USDTL HAFTALIK TEMEL/TEKNIK GORUNUM (ATIG YATIRIM)
03.11.2014 15:41
TURKIYE’DE REEL KESIM GUVEN ENDEKSI EKIM AYINDA BIR ONCEKI AYA GORE 0.7 PUAN AZALARAK 106.9 SEVIYESINDE GERCEKLESTI. MEVSIMSELLIKTEN ARINDIRILMIS REEL KESIM GUVEN ENDEKSI ISE BIR ONCEKI AYA GORE 2.1 PUAN ARTIS GOSTEREREK 110.1 SEVIYESINDE OLDU.
KAPASITE KULLANIM ORANI EKIM AYINDA GECEN YILIN AYNI AYINA GORE 1.5 PUAN AZALARAK 74.9 SEVIYESINDE GERCEKLESTI. IMALAT SANAYI GENELINDE MEVSIMSELLIKTEN ARINDIRILMIS KAPASITE KULLANIM ORANI ISE BIR ONCEKI AYA GORE DEGISMEYEREK %74 SEVIYESINDE KALDI.
TUIK TARAFINDAN ACIKLANAN VERILERE GORE TUKETICI GUVEN ENDEKSI EKIM AYINDA BIR ONCEKI AYA GORE %4.9 ORANINDA AZALARAK 70.3 SEVIYESINE GERILEDI. GENEL EKONOMIK DURUM BEKLENTISI ENDEKSI ISE %10.5 AZALARAK EKIM AYINDA 91.3 SEVIYESINDE GERCEKLESTI.
MERKEZ BANKASI BASKANI ERDEM BASCI HAFTANIN SON ISLEM GUNUNDE 4. ENFLASYON RAPORU’NU ACIKLADI. 2014 YILININ DORDUNCU ENFLASYON RAPORU’NA GORE; ENFLASYONUN YIL SONUNDA %70 IHTIMALLE ORTA NOKTA %8.9 OLMAK UZERE, %8.4 ILE %9.4 ARALIGINDA GERCEKLESMESI BEKLENIYOR. 2015 YILINDA ISE ENFLASYONUN ORTA NOKTA %6.1 OLMAK UZERE %4.6 ILE %7.6 ARALIGINDA GERCEKLESMESI TAHMIN EDILIYOR.
DIS TICARET ACIGI EYLUL AYINDA %8.4 AZALARAK 6 MILYAR 925 MILYON DOLARA GERILEDI. EYLUL AYINDA IHRACAT GECEN YILIN AYNI AYINA GORE %4.6 ARTARAK 13 MILYAR 660 MILYON DOLAR OLDU. ITHALAT ISE AYNI DONEMDE %0.2 AZALARAK 20 MILYAR 585 MILYON DOLAR OLDU.
BUGUN ISE, HSBC TURKIYE PMI ENDEKSI EKIM AYINDA 51.5 OLARAK GERCEKLESIRKEN, PIYASALARIN BEKLENTISI 51 PUAN YONUNDEYDI.
VE TURKIYE’NIN ENFLASYON RAKAMI TAKIP EDILDI. TUIK’ TEN YAPILAN ACIKLAMAYA GORE, 2014 YILI EKIM AYINDA BIR ONCEKI AYA GORE YUZDE 1.90, BIR ONCEKI YILIN ARALIK AYINA GORE YUZDE 8.45, BIR ONCEKI YILIN AYNI AYINA GORE YUZDE 8.96 OLARAK GERCEKLESTI.
ACIKLANAN ENFLASYON RAKAMINDAN SONRA JP MORGAN VE GOLDMAN SACHS ACIKLAMALARI TAKIP EDILDI. JP MORGAN, ACIKLANAN ENFLASYON RAKAMLARINDA SURPRIZ OLMADIGINI, MEVSIMSEL FAKTORLER VE BAZI YONETIMSEL FIYATLARDA ARTISLARIN EKIM AYINDA ENFLASYONU YUKARI ITTIGINI BILDIRDI. GIDA FIYATLARINDA GERILEME VE EMTIA FIYATLARINDA DUSUSUN GELECEK YIL ENFLASYONDA CIDDI BIR DUSUSE YOL ACACAGINI, ANCAK ENFLASYONUN ONUMUZDEKI BIRKAC AY YUKSEK KALACAGINI TAHMIN ETTIKLERINI BELIRTTI. BU SURE ICERISINDE TCMB’YI PARA POLITIKASINI SIKI TUTMAYA DEVAM ETMESI KONUSUNDA DA UYARDI. AYRICA ENFLASYON TAHMINLERINI DEGISTIRMEK ICIN HERHANGI BIR NEDEN GORMEDIKLERINI DE VURGULARKEN, 2015 ILK CEYREK SONUNDA YUZDE 7.7 VE 2015 ILK YARI SONUNDA YUZDE 6.8 SEVIYESINE KESKIN BIR DUSUS YASAMADAN ONCE GELECEK 2 AYDA YUZDE 9.0-9.5 BANDINDA KALMAYA DEVAM ETMESINI BEKLEDIKLERINI DE ACIKLADI. GOLDMAN SACHS ISE, EKIM AYI ENFLASYON RAKAMININ BEKLENTILERIN BIRAZ UZERINDE GELDIGINI, ANCAK ENFLASYONU DESTEKLEYEN FAKTORLERIN IVME KAYBETMEYE DEVAM ETTIGININ GORULDUGUNU DE SAVUNDU. BU IVME KAYBININ 2015 YILININ ILK YARISINDA GUCLU BIR DEZENFLASYON GORULMESINE ILISKIN YARDIM EDECEGINI BELIRTIRKEN, BAZ ETKISININ ETKISI ILE ENFLASYONUN KESKIN SEKILDE DUSECEGINI DE ONGORDU. AMERIKA TARAFINA GELIRSEK, GECTIGIMIZ HAFTANIN EN ONEMLI GUNDEMI 28-29 EKIM TARIHLERINDE YAPILAN FOMC TOPLANTISIYDI. FED, VARLIK ALIM PROGRAMINI SONLANDIRIRKEN, FAIZ ORANLARINDA DEGISIKLIGE GITMEDI. TOPLANTININ ARDINDAN YAPILAN ACIKLAMALARDA, ISTIHDAM PIYASASINDA ATIL KAPASITENIN KADEMELI SEKILDE AZALDIGINI, SAGLAM ISTIHDAM ARTISLARI ILE ISSIZLIK ORANININ DUSTUGUNU, FAIZ ORANLARIYLA ILGILI ISE “ KAYDA DEGER ZAMAN” ICIN DUSUK KALMAYA DEVAM EDECEGI BELIRTILDI. AYRICA, EKONOMI VE ISTIHDAM GORUNUMUNUN DENGELI OLMAYA DEVAM ETTIGI DE ACIKLANDI.
GECTIGIMIZ HAFTA FOMC TOPLANTISI ACIKLANMADAN ONCE, USDTRY 2.1896 SEVIYESINE KADAR GERILEDI. TOPLANTI SONRASI DOLAR ENDEKSINDE KI GUCLENME USDTRY PARITESINI DE TEKRARDAN 2.20 SEVIYESININ UZERINE TASIDIGINI GOZLEMLEDIK.
BU HAFTAYA BAKTIGIMIZDA, YURTICINDE VERI AKISININ SAKIN OLDUGUNU SOYLEYEBILIRIZ. ABD’DEN GELECEK OLAN VERILER VE FOMC UYELERININ KONUSMALARI PARITENIN SEYRI ACISINDAN ONEMLI OLACAKTIR. OZELLIKLE CUMA GUNU ACIKLANACAK OLAN TARIM DISI ISTIHDAM RAKAMI USDTRY’DE VOLATILITEYI ARTTIRABILIR.
TEKNIK OLARAK BAKTIGIMIZDA, GECTIGIMIZ HAFTA 2.1896 ILE HAFTANIN EN DUSUGUNU TEST EDEN USDTRY PARITESI BU HAFTAYA 2.2281 SEVIYESINDEN ISLEM GORMEYE BASLADI. 2.2306 ILE GUNUN EN YUKSEGINI VE 2.2227 ILE EN DUSUGUNU TEST ETTI. DOLAR ENDEKSINDE KI YUKSELISIN ETKISIYLE USDTRY’DE YUKARI YONLU HAREKETLER GOZLEMLIYORUZ. DOLAR ENDEKSINDE GECTIGIMIZ HAFTA 86.10 SEVIYESINI TAKIP ETMISTIK. SU ANDA ISE 86.90 DESTEK KONUMUNA GELMISKEN, YUKARI YONLU HAREKETLERIN DEVAMINDA 87.35 VE 87.70 DIRENC SEVIYELERI OLARAK TAKIP EDILECEK. USDTRY PARITESINDE, DOLAR ENDEKSINDE KI GUCLENME DEVAM EDERSE, PARITEDE YUKARI YONLU HAREKETLERIN DEVAMI GELEBILIR. O ZAMAN YUKARIDA 2.2380’NIN UZERINDE 2.2490 VE 2.26 SEVIYELERINI TAKIP EDIYOR OLACAGIZ. ASAGIDA ISE 2.2180’NIN ALTINDA 2.2120 DESTEK SEVIYELERIMIZ.
EDA KARADAG
ARASTIRMA/UZMAN YARDIMCISI
ATIG YATIRIM MENKUL DEGERLER A.S
WWW.ATIG.COM.TR
***RAPORUN TAMAMI EKTEKI DOSYADA BULUNMAKTADIR***
***
YASAL UYARI
BURADA YER ALAN YATIRIM BILGI, YORUM VE TAVSIYELERI “YATIRIM DANISMANLIGI”
KAPSAMINDA DEGILDIR. YATIRIM DANISMANLIGI HIZMETI, ARACI KURUMLAR, PORTFOY
YONETIM SIRKETLERI, MEVDUAT KABUL ETMEYEN BANKALAR ILE MUSTERI ARASINDA
IMZALANACAK YATIRIM DANISMANLIGI SOZLESMESI CERCEVESINDE SUNULMAKTADIR.
BURADA YER ALAN YORUM VE TAVSIYELER, YORUM VE TAVSIYEDE BULUNANLARIN KISISEL
GORUSLERINE DAYANMAKTADIR. BU GORUSLER MALI DURUMUNUZ ILE RISK VE GETIRI
TERCIHLERINIZE UYGUN OLMAYABILIR. BU NEDENLE, SADECE BURADA YER ALAN
BILGILERE DAYANILARAK YATIRIM KARARI VERILMESI BEKLENTILERINIZE UYGUN
SONUCLAR DOGURMAYABILIR.