21.04.2024 16:51:48 Lüks yemeğe yılda 300 milyon dolar ödüyorlar - Türkiye'nin bir numaralı finans ve ekonomi portalı uzmanpara.com.

Lüks yemeğe yılda 300 milyon dolar ödüyorlar

17.09.2016 13:14

Son güncelleme : 19.09.2016 07:48

Turizm Restoran Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği Başkanı Demirer, yabancı turistin İstanbul`da lüks yemeğe yılda 300 milyon dolar ödediğini belirtti.



Turizm Restoran Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (TURYİD) Başkanı Kaya Demirer, TURYİD üyesi işletmelerin gelirinin yüzde 20'sinin yabancı turistlerden geldiğini ifade ederek, bunun da yıllık 300 milyon dolar civarında bir rakama denk geldiğini söyledi.

"Yani yabancı turist, İstanbul'da lüks yemeğe yılda 300 milyon dolar ödüyor" diyen Demirer, TURYİD üyesi işletmelere giden müşteri sayısının yılda 35 milyon civarında olduğunu, bunun yüzde 85-90'ının Türkler, yüzde 10-15'inin ise yabancılardan oluştuğunu bildirdi.

Demirer, gelirde ise durumun tam tersi olduğunu, yabancıların Türklere göre biraz daha fazla harcama yaptığını vurgulayarak, yılda yaklaşık 4,5-5 milyon civarında turist ağırladıklarını kaydetti.

TURYİD üyelerinin neredeyse tamamının İstanbul işletmeleri olduğuna işaret eden Demirer, İstanbul'a gelen turist sayısının yıllık 12-13 milyon civarında olduğunu, her 3 turistten birinin TURYİD üyesi işletmelerde yemek yediğini anlattı. Demirer, "Bu 4,5-5 milyon civarında turistin TURYİD üyesi 110 işletme, 550 markada yemek için ödediği para, kişi başı ortalama 70 dolar civarında." dedi.

LÜKS LOKANTALARI AZERİLER DOMİNE EDİYOR

Kaya Demirer, Uzak Doğuluların lükse ilgi duyduğunu, bu nedenle Türkiye için çok önemli potansiyel taşıdıklarını ifade ederek, Batı kültürü alan Orta Doğuluların iyi harcama yaptığını, ABD ve Avrupalıların da iyi harcadığını, özellikle bu iki bölgedeki turistlerin ödedikleri her kuruşun karşılığını alma gibi bir beklentileri olduğunu vurguladı.

Demirer, Türkiye'deki lüks lokantaları son 3-4 yılda Azerilerin domine ettiğini, Katarlılar ile Uzak Doğuluların da yemek için iyi para harcadığını ifade etti.

Çok iyi Türk aşçılar bulunmasına karşın araştırmacı, kendini geliştirmeye meraklı, yaratıcı ve değişiklik peşinde koşan aşçı sayısının yeterli olmadığını belirten Demirer, bu nedenle birçok restoran menüsünün benzer olduğunu söyledi.

İstanbul'da, Çin'den İtalya'ya, Hindistan'dan Orta Asya'ya kadar 20 civarında dünya mutfağı bulunduğunu ve İstanbul'a gelen bir turistin akşam yemeği için en aşağı 50 dolarlık bütçe ayırdığını bildiren Demirer, gastronomik tecrübe yaşamak için yola çıkanların uğrak noktalarının başını Londra ve Paris'in çektiğini, bu anlamda New York'un da büyük talep gördüğünü dile getirdi.





'
18:059.693
Değişim :  1,77% |  168,87
Açılış :  9.431  
Önceki Kapanış :  9.525  
En Düşük
9.421
En Yüksek
9.715
imkb grafik
BIST En Aktif Hisseler18:05
TTKOM 39,16 1.459.788.250 % 10,00  
MAGEN 19,58 356.147.014 % 10,00  
ISBTR 524.947,50 13.073.793 % 10,00  
TKFEN 44,94 644.409.466 % 9,99  
SILVR 22,68 111.500.027 % 9,99  
18:05 Alış Satış %  
Dolar 32,4915 32,5004 % 0,08  
Euro 34,5977 34,6901 % -0,12  
Sterlin 40,0387 40,2394 % -0,46  
Frank 35,5546 35,7328 % 0,28  
Riyal 8,6287 8,6720 % 0,06  
18:05 Alış Satış %  
Gümüş ONS 28,65 28,71 % 0,66  
Platin 934,17 937,32 % 0,66  
Paladyum 1.030,19 1.034,38 % 0,66  
Brent Pet. 87,24 87,24 % 0,66  
Altın Ons 2.391,52 2.392,09 % 0,66