21.04.2024 16:37:46 İşte o iki olayın THY`ye maliyeti! - Türkiye'nin bir numaralı finans ve ekonomi portalı uzmanpara.com.

İşte o iki olayın THY`ye maliyeti!

07.09.2016 14:18

Son güncelleme : 07.09.2016 14:31

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, darbe girişiminin THY`yi ne kadar zarara uğrattığını açıkladı.



Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, THY'nin İstanbul'da ağırladığı 120 yabancı gazeteciye 15 Temmuz darbe girişimi ve Fetullahçı Terör Örgütü'nü (FETÖ) anlattı. İlker Aycı, darbe girişiminin THY'ye 40 milyon dolara mal olduğunu söyledi.

Türk Hava Yolları, 15 Temmuz kalkışmasını dünyaya doğru şekilde anlatmak için çok önemli görev üstlendi. 15 Temmuz kalkışmasının ardından FETÖ'nün gerçek yüzünü dünyaya anlatmayı kendine görev edinen Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, uçtukları 116 ülkede görev yapan çalışanlarını harekete geçirdi. 294 destinasyona uçarak dünyanın en çok noktaya ulaşan havayolu olan Türk Hava Yolları, bu noktalardaki bağlantılarını kullanarak Aycı’nın talimatıyla ülkelerin en önemli gazetecilerini Türkiye’ye davet ederek misafir ediyor. THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, bizzat ilgilendiği gazetecilere 15 Temmuz kalkışması FETÖ ve 28 Haziran’da yaşanan terör saldırısını anlatıyor.

Misafir ettiği gazetecilere 15 Temmuz akşamı yaşananları anlatan Aycı, "15 Temmuz darbe kalkışması sonrası biz de THY olarak, Türkiye’nin milli bayrak taşıyıcısı olarak görevlerimiz arasında yer alan Türkiye’nin tanıtımı, ülkede gerçekte ne olduğunu ne yaşandığının ve şu anda yaşanan şeyin tam olarak ne olduğunu iyi algılanması, iyi anlaşılması için bunu özellikle iletişimde olduğumuz, operasyon yaptığımız dünyadaki 116 ülkede 294 destinasyonda, buradaki özellikle kanaat önderlerine, oranın basınına, oranın sosyal medyasını yönlendiren önemli isimlere ve buradaki salona topladığımız yaklaşık 18 ülkeden 120 gazeteciye, sosyal medya yazarına, önemli dergi editörlerine, önemli televizyonlardan gelenlere burada içlerinde Japonya’dan, Hindistan’dan, Çin’den Kazakistan’dan, Singapur’dan, Bangladeş’ten, Moğolistan’dan, Malezya’dan, Tapei’den bir sürü temsilci arkadaşımız var. Onlara bugün simültane tercümeyle 15 Temmuz sürecini anlatacağız, onun nasıl yaşandığını, sonrasını anlatacağız.

Aynı zamanda, Türkiye’de, THY’nin havacılık sektöründe ne ifade ettiğini ve ne olduğunu anlatacağız. Onlara yönelik özel hizmetlerimizi de anlatacağız. Böylelikle kendi sektörümüz çerçevesinden, kendi yaşadıklarımız çerçevesinden hem ülkemizle ilgili hem de THY ile ilgili birkaç bacaklı tanıtım stratejisine devam edeceğiz. Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcımız Ahmet Olmuştur ve ekibi, basın müşavirliğimiz ciddi çalışmalar yaptı. Uçak içinde olacak mı bu 15 Temmuz tanıtımı? 15 Temmuz’u anlatan bundan bir önceki SKY Life Dergisi sayısında milli irade dosyası yaptık biliyorsunuz. O milli irade dosyasıyla ilgili olan sayının içerisinde 'milli irade' dosyası olarak nelerin yaşandığını verdik. Hatta dünyadan gelen bununla ilgili testimonları verdik. Yani ne değerlendirmeler yaptılar darbe sonrası diye, BM’den gelen, BM Genel Sekterinden tutun da önemli ülke liderlerinin önemli siyasilerin, bizim kendi sektörümüzdeki önemli paydaşlarımızın neler düşündüğünü orada verdik. Ayrıca neler yaşandığını verdik" dedi.

BÜTÜN ÜLKE TEK VÜCUT OLUP DARBEYİ ÖNLEDİK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı üzerine halkın sokaklara döküldüğünü ve darbeyi önlediğini söyleyen Aycı, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan çağrısının ardından  darbecilere karşı sivil bir mücadele başladı. 260 kişi şehit oldu. Darbeciler tarafından bombalandılar. Polisimiz ve askerimiz içinde bu darbeye inanmayan subaylarımız milletimiz sahaya çıktı ve Cumhurbaşkanımız sahaya indi. Her şeye rağmen bütün risklere rağmen Cumhurbaşkanımız AHL’ye indi gelip burada halkla birlikte oldular. Bütün ülke tek vücut olup bu darbeyi önledik. Bu darbe sonrası bazı çatışmalar bazı yerlerde devam etti. Ülkemizin milletimiz ne kadar sağduyulu olduğunu ülkesini korumak için ne kadar kararlı olduğunu bir kere daha yaşadık. Dünyadan bu süreçte bize destek veren herkese teşekkür ediyoruz. Türkiye’de 2.5 milyonun üzerinde mülteci var sadece Suriye’den bizim hemen sınırımızda yaşanan dramlara sessiz kalamazdık. O yüzden onlara kapılarımızı açtık. Biz böyle bir ülkeyiz. Bu milleti oyunlarla elimizden almak isteyen FETÖ örgütüne bu ülkeyi teslim etmeyecek kadar da vatan millet  vatandaşlık ülke sevgisi demokrasiye hukuka bağlılık nedir bilen bir ülkeyiz" diye konuştu.

ÜLKENİZDE BULUNAN FETÖ OKULLARINA DİKKAT EDİN

Türkiye’de ağırladığı gazetecileri FETÖ konusunda uyaran Aycı, "Bu örgüt önce eğitimle başladı. Önce ılımlı dindarlar olarak ortayı çıktılar. Eğitim faaliyetleriyle ülkede sempati kazandılar.  Okullar kurdular. Okullara yardımcı olması amacıyla kurslar dershaneler kurdular. Eğitim sisteminde önemli bir yer elde ettiler kendilerine. Önemli de gelir elde ettiler kendilerine. Bu maddi kaynaklarla başka sektörlerde ticaret yapmaya başladılar. Her alanda var oldular. 30-40 yıl boyunca ülkede her kurumun her kuruluşun içine girmeye muvaffak oldular. Yetmedi yurt dışında  örgütlendiler. Afrika’da sizin ülkelerinizde Çin'de okulları var Afrika’da, ABD’de okulları var. O ülkelerde en üst düzey insanların çocuklarını bu okullara eğitmeye başladılar ve büyük bir sempati kazandılar.

Bunların gerçek yüzünü bilmediğimiz dönmelerde bizlerden devşirdikleri güçle bir çekim merkezi oldular. Bir gün öyle bir güce eriştiler ki kendi yayın organlarını kurdular. En sonunda geldikleri noktada kendilerini öyle güçlü hissettiler ki günün sonunda bir darbe girişimi ili ülkeyi devralmaya gidecek bir sürecin yolunu kendilerine açtılar. Maalesef ülke olarak buna şahit olduk. Ama çok şükür 15 Temmuz gecesi 16 Temmuz sabahı ülke olarak son verdik. Kendilerini gizlemeyi çok iyi biliyorlar. Sizlerin eğitim sisteminde bulunan bu okullara da dikkat etmenizi öneririz. Sizin ülkenize verecekleri zararı tahmin bile edemezsiniz. Biz edemediğimiz için de bunu yaşadık. O yüzden sizlerin yaşamasını istemeyiz. Türkiye vatandaşları olarak yaşadığımız tecrübeyi sizlerle paylaşıyoruz. Sizlerin halkınız bizim çektiklerimizi çekmesin" şeklinde konuştu.

MALİYET 40 MİLYON DOLAR

28 Haziran terör saldırıları ve 15 Temmuz darbe kalkışması sonrası yapılan değişikliklerin THY’ye 40 milyon dolar üzerinde ek maliyet getirdiğini söyleyen Aycı, "15 Temmuz darbe  kalkışması peşinden operasyonlara devam ettik. 28 Haziran terör saldırıları ve 15 Temmuz darbe kalkışması peşinden biletleri kayıtsız şartsız değiştireceğimizi söyledik. 1933’den bu yana 82 yıllık  bir aile olarak bizler THY biletinin arkasında durduk, THY markasının arkasında durduk. Yolcularımızı en iyi şekilde ağırlamanın peşinde olduk. Bu iki olayın peşinden yapılan değişikliklerin maliyeti 40 milyon doları geçmiştir. Bu ürünümüzün markamızın arkasında durmanın yolcularımızla bir seferlik değil bir ömür boyu ve THY ailesi olarak her daim yolcularımızı ağırlamak için biz bunun önemli bir ilişki iş ortaklığı olduğuna inanıyoruz" dedi.

Aycı, "Biz Türkiye’de yolcularımıza ‘yolcu’ demiyoruz ‘müşteri’ demiyoruz biz ne diyoruz biliyor musunuz? Biz misafir diyoruz. İstanbul gibi THY ile bütünleşen bir şehir İstanbul hubunda yaklaşık 75 milyon yolcu kapasitemiz var. Bugün İstanbul  Avrupa’nın ve dünyanın en güvenli havalimanlarından birisi olarak gerek Avrupa Sivil Havacılık gerekse de Uluslararası Sivil Havacılık Güvenlik denetimlerinden geçiyor.
 
İngiltere gibi İsrail gibi ABD gibi özellikle havayolu taşımacılığında uçuşlarda havalimanlarında özel güvenlik tedbirleri almış ülkeler bile bugün bizim havalimanlarımızın güvenliği noktasında Türkiye’ye ve İstanbul ve Atatürk Havalimanı’nı takdir etmektedirler. Bu yıl yaklaşık  64 milyon yolcu taşıyacağız. Bunun yüzde 60'ı transit yolcu. Yüzde 40 da ana hub doğrudan varışlı ve çıkışlı yolculardır. Filomuzda bugün 330 uçağımız var. THY olarak dünyada en çok destinasyona uçan şirketiz 116 ülkeye ve 294  destinasyona uçuyoruz. Bu anlamda dünyanın en çok noktaya uçan havayolu unvanı THY’ye aittir. Dünyadaki en büyük 4 havayolu networkundan biriyiz" diye konuştu.

YENİ HAVALİMANINI SABIRSIZLIKLA BEKLİYORUZ

Yeni havalimanının bitmesiyle büyümeye devam edeceklerini söyleyen Aycı, "Atatürk Havalimanı Avrupa’nın en yoğun havalimanlarından birisi. Avrupa’nın 1 numarası Heartrow, 2 Numara Paris Charles de Guelle, 3 Numara Atatürk Havalimanı, 4 Numara Frankfurt. Biz şu anda Frankfurt Havalima’nın önündeyiz. Çok yakın bir zamanda Charles De Gulle’yi geçeceğiz. İkincilik mücadelesi veriyoruz. Yaklaşık 2.5  3 yıl içinde Heartw’un önünde olacağız. Yeni yapılan havalimanımız 2018 yılında devreye girecek. Dünyanın en büyük en modern ve en güvenli havalimanlarından birini inşa ediyoruz.

Bu havalimanında 90 milyonla başlayacak yolcu kapasitesi 150 milyona çıkacak. Çok önemli bir aktarma merkezi olacak. Yeni havalimanımı da büyük bir sabırsızlıkla bekliyoruz. Yeni hatlar açarak büyümeye devam edeceğiz. Asya pazarı bizim için önemli bir pazar. Türk milleti olarak kökenimiz bir tarafı Orta Asya o nedenle bizler kökü oralara dayanan bir ülke Local dilinde yeni kabin memurları alarak sizlere sizlerin dilinde hizmet vermeyi amaçlıyoruz. Yeni açtığımız Launge’larla birlikte sizleri havalimanında en iyi şekilde ağırlamayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

UÇUŞLARDAKİ TOPARLANMA BİZİ MEMNUN EDİYOR

Atatürk Havalimanında uçuş rekorunun kırılmasının kendilerini çok memnun ettiğini söyleyen Aycı, "'Gökten ne yağar da yer kabul etmez' diyeceğiz. Dolayısıyla toparlanmanın olduğunu görüyoruz. Bu toparlanma da bizi ziyadesiyle memnun ediyor. Zira yaşananları sizler de biliyorsunuz. Sektörümüzde ve turizmde, taşımacılık sektöründe, havacılık sektöründe ve şirketimizde bir yan etkisi oldu. Bu etkinin suratle telafisi bakımından da bu rakamları çok olumlu ve önemli görüyorum. Türkiye güvenilir bir ülke, İstanbul güvenilir bir şehir, güvenilir bir tatil destinasyonu. Bu anlamıyla THY’yi yolcularımızın tercih etmesinden ve yine aynı şekilde havalimanımızda rekor kırılmasından dolayı çok mutluyum. Bunun ileriye mutlaka olumlu etkileri olacaktır" dedi.





'
18:059.693
Değişim :  1,77% |  168,87
Açılış :  9.431  
Önceki Kapanış :  9.525  
En Düşük
9.421
En Yüksek
9.715
imkb grafik
BIST En Aktif Hisseler18:05
TTKOM 39,16 1.459.788.250 % 10,00  
MAGEN 19,58 356.147.014 % 10,00  
ISBTR 524.947,50 13.073.793 % 10,00  
TKFEN 44,94 644.409.466 % 9,99  
SILVR 22,68 111.500.027 % 9,99  
18:05 Alış Satış %  
Dolar 32,4915 32,5004 % 0,08  
Euro 34,5977 34,6901 % -0,12  
Sterlin 40,0387 40,2394 % -0,46  
Frank 35,5546 35,7328 % 0,28  
Riyal 8,6287 8,6720 % 0,06  
18:05 Alış Satış %  
Gümüş ONS 28,65 28,71 % 0,66  
Platin 934,17 937,32 % 0,66  
Paladyum 1.030,19 1.034,38 % 0,66  
Brent Pet. 87,24 87,24 % 0,66  
Altın Ons 2.391,52 2.392,09 % 0,66