14.04.2024 21:28:48 Şartlar TL yatırımlarını cazip kılıyor - Türkiye'nin bir numaralı finans ve ekonomi portalı uzmanpara.com.

Şartlar TL yatırımlarını cazip kılıyor

08.08.2017 14:51

Son güncelleme : 09.08.2017 09:40

Türkiye Bankalar Birliği`nin bankacılık sektöründeki gelişmelere ilişkin basın toplantısında TBB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ümit Leblebici ve Genel Sekreter Ekrem Keskin önemli açıklamalarda bulundu.



AA

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkan  Vekili ve Türk Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Ümit Leblebici, yabancı  yatırımcıların bu yıl getirdikleri paraların geçmiş üç yıl getirdiklerinin  toplamından fazla olduğunu belirterek, "Türk lirası ve Türk piyasaları yabancı  yatırımcılar için cazip ve güvenli liman olmayı sürdürüyor." dedi.

Birliğin bankacılık sektöründeki gelişmelere ilişkin basın toplantısı  TBB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ümit  Leblebici ve Genel Sekreter Ekrem Keskin'in katılımıyla gerçekleştirildi.

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Ümit Leblebici, mevduat ve  kredi faizlerinin düşmesine ilişkin soru üzerine "Kredilerdeki büyümenin kaynakta  bir baskı yarattığı aşikar. Ama paranın bir dolaşım hızı var. Paranın dolaşım  hızı, her bankadan bankaya değişir. Aslında bir süre sonra mevduattaki yüksek  faizlerden aşağıya gelişi görmeye başlayacağız. Başladığımızı da düşünüyorum.  Enflasyonla beraber bu daha da aşağı gidecektir." ifadelerini kullandı.

Leblebici, 2018'in ilk çeyreğinde yüzde 8'e yakın bir enflasyon  görmenin sürpriz olmayacağını, enflasyondaki düşüşle beraber faizlerinde de genel  seyrin buraya doğru olacağını belirtti.

Bu yılın ilk çeyrek karlarının geçen yılın aynı dönemine göre  kıyaslandığında yüksek olduğunu aktaran Leblebici, ikinci çeyrek itibarıyla  karların normalleşmeye başladığını ve bu normalleşmeyi sektör olarak  beklediklerini dile getirdi.

Leblebici, ilk çeyrekte yüzde 40'lar seviyesindeki kar artışının  ikinci çeyrekte yüzde 20'lere geldiğini, yılın tamamında da kar artışının yüzde  15-20 aralığında olabileceğini söyledi.

Yıl sonu dolar/TL tahminine yönelik bir soruya Leblebici, şöyle cevap  verdi: "Mevcut seviyelerimizden bizi çok farklı yerlere götürecek bir seviye  beklemiyorum. Çünkü öngörülebilirlik açısından avro/dolar paritesindeki  gelişmeler, sürpriz içermeyecek bir Fed bilançosu mevcut seviyelerimizi korumaya  yardımcı olacaktır. Dövizin yatay seyredeceğini düşünüyorsak TL'de olmak  yatırımcı için daha cazip olması gerekir. Şartlar TL yatırımlarını cazip kılıyor.  Son üç yıl içinde yabancıların Türkiye'ye getirdiği paraya ve sırf bu yıl  getirdikleri paraya bakın. Yabancı yatırımcıların bu yıl getirdikleri paralar  geçmiş üç yıl getirdiklerinin toplamından fazla. Türk lirası ve Türk piyasaları  yabancı yatırımcılar için cazip ve güvenli liman olmayı sürdürüyor. Bunlar  tavsiye değildir. Tamamen gözükenleri söylüyorum."

"TÜRKİYE'NİN ANA GÖSTERGELERİ KUVVETLİ"

Ümit Leblebici, Türkiye'nin ana göstergelerinin oldukça kuvvetli  olduğunu, bunların başında borcun gayri safi milli hasılaya oranı geldiğini ifade  etti.

Türkiye'nin eksikliğinin sermaye piyasalarının yeterince gelişmemiş  olması olduğunu söyleyen Leblebici, "Yabancıların sermaye piyasaları daha  gelişmiş. Onlar tahvilleri geri alıp piyasaya likidite enjekte edebiliyor.  Bakıldığında bizim elimizde ne kalıyor? Bütçe tarafında biraz daha genişlemeci  politikalar uygulamak. Ekonomiyi canlandırmak için geçici olarak bir genişlemeye  gidip sonrasında eski halimize dönmekte hiçbir problem yok. Yapılması gereken de  budur. Burada takdir etmemiz gereken hükümetin, BDDK'nın, bankacılık sektörünün  ve ilgili tarafların reorganize olarak bunu hızlıca yapmasıdır. Bunu hafife  almayalım. Gelişmiş ülkelerin bazen uyguladıkları programlara biz çok iyi  diyoruz. Onlardan daha iyilerini biz uyguladığımız zaman kendimize 'çok acayip  yanlış işler yapıyoruz' diyoruz. Gerçek böyle değil." dedi.

Hazinenin borçlanma limitini artırmasına yönelik soru üzerine  Leblebici, kamunun mali disiplini ve alınacak önlemin geçiciliği düşünüldüğünde  bir sorun olmayacağının altını çizdi.

Leblebici, sermaye piyasalarının geliştirilmesinin şart olduğunu,  bunun için ortaya çıkacak enstrümanlara kategorik olarak karşı olunmaması  gerektiğini söyledi.

"ŞUBELEŞMEDE GİDECEK ÇOK YERİMİZ VAR"

Bankaların TL cinsinden borçlanma aracı sektöre etkilerine ilişkin  soruya Leblebici, "Bu yıl ağırlıklı yabancı para cinsinden borçlanma aracı ihracı  gördük. İlk defa bir bankamız TL cinsinden ihraç gerçekleştirdi. Devamı  gelebilir." şeklinde cevap verdi.

Ümit Leblebici, kredi mevduat oranının sektörde bir problem  oluşturmadığını ve her bankanın rasyosunun farklılık gösterdiğini belirtti.

Şube açma kapamaya yönelik soruya, Leblebici, "Burada optimizasyon  dışında bir durum yok. Teknoloji bazı yerlerde bankalara daha fazla hizmet etmeye  başladı. Teknoloji bazı yerlerde şube açmadan da bankacılık hizmeti vermeye  yardımcı oldu. Şube açılış hızında yavaşlama olması normal. Kapananlar da normal.  Bir cadde üzerinde 6 şube varsa bunların bir kısmının kapanması normal. Bunlar  hayatın akışındaki durumlar. Şube sayılarında normal dışında bir azalış yok. Kişi  başına düşen şube sayısına bakmak lazım. Bu anlamda gidecek çok yerimiz var."  ifadelerini kullandı.

"BANKACILIK SEKTÖRÜ BÜYÜMEYE GÜÇLÜ DESTEK VERDİ"

TBB Genel Sekreteri Ekrem Keskin de küresel ekonomide, özellikle AB'de  toparlanmanın beklenenden daha iyi olduğunu belirterek, "Küresel finans  piyasaları daha istikrarlı ve risk iştahı yüksek." dedi.

ABD'de para politikasının zamanlaması ve ölçüsünün öngörülebilirliğin  uzun vadeye taşınmasını sınırlandırdığını ve bölgesel risklerin yüksek olduğunu  ifade eden Keskin, yurt içinde güçlü bir toparlanmanın yaşandığını ve büyümede  potansiyel hıza yeniden yaklaşıldığını söyledi.

Keskin, istihdamın arttığını, dış talebin katkısın daha olumlu  olduğunu, öngörülebilirlik ve iyimserliğin yükseldiğini aktardı.

Mevduatta toparlanmanın başlamakla birlikte iç kaynak kısıtının  sürdüğüne işaret eden Keskin, enflasyonda yükselmenin durmasının da önemli bir  gelişme olduğunu dile getirdi.

Keskin, bankacılık sektörünün büyümeye güçlü bir destek verdiğini ve  vermeye de devam edeceğini vurguladı.

Yasal yükümlülükler dışında kaynakların tamamının krediye dönüştüğünü  aktaran Keskin, "Haziran sonu itibarıyla sektörün mevduatı 1 trilyon 578 milyar  TL, kredileri 1 trilyon 933 milyar TL, aktif toplamı 2 tirlyon 972 milyar TL, öz  kaynakları 331 milyar TL oldu. Bu yılın 7 aylık döneminde 208 milyar lira ek  kredi kullandırımı yapıldı. Bu tutar geçen yılın aynı dönemine göre iki katından  fazla artışa işaret ediyor." dedi.

"SORUNLU KREDİ ORANI AZALDI"

Ekrem Keskin, geçen yıl sonunda yüzde 3,3 olan sorunlu kredi  rasyosunun temmuz sonu itibarıyla yüzde 3,1'e gerilediğini belirtti.

Kredilerin mevduata göre daha hızlı artmasından kaynaklı olarak kredi  ve mevduat büyümesi arasındaki farkın açıldığına dikkati çeken Keskin, haziran  sonu itibarıyla sektörün sermaye yeterlilik rasyosunun yüzde 16,9 olduğunu ifade  etti.

Keskin, öz kaynak karlılığının yüzde 14'e yükselmesine rağmen, sermaye  maliyetinin altında kalmaya devam ettiğini söyledi.

2017 yılına ilişkin Türkiye ekonomisi ve sektöre ilişkin  beklentilerini paylaşan Keskin, şunları kaydetti: "Makro dengeleri gözeterek büyümeyi destekleyen proaktif yaklaşım  olumlu sonuçlar verdi. Büyümenin yüzde 4-5 bandında olması bekleniyor.  Kredilerdeki büyümenin mevcut düzeylerde sürmesi öngörülmektedir. Enflasyondaki  düşüşün TL mevduat talebini ve beklentileri daha da olumlu etkilemesi  beklenmektedir. Piyasalardaki istikrar faizlerde daha ılımlı bir seyri  destekleyecektir.

Kredilerde yıllık büyümenin yüzde 16-18 bandında seyretmesini  bekliyoruz. Mevduat artışının yüzde 12-14, öz kaynak büyümesinin yüzde 13-15  aralığında olmasını öngörüyoruz. Toplam aktif büyüklüğünün de yüzde 12-14  bandında olacağını tahmin ediyoruz. Yılın ikinci yarısında kredi büyümesinde  makul bir düzeye gelinecek. İlk yarıda aylık 30-35 milyar liralık bir kredi  artışı olmuştu. İkinci yarıda bunun 15-20 milyar liraya geleceğini tahmin  ediyoruz ki, bu da makul bir seviyedir."

Keskin, Türkiye ile AB ekonomisi ve bankacılık sektörü  karşılaştırıldığında; son on yılda AB ile Türkiye arasındaki farkın önemli ölçüde  azaldığını sözlerine ekledi.





'
12:359.814
Değişim :  0,59% |  57,50
Açılış :  9.808  
Önceki Kapanış :  9.757  
En Düşük
9.747
En Yüksek
9.849
imkb grafik
BIST En Aktif Hisseler12:35
CASA 98,00 2.516.542 % 0,00  
BRMEN 6,05 698.382 % 0,00  
FONET 25,86 94.661.331 % 0,00  
ATSYH 45,00 427.843 % 0,00  
BRKO 4,99 2.278.355 % 0,00  
12:35 Alış Satış %  
Dolar 32,3524 32,3565 % 0,17  
Euro 34,3983 34,4292 % -0,71  
Sterlin 40,3487 40,5509 % -0,84  
Frank 35,4520 35,6297 % -0,48  
Riyal 8,6402 8,6835 % -0,01  
12:35 Alış Satış %  
Gümüş ONS 27,84 27,90 % 0,66  
Platin 975,34 978,32 % 0,66  
Paladyum 1.049,74 1.055,49 % 0,66  
Brent Pet. 90,10 90,10 % 0,66  
Altın Ons 2.343,36 2.344,21 % 0,66