İşletmelere `sakatat` cezası

28.01.2016 11:09

Son güncelleme : 28.01.2016 13:41

Karkas etinden hazırlanan et ürünlerine sakatat kattığı belirlenen işletmelere geçen yıl 715 bini aşkın ceza verildi .



Karkas etinden hazırlanan et ürünlerine sakatat kattığı tespit edilen işletmelere geçen yıl toplam 717 bin 801 lira idari para cezası uygulandı.

AA muhabirinin Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından aldığı bilgilere göre, bakanlık tarafından piyasa denetimlerinde alınan numunelerin analizinde et ve et ürünlerine katılan sakatat dahil yabancı dokular aranıyor.

Geçen seneki denetimlerde alınan et ürünleri numunelerinden 104'ü mevzuata aykırı bulundu. Mevzuata aykırı yabancı doku tespit edilen 104 numunenin 49’unda sakatat tespit edildi.

Mevzuata aykırı olduğu belirlenen ürünleri üreten firmalara 2015'te toplam 717 bin 801 lira ceza kesildi. Denetimlerde en fazla olumsuzluk köfte, ısıl işlem görmüş sucuk ve çiğ kırmızı ette saptandı. Mevzuata aykırı ürünleri üretenlere 15 bin 466 lira idari para cezası uygulanıyor, taklit ve tağşiş yapanlar kamuoyuna ifşa ediliyor ve ürünlere el konuluyor.

2013'te yürürlüğe giren Türk Gıda Kodeksi Et ve Et ürünleri Tebliği ile fermente sucuk, köfte, döner, kavurma ve pastırma gibi et ürünlerine ilişkin ürün tanımları ve ürünlere ait özellikler belirlenmiş; kırmızı etle kanatlı etinin karıştırılarak et ürünlerinin üretilmesi, tebliğ kapsamında yer alan bütün ürünlerde mekanik ayrılmış etlerin kullanımı, söz konusu ürünlerde et kaynaklı olmayan proteinler, nişasta ve nişasta içeren maddelerle soya ve soya ürünlerinin kullanımı yasaklanmıştı.

Ayrıca Türkiye'de gıdalarda kullanılabilecek katkı maddelerine ilişkin hususları belirleyen Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği ile de geleneksel et ürünlerinde bazı katkı maddelerinin kullanımına yasak getirilmişti.

Bu düzenlemelerle kanatlı parça etlerinin dökme olarak satışına, perakende işletmelerde fermente sucuk, ısıl işlem görmüş sucuk, pastırma gibi et ürünlerinin üretilmesine, lokanta, restoran, otel ve hazır yemek üreten işletmeler gibi son tüketiciye yemek hizmeti veren işletmelerde çiğ et ve pişmemiş köfte gibi çiğ durumda bulunan hazırlanmış et karışımları satışına izin verilmezken, karkas etinden hazırlanan et ürünlerine sakatatın katılamayacağı da 2012'de yayımlanan tebliği ile hükme bağlanmıştı.

Bu maddenin, bakanlığa gelen görüş ve öneriler doğrultusunda ilgili taraflarca daha net anlaşılabilmesi amacıyla 24 Ocak'ta Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği, "Et ürünleri karkas etinden veya sakatattan hazırlanır. Ancak dilli salam hariç olmak üzere fermente sucuk, ısıl işlem görmüş sucuk, pastırma, kavurma, jambon, köfte, kanatlı köfte, döner, kanatlı döner ve emülsifiye et ürünleri gibi karkas etinden üretilen et ürünlerine sakatat katılamaz. Sakatattan hazırlanan et ürünlerine ise karkas eti katılabilir" şeklinde yeniden düzenlendi.

 





14:322.868
Değişim :  0,12% |  3,41
Açılış :  2.875  
Önceki Kapanış :  2.864  
En Yüksek
2.885
En Düşük
2.858
imkb grafik
BIST En Aktif Hisseler14:32
CMBTN 240,30 4.919.902 % 9,98  
CMENT 41,20 684.579 % 9,98  
TSPOR 6,73 263.312.793 % 9,97  
COSMO 22,98 5.228.134 % 9,95  
TRCAS 11,62 34.492.370 % 9,93  
14:32 Alış Satış %  
Dolar 17,9604 17,9680 % 0,20  
Euro 18,3174 18,3271 % -0,40  
Sterlin 21,6440 21,7525 % -0,23  
Frank 18,9149 19,0288 % -0,30  
Riyal 4,7676 4,7915 % 0,14  
14:32 Alış Satış %  
Altın Ons 1.774 1.774 -28,19  
Altın Gr. 1.026 1.026 -13,50  
Cumhuriyet 6.853 6.957 -85,00  
Tam 6.888 6.937 -55,00  
Yarım 3.356 3.391 -27,00  
Çeyrek 1.683 1.695 -14,00  
Gümüş.Ons 20,26 20,28 -0,57  
Gümüş Gr. 11,73 11,75 -0,29  
B. Petrol 93,33 93,33 -4,82