ABD'de perakende satışlar Ekim'de sabit kaldı [FNC-NEWS]
16.12.2025 17:20
Zayıf otomobil satışlarının başlık rakamı aşağı çekmesi nedeniyle tüketici harcamaları Ekim ayında sabit kaldı. Ancak verilerdeki temel eğilimler, Amerikalıların kemerlerini sıkarken genel talebin dayanıklı kaldığını gösteriyor.
Nüfus Sayım Bürosu tarafından salı günü yayımlanan verilere göre, perakende satışlar Ekim ayında Eylül ayına göre neredeyse değişmedi. FactSet tarafından yapılan ankete katılan ekonomistler yüzde 0,05'lik bir artış bekliyordu. Satışlar yıllık bazda yüzde 3,5 arttı.
Eylül ayının başlık perakende satışları, önceki yüzde 0,2'lik artıştan aylık yüzde 0,1 artışa revize edildi.
Capital Economics?ten Bradley Saunders?a göre, Biden döneminde elektrikli araçlara sağlanan teşviklerin kademeli olarak kaldırılması ekim ayında ABD perakende satışları üzerinde baskı yaratmış olabilir. Bu etki hesaba katıldığında, söz konusu veriler ilk bakışta göründüğü kadar olumsuz olmayabilir. Saunders, ?Hanehalkı tüketim artışı dördüncü çeyrekte daha zayıf olacak olsa da, bugünkü açıklama yavaşlamanın boyutunu olduğundan fazla yansıtıyor? değerlendirmesinde bulundu.
Zayıf araç satışlarının Ekim rakamını etkilemesi sürpriz olmadı. Otomobil ve yedek parça bayilerindeki satışlar Eylül ayına göre yüzde 1,6 düştü. Birçok kişi, tarifelerin daha sonra maliyetleri aşırı derecede yükselteceğinden korkarak bu yılın başlarında otomobil satın almak için acele etti.
Otomobil hariç satışlar bir önceki aya göre yüzde 0,4 düşerken, yıllık bazda artış yüzde 4,0 oldu.
Benzin, otomobil ve otomobil parçaları satışları hariç tutulduğunda, satışlar ekonomistlerin tahmin ettiği yüzde 0,4'lük artıştan biraz daha iyi olan yüzde 0,5 arttı. Nüfus Sayım Bürosu'nun takip ettiği 13 mağaza kategorisinden sekizi aylık artış kaydetti. Spor malzemeleri, hobi malzemeleri, müzik aletleri ve kitap satan mağazalardaki yüzde 1,9'luk artış başı çekti.
E-ticaret için bir gösterge olan mağaza dışı perakende satışlar yüzde 1,8 arttı. Amazon.com'un Prime Big Deal Days gibi Ekim satış etkinlikleri muhtemelen talebi artırmaya yardımcı oldu.
ForInvest Haber