`İran`ın yatırıma, Avrupa`nın gaza ihtiyacı var`
03.04.2015 12:26Son güncelleme : 03.04.2015 12:42
TAP Türkiye Temsilcisi Pala "İran`ın petrol ve gaz rezervlerini işleyecek teknolojisi ve parası yok, bu nedenle Batı`nın yardımına ihtiyacı var" dedi.
İran ve 5+1 ülkeleri arasındaki nükleer müzakerelerde uzlaşmanın, nihai anlaşma ile sonuçlandırılması ve yaptırımların kaldırılmasının, teknoloji ve yatırımların finansmanı açısından İran'ın, enerji arz güvenliği açısından da Avrupa'nın çıkarına olacağı belirtiliyor.
İran ile BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ABD, Rusya, İngiltere, Fransa ve Çin ile Almanya'dan oluşan 5+1 ülkeleri arasında, İsviçre'nin Lozan kentinde 8 gün süren müzakerelerde uzlaşmaya varılması, gözleri bundan sonraki sürece çevirdi. Uzmanlar, bu uzlaşmanın, nihai anlaşmayla sonuçlandırılmasının olası etkilerini AA muhabirine değerlendirdi.
Trans Atlantik Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TAP) Türkiye Temsilcisi Cenk Pala, İran'ın sahip olduğu 34 trilyon metreküplük doğalgaz rezervinin son derece önemli bir miktar olduğuna dikkati çekerek, "İran'ın bu rezervleri işleyecek teknolojisi ve parası yok, bu nedenle Batı'nın yardımına ihtiyacı var" diye konuştu.
İran'ın, yaptırımların kalkmaya başlamasından sonraki süreci iyi yönetmesi halinde Rusya ve Avrupa arasındaki krizden en fazla kar sağlayacak ü
lkelerden birisi haline gelebileceğini öne süren Pala, Türkiye'nin de bu noktada İran için Batı'ya açılan bir kapı olacağını belirtti.
Pala, İran'ın geniş doğalgaz rezervlerinin, ana pazarlara inşa edilecek boru hatlarıyla ulaşabileceğine işaret ederek, "Türkiye, İran'ı Batı'ya adapte edebilecek tek ülke" dedi.
Türkiye'nin 50 milyar metreküplük gaz tüketimiyle zaten başlı başına bir piyasa olduğunu ve enerji kaynaklarını çeşitlendirmek istediğini belirten Pala, İran'ın Türkiye'ye olan bakış açısının ve fiyat pazarlığının bu noktada önemli olduğunu söyledi.
Pala, yaptırımların kalkması halinde dahi İran'ın Avrupa ile işbirliğinin yolunu açacak hukuki standartların oturmasının kısa sürede mümkün olmayacağını savunarak, İran'ın demokrasi anlamında atması gereken ciddi adımların olduğunu ifade etti.
RUSYA'YA ALTERNATİF
Yalova Üniversitesi Öğretim Üyesi Umut Şükri, İran'ın dünyanın en büyük üçüncü doğalgaz rezervine sahip olduğunun altını çizerek, yaptırımların kaldırılması halinde İran'ın, Avrupa ile sorun yaşayan Rusya'nın alternatifi olabileceğini ileri sürdü.
"100 MİLYAR DOLAR YATIRIM GEREK"
İran'ın, Avrupa'nın doğalgaz talebine Rusya'ya karşı bir alternatif olabilmesi için yaklaşık 100 milyar dolarlık yatırıma ihtiyaç duyduğunu belirten Şükri, şartlar yerine gelirse İran'ın orta vadede Rusya'dan daha fazla doğalgaz üretimi ve ihracatı yapabileceğini iddia etti.
Şükri, ayrıca Türkiye'nin en pahalı doğalgazı İran'dan aldığını, bununla ilgili tahkim sürecinin devam ettiğini belirterek, yeni dönemde bu konuda karşılıklı adımların atılmasını beklediğini söyledi.