BASIN BÜLTENİ-Gıda sektörünün nabzı WorldFood İstanbul’da atacak
29.08.2019 13:15
4-7 Eylül 2019 tarihleri arasında TÜYAP Fuar ve Kongre
Merkezi'nde, 1.000’den fazla markanın katılımıyla gerçekleşecek olan
27. Uluslararası Gıda Ürünleri ve Teknolojileri Fuarı -WorldFood
İstanbul başlıyor. Fuar’da, sektörün ekonomisi derinlemesine ele
alınarak gıda ve gastronomi alanında yaşanan en yeni gelişmeler,
uluslararası rekabetteki son durum ve sektöre dair veriler dört gün
boyunca gerçekleşecek paneller ve konferanslar ile ele alınacak.
Geçen sene 2017 yılına göre uluslararası ziyaretçi oranında
%52artış yakalayan WorldFood İstanbul,2018 yılında 29ülkeden
430katılımcı, 133ülkeden 16 bin 85ziyaretçiye ev sahipliği yaptı. Fuar
4 günde, katılımcılarına toplamda 339 milyon Euro’nunüzerinde yeni iş
hacmi potansiyeli yaratma imkanı sağladı.Bu yıl ise yükselen bir
grafikle 45ülkeden, 500 katılımcı ve 20 bindenfazla ziyaretçiyi
ağırlamaya hazırlanıyor.
Gıda sektöründe ihracatı artırmak için fuar katılımlarının büyük
önem taşıdığına dikkat çekenFuar Direktörü Semi Benbanaste şunları
söyledi:“Ülkemiz bu alanda eşsiz bir potansiyel taşıyor. Mutfağımıza
ve gıda ürünlerimize gösterilen ilgi de bunun en büyük kanıtı. Ancak
bu yıl ihracat rakamlarımız istenilen ölçüde değil. Bildiğimiz gibi,
tüm dünya ekonomisini sarsan küresel ve bölgesel gelişmelerin etkisi
ekonomimize de yansıyor. Bu durum içeride ve dışarıda tüketim
oranlarını aşağı çekiyor. Bu süreçten etkilenen ülkelerden biri olan
Türkiye’de ihracat artışının miktar ve değer olarak durağanlaştığını
söyleyebiliriz. Maalesef 2019 yılı Ocak-Haziran Dönemi’nde gıda
ürünleri ihracatımız geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3 azalarak
7,65 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. İhracat miktar ve değer
olarak gerilemiştir. Aynı dönemde bitkisel ürünler ihracatı yüzde 6,0
düşerek 3,15 milyar dolara inmiştir. Bitkisel ürünleri oluşturan
sebzeler, meyveler, yağlı tohumlar ve mamulleri, hububat ve unlu
mamullerin tamamında ihracat düşmüştür. Olumsuz görünen tabloyu
lehimize çevirebilmek için kadim mutfağımızı zenginleştiren özgün ve
çeşitli tarım ürünlerimizin entegre bir üretim, saklama, ambalajlama
ve ihracat süreci sonucunda ihraç edilmesi oldukça önemli.”
Dört gün boyunca Fuar’la eş zamanlı gerçekleşecek etkinlik
programında konferanslar, katılımcı sunumları, şef şovları, yarışmalar
ve tadım şovları ile sektörün üst düzey karar vericileri, departman
direktörleri, ünlü şefler ve teknoloji uzmanları bir araya gelecek.
Gıda ve içecek sektöründe faaliyet gösteren üretici, toptancı,
perakendeci ve ithalatçı sektör profesyonelleri yanında, lojistik
çözümler ve sağlık ürünleri kategorisinden de önemli isimler programda
yer alacak. WorldFood İstanbul katılımcıları, 2020 yol haritalarını
çizmek, yeni satış stratejileri oluşturmak ve müşterilerinin
memnuniyetini üst düzeye çıkaracak yöntemler belirlemek konusunda
yardımcı olacak pek çok güncel bilgiye erişecekler.
Fuar’da gerçekleşecek konferans ve panellerin konuları şöyle:
- Gıda Sektörünün 2020 Gündemi
- Gıda Ekonomisi, İhracat ve İthalat
- HoReCa Satın Almasında Doğru Bilinen Yanlışlar
- Hızlı Tüketim Sektörüne Dair Gelişmeler
- Değişen Tüketici Davranışlarına Ayak Uydurmak için Çözümler
- Yeni Gıda Alternatifleri ve Teknolojileri
- Tarımda Güvenilirlik, Ulaşılabilirlik, Sürdürülebilirlik
- Gıdada Sıfır Atık ve Doğal Döngüyü Sağlayarak Karı Artırmak
Konferans Programında yer alacak konuşmacılardan bazıları ise T.C.
Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Musa Demir, İstanbul
Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamülleri İhracatçıları Birliği
(İHBİR) Başkanı ve Simit Sarayı Onursal Kurucu Başkanı Haluk Okutur,
Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği (ETÜDER) Yönetim Kurulu Başkanı
Melih Şahinöz, Gazeteci, Haber Spikeri, TV Program Sunucusu Didem
Arslan Yılmaz, d.ream(Doğuş Restaurant Entertainment and
Management)Tedarik Zinciri ve Satınalma DirektörüVolkan Yazar,Temel
İhtiyaç Derneği (TİDER) Kurucu Başkanı Serhan Süzer, Marsap Başkan
Yardımcısı İlyas Akça, Dilek Pastaneleri Satın Alma Müdürü Ece
Altunyurt, Şef ve Yazar Haldun Tüzel, Blogger Aydan Terzi, Executive
Şef Ayvaz Akbacak, Yazar, Blogger Birgül Erdoğan, Güvenilir Ürün
Platformu Genel Başkanı Celal Toprak, Gastronomi Turizmi Derneği
Başkanı Gürkan Boztepe, Şef Umut Karakuş, Tarım ve Orman BakanlığıGıda
ve Kontrol Genel Müdürlüğü,Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire
Başkanlığı’ndanGıda Yüksek MühendisiEmel Molla, World Gourmet Society
Kurucu BaşkanıMatthias Baur.
Ünlü Şefler Show Mutfağında!
Aşçılar Derneği iş birliğive Kayalar Mutfak “Mutfak Ekipmanları
Sponsorluğunda gerçekleşen tadım şovlarda mutfak profesyonelleri
malzemeyi tanıma ve trendlere hakim olma şansını yakalayacak. Aşçılar
Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Ay, Aşçılar Derneği Yönetim
Kurulu Başkan Yardımcısı Necat Çuhadar, Aşçılar Derneği Yönetim Kurulu
Üyesi Fatih Açıkça, Suvla Executive Chef Ersin Avşar ve Executive Chef
Rüzgar Sünbül şov yapacak şefler arasında.
Ayrıca katılımcı firmaların yeni ürünler ve yeni tekniklerle
yapacakları yemek şovları tüm ziyaretçiler için ilham kaynağı olacak.
Şef Emrah Fandaklı, Şef Rafet İnce ve Şef Burçin BilgeShow Mutfağında
hünerlerini sergileyecekler.
“Şefin En İyi Tabağı” Yarışması ile en yaratıcı tabaklar
ödüllendirilecek
Türkiye ayağının World Gourmet Society iş birliği, Aşçılar
Derneği, Favori Lezzetler ve Gastronomi Turizmi Derneği desteğiyle
WorldFood İstanbul kapsamında düzenlendiği “Türkiye Şefin En İyi
Tabağı” yarışması ile Türkiye’nin dört bir yanından katılım gösterecek
şefler en yaratıcı tabakları sunmak üzere kıyasıya rekabet içerisinde
olacaklar. Türkiye “Şefin En İyi Tabağı Yarışması” kazananı 6 Eylül’de
WorldFood İstanbul’da gerçekleşecek seremonide madalyasını alacak ve
global yarışmaya doğrudan katılmaya hak kazanacak.
WorldFood İstanbul’da ihtiyaç sahipleri de unutulmayacak!
WorldFood İstanbul’un önemli destekçilerinden olan Temel İhtiyaç
Derneği (TİDER)ve ITE Turkey bu sene de iş birliği yaparak fuar
kapsamında bir de sosyal sorumluluk projesine imza atacak. Geçen sene
olduğu gibi bu sene de fuar sonrası katılımcıların standlarında kalan
ve geri götürmeyecekleri gıda ürünleri bağış olarak toplanacak. Bu
çerçevede makarna, salça, konserve, baharat, bisküvi ve çikolata gibi
muhtelif ürünlerin toplanacağı bu ürünler TİDER’in Bağcılar Destek
Marketi aracılığıyla ihtiyaç sahipleri ile buluşturulacak.
Foreks Haber Merkezi ( haber@foreks.com )
http://www.foreks.com
http://twitter.com/ForeksTurkey