21.04.2024 11:07:30 Şimşek`ten flaş enflasyon açıklaması - Türkiye'nin bir numaralı finans ve ekonomi portalı uzmanpara.com.

Şimşek`ten flaş enflasyon açıklaması

06.09.2017 08:22

Son güncelleme : 06.09.2017 17:19

Başbakan Yardımcısı Şimşek, "Gerek kurda yakın dönemde sağlanan göreceli istikrar gerekse Gıda Komitesinde alınan önemli tedbirler sayesinde enflasyonun yıl sonunda tekrar yüzde 10`un altına ineceğini düşünüyoruz. Hedefimiz enflasyonu tekrar tek hanede bitirmek, bu mümkün" dedi.



AA

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek,  enflasyon hedefine ilişkin, "Gerek kurda yakın dönemde sağlanan göreceli istikrar  gerekse Gıda Komitesinde alınan önemli tedbirler sayesinde enflasyonun yıl  sonunda tekrar yüzde 10'un altına ineceğini düşünüyoruz. Hedefimiz enflasyonu  tekrar tek hanede bitirmek, bu mümkün." dedi.

Şimşek, TRT Haber'de yayınlanan "Anadolu Soruyor" programında  gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtladı.

Türkiye'nin AK Parti hükümetlerine kadar kronik yüksek enflasyon  sorunuyla karşı karşıya bulunduğuna işaret eden Şimşek, büyük çabayla enflasyonun  tek haneye indiğini ancak darbe girişimi sonrasında son bir yıldır yaşanan kur  şoku ve gıda fiyatlarındaki kısmi artış nedeniyle enflasyonun geçici olarak çift  haneye çıktığını söyledi.

Şimşek, "Gerek kurda yakın dönemde sağlanan göreceli istikrar gerekse  Gıda Komitesinde alınan önemli tedbirler sayesinde enflasyonun yıl sonunda tekrar  yüzde 10'un altına ineceğini düşünüyoruz. Hedefimiz enflasyonu tekrar tek hanede  bitirmek, bu mümkün." diye konuştu.

Gıda Komitesinin gıda fiyatlarının istikrarlı hale getirilmesi için bu  yıl etkin şekilde çalıştığını vurgulayan Şimşek, önce kısa vadeli arz sıkıntısı  yaşanan bazı ürünler için gümrük vergilerinde düzenlemeye gidildiğini ifade etti.

Orta ve uzun vadede gıda arzını artıracak ve vatandaşın cebini de  bütçesini de olumlu etkileyecek adımlar atıldığını anlatan Şimşek, bu kapsamda  yaş sebze ve meyvede yüzde 50'leri bulan fire oranının azaltılmasına yönelik  tedbirler alınacağını dile getirdi.

Şimşek, şöyle devam etti: "Ekimden itibaren çok önemli standartlar getiriyoruz. Sektörün bu  standartlara uyumu için de bir takım teşvik ve destekler getiriyoruz. Tarlada  toplanan ürünün nasıl taşınması gerektiğini belirteceğiz. Buna ilişkin  yatırımlara teşvik, destek vereceğiz, soğuk hava zinciri konusunda da destek  olacağız. Hal ve pazarları köklü şekilde gözden geçireceğiz. Sadece rekabetin  oluşması değil, fire oranını azaltacak ortamların oluşturulmasını dikkate  alacağız. Dolayısıyla tarladan tüketiciye fireyi azaltacağız."

Şimşek, üretime katkısı olamayan üreticileri azaltmak istediklerini,  bu kapsamda kooperatiflere de destek vereceklerini vurguladı.

Mehmet Şimşek, "Ekim ayında standartları yayımlayacağız. Bu  standartlara uyum için bir süre vereceğiz. Uyum için de gereken desteklerde  bulunacağız. Bu doğrudan doğruya çiftçimizin, tüketicimizin ve ülkemizin lehine.  Sorunun köküne iniyoruz. Bazı ürünlerde fire yüzde 50'lerde ise bunu yüzde  20-25'lere bile indirseniz Türkiye ekonomisine muazzam katkı demek."  değerlendirmesinde bulundu.

Havza bazlı üretimle kaynakların doğru kullanılacağını ve üretimin  artırılacağını ifade eden Şimşek, arazi toplulaştırmasına da daha fazla kaynak  ayıracaklarını, sulama olanaklarını geliştireceklerini kaydetti.

"TÜRKİYE-AVRUPA İLİŞKİLERİ ZEHİRLENMEYE ÇALIŞILIYOR"

Türkiye-Avrupa Birliği (AB) ilişkilerine ilişkin sorular üzerine  Şimşek, "Avrupa'da Türkiye konusunun iç siyasete malzeme yapılmasını hayretle  izliyoruz, gerçekten üzücü." diye konuştu.

Türkiye'nin Avrupa'da yeni bir aktör olmadığını dile getiren Şimşek,  "Şu veya bu ülkede iç siyasi tartışmaların bir parçası olarak bizi kullanmalarını  hayretle izliyoruz. İnşallah seçim atmosferi bitince aklı selim bir patikaya  oturur." ifadelerini kullandı.

Şimşek, Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı yaşamsal tehditlere karşı  tedbirler aldığını ancak bu tedbirlerin bağlamından çıkartılarak şer cepheleri  tarafından Avrupa'ya farklı şekilde sunulduğunu, Avrupa ile Türkiye arasındaki  ilişkilerin ve atmosferin zehirlenmesine çalışıldığını söyledi. Şimşek, buna da  izin verilmemesi gerektiğinin altını çizdi.

Almanya istedi diye Türkiye'nin Gümrük Birliğinden çıkartılamayacağını  vurgulayan Şimşek, şöyle konuştu: "İnanıyorum ki AB'de birçok ülke sağduyulu davranacak. Türkiye bugüne  kadar kimseye yük olmadı. Avrupa'nın geleceği Türkiye'siz düşünülemez. İnanıyorum  ki aklıselim bir sürü lider bu hususu dikkat alacak ve inşallah bu tehlikeli  patikaya girilmeyecek çünkü bu herkese zarar verir. Bu herkesin kaybettiği bir  senaryo olur. Türkiye de, AB de bundan zarar görür. Bu kadar irrasyonel, akıl  dışı bir politikaya Avrupa'nın 'evet' diyeceğine inanmıyorum. İnşallah öyle  olacak, gereken mücadeleyi de vereceğiz."

SIĞINMACILARIN YOĞUN OLDUĞU ŞEHİRLERE DESTEK

Şimşek, Suriyeli sığınmacıların yoğun olduğu şehirlere yönelik  çalışmalara ilişkin sorular üzerine, Suriyeli misafirlerin şehirlerdeki etkisinin  ciddi boyutlarda olduğunu söyledi.

Bunu en aza indirmek için yoğun çaba içinde bulunduklarını anlatan  Şimşek, söz konusu belediyelere altyapı çalışmalarında öncelik verdiklerini,  yatırım programlarıyla da eğitim, sağlık gibi hizmetlere yönelik çeşitli  tedbirler aldıklarını bildirdi.

Bu konuda planlanan çalışmalara ilişkin bilgiler veren Şimşek, şunları  kaydetti: "Önümüzdeki dönemde mahalli idarelerle ilgili reform çalışmasında  muhtemelen şunu dikkate alacağız: Şu anda şehirlerimiz bu yükü taşıyorlar ama  bunun karşılığında merkezi bütçeden bir gelir almıyorlar. Halbuki nüfusları ciddi  şekilde artmış durumda. Bu durumu dikkate alacak bir formül üzerinde çalıştık.  İnşallah önümüzdeki dönemde mahalli idarelerle ilgili yeni bir düzenleme  yaptığımızda bu illere gelir dağıtımında adaleti bir miktar artıracak adım atmayı  düşünüyoruz."

"TÜRKİYE EKONOMİSİ BU YIL YÜZDE 5'İN ÜZERİNDE BÜYÜYECEK"

Ekonomide büyümenin devam edip etmeyeceğine  ilişkin bir soru üzerine Şimşek, 2002-2016 döneminde Türkiye'nin ortalama yüzde  5,7 büyüdüğünü anımsatarak, bunun Avrupa Birliği'nin aynı dönemdeki büyümesinin  yaklaşık 3 katı olduğunu söyledi.

Şimşek, dünyanın küresel kriz sonrası büyüme  anlamında  çok sıkıntılı bir döneme girdiğini belirterek, "2010-2016 döneminde  Türkiye'nin büyümesi ortalama yüzde 6,7. Bu girişimcilik ruhu, dinamizm, genç  nüfus, siyasi istikrar olduktan sonra Türkiye büyür." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye ekonomisinin geçen yıl yaşadığı şoklara  rağmen hızla toparlandığını ve yüzde 2,9 büyüdüğüne dikkati çeken Şimşek, "Bu  sene öyle görünüyor ki Türkiye ekonomisi yüzde 5'in üzerinde büyüyecek. Bu rakam,  OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüme demek, G20 ülkeleri arasında Çin ve  Hindistan'dan sonra muhtemelen en iyi üçüncü performans." dedi.

Bu seneki büyümede birkaç faktörün etkili olduğuna işaret eden Şimşek,  dış talebin toparlandığını ve güçlü olduğunu söyledi.

Turizmin de hızlı bir şekilde toparlandığına dikkati çeken Şimşek,  ülke içindeki belirsizliklerin azaldığını, bunun da yatırımları, tüketimi teşvik  ettiğini kaydetti.

Hükümet olarak yatırımlara, istihdama, ihracata güçlü destek, teşvik  verdiklerini vurgulayan Şimşek, "Dolayısıyla büyüme, iç ve dış talep tarafından  destekleniyor. Yatırımlar kalıcı refahın anahtarı. Yatırımların artmasıyla büyüme  sürekli hale gelir." şeklinde konuştu.

Gelecek dönemde reformlara odaklanacaklarını vurgulayan Şimşek, 2018  yılında büyüme hedefinin ne olacağının sorulması üzerine, "Büyüme hedefimizi Orta  Vadeli Programda (OVP) ortaya koyacağız ama yüzde 5'in altında olmaz."  ifadelerini kullandı.

"HAZİNE DESTEKLİ KREDİLERDE BATIK ORANI DÜŞÜK OLACAK"

Hazine destekli KGF kefalet sisteminin büyük bir  başarı hikayesi olduğunu vurgulayan Şimşek, bu kapsamda ihracatçıya yüzde 100,  KOBİ'lere yüzde 90, KOBİ dışındaki şirketlere yüzde 85 kefil olduklarını  hatırlatarak, şöyle devam etti: "Bankalara diyoruz ki, 'sizin zaten batık oranınız normal şartlarda  yüzde 3-3,5 ama yüzde 7'ye kadar biz kefil oluyoruz.' Dolayısıyla bu herkesin  elini rahatlattı. Bankaların elini rahatlattı, şirketlerimizin teminat, krediye  erişim sorununu çözdük. Bizim riskimiz önümüzdeki birkaç yıl içinde verilecek 250  milyar liralık kredinin bir kısmının batması. Biz zaten 25 milyar liralık bir  risk almış durumdayız ama inanıyoruz ki Hazine kefaletiyle kredi alan  KOBİ'lerimiz o kredilerini ödemek için canla başla  mücadele edecekler. Niye?  Çünkü Hazine kefaleti çok önemli bir değerdir, onu kaybetmek istemeyecekler. Onun  için batık oranının çok daha düşük kalacağını, yüzde 7 değil, yüzde 3 bile  olmayacağını ümit ediyoruz. Bundan dolayı bütçeye yansıması, Hazineye yükü  inşallah daha az olacak."

"ŞİRKETLERİN DÖVİZ KURU RİSKİNE KARŞI YENİ BİR ÇERÇEVE  OLUŞTURACAĞIZ"

Şimşek, Türkiye'nin dış borcuna ilişkin bir  soruya karşılık, döviz rezervleri çıkarıldığında kamunun net olarak dış borcunun  bulunmadığını, ülkenin özel sektör ağırlıklı borcu olduğunu söyledi.

Devletin garantisinde çok sınırlı projeler  bulunduğuna işaret eden Şimşek, "Kamu-özel ortaklığı yoluyla yaptığımız köprü,  hastane gibi projelerin mali, uzun vadeli portresini yayınlayacağız. O işi Maliye  Bakanlığımız yürütüyor. Uzun vadede, Türkiye'yi ne tür yükler bekliyor,  raporlayacağız. Öbür türlü şeffaf olmayınca şehir efsaneleri başlıyor." şeklinde  konuştu.

Özel sektörün 2002'den  bu yana borcunda ciddi bir artış olduğunu, buna karşılık varlıklarında yükseliş  görüldüğünü anlatan Şimşek, şöyle devam etti: "Biz kur riskini döviz piyasasındaki  dalgalanmaları sınırlamak için makro ihtiyati tedbir diyebileceğimiz yeni bir  çerçeve oluşturacağız. Döviz geliri olmayanların dövizle borçlanamamasını prensip  edineceğiz. İkincisi, döviz geliri olanların ancak belli bir oranda döviz  borçlanması... Hindistan, Endonezya gibi ülkelerde birtakım uygulamalar var.  Merkez Bankamız bunlara ilişkin çalışmalarını bitirdi. Veri toplama noktasında  bir yasal düzenlemeye, adıma ihtiyaç var. Biz bu yıl içinde hızlı şekilde hareket  edeceğiz. Döviz geliriniz olmadığı halde döviz borçlanmak istiyorsanız, o zaman  bir tür kur riskini sigortalamaya yönelik adım atmanız lazım. Özetle  şirketlerimizin eğer döviz geliri yoksa, döviz borçlanmak istiyorsa kurlardaki  iniş çıkışlara karşı kendilerini garantiye, korumaya alacaklar. Onu gerekli hale  getireceğiz."

"KDV VE GELİR VERGİSİ REFORMUNA İLİŞKİN ÇALIŞMALAR YAKINDA EKK'YA  GELİR"

Taşeron işçilere kadro verilmesine dönük bir soru üzerine de Şimşek,  "Bu konuyla ilgili daha önce bir çalışma yapıldı, belli bir noktaya geldi, ilave  çalışmalar gerekiyordu, bunlarla ilgili şimdi tekrar inşallah tekrar önümüzdeki  dönemde çalışılacak. Bu konuda yakın dönemde Maliye Bakanı'mız açıklamalarda  bulundu. Esas itibarıyla Maliye ve Çalışma Bakanlığımızın birlikte yürüttüğü  çalışma." dedi.

Şimşek, başka bir soru üzerine de Maliye Bakanlığının, KDV ve Gelir  Vergisi reformu noktasında çalışmayı neredeyse nihai hale getirdiğini belirterek,  yakında bu çalışmaların Ekonomi Koordinasyon Kuruluna (EKK) geleceğini söyledi.

EKK'da yapılacak teknik çalışmaların ardından bunu Bakanlar Kuruluna  ve Meclise göndereceklerini ifade eden Şimşek, birçok kesimin görüşünü  aldıklarını, o dönemde de kamuoyunun bu alandaki önerilerine açık olacaklarını  bildirdi.

Dolardaki düşüşün sürüp sürmeyeceğine yönelik bir soru üzerine de  günübirlik kur hareketleri konusunda yorum yapmadığını belirten Şimşek, "Orta ve  uzun vadede eğer ülkemiz bugünkü gibi siyasi istikrarını korur, reform noktasında  güçlü iradeyi devam ettirir, yüksek büyüme patikasında yoluna devam ederse reel  olarak tabii ki ülkemizin para birimi güçlenir, değer kazanır."  değerlendirmesinde bulundu.





'
18:059.693
Değişim :  1,77% |  168,87
Açılış :  9.431  
Önceki Kapanış :  9.525  
En Düşük
9.421
En Yüksek
9.715
imkb grafik
BIST En Aktif Hisseler18:05
TTKOM 39,16 1.459.788.250 % 10,00  
MAGEN 19,58 356.147.014 % 10,00  
ISBTR 524.947,50 13.073.793 % 10,00  
TKFEN 44,94 644.409.466 % 9,99  
SILVR 22,68 111.500.027 % 9,99  
18:05 Alış Satış %  
Dolar 32,4915 32,5004 % 0,08  
Euro 34,5977 34,6901 % -0,12  
Sterlin 40,0387 40,2394 % -0,46  
Frank 35,5546 35,7328 % 0,28  
Riyal 8,6287 8,6720 % 0,06  
18:05 Alış Satış %  
Gümüş ONS 28,65 28,71 % 0,66  
Platin 934,17 937,32 % 0,66  
Paladyum 1.030,19 1.034,38 % 0,66  
Brent Pet. 87,24 87,24 % 0,66  
Altın Ons 2.391,52 2.392,09 % 0,66