Risk Ölçüm ve Değerleme Esasları

08.05.2025 16:56

GPO

Risk Ölçüm ve Değerleme Esasları

Risk Ölçüm ve Değerleme Esasları

Risk Ölçüm ve Değerleme Esasları
[CONSOLIDATION_METHOD_TITLE] [CONSOLIDATION_METHOD]
Türkçe
Turkish
İngilizce
English


oda_RiskMeasurementAndValuationPrinciplesAbstract|
Risk Ölçüm ve Değerleme Esasları
Risk Measurement and Valuation Principles
oda_UpdateAnnouncementFlag|
Yapılan Açıklama Güncelleme mi?
Update Notification Flag
Hayır (No)
Hayır (No)
oda_CorrectionAnnouncementFlag|
Yapılan Açıklama Düzeltme mi?
Correction Notification Flag
Hayır (No)
Hayır (No)
oda_DateOfThePreviousNotificationAboutTheSameSubject|
Konuya İlişkin Daha Önce Yapılan Açıklamanın Tarihi
Date Of The Previous Notification About The Same Subject
-
oda_AnnouncementContentSection|
Bildirim İçeriği
Announcement Content
oda_ExplanationSection|
Açıklamalar
Explanations
oda_ExplanationTextBlock|

Resim ekle

Kapat
Kısayollar
Eylem
Ctrl + Z
Geri al
Ctrl + Shift + Z
Yeniden yap
Ctrl + ]
Girintiyi azalt
Ctrl + [
Girintiyi artır
Ctrl + ENTER
Yatay çizgi ekle
Yazı biçimlendirme
Ctrl + B
Kalın
Ctrl + I
İtalik
Ctrl + U
Altı çizili
Ctrl + \
Temizle
Biçim
Ctrl + NUM0
Normal
Ctrl + NUM1
Başlık 1
Ctrl + NUM2
Başlık 2
Ctrl + NUM3
Başlık 3
Ctrl + NUM4
Başlık 4
Ctrl + NUM5
Başlık 5
Ctrl + NUM6
Başlık 6
Paragraf biçimlendirme
Ctrl + Shift + L
Sola hizala
Ctrl + Shift + E
Ortaya hizala
Ctrl + Shift + R
Sağa hizala
Ctrl + Shift + J
Yasla
Ctrl + Shift + NUM7
Numaralı liste
Ctrl + Shift + NUM8
Madde işaretli liste

Summernote 0.6.16 · Project · Issues

    1 x 1

Fonun maruz kalabileceği riskler şunlardır: 

1) Piyasa Riski: Piyasa riski ile borçlanmayı temsil eden finansal araçların, ortaklık paylarının, diğer menkul kıymetlerin, döviz ve dövize endeksli finansal araçlara dayalı türev sözleşmelere ilişkin taşınan pozisyonların değerinde, faiz oranları, ortaklık payı fiyatları ve döviz kurlarındaki dalgalanmalar nedeniyle meydana gelebilecek zarar riski ifade edilmektedir. Söz konusu risklerin detaylarına aşağıda yer verilmektedir: 

a- Faiz Oranı Riski: Fon portföyüne faize dayalı varlıkların (borçlanma aracı, ters repo vb) dahil edilmesi halinde, söz konuş varlıkların değerinde piyasalarda yaşanabilecek faiz oranları değişimleri nedeniyle oluşan riski ifade eder.

b- Kâr Payı Oranı Riski: Fon portföyüne kira sertifikası, katılma hesabı gibi kâra katılım olanağı sağlayan katılım finans ürünlerinin dahil edilmesi durumunda, söz konusu yatırımların getiri oranındaki değişimler nedeniyle maruz kalınabilecek zarar olasılığıdır. 

c- Kira Sertifikası Fiyat Riski: Fon portföyüne kira sertifikası dahil edilmesi halinde, kira sertifikalarının fiyatlarında meydana gelebilecek değişiklikler nedeniyle portföyün maruz kalacağı zarar olasılığını ifade etmektedir. 

2) Karşı Taraf Riski: Karşı tarafın sözleşmeden kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmek istememesi ve/veya yerine getirememesi veya takas işlemlerinde ortaya çıkan aksaklıklar sonucunda ödemenin yapılamaması riskini ifade etmektedir. 

3) Likidite Riski: Fon portföyünde bulunan finansal varlıkların istenildiği anda piyasa fiyatından nakde dönüştürülememesi halinde ortaya çıkan zarar olasılığıdır. 

4) Kaldıraç Yaratan İşlem Riski: Fon portföyüne türev araç (vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri), saklı türev araç, swap sözleşmesi, varant, sertifika dahil edilmesi, ileri valörlü tahvil/bono alım işlemlerinde ve diğer herhangi bir yöntemle kaldıraç yaratan benzeri işlemlerde bulunulması halinde, başlangıç yatırımı ile başlangıç yatırımının üzerinde pozisyon alınması sebebi ile fonun başlangıç yatırımından daha yüksek zarar kaydedebilme olasılığı kaldıraç riskini ifade eder. 

5) Operasyonel Risk: Operasyonel risk, fonun operasyonel süreçlerindeki aksamalar sonucunda zarar oluşması olasılığını ifade eder. Operasyonel riskin kaynakları arasında kullanılan sistemlerin yetersizliği, başarısız yönetim, personelin hatalı ya da hileli işlemleri gibi kurum içi etkenlerin yanı sıra doğal afetler, rekabet koşulları, politik rejim değişikliği gibi kurum dışı etkenler de olabilir. 

6) Yoğunlaşma Riski: Belli bir varlığa ve/veya vadeye yoğun yatırım yapılması sonucu fonun bu varlığın ve vadenin içerdiği risklere maruz kalmasıdır. 

7) Korelasyon Riski: Farklı finansal varlıkların piyasa koşulları altında belirli bir zaman dilimi içerisinde aynı anda değer kazanması ya da kaybetmesine paralel olarak, en az iki farklı finansal varlığın birbirleri ile olan pozitif veya negatif yönlü ilişkileri nedeniyle doğabilecek zarar ihtimalini ifade eder. 

8) Yasal Risk: Fonun halka arz edildiği/katılma paylarının satıldığı dönemden sonra mevzuatta ve düzenleyici otoritelerin düzenlemelerinde meydana gelebilecek değişiklerden olumsuz etkilenmesi riskidir. 

9) İhraççı Riski: Fon portföyüne alınan varlıkların ihraççısının yükümlülüklerini kısmen veya tamamen zamanında yerine getirememesi nedeniyle doğabilecek zarar ihtimalini ifade eder. 

10) Kaldıraç Yaratan İşlem Riski: Fon portföyüne ileri valörlü tahvil/bono, ileri valörlü kira sertifikaları ve diğer herhangi bir yöntemle kaldıraç yaratan benzeri işlemlerde bulunulması halinde, başlangıç yatırımı ile başlangıç yatırımının üzerinde pozisyon alınması sebebi ile fonun başlangıç yatırımından daha yüksek zarar kaydedebilme olasılığı kaldıraç riskini ifade eder. 

11) Yapılandırılmış Yatırım Aracı Riski: Yapılandırılmış yatırım araçlarına yapılan yatırımın beklenmedik ve olağandışı gelişmelerin yaşanması durumlarında vade içinde veya vade sonunda tamamının kaybedilmesi mümkündür. Yapılandırılmış yatırım araçlarının dayanak varlıkları üzerine oluşturulan stratejilerin getirisinin ilgili dönemde negatif olması halinde, yatırımcı vade sonunda hiçbir gelir elde edemeyeceği gibi vade sonunda yatırımların değeri başlangıç değerinin altına düşebilir. Yapılandırılmış yatırım araçlarına yatırım yapılması halinde karşı taraf riski de mevcuttur. Yatırımcı, yapılandırılmış yatırım araçlarına ilişkin olarak şirketin kredi riskine maruz kalmakta ve bu risk ölçüsünde bir getiri beklemektedir. Yapılandırılmış yatırım araçlarında yatırımcılar ihraççının ödeme riskini de almaktadır. Ödeme riski ile ihraççı kurumun yapılandırılmış yatırım araçlarından kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirememe riski ifade edilmektedir. Karşı taraf riskini minimum seviyede tutabilmek adına ihraççının ve/veya varsa yatırım aracının yatırım yapılabilir seviyeye denk gelen derecelendirme notuna sahip olması koşulu aranmaktadır. Olağandışı korelasyon değişiklikleri ve olumsuz piyasa koşullarında ortaya çıkabilecek likidite sorunları yapılandırılmış yatırım araçları için önemli riskler oluşturmaktadır. Piyasa yapıcılığı olmadığı durumlarda yapılandırılmış yatırım araçlarının likidite riski üst seviyededir. 

Fonun maruz kalabileceği risklerin ölçümünde kullanılan yöntemlere ilişkin detaylı bilgilere Fonun KAP sayfasında (www.kap.org.tr) yer verilmektedir. 



Kaldıraç Yaratan İşlemler;

Fon portföyüne kaldıraç yaratan işlemlerden; dayanak varlığı Türk Lirası varlıklar olan Türev Araç (Vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri), Saklı Türev Araç, Swap Sözleşmesi, Varant, Sertifika, Yapılandırılmış Yatırım Araçları, İleri Valörlü Borçlanma Aracı ve İleri Valörlü Kira Sertifikası İşlemleri dahil edilecektir. İşbu sözleşme ve işlemlerin hiçbir tarafı yabancı para birimi cinsinden varlık ve altın ile diğer kıymetli madenler ve bunlara dayalı sermaye piyasası araçlarından oluşturulamaz. Kaldıraç yaratan işlemlerden kaynaklanan riskin ölçümünde Rehber`de belirlenen esaslar çerçevesinde Göreli RMD yöntemi kullanılacaktır. Fon portföyünün riske maruz değeri, referans alınan portföyün riske maruz değerinin iki katını aşamaz. Göreli RMD yöntemi kullanılan referans portföy, fonun karşılaştırma ölçütüdür.

Kaldıraç yaratan işlemlere ilişkin olarak araç bazında ayrı ayrı hesaplanan pozisyonların mutlak değerlerinin toplanması (sum of notionals) suretiyle ulaşılan toplam pozisyonun fon toplam değerine oranına |||kaldıraç||| denir. Fonun kaldıraç limiti %25`dir. 

Fon portföyüne alınan yapılandırılmış yatırım araçlarının saklı türev araç niteliği taşıyıp taşımadığı Kurucu tarafından değerlendirilerek söz konusu değerlendirmeyi tevsik edici belgeler Kurucu nezdinde muhafaza edilir. Yapılandırılmış yatırım aracının saklı türev araç niteliğinde olması halinde, risk ölçümüne ilişkin olarak Rehber`de yer alan esaslar uygulanır.



Değerleme Esasları;


Yatırım Fonunun portföyünde yer alan varlıklar; TSPB tarafından yayımlanarak 03.07.2023 tarihinde yürürlüğe giren ve muhtelif tarihlerde güncellemesi yapılan |||Kolektif Yatırım Kuruluşu Portföylerinde Yer Alan Varlıkların Değerleme Esaslarına İlişkin Yönerge||| (|||Yönerge|||)ye uygun olarak değerlenir. İşbu karar tarihinde sonra Yönerge`de yapılması olası değişikliklerde, TSPB tarafından yayımlanan en son genelgede ilan edilen en güncel Yönerge dikkate alınır. Bununla birlikte; -Borsa dışı repo-ters repo sözleşmelerinde; borsa dışında gerçekleştirilen ve takas işlemleri merkezi karşı taraf uygulamasına tabi olmayan repo ve ters repo işlemlerinde, sadece Resmi Gazete`de fiyatı yayımlanan borçlanma araçları işleme konu olacak ve Resmi Gazete`de yayımlanan fiyatlar üzerinden değerlemeye tabi tutulacaktır.



Fonun maruz kalabileceği riskler şunlardır: 

1) Piyasa Riski: Piyasa riski ile borçlanmayı temsil eden finansal araçların, ortaklık paylarının, diğer menkul kıymetlerin, döviz ve dövize endeksli finansal araçlara dayalı türev sözleşmelere ilişkin taşınan pozisyonların değerinde, faiz oranları, ortaklık payı fiyatları ve döviz kurlarındaki dalgalanmalar nedeniyle meydana gelebilecek zarar riski ifade edilmektedir. Söz konusu risklerin detaylarına aşağıda yer verilmektedir: 

a- Faiz Oranı Riski: Fon portföyüne faize dayalı varlıkların (borçlanma aracı, ters repo vb) dahil edilmesi halinde, söz konuş varlıkların değerinde piyasalarda yaşanabilecek faiz oranları değişimleri nedeniyle oluşan riski ifade eder.

b- Kâr Payı Oranı Riski: Fon portföyüne kira sertifikası, katılma hesabı gibi kâra katılım olanağı sağlayan katılım finans ürünlerinin dahil edilmesi durumunda, söz konusu yatırımların getiri oranındaki değişimler nedeniyle maruz kalınabilecek zarar olasılığıdır. 

c- Kira Sertifikası Fiyat Riski: Fon portföyüne kira sertifikası dahil edilmesi halinde, kira sertifikalarının fiyatlarında meydana gelebilecek değişiklikler nedeniyle portföyün maruz kalacağı zarar olasılığını ifade etmektedir. 

2) Karşı Taraf Riski: Karşı tarafın sözleşmeden kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmek istememesi ve/veya yerine getirememesi veya takas işlemlerinde ortaya çıkan aksaklıklar sonucunda ödemenin yapılamaması riskini ifade etmektedir. 

3) Likidite Riski: Fon portföyünde bulunan finansal varlıkların istenildiği anda piyasa fiyatından nakde dönüştürülememesi halinde ortaya çıkan zarar olasılığıdır. 

4) Kaldıraç Yaratan İşlem Riski: Fon portföyüne türev araç (vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri), saklı türev araç, swap sözleşmesi, varant, sertifika dahil edilmesi, ileri valörlü tahvil/bono alım işlemlerinde ve diğer herhangi bir yöntemle kaldıraç yaratan benzeri işlemlerde bulunulması halinde, başlangıç yatırımı ile başlangıç yatırımının üzerinde pozisyon alınması sebebi ile fonun başlangıç yatırımından daha yüksek zarar kaydedebilme olasılığı kaldıraç riskini ifade eder. 

5) Operasyonel Risk: Operasyonel risk, fonun operasyonel süreçlerindeki aksamalar sonucunda zarar oluşması olasılığını ifade eder. Operasyonel riskin kaynakları arasında kullanılan sistemlerin yetersizliği, başarısız yönetim, personelin hatalı ya da hileli işlemleri gibi kurum içi etkenlerin yanı sıra doğal afetler, rekabet koşulları, politik rejim değişikliği gibi kurum dışı etkenler de olabilir. 

6) Yoğunlaşma Riski: Belli bir varlığa ve/veya vadeye yoğun yatırım yapılması sonucu fonun bu varlığın ve vadenin içerdiği risklere maruz kalmasıdır. 

7) Korelasyon Riski: Farklı finansal varlıkların piyasa koşulları altında belirli bir zaman dilimi içerisinde aynı anda değer kazanması ya da kaybetmesine paralel olarak, en az iki farklı finansal varlığın birbirleri ile olan pozitif veya negatif yönlü ilişkileri nedeniyle doğabilecek zarar ihtimalini ifade eder. 

8) Yasal Risk: Fonun halka arz edildiği/katılma paylarının satıldığı dönemden sonra mevzuatta ve düzenleyici otoritelerin düzenlemelerinde meydana gelebilecek değişiklerden olumsuz etkilenmesi riskidir. 

9) İhraççı Riski: Fon portföyüne alınan varlıkların ihraççısının yükümlülüklerini kısmen veya tamamen zamanında yerine getirememesi nedeniyle doğabilecek zarar ihtimalini ifade eder. 

10) Kaldıraç Yaratan İşlem Riski: Fon portföyüne ileri valörlü tahvil/bono, ileri valörlü kira sertifikaları ve diğer herhangi bir yöntemle kaldıraç yaratan benzeri işlemlerde bulunulması halinde, başlangıç yatırımı ile başlangıç yatırımının üzerinde pozisyon alınması sebebi ile fonun başlangıç yatırımından daha yüksek zarar kaydedebilme olasılığı kaldıraç riskini ifade eder. 

11) Yapılandırılmış Yatırım Aracı Riski: Yapılandırılmış yatırım araçlarına yapılan yatırımın beklenmedik ve olağandışı gelişmelerin yaşanması durumlarında vade içinde veya vade sonunda tamamının kaybedilmesi mümkündür. Yapılandırılmış yatırım araçlarının dayanak varlıkları üzerine oluşturulan stratejilerin getirisinin ilgili dönemde negatif olması halinde, yatırımcı vade sonunda hiçbir  gelir elde edemeyeceği gibi vade sonunda yatırımların değeri başlangıç değerinin altına düşebilir. Yapılandırılmış yatırım araçlarına yatırım yapılması halinde karşı taraf riski de mevcuttur. Yatırımcı, yapılandırılmış yatırım araçlarına ilişkin olarak şirketin kredi riskine maruz kalmakta ve bu risk ölçüsünde bir getiri beklemektedir. Yapılandırılmış yatırım araçlarında yatırımcılar ihraççının ödeme riskini de almaktadır. Ödeme riski ile ihraççı kurumun yapılandırılmış yatırım araçlarından kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirememe riski ifade edilmektedir. Karşı taraf riskini minimum seviyede tutabilmek adına ihraççının ve/veya varsa yatırım aracının yatırım yapılabilir seviyeye denk gelen derecelendirme notuna sahip olması koşulu aranmaktadır. Olağandışı korelasyon değişiklikleri ve olumsuz piyasa koşullarında ortaya çıkabilecek likidite sorunları yapılandırılmış yatırım araçları için önemli riskler oluşturmaktadır. Piyasa yapıcılığı olmadığı durumlarda yapılandırılmış yatırım araçlarının likidite riski üst seviyededir. 

Fonun maruz kalabileceği risklerin ölçümünde kullanılan yöntemlere ilişkin detaylı bilgilere Fonun KAP sayfasında (www.kap.org.tr) yer verilmektedir. 



Kaldıraç Yaratan İşlemler;

 Fon portföyüne kaldıraç yaratan işlemlerden; dayanak varlığı Türk Lirası varlıklar olan Türev Araç (Vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri), Saklı Türev Araç, Swap Sözleşmesi, Varant, Sertifika, Yapılandırılmış Yatırım Araçları, İleri Valörlü Borçlanma Aracı ve İleri Valörlü Kira Sertifikası İşlemleri dahil edilecektir. İşbu sözleşme ve işlemlerin hiçbir tarafı yabancı para birimi cinsinden varlık ve altın ile diğer kıymetli madenler ve bunlara dayalı sermaye piyasası araçlarından oluşturulamaz. Kaldıraç yaratan işlemlerden kaynaklanan riskin ölçümünde Rehber`de belirlenen esaslar çerçevesinde Göreli RMD yöntemi kullanılacaktır. Fon portföyünün riske maruz değeri, referans alınan portföyün riske maruz değerinin iki katını aşamaz. Göreli RMD yöntemi kullanılan referans portföy, fonun karşılaştırma ölçütüdür.

Kaldıraç yaratan işlemlere ilişkin olarak araç bazında ayrı ayrı hesaplanan pozisyonların mutlak değerlerinin toplanması (sum of notionals) suretiyle ulaşılan toplam pozisyonun fon toplam değerine oranına |||kaldıraç||| denir. Fonun kaldıraç limiti %25`dir. 

Fon portföyüne alınan yapılandırılmış yatırım araçlarının saklı türev araç niteliği taşıyıp taşımadığı Kurucu tarafından değerlendirilerek söz konusu değerlendirmeyi tevsik edici belgeler Kurucu nezdinde muhafaza edilir. Yapılandırılmış yatırım aracının saklı türev araç niteliğinde olması halinde, risk ölçümüne ilişkin olarak Rehber`de yer alan esaslar uygulanır.



Değerleme Esasları;


Yatırım Fonunun portföyünde yer alan varlıklar; TSPB tarafından yayımlanarak 03.07.2023 tarihinde yürürlüğe giren ve muhtelif tarihlerde güncellemesi yapılan |||Kolektif Yatırım Kuruluşu Portföylerinde Yer Alan Varlıkların Değerleme Esaslarına İlişkin Yönerge||| (|||Yönerge|||)ye uygun olarak değerlenir. İşbu karar tarihinde sonra Yönerge`de yapılması olası değişikliklerde, TSPB tarafından yayımlanan en son genelgede ilan edilen en güncel Yönerge dikkate alınır. Bununla birlikte; -Borsa dışı repo-ters repo sözleşmelerinde; borsa dışında gerçekleştirilen ve takas işlemleri merkezi karşı taraf uygulamasına tabi olmayan repo ve ters repo işlemlerinde, sadece Resmi Gazete`de fiyatı yayımlanan borçlanma araçları işleme konu olacak ve Resmi Gazete`de yayımlanan fiyatlar üzerinden değerlemeye tabi tutulacaktır.



Resim ekle

Kapat
Kısayollar
Eylem
Ctrl + Z
Geri al
Ctrl + Shift + Z
Yeniden yap
Ctrl + ]
Girintiyi azalt
Ctrl + [
Girintiyi artır
Ctrl + ENTER
Yatay çizgi ekle
Yazı biçimlendirme
Ctrl + B
Kalın
Ctrl + I
İtalik
Ctrl + U
Altı çizili
Ctrl + \
Temizle
Biçim
Ctrl + NUM0
Normal
Ctrl + NUM1
Başlık 1
Ctrl + NUM2
Başlık 2
Ctrl + NUM3
Başlık 3
Ctrl + NUM4
Başlık 4
Ctrl + NUM5
Başlık 5
Ctrl + NUM6
Başlık 6
Paragraf biçimlendirme
Ctrl + Shift + L
Sola hizala
Ctrl + Shift + E
Ortaya hizala
Ctrl + Shift + R
Sağa hizala
Ctrl + Shift + J
Yasla
Ctrl + Shift + NUM7
Numaralı liste
Ctrl + Shift + NUM8
Madde işaretli liste

Summernote 0.6.16 · Project · Issues

    1 x 1


https://www.kap.org.tr/Bildirim/1435643



18:059.391
Değişim :  1,20% |  111,30
Açılış :  9.281  
Önceki Kapanış :  9.279  
En Düşük
9.232
En Yüksek
9.421
imkb grafik
BIST En Aktif Hisseler18:05
MARKA 57,75 132.720.313 % 10,00  
AVHOL 39,46 283.993.905 % 9,98  
LRSHO 3,86 472.508.576 % 9,97  
KUVVA 81,05 15.851.737 % 9,97  
AKENR 13,12 909.023.063 % 9,97  
18:05 Alış Satış %  
Dolar 38,7439 38,7612 % 0,39  
Euro 43,3975 43,6459 % 0,27  
Sterlin 51,3652 51,6227 % 0,67  
Frank 46,4380 46,6708 % 0,32  
Riyal 10,2944 10,3460 % 0,28  
18:05 Alış Satış %  
Gümüş ONS 32,70 32,75 % 0,66  
Platin 997,66 1.004,16 % 0,66  
Paladyum 975,92 985,57 % 0,66  
Brent Pet. 63,93 63,93 % 0,66  
Altın Ons 3.324,08 3.324,95 % 0,66