21.04.2024 17:11:46 Ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü açıldı! - Türkiye'nin bir numaralı finans ve ekonomi portalı uzmanpara.com.

Ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü açıldı!

26.08.2016 07:40

Son güncelleme : 27.08.2016 10:07

Yapımına 39 ay önce başlanan Yavuz Sultan Selim Köprüsü açıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan 31 Ağustos gecesine kadar köprüden geçişlerin ücretsiz olacağını söyledi.



Yapımına 39 ay önce başlanan Yavuz Sultan Selim Köprüsü açıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan müjdeyi verdi ve 31 Ağustos gecesine kadar Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün ücretsiz olacağını söyledi. Başbakan Binali Yıldırım ise "Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden geçen bütün kamyonlar, otobüsler, tırlar artık yarından sonra şehir içine giremeyecek. Hepsi Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden geçecekler" dedi.

İstanbul Boğazı'na inşa edilen dünyanın en geniş  köprüsü Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Kuzey Çevre Otoyolu'nun hizmete açılış törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali  Yıldırım, helikopterle geldi. Vatandaşların sevgi gösterileri arasında kürsüye gelen Erdoğan'a eşi Emine Erdoğan da eşlik etti.

Açılış törenine, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım'ın yanı  sıra TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi
kar, 11.  Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eski Başbakan ve AK Parti Konya Milletvekili Ahmet  Davutoğlu, Bahreyn Kralı Hamed bin İsa Al Halife, Bosna Hersek Başkanlık Konseyi  Başkanı Bakir İzetbegoviç, Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, KKTC  Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Pakistan  Pencap Eyaleti Başbakanı Şahbaz Şerif, Sırbistan Başbakan Yardımcısı Rasim  Ljajic, Gürcistan Başbakan Birinci Yardımcısı Dimitri Kumsisihvili de katıldı.

Tören, İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Kur'an-ı Kerim  tilavetiyle devam etti. Törene katılan vatandaşlar, ellerindeki Türk bayraklarıyla tarihi ana tanıklık etti.

'ŞİMDİ YENİ HAZIRLIKLARIMIZ VAR'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan törende yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Temeli büyük coşkuyla attık. Yaptırmayacağız diyenler oldu, buralara gelip gösteri yapanlar oldu. Ama biz yapacağız dedik. Bu yoldan dönmek yok. Halep ordaysa arşın burda.

Allah'a hamdolsun yaptık. Şimdi açılışını sizlerle birlikte yapıyoruz. Siz tankların, topların F16'ların önünde duran bir milletsiniz. Size de bu eserler yakışırdı. Birinci köprü 15 Temmuz Şehitler Köprüsü oldu. Onun adını siz koydunuz. İkinci köprü Fatih Sultan Mehmet Köprüsü. Üçüncü köprü Yavuz Sultan Selim köprüsünü beraber açıyoruz.

Açılışını yaptığımız Yavuz Sultan Köprüsü ile denizin üstünden 3'üncü kez kıtaları birleştiriyoruz. Bu köprü dünyada öncü bir köprü. Dünya filmleri burada çekilecek bunu göreceksiniz. İnşallah 20 Aralık'ta Avrasya Tünelinin açılışını yapıyoruz. Bu millet neye layıksa bunların hepsi olacak. Şimdi yeni hazırlıklarımız var.

'İNŞALLAH KANAL İSTANBUL'UN HAZIRLIKLARI TAMAMLANACAK'

İnşallah Kanal İstanbul'un hazırlıkları tamamlanacak. Çanakkale Köprüsü'nün de hazırlıklarını yapıyoruz. Niye hazmedemiyorlar bizi, niye kıskanıyorlar, işte bu yüzden. Biz hangi milletin torunlarıyız ya. Bizim üstümüzde bir görev var. Biz bu görevi yapıyoruz ve yapacağız. Biz iş yapıyoruz. Bunlar öyle lafla değil azimle oluyor.

İşte iki ay önce İzmit Körfezi’nin üzerinde Osmangazi Köprüsü’nü hizmete açmıştık, geçtiğimiz yıl Atatürk Barajı’nın üzerine kurulan Nissibi Köprüsü ile Keban’da inşa edilen Karamağara Köprüsü’nü millete kazandırmıştık.

'İNLERİNE GİRECEĞİZ DEDİK, GİRDİK Mİ GİRDİK!'

Hemen yakınımızda, 3’ncü havalimanı var. İlk etapta 90 milyon yolcu, 2018’de ilk etabı açacağız. Tamamı bittiği zaman 150 milyon yolcu kapasiteli yeni havalimanımıza kavuşuyoruz.

Şimdi bir de üç katlı büyük İstanbul Tüneli… Diğer alanlarda da projelerimizi programlarımızı hayata geçirmeyi sürdürüyoruz. Türkiye tamamlanan, inşası süren başlanacak projelerle hedeflerine adım adım ilerliyor. Sıkıntılı bir yıl olsa da ekonomi olumlu bir yönde seyrediyor. Dayanışma halinde olacağız, bu badireyi de çok daha başarılı şekilde atlatacağız.

80 milyon tek millet olduk. Türküyle Kürdüyle Lazıyla Çerkeziyle velhasıl 80 milyon tek millet. Bayrağımıza eş asla başka bir bayrak tanımıyoruz. Üç, 780 milyon metrekare tek vatan. Bu vatan içinde operasyona giren bunun bedelini öderler, ödedikleri gibi. Dört, tek devlet. Şimdi pılısını pırtısını toparlayıp gidiyorlar. Ne dedik, inlerine gireceğiz. Girdik mi, girdik.

'ELLERİNDE TAŞIDIKLARI O PAÇAVRA BAYRAK DEĞİL'

Bugün malum 11 şehidimiz var, 78 yaralımız var. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, gazilerimize Allah’tan şifa diliyorum. Gaziantep’te ne yazık ki, DAEŞ’in 14 yaşında bir çocuğun vücuduna bombaları bağlayarak onu canlı bomba olarak kullanmak suretiyle 53 şehidimiz de orada oldu. Düşünün bir kına gecesinde bu yaşandı. Ve 100’ün üzerinde yaralı. Bunun İslam’la alakası yoktur. Bunlar Müslüman filan değildir. Öyle ellerinde taşıdıkları paçavraya bakmayın, o bayrak değildir. Kelime-i tehvidin yazıldığına bakmayın, Allah Muhammed yazılarına bakmayın. Rabbimiz, Allah ismi celilini bunlar istismar eder diye haber veriyor, bunlar istismarcıdır. Rabbimiz, her namaz kılanı muteber de kabul etmiyor.

Dolayısıyla elinde silah, tank, top bakıyorsunuz 12-13-14 yaşındaki yavrulara vücutlarına bombaları bağlayıp, canlı bomba olarak bunları kullanıyorlar. Böyle bir şey yok. Bizim dinimiz bir barış dinidir. Bunlar bizim dinimizi lekelediler. Dinimize gölge düşürdüler. Ama bu oyunu da biz bozacağız. Bu millet bozacak. Biz şehitlerimizin tümüne Allah’tan rahmet diliyoruz.

'ÜZERİNE ÜZERİNE YÜRÜYECEĞİZ'

Pazar günü Gaziantep'e gidiyorum. Şehitlerimizi anmaya gidiyorum. Değerli kardeşlerim şunu unutmayın eğer lider taşın arkasına gizlenirse millet ordu dağın arkasına gizlenir. Ondan üzerine üzerine yürüyeceğiz.

Türkiye'de döktüğünüz, Suriye'de Afganistan'da Libya'da Tunus'ta Filistin'de döktüğünüz kan yeter. Herkes çok iyi biliyor ki Pakistan'da döktüğünüz kan yeter. Dünyanın huzuru bu bölgelerin huzurundan geçiyor. Unutmayın her gecenin bir sabahı olduğu gibi bu karanlık dönemin de bir sonu mutlaka sonu vardı.

'31 AĞUSTOS GECESİNE KADAR KÖPRÜ ÜCRETSİZ OLACAK'

Buraya az buz harcama yapılmadı. 31 Ağustos gecesine kadar inşallah Köprü'den geçiş ücretsiz olacak. ”

'BUGÜN İSTANBUL İÇİN TARİHİ BİR GÜN'

Başbakan Binali Yıldırım ise törende yaptığı konuşmada şöyle konuştu:

"Bugün İstanbul için büyük bir gün. 26 Ağustos 1071 Malazgirt Zaferi'nin yıl dönümü. 15 Temmuz'da Türkiye'nin geleceği için, demokrasimizin yaşaması için canını veren şehitlerimizin canı şad olsun. Terör örgütünün saldırılarına göğüslerini siper eden şehitlerimize Allah'tan rahmet diyoruz.

15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün ardından boğaza yeni bir gerdanlık takıyoruz. Yavuz Sultan Selim geliyor.

'O GÜN BUNLARI YAZAN ŞİMDİ GELİP GÖRSÜN'

29 Mayıs 2013'te burada bu köprünün temelini attık. O büyük günde dedik ki bu köprü 3 yılda bitecek. 2 yıl sonunda gazetenin birinde köprüden 2 kule kaldı diye başlık attı. O gün bunları yazanlar bugün gelip Yavuz Sultan Selim'i görsünler.

Köprü için karar vermeden önce 4 güzergah inceledik ve sonunda en doğru yeri bulduk. Bu köprü sadece İstanbul'a hizmet etmiyor. Bu köprü Uzakdoğu'dan Çin'den yola çıkıp Londra'ya kadar giden tarihi İpek yolundaki yolculuğa hizmet ediyor. Medeniyetleri buluşturan en güzel eserlerin başında geliyor.

'OTOBÜS, TIR VE KAMYONLAR YARINDAN SONRA ŞEHİR İÇİNE GİREMEYECEK'

Yavuz Sultan Köprüsü yarın hizmete girecek. Köprünün özelliği şu; şimdi Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden geçen bütün  kamyonlar, otobüsler, tırlar artık yarından sonra şehir içine giremeyecek. Hepsi Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden geçecekler ve İstanbul'un trafiği rahatlayacak.

Bugün İstanbul'un çok önemli bir eserini hayata geçiriyoruz. Ama daha çok işimiz var."

'EN BÜYÜK KATKI DEĞERLİ CUMHURBAŞKANIMIZIN'

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yaptığı konuşmada "Böyle bir mutlu günde hep beraber olmaktan büyük bir sevinç duyuyorum" dedi. Bu köprünün isminin Yavuz Sultan Selim olduğunu açıklama onuruna sahip olduğunu ifade eden Gül, "Bütün insanlığa hayırlı olsun. Sadece köprü değil, köprü ile birlikte otobanların da açılışı yapılıyor." dedi. Gül konuşmasında şunları kaydetti:

Köprünün yapılmasında en çok emeği geçenleri en yakınen bilen benim. Değerli Cumhrubaşkanımızın bu köprü ve diğer tüm projelerin hayata geçmesinde en büyük katkı onun."

TBMM Başkanı İsmail Kahraman açılış töreninde yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Değerli Cumhurbaşkanım bugün 3 yıl önce temelini sizin attığınız eserin açılışını yapmak bahtiyarlığını yaşıyoruz. İstanbul'un Fethi'nde temelini attığımız projeyi açıyoruz, hayırlı olsun. Ağustos ayı bizim zafer ayımızdır, şimdi de teknolojik bir zaferin açılışındayız. 26 Ağustos 1071 Anadolu'ya giriş yılımızdır. Köprülerimiz tarihi taşıyor, eğer biz tarihe sahip çıkmazsak köksüz ağaç gibi kururuz. İnşallah bu eserlere daha nicelerini katacağız. Bütün emek verenlerden Allah razı olsun."

'ARTIK DÜNDEN DAHA ÇOK ÇALIŞACAĞIZ'

Eski Başbakan ve Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu yaptığı konuşmada "Bugün burada bir tarih yazıyoruz. İstanbullu her şeye layıktır. İstanbullular her şeyin en güzeline layıktır. Bugün bayram günüdür. Bu bayrak azizdir. Bu ülke ebediyen özgürdür ve özgür kalacak" dedi.

Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan ise şunları söyledi:

"15 Temmuz bizim omuzumuza yeni bir yük yüklemiştir. Artık dünden daha çok çalışacağız. Dünden daha çok bu milletin hizmetinde olacağız. Kamu kaynağı kullanmadan bunun gibi daha çok projelere imza atacağız. Yavuz Sultan Selim Köprüsü ülkemize hayırlı uğurlu olsun."

AÇILIŞA DAKİKALAR KALA YAĞMUR SÜRPRİZİ

Yavuz Sultan Selim Köprüsünün açılış törenine kısa bir süre kala sağanak yağmur vatandaşlara ve gazetecilere zor anlar yaşattı.

Yağmur saat 15.45’te aniden bastırdı. Vatandaşlara tören alanına girişinde yağmurluk dağıtıldı. Hemen herkes yağmurlukları giyme telaşına girdi. Üzeri kapalı olan protokol çadırının dışında kalanlar yağmurlukları giyerek ıslanmaktan kurtulmaya çalıştı.

PLATFORM ALTINA SIĞINDILAR

Gazeteciler de kendileri için kurulan basın platformunun altına sığınmak zorunda kaldı. Yaklaşık 5 dakika süren ve etkisini yitiren yağmurun ardından güneş açtı ve resmi program başladı. İlk olarak sahneye TSK mehteran takımı çıktı.

UÇAKSAVARLAR VE RADAR SİSTEMİ YERLEŞTİRİLDİ

Köprünün açılış töreni öncesinde güvenlik önlemleri de üst seviyeye çıkarıldı. Tören için havadan, karadan ve denizden önlem alındı. Jandarma helikopteri köprü üzerinde sürekli uçuş yaparken, köprüye karşı yapılacak olası saldırı ihtimallerine karşı da ayrıca üs bölgelerine uçaksavarlar ve radar sistemi yerleştirildi. Bir savaş gemisi ve sahip güvenlik ekipleri de boğazda tur atarak güvenliği sağlıyor. Törende ayrıca Jandarma At ve Köpek Eğitim Merkezi'ne (JAKEM) bağlı 6 atlı jandarma, tören alanına giren vatandaşların geçiş güzergahında güvenlik önlemi aldı.

DEV EKRANLAR KURULDU

Vatandaşların alana girişleri saat 14.30 itibarıyla başladı.

Kendileri için ayrılan güvenlik kapılarından geçerek tören alanına giren vatandaşlara Türk bayrakları dağıtıldı. Törenin yapılacağı Garipçe'ye çıkan yollarda trafik yoğunluğunun arttığı görüldü. Polis helikopteri de güvenlik amaçlı uçuşlar gerçekleştiriyor.

Konuşmaların yapılacağı kürsünün her iki yanına dev ekran kuruldu. Başta Yavuz Sultan Selim Köprüsü olmak üzere birçok yere Türk bayrakları asıldı.

Vatandaşların ihtiyaçları için tuvalet ve mescit gibi alanlar oluşturulurken, çok sayıda ambulans da hazır bekletiliyor.

REKORTMEN KÖPRÜ

Binlerce işçi ve mühendisin 24 saat aralıksız çalışarak tamamladığı Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 59 metre genişliği ile dünyanın en geniş köprüsü unvanına sahip. Türkiye'nin 8 şeritli karayolu, 2 şeritli raylı sisteme sahip ilk asma köprüsü olan Yavuz Sultan Selim, aynı zamanda deniz üzerindeki bin 408 metre uzunluğu ile üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun asma köprüsü. Dünyanın en yüksek kulelerine sahip olmasıyla da köprü ayrı bir rekora sahip. Avrupa Yakası'nda Garipçe'deki kulenin yüksekliği 322, Anadolu Yakası'nda Poyrazköy kesimindeki kuleninki ise 318 metre. Projede yaklaşık 230 bin metre küp beton, 50 bin ton inşaat demiri, 57 bin ton yapısal çelik ve 28 bin ton çelik kablo kullanıldı. Köprü ve otoyollara yaklaşık 8 milyon metreküp asfalt döküldü. Dünyada "kuleler arası açıklığı en fazla" köprü özelliğine sahip mega proje "en kısa sürede tamamlanan köprü" unvanını da elinde bulunduruyor.

HAVALİMANLARINI BAĞLIYOR

Projede Marmaray ve İstanbul Metrosu ile entegre edilecek raylı sistemle Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı ve yeni yapılacak 3'üncü Havalimanı da birbirine bağlanacak. 3'üncü Köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu'nun işletmesi, 7 yıl 8 ay 20 gün süre ile IC İçtaş - Astaldi JV tarafından yapılacak. Bu süre sonunda Ulaştırma Bakanlığı'na teslim edilecek. İstanbul Boğazı'na inşa edilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün yanı sıra Odayeri-Paşaköy kesimi ile Mahmutbey-Odayeri, Reşadiye-Çamlık, Paşaköy- Sancaktepe bağlantı yolları da bugün trafiğe açılacak.

TRAFİK RAHAT NEFES ALACAK

Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu Projesi kapsamında inşa edilen 116 kilometrelik otoyolun 13.5 kilometrelik kısmı viyadüklerden oluşuyor. Projede yer alan ve bazılarının yüksekliği 85 metreyi bulan 64 viyadükteki inşaat çalışmaları geçen ay tamamlanmıştı. Projede yer alan 165 kilometrelik Kurtköy-Akyazı ve 88 kilometrelik Kınalı-Odayeri otoyollarının ise 2018'in sonunda tamamlanması bekleniyor. Köprüden küçük araçların geçiş ücreti 3 dolar+KDV olacak. Özellikle büyük araçların zorunlu olarak yönlendirileceği köprünün İstanbul'un trafiğini rahatlatması bekleniyor.






'
18:059.693
Değişim :  1,77% |  168,87
Açılış :  9.431  
Önceki Kapanış :  9.525  
En Düşük
9.421
En Yüksek
9.715
imkb grafik
BIST En Aktif Hisseler18:05
TTKOM 39,16 1.459.788.250 % 10,00  
MAGEN 19,58 356.147.014 % 10,00  
ISBTR 524.947,50 13.073.793 % 10,00  
TKFEN 44,94 644.409.466 % 9,99  
SILVR 22,68 111.500.027 % 9,99  
18:05 Alış Satış %  
Dolar 32,4915 32,5004 % 0,08  
Euro 34,5977 34,6901 % -0,12  
Sterlin 40,0387 40,2394 % -0,46  
Frank 35,5546 35,7328 % 0,28  
Riyal 8,6287 8,6720 % 0,06  
18:05 Alış Satış %  
Gümüş ONS 28,65 28,71 % 0,66  
Platin 934,17 937,32 % 0,66  
Paladyum 1.030,19 1.034,38 % 0,66  
Brent Pet. 87,24 87,24 % 0,66  
Altın Ons 2.391,52 2.392,09 % 0,66