Sigortacılık alanında yapılan düzenleme önemli kazanımlar sağlayacak
23.07.2020 10:22Son güncelleme : 23.07.2020 15:15
Sigortacılık alanında yapılan düzenleme hem tüketiciye hem de sigorta şirketlerine yönelik önemli kazanımlar sağlarken, ilgili sigortacılık ürün ve hizmetleri daha etkin bir denetim altına alındı.
AA
Son yıllarda dijitalleÅŸme alanında yaÅŸanan geliÅŸmeler sigortacılık sektörüne de yansıyor. Dijital satışlara yönelik artan talep üzerine tüketici lehine düzenlemelerin de güncellendiÄŸi görülüyor.
"Sigortacılık Kapsamında DeÄŸerlendirilecek Faaliyetlere, Tüketici Lehine Yapılan Sigorta SözleÅŸmeleri İle Mesafeli Akdedilen Sigorta SözleÅŸmelerine İliÅŸkin Yönetmelikte DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" 9 Mayıs'ta Resmi Gazete'de yayımlanmıştı.
Ticari iÅŸletmelerin müÅŸterilerine satışını gerçekleÅŸtirdiÄŸi ürün veya hizmetlerle ilgili sigortalara yönelik düzenleme de bu kapsamda yer alıyor. Bu tip sigortaya konu olacak ürünler standart olup çalınma, kırılma gibi durumların zararını telafi etmek amacıyla sınırlı. Uçak bileti veya cep telefonu gibi satın alma iÅŸlemlerinden sonra bir sigorta acentesine giderek sigorta hizmeti satın alması mümkün olmayan tüketiciler, yurt dışı örneklerde olduÄŸu gibi satın alma sırasında sigortalanırken söz konusu iÅŸlemlerin sınırları belirlendi.
Güncel gereksinmelere göre yapılan düzenleme ile sigorta ÅŸirketlerinin geliÅŸtirdiÄŸi ürünlerinde daha yaygın satışı saÄŸlandı.
Söz konusu yönetmelik, tüm bu konuları düzenleme çerçevesine alarak hem tüketiciye hem de sigorta ÅŸirketlerine yönelik önemli kazanımlar saÄŸladı. Düzenleme ile ilgili sigortacılık ürün ve hizmetleri daha etkin bir denetim altına da alınmış oldu.
DİJİTAL SATIÅIN SINIRLARI BELİRLENDİ, ACENTELERİN HAKLARI KORUNDU
AA muhabirine deÄŸerlendirmelerde bulunan sektör temsilcileri, yönetmelik deÄŸiÅŸikliÄŸinin çevrim içi satışların sınırlarını belirleyerek, hem tüketicileri korumak hem de asli iÅŸi sigortacılık olmayan iÅŸletmelerin hangi koÅŸul ve ÅŸartlarda tüketicilere sigorta ürünü ulaÅŸtırabileceklerinin çerçevesini çizdiÄŸini belirtti.
Acentelerin önemli bir pazarı olan ürünlere bu iÅŸletmelerin girmesini engellemeye yönelik bir düzenleme olduÄŸunu ifade eden sektör temsilcileri, sigortacılıkta "mesafeli akdedilen sözleÅŸmeler" ÅŸeklinde tabir edilen, çevrim içi/dijital satışlar konusunda, 2014 yılında yayımlanan düzenlemelerin güncellenerek sektördeki uygulamaların mevzuattaki karşılığının belirlendiÄŸini atardı.
Sektör temsilcileri, ayrıca, asli iÅŸi sigortacılık olmayan firmaların dijital satış kanalları üzerinden sattıkları ürün veya hizmetlerle direk baÄŸlantısı bulunmasa da ferdi kaza, ev sigortası gibi farklı sigortaları da sattığına yönelik örnekler karşısında, bu alandaki sınırların tüketiciyi ve sigorta acentelerini koruyacak ÅŸekilde hüküm altına alındığını vurguladı.
TAPUDA, SU VE ELEKTRİK İDARELERİNDE SİGORTA SATIŠHAKKI ACENTELERİN
Sigorta acentelerinin aktif olduÄŸu trafik, kasko, sorumluluk gibi ürünlere asıl iÅŸi sigorta aracılığı olmayan iÅŸletmelere ait kanalların girmesinin önünü kesildi. Tapu daireleri, su ve elektrik idareleri ile araç muayene istasyonlarında satılacak sigorta ürünlerinin komisyonlarının levhaya kayıtlı acenteler arasında paylaÅŸtırılması belirlendi.
Yapılan düzenleme ile sigorta sektörü ürünlerinin nihai tüketiciye ulaÅŸmasında önemli görevler üstlenen acentelerin yapacakları iÅŸler ile ilgili gri alanlarda netleÅŸtirilmiÅŸ oldu.
CEP TELEFONU VE UÇAK BİLETİ SİGORTALARINA ÅARTLI İZİN
Asıl iÅŸi sigorta aracılığı olmayan iÅŸletmelerin, sundukları mal ve hizmetlerle birlikte yönetmelikteki ÅŸartların tamamını saÄŸlamak suretiyle sigorta hizmeti sunabilecekleri, bu hizmetten komisyon almaları açıkça yasaklanarak hüküm altına alındı. Sigorta ürününün satılan mal veya saÄŸlanan hizmetle baÄŸlantılı olması ise ana ÅŸart olarak belirlendi.
Teminat kapsamı ise satılan malın kırılması, kaybı, çalınması, arızalanması ve herhangi bir ÅŸekilde zarar görmesi; seyahat alanında yapılıyorsa, bagajın kaybı, çalınması, herhangi bir ÅŸekilde zarar görmesi, gecikmesi, seyahat hizmeti ile baÄŸlantılı diÄŸer iptal, erteleme ve benzeri risklerle sınırlandırıldı. Sigorta teminatının karmaşık bir ürün olmaması, basit ve kolay anlaşılabilir bir ürün olması, ürün bazında muafiyet, limit ve sürenin standart olması gerekiyor.
MOBİL UYGULAMA İÅLEMLERİNDE SİGORTA ÅİRKETİNİN UNVANI BELİRTİLECEK
Mobil ve web uygulamaları ile sigorta satışı konusunda da tüketici, sigorta ve emeklilik ÅŸirketleri ile sigorta aracılarını korumak adına gerekli düzenlemeler yapıldı. Buna göre, mobil ve web sayfası uygulamalarında ruhsatlı sigorta ve emeklilik ÅŸirketi, ruhsatlı sigorta brokeri, levhaya kayıtlı sigorta acentesi olmayan yetkisiz kiÅŸi veya kuruluÅŸların sayfalarında, sigortanın yapılacağı yetkili platforma baÄŸlantı ile yönlendirme yapıldı.
Mutlaka teminatı saÄŸlayan sigorta veya emeklilik ÅŸirketinin unvanının sürecin en başında açık biçimde yer alması zorunluluÄŸu getirildi. Böylece yetkisiz firmaların teminatı kendilerinin verdiÄŸi yönünde bir yönlendirme ile tüketiciyi yanıltmalarının da önüne geçildi.