14.04.2024 14:55:21 Albayrak: İtalya`nın durumunu endişeyle takip ediyoruz - Türkiye'nin bir numaralı finans ve ekonomi portalı uzmanpara.com.

Albayrak: İtalya`nın durumunu endişeyle takip ediyoruz

15.10.2018 11:23

Son güncelleme : 16.10.2018 09:35

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "Dün Türkiye`nin bu süreçten nasıl çıkacağını, çıkabileceğini tribünden izleyenler, bugün İtalya`nın Avrupa için oluşturduğu riskten nasıl kurtulacaklarını kara kara düşünerek konuşuyorlar. Şu anda gündem o bölgede ve dünyada." diye konuştu.



AA

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "Hedef 2023 Büyük Türkiye Zirvesi"nin açılışındaki konuşmasında, organizasyon için yeni havalimanının seçilmesinin önemine işaret etti.
 
Ay sonu itibarıyla yeni havalimanı projesinin ilk fazının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla açılacağını anımsatan Albayrak, projenin 2023 Türkiye'sinin en net habercilerinden biri olacağını söyledi.
 
Albayrak, 2023 Türkiye'sinin afaki bir hayal değil, adım adım devreye alınan hep birlikte yaklaşılan, gerçekçi ve vizyoner bir hedef olduğuna dikkati çekti.
 
"Hem yapmayalım, yıkalım, karşıyız diyeceksiniz hem de bu benzeri muhteşem projeleri görünce, ağzınız açık bakacaksınız." diyen Albayrak, şunları kaydetti:
 
"Bizler yapmakla, inşa etmekle, Türkiye'yi büyütmekle mükellefiz. Ama buna sonsuz muhalefet edenler, yakalım yıkalım diyenler, bu eserler ortaya çıkınca da bıyık altından bakıp, çaktırmadan da ziyaret edip, ilk uçak bileti için sıraya girecek olan da bunlar olacak. Uzunca bir dönem, malum bir kesim tarafından Türkiye'nin başat projeleri var ya, bilinçli bir itibarsızlaştırma süreci yürüttüklerine şahit olduk. Köprüler öyleymiş, tüneller böyleymiş, araştırma gemileri, altyapı süreçleri, havaalanları...
 
Cumhuriyet tarihimizde görülmemiş bu eserlere, bilinçli şekilde birileri, hep ipi dışarıda olan, kökü dışarıda, bu topraklarda olmayan birileri, bilinçli şekilde bunu yaptı. Ama ete, kemiğe bürünüp, bu noktada eserler ortaya çıktıkça, dünyayı gezip, bu projelerin ne kadar büyük bir tebrik, kıskançlık, teveccüh gördüğüne şahit oldukça, hakikaten büyük ve güçlü Türkiye yolculuğuna, adım adım nasıl ilerlediğimize şahit oldular."
 
Ekonomi politikaları ve diplomasinin öneminin yanında farklı duygularla birlikte, çok değişik tecrübelerin yaşandığı bir haftanın geride bırakıldığına işaret eden Albayrak, salı günü başlatılan Enflasyonla Topyekün Mücadele Programı'nı anımsattı.
 
Albayrak, yeni ekonomi programının en önemli ayağı olan enflasyonla mücadele için tüm STK, iş insanları, Birlik ve özel sektöre yapılan çağrılar sonrası, tamamen gönüllülük esasına dayalı başlatılan desteklerin adeta seferberliğe dönüştüğünü anlattı.
 
Ülkenin önde gelen marka ve perakende zincirlerinden mahalle bakkallarına, pazarcılara kadar herkesin omuz omuza verdiğini belirten Albayrak, şu ifadeleri kullandı:
 
 "Özellikle haftasonundan itibaren mücadelenin logosunun bulunduğu afişlerin birçok mağaza ve dükkanlarda yer aldığını gördük. Mücadeleye destek veren herkese teşekkür ediyorum.
 
 Enflasyonla mücadelede önce ekim ayı rakamlarıyla birlikte, sonra kasım ve aralıktaki rakamlarla aşağı yönlü trendi sürdürerek, bu mücadelenin meyvelerini tüm ekonomimizde hep beraber toplayacağız. Yapısal adımlarla desteklemeye başladığımız bu sürecin sonunda enflasyon ve faiz denen iki prangadan ekonomimizi adım adım kurtardığımızı hep birlikte göreceğiz."
 
"TÜRKİYE'Yİ 'BÜYÜK VE GÜÇLÜ TÜRKİYE' YOLCULUĞUNA HEP BİRLİKTE TAŞIYACAĞIZ"
 
Konuşmasında, üretime, teknolojiye, ihracata dayalı büyüme ile Türkiye'yi “Büyük ve güçlü Türkiye” yolculuğuna hep birlikte taşıyacaklarını söyleyen Albayrak, enflasyonla Mücadele programının hemen ardından Endonezya'da G20, IMF ve Dünya Bankası toplantılarına katılmak için yola çıktıklarını anımsattı.
 
Berat Albayrak, çok sayıda küresel yatırım fonu ve banka yöneticileriyle birebir toplantılar yaptıklarını aktararak, "Büyük geniş katılımlı toplantılarda yeni ekonomi programımıza ilişkin detayları birebir sunduk, anlattık, ifade ettik." şeklinde konuştu.
 
Türkiye'yle ilgili temmuz ve ağustos aylarında başlayan ve eylül ayında devam eden yoğun bir şekilde ekonomik saldırı altındaki dönemin dağılmaya güçlü şekilde başladığını dile getiren Albayrak, şu değerlendirmelerde bulundu:
 
"Yatırımcıların, küresel oyuncuların ülkemize olan güveni her geçen gün güçlenerek artmaya devam ediyor. Şunu tüm dünya çok net şekilde görüyor; Türkiye'nin karşı karşıya olduğu tüm spekülatif ataklarla herhangi bir ülke karşı karşıya kalsaydı çok büyük bir krizin ortasına düşerdi. Ama atılan adımlar ve tüm bu spekülatif ataklara karşı hayata geçirilen aksiyon planları ve süreçleri doğru teşhis eden ayakları yere basan rasyonel bir orta vadeli program, Yeni Ekonomik Program'la (YEP) birlikte Türkiye, her bir paydaşın güvenini kazanacak bir süreci başarıyla orta koydu."
 
Albayrak, kurdaki volatilitenin önüne geçilmesiyle birlikte aşağı yönlü seyrin kendisini gösteremeye başladığını vurgulayarak, "Bu sürecin attığımız adımlarla daha da güçlenerek, sağlam şekilde gerçekleşeceğinden hiçbir insanımızın şüphesi olmasın. Ekonomide dış ticaret rakamlarının ardından dengelenmenin başladığını görmeye hepimiz şahidiz." diye konuştu.
 
Son açıklanan verilere işaret eden Albayrak, "Geçtiğimiz gün Ticaret Bakanı'mızla ekim ayı rakamlarını konuştuk. Ekim, çok güçlü başlamış, farklı bir rekoru görme ihtimalimiz çok yüksek dedi ki inşallah ekim ayının bu minvalde çıkması yıl sonu hedeflerimiz açısından çok önemli bir noktayı ortaya koyacak." diye konuştu.
 
Albayrak, son rakamların ihracatın arttığını ve dengelenmenin yürüdüğünü güçlü bir şekilde ortaya koyduğunu anlattı.
 
“DENGELENME İTHALATA DAYALI CARİ HARCAMALARDAKİ DÜŞÜŞTE YAŞANIYOR"
 
Türkiye ekonomisinin cari açığı kalıcı olarak bitirecek ve dışa bağımlılığı kalıcı olarak azaltacak projelere yöneldiğini anlatan Albayrak, sanayide kullanılan ithal ara girdilerin yerlileşmesini sağlamaya odaklandıklarını söyledi.
 
Albayrak, “Tüm alanlarda altyapımızı buna göre kurgulamamız gerekiyor. Türkiye olarak tüm bunları gerçekleştirecek kapasiteye ve donanıma ve en önemlisi insan gücüne sahip bir ülkeyiz. Yeter ki gerekli iradeyi ve gerekli sinerjiyi güçlü bir şekilde ortaya koyabilelim.” diye konuştu.
 
Albayrak, ekonomide şehir efsanelerinin birer birer yıkıldığını ifade ederek, “Türkiye olarak biz ithalata dayalı ihracat yapıyoruz. Ne kadar düzenlenirse düzenlensin, bizim ithalatımızı dizginlememiz mümkün değil.” şeklindeki önyargının da tarihe karışmaya başladığını söyledi.
 
Son dönemde ithalata dayalı cari harcamalardaki düşüşe dikkati çeken Albayrak, “Son 3-5 aylık dengelenme nerede yaşanıyor? İthalata dayalı cari harcamalardaki düşüşte yaşanıyor. Gereksiz, yerli ikamesi olan, lüks tüketim veya gereksiz tüketime dayalı ithalatı, köpüğü aldıkça, ihracat-ithalat dengesindeki makas (daralıyor.)” ifadelerini kullandı.
 
Türkiye’nin turizm ve yurt dışı müteahhitlik işleri ile ciddi bir  döviz girdisine sahip olduğunu belirten Albayrak, Türkiye’nin cari fazla verme  dönemine girmesinin mümkün olduğunu kaydetti.
     
 “ADIMLAR TÜRKİYE’Yİ ÇOK DAHA GÜÇLÜ BİR NOKTAYA HAZIRLADI”
 
Albayrak, küresel ekonomide yeni zorlukların belirdiği bir döneme  yaklaşıldığını ifade ederek, Türkiye’nin böylesi bir döneme güçlü altyapı  hazırlıklarıyla girdiğini söyledi.
 
Albayrak, “2019-2020 yılında bir de bakacağız ki Türkiye’nin bu 2018  yılında yaşadıkları ve bağışıklık sistemini, ekonomik reel sektör sistemini,  finans sistemini, sermaye piyasaları sistemini dönüştürmek için attığı bu adımlar  Türkiye’yi çok daha güçlü bir noktaya hazırladı.” dedi.
    
Ekonomi yönetimi olarak kısa, orta ve uzun vadeli stratejilerin yanı  sıra “çok kısa vadeli” stratejiler de hazırlamak durumunda kaldıklarını anlatan  Albayrak, şu değerlendirmelerde bulundu:
 
“Çok kısa diye strateji mi olur? Küresel olarak böyle bir operasyon  olursa çok kısa stratejiler de olur. İşte tüm bu adımları, çok kısa vadede  atılması gereken adımların çoğunu da tamamladık. Bu süreçte geliştirdiğimiz güçlü  reflekslerle, hızlı aksiyon planları ve ihtiyaç duyulması halinde günün  gelişmelerine cevap verecek ani müdahaleleri yaptık, yapıyoruz, gerekirse gene  yapacağız. Ancak bundan sonraki süreçte kısa ve orta vadeli stratejilerimizin  artık adım adım hayata geçtiğine hep birlikte şahit olacağız.”
 
 "KOMİSYONCULUK TARİHE KARIŞACAK"
 
 Sebze ve meyve fiyatlarındaki manipülasyonu ve suni süreçleri  azaltacak Hal Yasası’nın çok yakın süreçte TBMM’ye geleceğini anlatan Albayrak,  "İnşallah artık komisyonculuk tarihe karışacak. Satışta rekabet üst düzeye  çıkacak ve yeni haller, yeni satış alanları, üretici ve üretici örgütlerinin  satış imkanlarının artırılması sağlanacak. Soğuk hava depolarıyla lojistikteki  kayıpların da önüne geçilecek. Çünkü Türkiye’de bu ekosistemin kurulması sadece  enflasyon açısından değil aynı zamanda gıda ürünlerine çok daha makul fiyatlarla  erişilmesi açısından da önemli.” değerlendirmesinde bulundu.
 
Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, bu yasal düzenlemenin yanında  belki dünyada örneği olmayacak bir modeli çalıştıklarını belirterek, sözlerini şu  şekilde sürdürdü:
 
"Çok başarılı bir modelle diyoruz ki; Tarladan çatala kadar çok güçlü  bir ekosistem oluşturularak, çok profesyonel ve yetkin bir alt yapı oluşturularak  hem ürün kalitesi, hem maliyeti, hem zamanlaması, hem de israfı noktasında çok  kritik bir ekosistem oluşturacağız. Sadece tarımda değil tüm alanlarda sağlanacak  güçlü koordinasyonla üretici fiyatlarındaki artışa neden olan süreçlere karşı  aksiyon adımları güçlü bir şekilde atılacak. Tüm üretim ve girdi maliyetlerini  düşürmek için reel sektöre destek veremeye devam edeceğiz."
 
Albayrak, Türkiye'nin aynı anda hem gelişmiş ülkeler nezdinde yaşanan  kritik süreci hem de kendisine yönelik oluşturulan bu spekülatif saldırıları çok  büyük bir başarı ile beklenenin çok altında bir hasarla atlattığının altını  çizdi.
 
Bakan Albayrak, "Bazıları farkında veya değil, günü gelince onlara  belki detaylı anlatacağız bugün yeri değil. Ama ağustos ayında yaşanan süreç  Türkiye Cumhuriyeti tarihinin maruz kaldığı en büyük ekonomik saldırıdır. Hacmi,  derinliği, koordinasyonu... Eylül ayı. 12 Eylül darbesinde dahi muhatap olmadığı  ekonomik operasyonlara maruz kaldı Türkiye." şeklinde konuştu.
 
"İTALYA'NIN DURUMUNU ENDİŞEYLE TAKİP EDİYORUZ"
 
Albayrak, ekim ayına gelindiğinde atılan adımlar sayesinde bu  süreçlerin teker teker geride bırakıldığını kaydederek, "Dün Türkiye'nin bu  süreçten nasıl çıkacağını, çıkabileceğini tribünden izleyenler, gülerek  özellikle, bugün İtalya'nın Avrupa için oluşturduğu riskten nasıl  kurtulacaklarını kara kara düşünerek konuşuyorlar. Şu anda gündem o bölgede ve  dünyada." diye konuştu.
 
Bu durumun, Türkiye için felaket tellallığı yapanların aslında  bölgelerinde, dünyada, farklı ülkelerde karşı karşıya kalabileceği daha büyük  sorunları ortaya koyduğunu dile getiren Albayrak, şunları söyledi:
 
"İhracat kalemi olarak dünyaya en fazla çeşitte ürün ihraç eden  İtalya'nın durumunun AB ile İtalya arasında ne kadar derin tartışmalara,  sorunlara sebep olduğunu, AB ile Amerikan ekonomisi arasında ne tür sorunlara  sebep olduğunu endişeyle yakından takip ediyoruz, takip etmemiz lazım. İşte  yaşanan süreçler bize şunu gösteriyor; Dünyanın birinci gündemi ekonomi ve  ekonomide de kendi çıkarları her ülkenin birinci önceliğidir. Herkes dünyanın çok  ciddi kırılmalar yaşadığı bu dönemde kendi çıkarlarını korumak, finansal  yapılarını güçlendirmek için kendisine özgü modelleri devreye sokuyor."     -
 
"TÜRKİYE ÇOK DAHA GÜÇLÜ VE POZİTİF AYRIŞACAK"
 
Albayrak, Türkiye'nin de dünyada yaşanan tüm bu gelişmeleri detaylı  olarak takip ettiklerini, tartıştıklarını, atmaları gereken adımları ve devreye  sokmaları gereken stratejileri, aksiyon planlarını, stratejileri adım adım  devreye soktuklarını anlattı.
 
"İşte her geçen gün çok daha güçlü adımlarla Türkiye'nin ekonomisi,  makroekonomik göstergeleri, para birimiyle birlikte çok daha güçlü ve pozitif  ayrışacağı yeni bir sürecin arefesindeyiz." diyen Albayrak, dünyanın 2008'den  bugüne miras olarak kalan, hala çözülemeyen bazı sorunların etkisinin artarak  devam ettiği bir iklime doğru 2020'lere hızla ilerlediğini, Türkiye'nin çok daha  güçlü alt yapı adımlarıyla bu sürece hazırlandığını vurguladı.
 
Albayrak, "Yeter ki suni gündemlere takılıp ortak akılla ana  meselelere çözüm bulmaktan uzaklaşmayalım. Çok büyük bir sıçrayışı 2023 hedefi  doğrultusunda hep birlikte sağlayacağız. İşte bu yüzden bu ve benzeri panellerin,  zirvelerin büyük önem taşıdığını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.





'
12:359.814
Değişim :  0,59% |  57,50
Açılış :  9.808  
Önceki Kapanış :  9.757  
En Düşük
9.747
En Yüksek
9.849
imkb grafik
BIST En Aktif Hisseler12:35
CASA 98,00 2.516.542 % 0,00  
BRMEN 6,05 698.382 % 0,00  
FONET 25,86 94.661.331 % 0,00  
ATSYH 45,00 427.843 % 0,00  
BRKO 4,99 2.278.355 % 0,00  
12:35 Alış Satış %  
Dolar 32,3524 32,3565 % 0,17  
Euro 34,3983 34,4292 % -0,71  
Sterlin 40,3487 40,5509 % -0,84  
Frank 35,4520 35,6297 % -0,48  
Riyal 8,6402 8,6835 % -0,01  
12:35 Alış Satış %  
Gümüş ONS 27,84 27,90 % 0,66  
Platin 975,34 978,32 % 0,66  
Paladyum 1.049,74 1.055,49 % 0,66  
Brent Pet. 90,10 90,10 % 0,66  
Altın Ons 2.343,36 2.344,21 % 0,66