TCMB`den 9 toplantıda 1575 baz puanlık indirim
21.05.2020 16:26Son güncelleme : 22.05.2020 10:39
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Temmuz 2019`dan başlayan politika faiz indirim sürecini üst üste 9 toplantıda sürdürdü. Politika faizi toplamda 1575 baz puanlık düşüşle yüzde 24`ten yüzde 8,25`e çekildi.
AA
Merkez Bankası, bugünkü mayıs toplantısında AA Finans Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistlerin beklentilerine paralel 50 baz puanlık ölçülü faiz indirimi gerçekleÅŸtirdi.
Ekonomistler, enflasyon beklentilerinde iyileÅŸme olması durumunda politika faizinde ölçülü indirimlerin devam edebileceÄŸini belirtti.
AA Finans Analisti ve Ekonomist Haluk Bürümcekçi, konuya iliÅŸkin yaptığı deÄŸerlendirmede, Merkez Bankasının politika faizi piyasa beklentisi doÄŸrultusunda 50 baz puan indirdiÄŸini belirtti.
Böylece bir hafta vadeli
repo faizi yüzde 8,25 seviyesine indirilirken, gecelik borçlanma ve borç verme oranlarının sırasıyla yüzde 6,75 ve yüzde 9,75, piyasa yapıcısı fonlama oranının yüzde 7,25, geç likidite borç verme oranının da yüzde 11,25 seviyesine gerilediÄŸini söyleyen Bürümcekçi, "TCMB ölçülü indirim dönemine geçti, mevcut duruÅŸun yıl sonu tahminiyle uyumlu olduÄŸunu söyledi." ifadelerini kullandı.
Bürümcekçi, Merkez Bankası'nın
para politikası duruÅŸunun yıl sonu tahminiyle uyumlu olduÄŸunu söylese de ölçülü indirimlere kapının açık bırakıldığını dile getirdi.
Merkez Bankası'nın bu indirimle beraber politika faizini geçen yıl temmuz ayından beri toplam 1575 baz puan düÅŸürmüÅŸ olduÄŸunu kaydeden Bürümcekçi, ÅŸu deÄŸerlendirmelerde bulundu:
"Politika faizinin düÅŸürülmesi ile önümüzdeki dönemde ortalama fonlama maliyeti haftalık repo faizi ile yakın seyredecek, para ve repo piyasasında gecelik faiz ise ortalama olarak piyasa yapıcı oranına daha yakın olmak üzere yüzde 6,75-8,25 aralığında bankaların likidite durumuna baÄŸlı olarak dar bir alanda dalgalanacaktır.
Merkez Bankası, faiz indirimini 'ölçülü' olarak nitelendirerek, mevcut para politikası duruÅŸu altında enflasyon görünümünün yıl sonu tahminiyle uyumlu olduÄŸu mesajını vererek ve 'parasal duruÅŸ ana eÄŸilime dair göstergeler dikkate alınarak enflasyondaki düÅŸüÅŸün sürekliliÄŸini saÄŸlayacak ÅŸekilde belirlenecektir' ÅŸeklindeki cümlesini tekrarlayarak, enflasyon trendinde ve gelecek enflasyon beklentilerinde iyileÅŸme olması durumunda politika faizinde ölçülü indirimlere devam edebileceÄŸi sinyalini vermiÅŸtir."
"SALGIN SÜRECİNDE TOPLAMDA 250 BAZ PUANLIK FAİZ İNDİRİMİ GERÇEKLEÅTİRİLDİ"
Tera Yatırım Ekonomisti Enver Erkan da Merkez Bankası'nın piyasa beklentileriyle uyumlu olarak Temmuz 2019’dan itibaren baÅŸladığı gevÅŸeme döngüsünü devam ettirdiÄŸini belirtti.
Merkez Bankası'nın mevcut enflasyon yönlendirmesi ve reel ekonomiyi destekleme önceliÄŸi çerçevesinde gevÅŸeme döngüsünün sürmesini beklediklerini dile getiren Erkan, ÅŸunları kaydetti:
"Enflasyonun düÅŸeceÄŸine dayanak oluÅŸturan etmenlerin en başında ekonomideki düÅŸük talep etkisi ve düÅŸen emtia/enerji fiyatları gelirken, maliyet kalemlerinden sıkıntı oluÅŸturabilecek olan Türk lirasındaki deÄŸer kaybının hafifletilmesi ve TL'nin son günlerde deÄŸer kazanması da TCMB'nin bu toplantıda daha rahat hareket edebilmesine olanak vermiÅŸtir. Bir baÅŸka unsur da, para politikalarında ÅŸu anda genel trendin merkez bankaları açısından ekonomiyi destekleme rotasında olmasıdır.
Küresel merkez bankaları, faizleri indirerek ve parasal geniÅŸleme yaparak ekonomiye destek verme yoluna giderken hem geliÅŸmiÅŸ ülkelerde düÅŸen faizler hem de ekonominin desteklenmesinin öncelik sırasında öne gelmesi Merkez Bankasının da bu trendin içinde yer almasını saÄŸlamaktadır. Türkiye’de ilk Kovid-19 vakası açıklandıktan sonra, 17 Mart’ta erken bir toplantı yaparak 100 baz puan faiz indirimine giden TCMB, Nisan toplantısında da 100 baz puan indirim yapmıştı. Böylece salgın sürecinde de toplamda 250 baz puanlık faiz indirimi gerçekleÅŸtirilmiÅŸ oldu. Merkez Bankasının sonraki toplantılarında da parasal gevÅŸeme döngüsünü devam ettirmesini bekleriz."