21.04.2024 23:18:22 Et fiyatlarında illerin |||tavanı||| farklı - Türkiye'nin bir numaralı finans ve ekonomi portalı uzmanpara.com.

Et fiyatlarında illerin `tavanı` farklı

13.02.2016 12:46

Son güncelleme : 15.02.2016 09:17

Kırmızı ette tavan fiyat uygulamasının açıklanmasının ardından gözler illerdeki farklı et fiyatlarına çevrildi.



Kırmızı ette tavan fiyat uygulamasının açıklanmasının ardından gözler illerdeki et fiyatlarına çevrildi. Şehirlere göre et fiyatlarında büyük farklar görülürken Ankara'daki kasaplarda 36 lira olan dana kıymanın kilogramı Balıkesir ve İstanbul'da 40 liraya, Samsun'da 34 liraya, Antalya'da 38 liraya, Mardin'de de 32 liraya satılıyor.

AA muhabirinin bazı illerden derlediği bilgilere göre, tavan fiyatı 32 lira olarak belirlenen dana kıymanın kilogram fiyatı kentlerde 32 ile 40 lira arasında değişiyor. Kıyma fiyatının en yüksek tespit edildiği il İstanbul ve Balıkesir olurken, en düşük fiyatlar ise 32 lira ile Kayseri, Van, Şanlıurfa, Mardin, Erzurum ve Ardahan'da görüldü.

Dana kuşbaşı etin kilogram fiyatları da iller arasında yaklaşık 10 lira fark ile dikkati çekti. Tavan fiyatı 34 lira olarak açıklanan dana kuşbaşı et, illerdeki kasaplarda 32 - 42 liradan satılıyor. İller arasında kuşbaşı et fiyatında da ilk sırayı 42 lira ile İstanbul ve Balıkesir aldı. Kuşbaşı et, Ankara'da 38 lira, İzmir'de 37 lira, Edirne, Bolu, Gaziantep, Antalya'da 40 lira, Kayseri'de 35,5 lira, Samsun, Van, Erzurum, Muş, Ardahan'da 35 lira, Sivas'ta ve Kars'ta 34 lira, Iğdır'da da 33 lira, Mardin'de 32 liradan vatandaşa sunuluyor.

Tavan fiyatı yağlı ve yağsız olmak üzere 21,8-23,3 lira olarak belirlenen karkas et fiyatları da yine iller arasında farklılık gösteriyor. Karkas etin en düşük kilogram fiyatı 22 lira ile Sivas'ta, en yüksek fiyatı da 28 lira ile Samsun'da tespit edildi.

Market raflarındaki et fiyatları incelendiğinde de kıymanın kilogram fiyatının 29-40 lira, kuşbaşı etin kilogram fiyatının da 29-43 lira olduğu gözlendi.

En pahalı etler arasında yer alan bonfile ise marketlerde yaklaşık 37 liralık fiyat farklılıkları ile dikkati çekti. Ankara'da 79 liradan satılan bonfilenin kilogramı Erzurum'da vatandaşa 42 liradan sunuluyor.

"ET PİYASASI 3-5 KİŞİNİN MERHAMETİNE BIRAKILMAMALI"

Et fiyatlarına getirilen tavan fiyat uygulamasına ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken uygulama sayesinde vatandaşın eti daha ucuza tüketebileceğini belirterek, tavan fiyat uygulamasıyla üretici, tüketici ve esnafın rahatlayacağını söyledi. Söz konusu kararın vatandaşların ete ulaşımı açısından önemli bir adım olduğunun altını çizen Palandöken, şöyle konuştu:

"Bu uygulamanın altı beslenmeli. Bundan sonraki üretim süreci için çok ciddi bir adım atılmış oldu. Et piyasasının 3-5 kişinin merhametine, spekülatörlere bırakılmaması lazım. Bireysel işletmecilik çok güçlendirilmeli ve desteklenmeli. Piyasada rekabet unsuru olmalı. Bu uygulama geçici olarak çok önemli. Hem esnaf hem de üretici açısından güzel. Vatandaş fiyatların sabit olacağının bilincinde olacak. Et fiyatlarıyla gündem sarsılıyor. Bu konuyu gündemden düşürmek gerekiyor. Piyasa arz talep dengesi kendiliğinden oluşur. Fiyatlar piyasayı rahatlatacak, esnaf sürümden kazanacak. Et fiyatlarında bölge bölge gerilemeler olacak ve piyasa kendiliğinden oturacak." - "Tavan fiyat uygulaması geçici bir çözüm" Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar da kırmızı et piyasasının son dönemlerde spekülatörlerin eline geçtiğini ve et fiyatlarının sürekli yükseldiğini belirtti. Kırmızı et piyasasına müdahale edilmesinin gerektiğini ifade eden Çakar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in sektör temsilcileriyle birlikte açıkladığı tedbirlerin olumlu ancak geçici bir çözüm olduğunu savundu.

Çakar, asıl çözüm yolunun kırsal kalkınma olduğuna dikkati çekerek, "Kırda yaşayan insan kalmadı, dünya artık küçük aile çiftçiliğini geliştirmek için çalışıyor, Türkiye'de ise bunun için yeterli çalışma yapılmıyor. Kırda yaşayan çiftçiler yeterince desteklense et de kaliteli olur, arz da fazla olur, fiyatlar da düşer" diye konuştu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik, kırmızı et sektörü temsilcileriyle aldıkları karar gereği karkas yağsız et tavan fiyatını 23,3 lira, yağlı et tavan fiyatını 21,8 lira olarak belirlendiğini ifade etmiş, kıymanın tavan fiyatının 32 lira, kuşbaşı etin tavan fiyatının ise 34 lira olmasıyla ilgili fikir birliğine vardıklarını açıklamıştı.





'
18:059.693
Değişim :  1,77% |  168,87
Açılış :  9.431  
Önceki Kapanış :  9.525  
En Düşük
9.421
En Yüksek
9.715
imkb grafik
BIST En Aktif Hisseler18:05
TTKOM 39,16 1.459.788.250 % 10,00  
MAGEN 19,58 356.147.014 % 10,00  
ISBTR 524.947,50 13.073.793 % 10,00  
TKFEN 44,94 644.409.466 % 9,99  
SILVR 22,68 111.500.027 % 9,99  
18:05 Alış Satış %  
Dolar 32,4915 32,5004 % 0,08  
Euro 34,5977 34,6901 % -0,12  
Sterlin 40,0387 40,2394 % -0,46  
Frank 35,5546 35,7328 % 0,28  
Riyal 8,6287 8,6720 % 0,06  
18:05 Alış Satış %  
Gümüş ONS 28,65 28,71 % 0,66  
Platin 934,17 937,32 % 0,66  
Paladyum 1.030,19 1.034,38 % 0,66  
Brent Pet. 87,24 87,24 % 0,66  
Altın Ons 2.391,52 2.392,09 % 0,66