitenin ve beklentilerin seyrine ilişkin ipucu verecektir. Bu hafta konut piyasasına yönelik istatistikler izlenmeye devam edilecek. Bu kapsamda salı günü mayıs ayı ikinci el konut ve cuma günü yeni konut satışları izlenecek.  Daha önce açıklanan konut başlangıçları ve inşaat izinleri gibi konut piyasasına yönelik istatistikler belirgin düşmüştü. Bu dönemde özellikle Fed'in faiz artırımlarını hızlandırması ile mortgage faizlerinde yükselişin devam etmesi sonucu kısa ve orta vadede konut piyasası baskı altında kalmaya devam edecektir. Perşembe günü ise 18 Haziran haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları takip edilecek. 11 Haziran haftasında yeni işsizlik maaşı başvuruları düşük seviyelerdeki seyrini sürdürerek istihdam piyasasındaki olumlu seyrin sürdüğüne işaret etmeye devam etmişti. Cuma günü ise Michigan Üniversitesi haziran ayı nihai tüketici güveni açıklanacak. Haziran ayında öncü verilere göre endeks yüksek seyreden enerji fiyatları ve enflasyonist baskılarla 58,4'ten 50,2'ye gerilemiş, enflasyonist beklentiler ise yukarı yönlü güncellenmişti.
Avrupa tarafında veri gündeminde ise perşembe günü açıklanacak ekonomik aktiviteye ilişkin ipucu vermesi açısından haziran ayı S&P öncü PMI verileri önemli olacaktır. Mayıs ayında imalat PMI'lar, artan enflasyonist baskılar, yüksek emtia fiyatları ve tedarik zincirindeki sıkıntılara karşın büyüme bölgesindeki güçlü seyirlerini sürdürmüştü. Hizmet PMI'lar ise artan enflasyonist baskılar, yüksek emtia fiyatları ve tedarik zincirindeki sıkıntılara karşılık pandemi kısıtlamalarının kaldırılmasının etkisiyle büyüme bölgesindeki güçlü seyirlerini sürdürmüştü. BoE kararı sonrası İngiltere'de çarşamba günü mayıs ayı TÜFE, cuma günü ise perakende satışlar verisi izlenecek. Nisan ayında yıllık enflasyon %7'den %9'a ulaşmıştı. Beklenti mayıs ayında yıllık enflasyonun sınırlı artması yönünde fakat BoE enflasyonun ekim ayında yıllık %11'in üzerine çıkmasını beklemekte. Ayrıca BoE son toplantısında enflasyona güçlü tepki verebileceğine yönelik sinyal verdi. Bu açıdan enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesi BoE'nin 50 baz puan faiz artışına zemin hazırlayabilir. Ayrıca İngiltere'de cuma günü iç talebin seyrine yönelik mayıs ayı perakende satışlar verisi de izlenecek. Beklenti, fiyat artışları ile perakende satışların aylık bazda düşmesi yönünde. Bu hafta beklentilere yönelik istatistikler izlenmeye devam edilecek. Bu kapsamda çarşamba günü Euro Bölgesi haziran öncü tüketici güveni ve cuma günü Almanya'da IFO iş dünyası endeksi açıklanacak. Euro Bölgesi'nde tüketici güveni mayısta artan enflasyonist baskılarla geonayı almıştır. Kurulum çalışmalarının Temmuz 2022'de tamamlanacağı, söz konusu yatırımın 12mn TL seviyesinde olacağı ve Düzce tesisinin enerji ihtiyacını %150 oranında karşılayacağı açıklanmıştır.Frigo-Pak Gıda (FRIGO): 18.11.2021 tarihinde açıklanmış olan 20,9mn EUR'luk ihracat kontratlarına ek olarak, 2,2mn EUR tutarında ihracat kontratı imzalanmıştır. Son imzalanan kontratlar ile birlikte toplam kontrat büyüklüğü 23,1mn EUR olmuştur. Alınan siparişlerin 22,4mn EUR tutarlıleri kaynaklı 576 milyar TL oldu.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi cuma günü %3,19 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %3,19-%3,31 bandında hareketin ardından %3,23 seviyesinden günü kapattı.  
Yurt içi tahvil piyasasında, cuma günü verim eğrisinde kısa vadeli tarafta düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta yükselişler görüldü. Bu adeli tarafta 270 baz puana varan düşüşler görüldü. 
GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ



Foreks Haber Merkezi ( haber@foreks.com )
http://www.foreks.com
http://www.metalsmarket.net
https://www.montelnews.com/tr
http://twitter.com/ForeksTurkey
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.




'
17:599.916
Değişim :  2,05% |  198,85
Açılış :  9.763  
Önceki Kapanış :  9.717  
En Düşük
9.751
En Yüksek
9.956
imkb grafik
BIST En Aktif Hisseler17:59
AKMGY 363,00 75.530.655 % 10,00  
YGYO 8,25 17.190.368 % 10,00  
BALAT 25,52 6.263.545 % 10,00  
MEGAP 5,72 28.990.127 % 10,00  
MEGAP 5,72 28.990.127 % 10,00  
17:59 Alış Satış %  
Dolar 32,4246 32,4375 % -0,15  
Euro 34,6533 34,7411 % -0,66  
Sterlin 40,2905 40,4925 % -0,56  
Frank 35,2662 35,4430 % -0,65  
Riyal 8,5986 8,6417 % -0,40  
17:59 Alış Satış %  
Gümüş ONS 27,19 27,25 % 0,66  
Platin 915,96 918,11 % 0,66  
Paladyum 954,56 959,53 % 0,66  
Brent Pet. 89,32 89,32 % 0,66  
Altın Ons 2.337,84 2.338,38 % 0,66