Vergi mükelleflerine 4 koldan destek
14.04.2020 11:05Son güncelleme : 15.04.2020 09:26
Gelir İdaresi Başkanı Bekir Bayrakdar, yeni tip corona virüs (Kovid-19) salgını sürecinde mükelleflerden gelen taleplere ilişkin, "Süreç içinde yapılması gereken düzenlemeler, rahatlatılması gereken alanlar varsa bunların hepsi değerlendirilecek ve gerekli adımlar atılacak" dedi.
AA
Gelir İdaresi BaÅŸkanı Bekir Bayrakdar AA muhabirine, Hazine ve Maliye Bakanlığına baÄŸlı Gelir İdaresi BaÅŸkanlığı'nın (GİB) Kovid-19 ile mücadele kapsamında aldığı tedbirleri anlattı.
Salgınla birlikte kısa sürede çok sayıda tedbiri hayata geçirdiklerini belirten Bayrakdar, ilk aÅŸamada kısa vadede mükellefleri rahatlatıp süreci kolaylaÅŸtırmaya yönelik tedbirler aldıklarını söyledi. Bayrakdar, bu kapsamda, martta verilmesi gereken gelir vergisi ve KDV beyannamelerinin süresinin nisan sonuna ertelenmesi gibi tedbirleri hızla aldıklarını anımsatarak, ÅŸöyle konuÅŸtu:
"İkinci aÅŸamada salgından en çok etkilenen mükelleflerimiz için mücbir sebep hali ilan ederek, nisan, mayıs ve hazirana iliÅŸkin muhtasar ve KDV beyanlarını 6'ÅŸar ay erteledik. 65 yaÅŸ üstü ve kronik hastalığı bulunan mükellefler ile çiftçi, berber, kasap, manav, ÅŸarküteri, eczacı, doktor, ayakkabı tamircisi, mimar, mühendis, mali müÅŸavir, avukat gibi kiÅŸilerden oluÅŸan yaklaşık 1,9 milyon gelir vergisi mükellefinin tamamı bu kapsamda. İçiÅŸleri Bakanlığı genelgesiyle faaliyetleri geçici süreyle durdurulan sinema ve tiyatrolar, düÄŸün salonları, kafeteryalar, kıraathaneler, çay ocakları, oyun salonları ve internet kafeler, gösteri merkezleri, hamam ve saunalar, berber ve kuaförler de mücbir sebep kapsamında yer aldı."
Mücbir sebep kapsamına alınan sektörler belirlenirken üretim ve istihdam kaybının önüne geçilmesinin de hedeflendiÄŸine dikkati çeken Bayrakdar, bu çerçevede ana hatlarıyla konaklama, madencilik, saÄŸlık hizmetleri, inÅŸaat, otomotiv, taşımacılık, tekstil ve konfeksiyon, yiyecek ve içecek hizmetleri, çelik ve
metal sanayisi, perakende ticaret gibi sektörlerin de yer aldığını bildirdi.
Bayrakdar, gelir vergisi mükelleflerinin tamamının yanı sıra 800 bine yakın kurumlar vergisi mükellefinin 400 binden fazlasının da bu sektörlerde faaliyette bulunmaları nedeniyle mücbir sebep hükümlerinden yararlandığı bilgisini verdi.
KAPSAMDA OLUP OLMADIÄINI SORGULAMA İMKANI
Bayrakdar, sektörlerin mücbir sebep kapsamında olup olmadığını nasıl öÄŸreneceÄŸine de açıklık getirerek, "Mücbir sebep kapsamındaki mükellefleri sisteme tanımladık. Gelir vergisi mükellefleri, 65 yaÅŸ üstü vatandaÅŸlar ile faaliyetlerine ara verilenlerin durumları net. Kronik hastalığı olan vatandaÅŸlarımız ise İnteraktif Vergi Dairesi (İVD) üzerinden elektronik baÅŸvuru yapabilirler. Mükelleflerimiz 'ivd.gib.gov.tr' adresindeki 'Mücbir Sebep Durum Sorgusu' menüsünden mücbir sebep kapsamında olup olmadıklarını öÄŸrenebilir. İVD'ye e-Devlet ÅŸifresi ile de giriÅŸ yapılabilir." diye konuÅŸtu.
Mükelleflerin vergi dairesi kayıtlarında yer alan ve faaliyet alanını gösteren NACE kodu olduÄŸunu aktaran Bayrakdar, ÅŸu deÄŸerlendirmede bulundu:
"Vergi kayıtlarındaki ana faaliyet kodları belirtilen sektörler içinde olan mükelleflerimiz baÅŸka bir iÅŸlem yapmadan sistemimiz tarafından yapılan tanımlamayla beyan ve ödeme erteleme imkanından yararlanabilecek. Fiilen mücbir sebep kapsamında yer alan sektörde faaliyet gösteren bir iÅŸletme, sistemde kayıtlı ana meslek kodunun farklı olması nedeniyle mücbir sebep kapsamında deÄŸil gibi görünebiliyor. Bu mükellefler için de kayıtların düzeltilmesi imkanını tanıyoruz. Kayıtlarda yer alan ana faaliyet kodu fiilen esas faaliyet alanıyla uyumlu olmayan mükelleflerimiz, İVD aracılığıyla ana faaliyet konusunun deÄŸiÅŸtirilmesine yönelik tevsik edici bilgi ve belgelerle baÅŸvuru yapabilecek. Bu baÅŸvuru bir komisyon tarafından kontrol edildikten sonra baÅŸvurunun doÄŸruluÄŸu teyit edilirse mükellefimizin ana faaliyet kodu olması gereken ÅŸekilde düzeltilecek ve bu kod, kapsamdaki sektöre ait ise mükellefimiz beyan ve ödeme ertelemesinden yararlanabilecek. Åu ana kadar 7 binden fazla baÅŸvuru geldi. Onları deÄŸerlendireceÄŸiz ve hızlı ÅŸekilde dönüÅŸ yapılacak."
Bayrakdar, bu süreçte kuruma gelen yeni taleplere iliÅŸkin de "Bu süreç çok dinamik. İlk etapta mart ayı beyannameleri ertelendi, sonra diÄŸer ertelemeler geldi. Süreç içinde yapılması gereken düzenlemeler, rahatlatılması gereken alanlar varsa bunların hepsi deÄŸerlendirilecek ve gerekli adımlar atılacak." ifadelerini kullandı.
Mücbir sebep kapsamında olup borçları ertelenen mükelleflerden herhangi bir faiz alınmayacağını da vurgulayan Bayrakdar, ÅŸöyle devam etti:
"Bizim ertelemelerimizde kesinlikle hiçbir faiz ve komisyon uygulanmayacak, ekstra maliyet olmayacak. Mükellef nisanda hangi vergiyi ödeyecekse 6 ay sonra da onu ödeyecek, ilave bir yük olmayacak. Her ÅŸeyi takip ediyoruz. Dinamik bir süreç var ve gerekli yerde müdahalede bulunuluyor."
"VEZNE İÅLEMLERİ YÜZDE 90 AZALDI"
Bayrakdar, salgın nedeniyle mükellefleri, vergi dairesine gitmeden iÅŸlemlerini yapabilecekleri İVD ve Hazır Beyan Sistemi gibi elektronik uygulamalara yönlendirdiklerini belirterek, "Bu uygulamalarla beyan, ödeme ve baÅŸvuru gibi hemen hemen tüm iÅŸlemler elektronik ortamda gerçekleÅŸtirilebilir. Vergi ve harç ödemesi baÅŸta olmak üzere 148 farklı iÅŸlem elektronik ortamda yapılabiliyor. Bu dönemde vezne iÅŸlemleri adet olarak yüzde 90 azaldı." dedi.
Mükelleflerin, İVD üzerinden banka ya da kredi kartları ile vergilerini de kolayca ödeyebileceÄŸine iÅŸaret eden Bayrakdar, "Yakın zamana kadar harç, MTV ya da kira vergisi gibi sınırlı sayıdaki vergi kredi kartıyla ödenebiliyordu ancak kısa süre önce yaptığımız bir deÄŸiÅŸiklikle 50 bin liraya kadar olan gelir ve kurumlar vergisi, muhtasar, katma deÄŸer vergisi gibi temel vergilerin de kredi kartıyla ödenebilmesini saÄŸladık." deÄŸerlendirmesinde bulundu.
"İCRA TAKİPLERİ NİSAN SONUNA KADAR DURDURULDU"
Bayrakdar, Kovid-19 tedbirleri kapsamında yapılan yasal düzenlemeyle 30 Nisan'a kadar tüm icra takiplerinin durdurulduÄŸunu anımsatarak, ÅŸunları kaydetti:
"Bu kapsamda vergi dairelerince de bu süreçte icra takibi yapılmayacak. Bunun dışında borcunu ödemeye gayret gösteren fakat bu dönemde borçlarını ödemede zorlanan mükelleflerimizin taksit talebinde bulunmaları mümkündür. Bu taleplerini elektronik olarak yapabilirler. Biz de bu talepleri kısa süre içinde deÄŸerlendirerek yine elektronik ortamda mükelleflerimize dönmekteyiz."