İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi yükseldi
08.06.2020 10:51Son güncelleme : 08.06.2020 15:49
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, mayıs ayında hızlı bir yükselişle 34,1 düzeyinde gerçekleşti.
AA
İSO'dan yapılan yazılı açıklamayla Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi'nin Mayıs 2020 dönemi sonuçları açıklandı.
Açıklamaya göre, eÅŸik deÄŸer olan 50'nin üzerinde ölçülen tüm rakamların ihracat ikliminde iyileÅŸmeye, 50'nin altındaki deÄŸerlerin bozulmaya iÅŸaret ettiÄŸi verilerde mayıs ayı verisi, Türk imalatçılarının ihracat pazarlarındaki talep koÅŸullarının mayıs ayında belirgin bir ÅŸekilde bozulmaya devam ettiÄŸini ortaya koydu.
Nisan ayında 19,1 ile rekor düÅŸük düzeyde kaydedilen endeks, hızlı bir yükseliÅŸle 34,1 düzeyinde gerçekleÅŸti ancak veri serisinin baÅŸladığı Ocak 2002'den beri ikinci en zayıf seviyede ölçüldü.
İhracat iklimindeki sert bozulma, Kovid-19 salgınının küresel ekonominin büyük bölümü üzerindeki olumsuz etkilerinin devam etmesinden kaynaklandı.
Endeks hesaplamalarına dahil edilen 44 ülke içinde mayıs ayında üretimin artış kaydettiÄŸi tek ülke Çin oldu. Salgının olumsuz etkilerini azaltmaya devam eden Çin'de son dört ayda ilk kez büyüme kaydedildi.
Ancak Çin'in Türkiye ihracatından aldığı pay yüzde 1 ile sınırlı oldu.
Türk imalatçılarının Avrupa'daki daha büyük ticaret ortakları mayıs ayında belirgin bir ÅŸekilde daralma bölgesinde kalmakla birlikte, düÅŸüÅŸler nisan ayındaki rekor düzeylere göre hız kesti.
Benzer bir tablonun geçerli olduÄŸu ABD'de de üretim, nisan ayına göre daha ılımlı bir daralma kaydetti. Buna raÄŸmen, söz konusu düÅŸüÅŸ küresel finansal krizden beri ikinci en yüksek hızda gerçekleÅŸti.
ORTA DOÄU, İSTİKRAR KAZANMAYA YAKIN
Verilere göre, Orta DoÄŸu ekonomileri yılın ikinci çeyreÄŸinin ortasında genel olarak istikrar kazanmaya yaklaÅŸtı.
Suudi Arabistan'da ekonomik faaliyetlerdeki yavaÅŸlama son üç ayın en düÅŸük oranında gerçekleÅŸirken, BirleÅŸik Arap Emirlikleri'nde de daralma belirgin bir ÅŸekilde hız kesti.
Mısır'da özellikle bir önceki ay gerçekleÅŸen yüksek orana kıyasla, çok daha sınırlı bir düÅŸüÅŸ kaydedildi. Birçok ülke mayıs ayında belirgin bir ÅŸekilde daralma bölgesinde kalırken, bu durum özellikle Kovid-19 salgınının yayılımını önlemek amacıyla sıkı kısıtlamaların devam ettiÄŸi ülkeler için söz konusu oldu.
En belirgin küçülmeler Singapur, Hindistan ve Endonezya'da gerçekleÅŸti.
Açıklamada görüÅŸlerine yer verilen HS Markit Direktörü Andrew Harker, ÅŸunları kaydetti:
"Mayıs ayında dünya genelindeki birçok ekonomide daralma halen belirgin olmakla birlikte hız keserken, bu durum Türk imalat sektörü ihracatçıları için biraz daha olumlu bir görünüme iÅŸaret etti. Çin'de üretimin büyüme bölgesine geçmesi, yılın ilerleyen dönemlerinde daha büyük ticaret ortaklarında da aynı geliÅŸmenin yaÅŸanabileceÄŸine dair umut verdi. Ancak kısıtlamaların sürmesi ve talebin düÅŸük seyri, yakın dönemde ihracatçılar için zorlu koÅŸulların devam edeceÄŸini gösteriyor."