22.04.2024 02:00:28 Küçük üreticinin et satışına ayar - Türkiye'nin bir numaralı finans ve ekonomi portalı uzmanpara.com.

Küçük üreticinin et satışına ayar

19.09.2015 10:04

Son güncelleme : 19.09.2015 14:03

Küçük miktarlardaki kanatlı ve tavşanımsı etlerinin çiğ et olarak doğrudan arzını, sadece hayvanların yetiştirilmesi ile ilgili faaliyetleri yürüten birincil üretimden sorumlu gıda işletmecisi yapabilecek.



Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanan, Çiftlikte Kesilen Küçük Miktarlardaki Kanatlı ve Tavşanımsı Etlerinin Doğrudan Arzına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.


Yönetmelik, üreticisi tarafından çiftlikte kesilen küçük miktarlardaki kanatlı ve tavşanımsı etlerinin çiğ et olarak son tüketiciye veya son tüketiciye doğrudan satışını yapan yerel perakendecilere doğrudan arzına ilişkin hususları düzenliyor.


Yönetmeliğe göre, küçük miktarlardaki kanatlı ve tavşanımsı etlerinin çiğ et olarak doğrudan arzı için çiftlikte kesilebilecek hayvan sayısı aylık 150 tavuğu, 300 bıldırcın, güvercin, sülün, kekliği, 50 ördek, kaz veya hindiyi, 50 tavşanımsıyı geçemeyecek.


Küçük miktarlardaki kanatlı ve tavşanımsı etlerinin çiğ et olarak doğrudan arzını, sadece hayvanların yetiştirilmesiyle ilgili faaliyetleri yürüten birincil üretimden sorumlu gıda işletmecisi yapabilecek. Birincil üretimden sorumlu gıda işletmecisi, sadece kendi yetiştirdiği ve çiftliğinde kestiği küçük miktarlardaki kanatlı ve tavşanımsı etlerini doğrudan arz edebilecek.


Söz konusu gıda işletmecisi, küçük miktarlardaki kanatlı ve tavşanımsı etlerini çiğ et olarak; birincil üretim yerinde son tüketiciye ve/veya yerel perakendecilere doğrudan sunabilecek.


Yerel perakendeciler; birincil üretimden sorumlu gıda işletmecisinden çiğ et olarak doğrudan tedarik ettikleri kanatlı ve tavşanımsıların etlerini başka bir gıda işletmesine arz edemeyecek. Bunun yanında son tüketiciye çiğ et olarak doğrudan arz edebilecek, işletmesinde son tüketiciye satış amacıyla işleyebilecek, muameleye tabi tutabilecek veya depolayabilecek.


HİJYEN GEREKLİLİKLERİ


Birincil üretimden sorumlu gıda işletmecisi, kanatlı ve tavşanımsı etinin anatomik bütünlüğünü ve yapısını büyük oranda değiştiren, parçalama, kemiklerden ayırma, dilimleme, kıyma haline getirme veya başka herhangi bir işlemi gerçekleştiremeyecek, kanatlı ve tavşanımsı etlerini donduramayacak.


İşletmeciler, çiftlikte kanatlı ve tavşanımsıların kesimi için Gıda Hijyeni Yönetmeliğinde yer alan gereklilikler ile belirlenen diğer şartlara uygun bir kesimhaneye sahip olacak.


Küçük miktarlardaki kanatlı ve tavşanımsı etlerinin çiğ et olarak doğrudan arzı, gıda ile temasa uygun madde ve malzemeler içerisinde hazır ambalajlı olarak gerçekleştirilecek.


Yerel perakendeci, birincil üretimden sorumlu gıda işletmecisinden tedarik ettiği küçük miktarlardaki hazır ambalajlı kanatlı ve tavşanımsı etlerinin çiğ et olarak doğrudan son tüketiciye arzını hazır ambalajı bozulmadan gerçekleştirebilecek.


İşletmeci, tutmakla yükümlü olduğu kayıt ve belgeleri en az 12 ay muhafaza edecek.





'
18:059.693
Değişim :  1,77% |  168,87
Açılış :  9.431  
Önceki Kapanış :  9.525  
En Düşük
9.421
En Yüksek
9.715
imkb grafik
BIST En Aktif Hisseler18:05
TTKOM 39,16 1.459.788.250 % 10,00  
MAGEN 19,58 356.147.014 % 10,00  
ISBTR 524.947,50 13.073.793 % 10,00  
TKFEN 44,94 644.409.466 % 9,99  
SILVR 22,68 111.500.027 % 9,99  
18:05 Alış Satış %  
Dolar 32,5875 32,6272 % 0,39  
Euro 34,7251 34,8199 % 0,37  
Sterlin 40,0549 40,2556 % 0,03  
Frank 35,5429 35,7210 % -0,03  
Riyal 8,6286 8,6718 % 0,00  
18:05 Alış Satış %  
Gümüş ONS 28,52 28,57 % 0,66  
Platin 932,18 938,03 % 0,66  
Paladyum 1.022,29 1.027,70 % 0,66  
Brent Pet. 87,01 87,01 % 0,66  
Altın Ons 2.383,85 2.384,12 % 0,66