Japonya ekonomisi, şirket harcamalarındaki daralmanın ilk tahminden daha sınırlı kalmasının etkisiyle nisan-haziran döneminde daha önce açıklanandan hızlı büyüdü. Revize büyüme verileri, Japonya Merkez Bankasının yaklaşan toplantıda faiz artırımına gidebileceği beklentilerini destekledi.
Yıllıklandırılmış büyüme yüzde 1,4'e yükseltildi
Japonya hükümetinin açıkladığı revize verilere göre, reel gayrisafi yurt içi hasıla ikinci çeyrekte yıllıklandırılmış bazda yüzde 1,4 arttı. İlk tahmin büyümenin yüzde 1,1 olduğu yönündeydi. Ekonomistlerin medyan beklentisi ise yüzde 1,6 seviyesinde bulunuyordu.
Ekonomi, yıllıklandırılmamış olarak bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,4 büyüdü. Bu oran yüzde 0,4'lük beklentiyle uyumlu gerçekleşirken, yüzde 0,3 seviyesindeki öncü tahminin üzerinde kaldı.
Nominal GSYH büyümesi de yüzde 1,2'den yüzde 1,3'e revize edildi. GSYH deflatöründeki artış ise öncü veriye paralel olarak yüzde 2,6 seviyesinde korundu.
Şirket yatırımlarındaki düşüş sınırlı kaldı
Revizyonda sermaye harcamaları belirleyici oldu. Şirket yatırımlarındaki çeyreklik düşüş, öncü verideki yüzde 1,2'den yüzde 0,9'a çekildi. Ancak bu oran, ekonomistlerin yüzde 0,8'lik gerileme beklentisinden biraz daha olumsuz gerçekleşti.
Japonya ekonomisinin yarısından fazlasını oluşturan özel tüketim, öncü veride olduğu gibi ikinci çeyrekte değişim göstermedi. Kamu yatırımları ise ilk açıklanan yüzde 0,1'lik düşüş yerine yüzde 0,5 geriledi.
Dış talep büyümeye 0,5 puan katkı sağlarken, bu rakam öncü veriye göre değişmedi. İç talebin büyümeye etkisi eksi 0,1 puan olarak hesaplandı. İlk tahminde iç talebin büyümeyi 0,2 puan aşağı çektiği açıklanmıştı. Stokların büyümeye katkısı ise 0,3 puan oldu.
"Japonya Merkez Bankası faiz artışlarına devam edebilir"
Daiwa Securities Kıdemli Ekonomisti Kento Minami, nisan-haziran döneminin Orta Doğu'daki gelişmelerin ekonomi üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturabileceği bir dönem olduğunu belirterek, büyümenin bu seviyede gerçekleşmesini dikkate değer bulduğunu söyledi.
Ekonomiye ilişkin endişe duyulmasını gerektiren bir durum olmadığını ifade eden Minami, bunun Japonya Merkez Bankasının faiz artırımlarına devam edebileceği anlamına geldiğini kaydetti.
Piyasalar, Japonya Merkez Bankasının eylül ayında faiz artırımına gitme olasılığını neredeyse tamamen fiyatlıyor. Politika yapıcılar, yeni adımların zamanlaması ve hızını değerlendirirken Orta Doğu'daki gerilimlerin, döviz kuru dalgalanmalarının ve yapay zekâ bağlantılı talebin etkilerini inceleyeceklerini belirtiyor.
ForInvest Haber