Borsada şirketler hisselerine sahip çıkıyor
23.03.2020 11:12Son güncelleme : 23.03.2020 16:58
Borsa İstanbul`da, hisse fiyatlarındaki sert düşüş ve oynaklıklara seyirci kalmayan ve yatırımcının yanında yer alarak "hisse geri alımı" programı uygulayan şirketlerin sayısı her geçen gün artıyor.
AA
Küresel piyasalardaki panik havasına baÄŸlı olarak
Borsa İstanbul'da son 5 haftadır etkili olan satıcılı seyir, hisse senedi fiyatlarının çoÄŸunlukla olması gereken seviyenin çok daha düÅŸüÄŸüne gerilemesine neden oldu.
Piyasalardaki panik satışları nedeniyle hisse fiyatlarındaki sert düÅŸüÅŸler veya aşırı dalgalanmaların önüne geçebilmek için son bir haftada "hisse geri alımı" yapan ÅŸirketler, yatırımcı ve uzmanların takdirini kazandı.
Analistler, uzun vadeli hisse yatırımı tercihinde en önemli kriterlerden biri olarak kabul edilen "gerektiÄŸinde hisselerine sahip çıkma" konusunda bugünlerde önemli bir sınavdan geçildiÄŸini belirterek, yatırımcılarını bu fırtınalı havada yalnız bırakmayan ÅŸirketlerin uzun vadede kazançlı çıkacağını ifade etti.
Hisse geri alımının, ortakların ÅŸirketlerine güveninin en güçlü göstergesi olduÄŸunu vurgulayan analistler, yatırımcıların ise zor günlerde yanında olan ÅŸirketlere karşı aidiyet duygusunun arttığını kaydetti.
BORSA, 5 HAFTADA YÜZDE 28 DÜÅTÜ
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yeni tip corona virüs (Kovid-19) salgınının dünya borsalarında neden olduÄŸu panik havası ile yılbaşından bu yana yaklaşık yüzde 25 deÄŸer kaybederken, son 5 haftadaki düÅŸüÅŸ yüzde 29 oldu.
2019 yılında yüzde 25 deÄŸer kazanarak yılı 114.425 puandan tamamlayan BIST 100 endeksi, ocakta 124.536 puanı görmesinin ardından Kovid-19 salgınında merkezin Çin'den Avrupa'ya kayması sonrası tüm dünya borsalarıyla birlikte sert bir ÅŸekilde düÅŸüÅŸe geçti.
Åubatta yüzde 11 deÄŸer kaybederek 105.993 puana gerileyen BIST 100 endeksi, Türkiye'de ilk Kovid-19 vakalarının görülmeye baÅŸlaması ile martın ilk 2 haftasında yüzde 19 gerileyerek 85.795 puana indi.
Hisse bazlı bakıldığında, bazı sektör ve ÅŸirket hisselerinin, oluÅŸan panik havasından çok daha güçlü bir ÅŸekilde etkilendiÄŸi görülüyor. Birçok hisse fiyatı, defter deÄŸerinin bile altına gerilerken, bazı günlerde hisselerin iÅŸlem sırasında, taban fiyattan dahi alıcı bulunamaması yatırımcıların borsaya ve hisse senedi yatırımına bakışını olumsuz etkiliyor.
FIRTINALI HAVADA YATIRIMCININ YANINDA OLAN ÅİRKETLER
AA muhabirinin derlediÄŸi bilgilere göre, bu fırtınalı dönemde 40 hisse senedinde ÅŸirket tüzel kiÅŸiliÄŸi ya da ortağı, yatırımcısına destek olmak için elini taşın altına koydu ve hisse geri alımı yaptı.
Hisse geri alımı, borsada halka açık payların ÅŸirket ya da ÅŸirket ortakları tarafından kamuoyuna duyurularak alınması anlamına geliyor. Hisse geri alım programı uygulayan ortaklar, önceden kamuya duyurmadan bu paylardan satış yapmadıkları için uygulamanın hisse fiyatına olumlu etkisi günübirlik deÄŸil, daha kalıcı oluyor.
Analistler, ortakların pay piyasasında hisse geri alımı yapmasının, hem iÅŸlem sırasına girilen alım emirleriyle fiyatlardaki aşırı düÅŸüÅŸü engellediÄŸini hem de yatırımcıların ilgili ÅŸirkete olan güvenini artırarak ekstra satış baskısının önüne geçtiÄŸini söyledi.
Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yer alan duyurulara göre, yaklaşık 51 milyon adet hisse senedi bu kapsamda geri alınırken, alımların tutarı yaklaşık 215 milyon liraya ulaÅŸtı.
Son bir haftada yoÄŸunlaÅŸan hisse geri alımlarında, VakıfBank, Enka İnÅŸaat, Halkbank, TAV Havalimanları, Mardin Çimento ve Turkcell'de en yüksek tutarlı iÅŸlemler gerçekleÅŸtirilirken, henüz alıma baÅŸlamamasına karşın geri alım programı için çalıştıklarını açıklayan ÅŸirketler de bulunuyor.
GERİ ALIMLAR YATIRIMCI GÜVENİNİ ARTIRIYOR
Borsa İstanbul'da uzun vadeli yatırımcı sayısının emsallerine göre çok az olduÄŸuna iÅŸaret eden analistler, bunun en önemli sebebinin, yatırımcılardaki güven problemi olduÄŸuna dikkati çekti. Analistler, yatırımcıların ÅŸirketlere ve ortaklarına güveninin arttıkça aidiyet duygusunun artacağını ve uzun vadeli yatırım stratejilerinin daha fazla karşılık bulacağını söyledi.
Kısa vadeli dalgalanmaların çok sert olduÄŸu böyle dönemlerin, doÄŸru hissede uzun vadeli yatırım stratejisini benimseyen yatırımcılar için fırsatlar da barındırdığını ifade eden analistler, panik havasının kararlar üzerinde etkili olması durumunda kısa vadede endeksteki düÅŸüÅŸlerden çok daha yüksek zararlar edilebildiÄŸini vurguladı.
Analistler, hisse geri alım programı uygulayan yönetimlerin diÄŸer ÅŸirket yöneticilerine de örnek olması gerektiÄŸini belirterek, yatırımcılarda oluÅŸturulacak güven duygusuyla derinleÅŸecek sermaye piyasalarının, tüm Türkiye'ye daha fazla katkı saÄŸlayacağını kaydetti.