21.04.2024 16:26:30 Bakan müjdeleri peş peşe sıraladı! - Türkiye'nin bir numaralı finans ve ekonomi portalı uzmanpara.com.

Bakan müjdeleri peş peşe sıraladı!

21.09.2016 15:49

Son güncelleme : 21.09.2016 21:31

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Süper Teşvik Sistemi`nde yatırım yapan firmaların yatırımlarına yüzde 49`a kadar hissedar olacaklarını belirtti. Ağbal "İhracat yapana yeşil pasaport var da vergisini ödeyene yok mu? Onu da konuşmamız lazım" dedi.



Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Süper Teşvik Sistemi'nde  yatırım yapan firmaların yatırımlarına yüzde 49'a kadar hissedar olacağız.  Belirli bir süre sonra anlaşacağız. Belirli bir süre sonra devlet olarak hissemin  değerini alır çıkarım, sorun yok veya herhangi bir şekilde başkasına satarım veya  siz kendiniz alırsınız. Devletin sermaye desteği vermesi suretiyle sanayi  alanında büyük ölçekli yatırımlara büyük katkısı olacak" dedi.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Vergi uyumunu ne kadar iyi  yapan varsa benim ona o kadar titizlenmem lazım. Onun için dedik ki 'Vergisini  süresinde ödeyene ilave indirim verelim.' Başka şeyler de yapmamız lazım. İhracat  yapana yeşil pasaport var da vergisini ödeyene yok mu? Onu da konuşmamız lazım" diye konuştu.

Bakan Ağbal, Kocaeli Sanayi Odası Meclis Toplantısı'nda yaptığı  konuşmada, bir ekonominin sağlam olmasının kamu maliyesinin sağlam olmasıyla  mümkün olduğunu belirterek, AK Parti hükümetleri olarak kamu maliyesine önem  verdiklerini dile getirdi.

2015 yılında denk bütçeyi ilk defa yaptıklarını, bundan sonra da bu  konulara gereken önemi göstereceklerini ifade eden Ağbal, 2009 sonrasındaki  global ekonomik krizde Türkiye'nin iyi bir performans sergilediği  değerlendirmesinde bulundu.

Ağbal, Türkiye ekonomisinin uzun vadede büyümesi için mutlaka sanayide  daha çok işler yapmaları gerektiğini dile getirerek, "14 yılda hem sanayinin  yapısının dönüşümü hem de sanayinin büyümesi anlamında çok iş yapıldı. Henüz  istediğimiz seviyede değiliz. Sanayimiz son dönemde istihdam yaratmakta  zorlanıyor. Bu doğal olarak istihdamla ilgili doğal sınırlara gelindiğini  gösteriyor." diye konuştu.

Ülkelerin üretim ve ihracat yapıları karşılaştırılırken esas olarak  teknolojik yapıya bakıldığını anlatan Ağbal, Türkiye ekonomisinin sanayi ve  ihracat yapısı itibarıyla "orta teknolojili ürünler üreten" görünüme sahip  olduğunu kaydetti.

Ağbal, bu görünümün mutlaka değiştirilmesi gerektiğini belirterek,  teknolojik yoğun üretim ve ihracata geçilmesi gerektiğini vurguladı.

'50 MİLYON LİRANIN ÜZERİNDEYSE KDV'Yİ İADE EDECEĞİZ'

Mevcut teşvik sisteminde önemli düzenlemeler yaptıklarını aktaran  Ağbal, 3 yıl önce yatırım döneminde diğer kazançlardan indirimi yüzde 80'e kadar  sağladıklarını belirtti.
 
Ağbal, en son yaptıkları yasal düzenlemeyle sanayicinin, yatırım  yaptığında o dönem içinde diğer bütün kazançlarından yüzde 100 oranında  indirimden yararlanabileceğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Bu 2009 öncesi yatırım teşvik sistemine döndüğümüzü gösteriyor. Bu  yatırım yapacaklar için büyük bir kolaylık getirdi. En son yaptığımız  düzenlemede, 'sanayicimiz yatırımı tamamlar da ilk yılda eğer indirimden  yararlanamazsa sonraki yıllarda hangi yıl indirimden yararlanacaksa o yıla kadar  rakamı artırırız' dedik. 10 milyon liralık yatırım yaptınız 2016'da, geldi  2019'da indirimden yararlanacaksınız. Şu andaki mevcut sistemde hala 10 milyon  lira yararlanacağınız rakam şimdi enflasyonun rakamına göre belki 13 milyon  olacak. Bilin ki yaptığımız düzenlemeyle sizin bilançodaki aktifin değerini bu  şekilde artırmış olduk. Bir başka düzenlemede, yatırımcı inşaat yapıyor. Bunu  yaparken katma değer vergisi ödüyor. Onları indirebiliyor mu? İndiremiyor yakın  zamana kadar 500 milyon liranın üzerindeki stratejik yatırımlarda KDV iadesi  vardı. Sizden gelen taleplere göre bu sistemi değiştirdik. Şimdi sanayicimizin  yaptığı yatırım 50 milyon liranın üzerindeyse stratejik yatırım şartını  kaldırdık, bu durumda inşaatın yapılması sırasında ödediğiniz KDV'yi maliye  olarak size iade edeceğiz. Bu da yatırımın finansman maliyetini aşağıya çeken bir  düzenleme olacak."

'BÜYÜK ÖLÇEKLİ YATIRIMLARA KATKISI OLACAK'

Türkiye'de Süper Teşvik Sistemi'ni getirdiklerini anlatan Ağbal, bunun  birçok ülkede bulunan bir uygulama olduğunu kaydetti.

Bakan Ağbal, ülkelerin artık birbirleriyle rekabet ettiğini ifade  ederek, kendilerinin de global şartlarda rekabet nasıl yürüyorsa ülke olarak buna  uymaları gerektiğini dile getirdi.

Bu sistemle yeni teşvikler getirdiklerini vurgulayan Ağbal, şunları  kaydetti:

"Yatırım yapın yeter ki, 10 yıla kadar vergi almayacağız. Bu son  derece agresif bir düzenleme. Hazine taşınmazlarını bedava veriyoruz. Herhangi  bir kira almak, bunu kapatıyoruz. Süper Teşvik Sistemi'nde bedava hazine arsası  vereceğiz. Önemli konulardan biri enerji desteği. Bu teşvik sistemi içinde  yatırım yaparsanız, enerji harcamalarının tamamını ya da bir kısmını devlet  olarak biz karşılayacağız. Burada üretimin maliyetini de aşağı çeken düzenlemeyi  getiriyoruz. Eğer bu teşvik sistemi içinde bir yatırım yaparsanız, -yurt dışından  da getirebilirsiniz yurt içinde de- devlet olarak çalıştıracağınız nitelikli  personelin ücretini biz karşılayacağız. Yeter ki fabrikanızda nitelikli personel  çalıştırın. Biliyorum, güzel bir projemiz var, yatırım yapmak istiyoruz ama  sermayemiz yok. Devlet olarak gelin ortak olalım. Sizin işçilerinize karışacak  halimiz yok. İşletmenin hakim ortağı siz olun. Biz en fazla yüzde 49'a kadar  ortak olalım fabrikaya, belirli bir süre. Yeter ki siz baştan devletin  hissedarlığını yanınızda görün.

Süper Teşvik Sistemi'nde yatırım yapan firmaların yatırımlarına yüzde  49'a kadar hissedar olacağız. Belirli bir süre sonra anlaşacağız. Belirli bir  süre sonra devlet olarak hissemin değerini alır çıkarım, sorun yok veya herhangi  bir şekilde başkasına satarım veya siz kendiniz alırsınız. Devletin sermaye  desteği vermesi suretiyle sanayi alanında büyük ölçekli yatırımlara büyük katkısı  olacak. Görüştüğüm sanayicilerimiz bana 'Kredi sistemi üzerinden uzun vadeli  kredi bulmakta zorlanıyoruz. Bizim en kritik ihtiyacımız başlangıçtaki yatırım  sermayesi.' diyor. O zaman devlet olarak yatırım sermayesine katkımız olacak."

'DAMGA VERGİSİ UYGULAMALARINI TEK TEK KALDIRACAĞIZ'

Süper Teşvik Sistemi'nde kritik öneme sahip yatırım yapılırsa, bu  devletin aldığı ürünse başlangıçta anlaşıldığında 10 yıl boyunca alım garantisi  verdiklerini belirten Ağbal, "Başlangıç aşamasından belirli aşamaya gelinceye  kadar devletin alım garantisini getirmiş olacağız. Bu teşvik sistemi içinde eğer  teşvik belgeniz varsa bütün izinler, ruhsatlar, başvurular.. tamamını  kaldırıyoruz. Tek bir noktadan hızlı bir şekilde yatırıma başlayın." ifadelerini  kullandı.

Ağbal, bütün bunların Türkiye'de ekonomik niteliksel dönüşümü  sağlayacak stratejik büyük ölçekli yatırımlar için geçerli olacağını  vurgulayarak, bunun da bir numaralı adayının Kocaeli olduğunu söyledi.

Makine ve teçhizat alımında bankadan kredi kullanıldıysa banka sigorta  muameleleri vergisi almayacaklarını ifade eden Ağbal, "Damga vergisinde ve harçla  ilgili radikal düzenlemeler yaptık. Damga vergisini kaldıramayız, iyi para  topluyoruz. İşletmeleri bezdiren, üretime maliyet oluşturan damga vergisi  uygulamalarını tek tek kaldıracağız. Bir teşvik belgeleri, yatırım varsa bunun  üzerindeki bütün vergileri kaldıracağız." diye konuştu.

Ağbal, vatandaşların zaman zaman Maliyenin vergi denetimiyle karşı  karşı kaldığını anlatarak, şunları kaydetti:

"Kolay değil, Maliyeciden yazı, telefon geldi mi, yürekler hopluyor.  Şunu samimiyetle söyleyeyim bunları tamamen ortadan kaldıracağız. Maliye olarak  sizlere güveniyoruz. Sizler alın teriyle risk alan istihdam üreten insanlarsınız.  Peşin hükümlü şekilde 'Siz verginizi ödemezsiniz' şeklindeki bakış açısını asla  kabul etmiyoruz.

Burada vergi denetiminde şöyle bir mevcut sistem var. Olur, ihbar  gelir veya Maliye idaresi olarak istihbarat alırız. Direkt incelemeye teşvik  ediyoruz. Bir denetim elemanı alıyor, 'Getir defterini ve belgeni inceleyeceğim'  diyor. Bunu değiştiriyoruz. Önce sor, vatandaşın söyleyeceği bir şey var mı?  Belki inceleme yapmadan gördüğümüz konu doğru değil. Hiç inceleme yapmadan da bu  konu çözülebilir. Bundan sonra vatandaşı izaha davet edeceğiz. Maliye olarak  sizin hakkınızda birtakım bilgilere sahibiz, emin değiliz ama burada bir hata mı  var? Bunu bir izah edin. Eğer izah ederseniz teşekkür ederiz. Vatandaş olarak  baktım ki Maliye olarak bulduğunuz doğru, 'Tamam hata yapmışız, istemeyerek  olmuş, geleyim vergimi ödeyeyim. Boş yere inceleme külfetiyle uğraşmayın, gelip  vergimi yatırayım.' Bu doğru mu? Yapmamız gereken bu. Vergi denetiminde doğrudan  doğruya mükellefin baştan peşin hükümlü şekilde 'Vergi ödememiştir' yaklaşımını  ortadan kaldırıyoruz."

Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Süper Teşvik Sistemi'nde  yatırım yapan firmaların yatırımlarına yüzde 49'a kadar hissedar olacağız.  Belirli bir süre sonra anlaşacağız. Belirli bir süre sonra devlet olarak hissemin  değerini alır çıkarım, sorun yok veya herhangi bir şekilde başkasına satarım veya  siz kendiniz alırsınız. Devletin sermaye desteği vermesi suretiyle sanayi  alanında büyük ölçekli yatırımlara büyük katkısı olacak." dedi.

Bakan Ağbal, Kocaeli Sanayi Odası Meclis Toplantısı'nda yaptığı  konuşmada, bir ekonominin sağlam olmasının kamu maliyesinin sağlam olmasıyla  mümkün olduğunu belirterek, AK Parti hükümetleri olarak kamu maliyesine önem  verdiklerini dile getirdi.

2015 yılında denk bütçeyi ilk defa yaptıklarını, bundan sonra da bu  konulara gereken önemi göstereceklerini ifade eden Ağbal, 2009 sonrasındaki  global ekonomik krizde Türkiye'nin iyi bir performans sergilediği  değerlendirmesinde bulundu.

Ağbal, Türkiye ekonomisinin uzun vadede büyümesi için mutlaka sanayide  daha çok işler yapmaları gerektiğini dile getirerek, "14 yılda hem sanayinin  yapısının dönüşümü hem de sanayinin büyümesi anlamında çok iş yapıldı. Henüz  istediğimiz seviyede değiliz. Sanayimiz son dönemde istihdam yaratmakta  zorlanıyor. Bu doğal olarak istihdamla ilgili doğal sınırlara gelindiğini  gösteriyor." diye konuştu.

Ülkelerin üretim ve ihracat yapıları karşılaştırılırken esas olarak  teknolojik yapıya bakıldığını anlatan Ağbal, Türkiye ekonomisinin sanayi ve  ihracat yapısı itibarıyla "orta teknolojili ürünler üreten" görünüme sahip  olduğunu kaydetti.

Ağbal, bu görünümün mutlaka değiştirilmesi gerektiğini belirterek,  teknolojik yoğun üretim ve ihracata geçilmesi gerektiğini vurguladı.

'50 MİLYON LİRANIN ÜZERİNDEYSE KDV'Yİ İADE EDECEĞİZ'

Mevcut teşvik sisteminde önemli düzenlemeler yaptıklarını aktaran  Ağbal, 3 yıl önce yatırım döneminde diğer kazançlardan indirimi yüzde 80'e kadar  sağladıklarını belirtti.
 
Ağbal, en son yaptıkları yasal düzenlemeyle sanayicinin, yatırım  yaptığında o dönem içinde diğer bütün kazançlarından yüzde 100 oranında  indirimden yararlanabileceğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Bu 2009 öncesi yatırım teşvik sistemine döndüğümüzü gösteriyor. Bu  yatırım yapacaklar için büyük bir kolaylık getirdi. En son yaptığımız  düzenlemede, 'sanayicimiz yatırımı tamamlar da ilk yılda eğer indirimden  yararlanamazsa sonraki yıllarda hangi yıl indirimden yararlanacaksa o yıla kadar  rakamı artırırız' dedik. 10 milyon liralık yatırım yaptınız 2016'da, geldi  2019'da indirimden yararlanacaksınız. Şu andaki mevcut sistemde hala 10 milyon  lira yararlanacağınız rakam şimdi enflasyonun rakamına göre belki 13 milyon  olacak. Bilin ki yaptığımız düzenlemeyle sizin bilançodaki aktifin değerini bu  şekilde artırmış olduk. Bir başka düzenlemede, yatırımcı inşaat yapıyor. Bunu  yaparken katma değer vergisi ödüyor. Onları indirebiliyor mu? İndiremiyor yakın  zamana kadar 500 milyon liranın üzerindeki stratejik yatırımlarda KDV iadesi  vardı. Sizden gelen taleplere göre bu sistemi değiştirdik. Şimdi sanayicimizin  yaptığı yatırım 50 milyon liranın üzerindeyse stratejik yatırım şartını  kaldırdık, bu durumda inşaatın yapılması sırasında ödediğiniz KDV'yi maliye  olarak size iade edeceğiz. Bu da yatırımın finansman maliyetini aşağıya çeken bir  düzenleme olacak."

'BÜYÜK ÖLÇEKLİ YATIRIMLARA KATKISI OLACAK'

Türkiye'de Süper Teşvik Sistemi'ni getirdiklerini anlatan Ağbal, bunun  birçok ülkede bulunan bir uygulama olduğunu kaydetti.

Bakan Ağbal, ülkelerin artık birbirleriyle rekabet ettiğini ifade  ederek, kendilerinin de global şartlarda rekabet nasıl yürüyorsa ülke olarak buna  uymaları gerektiğini dile getirdi.

Bu sistemle yeni teşvikler getirdiklerini vurgulayan Ağbal, şunları  kaydetti:

"Yatırım yapın yeter ki, 10 yıla kadar vergi almayacağız. Bu son  derece agresif bir düzenleme. Hazine taşınmazlarını bedava veriyoruz. Herhangi  bir kira almak, bunu kapatıyoruz. Süper Teşvik Sistemi'nde bedava hazine arsası  vereceğiz. Önemli konulardan biri enerji desteği. Bu teşvik sistemi içinde  yatırım yaparsanız, enerji harcamalarının tamamını ya da bir kısmını devlet  olarak biz karşılayacağız. Burada üretimin maliyetini de aşağı çeken düzenlemeyi  getiriyoruz. Eğer bu teşvik sistemi içinde bir yatırım yaparsanız, -yurt dışından  da getirebilirsiniz yurt içinde de- devlet olarak çalıştıracağınız nitelikli  personelin ücretini biz karşılayacağız. Yeter ki fabrikanızda nitelikli personel  çalıştırın. Biliyorum, güzel bir projemiz var, yatırım yapmak istiyoruz ama  sermayemiz yok. Devlet olarak gelin ortak olalım. Sizin işçilerinize karışacak  halimiz yok. İşletmenin hakim ortağı siz olun. Biz en fazla yüzde 49'a kadar  ortak olalım fabrikaya, belirli bir süre. Yeter ki siz baştan devletin  hissedarlığını yanınızda görün.

Süper Teşvik Sistemi'nde yatırım yapan firmaların yatırımlarına yüzde  49'a kadar hissedar olacağız. Belirli bir süre sonra anlaşacağız. Belirli bir  süre sonra devlet olarak hissemin değerini alır çıkarım, sorun yok veya herhangi  bir şekilde başkasına satarım veya siz kendiniz alırsınız. Devletin sermaye  desteği vermesi suretiyle sanayi alanında büyük ölçekli yatırımlara büyük katkısı  olacak. Görüştüğüm sanayicilerimiz bana 'Kredi sistemi üzerinden uzun vadeli  kredi bulmakta zorlanıyoruz. Bizim en kritik ihtiyacımız başlangıçtaki yatırım  sermayesi.' diyor. O zaman devlet olarak yatırım sermayesine katkımız olacak."

'DAMGA VERGİSİ UYGULAMALARINI TEK TEK KALDIRACAĞIZ'

Süper Teşvik Sistemi'nde kritik öneme sahip yatırım yapılırsa, bu  devletin aldığı ürünse başlangıçta anlaşıldığında 10 yıl boyunca alım garantisi  verdiklerini belirten Ağbal, "Başlangıç aşamasından belirli aşamaya gelinceye  kadar devletin alım garantisini getirmiş olacağız. Bu teşvik sistemi içinde eğer  teşvik belgeniz varsa bütün izinler, ruhsatlar, başvurular.. tamamını  kaldırıyoruz. Tek bir noktadan hızlı bir şekilde yatırıma başlayın." ifadelerini  kullandı.

Ağbal, bütün bunların Türkiye'de ekonomik niteliksel dönüşümü  sağlayacak stratejik büyük ölçekli yatırımlar için geçerli olacağını  vurgulayarak, bunun da bir numaralı adayının Kocaeli olduğunu söyledi.

Makine ve teçhizat alımında bankadan kredi kullanıldıysa banka sigorta  muameleleri vergisi almayacaklarını ifade eden Ağbal, "Damga vergisinde ve harçla  ilgili radikal düzenlemeler yaptık. Damga vergisini kaldıramayız, iyi para  topluyoruz. İşletmeleri bezdiren, üretime maliyet oluşturan damga vergisi  uygulamalarını tek tek kaldıracağız. Bir teşvik belgeleri, yatırım varsa bunun  üzerindeki bütün vergileri kaldıracağız." diye konuştu.

Ağbal, vatandaşların zaman zaman Maliyenin vergi denetimiyle karşı  karşı kaldığını anlatarak, şunları kaydetti:

"Kolay değil, Maliyeciden yazı, telefon geldi mi, yürekler hopluyor.  Şunu samimiyetle söyleyeyim bunları tamamen ortadan kaldıracağız. Maliye olarak  sizlere güveniyoruz. Sizler alın teriyle risk alan istihdam üreten insanlarsınız.  Peşin hükümlü şekilde 'Siz verginizi ödemezsiniz' şeklindeki bakış açısını asla  kabul etmiyoruz.

Burada vergi denetiminde şöyle bir mevcut sistem var. Olur, ihbar  gelir veya Maliye idaresi olarak istihbarat alırız. Direkt incelemeye teşvik  ediyoruz. Bir denetim elemanı alıyor, 'Getir defterini ve belgeni inceleyeceğim'  diyor. Bunu değiştiriyoruz. Önce sor, vatandaşın söyleyeceği bir şey var mı?  Belki inceleme yapmadan gördüğümüz konu doğru değil. Hiç inceleme yapmadan da bu  konu çözülebilir. Bundan sonra vatandaşı izaha davet edeceğiz. Maliye olarak  sizin hakkınızda birtakım bilgilere sahibiz, emin değiliz ama burada bir hata mı  var? Bunu bir izah edin. Eğer izah ederseniz teşekkür ederiz. Vatandaş olarak  baktım ki Maliye olarak bulduğunuz doğru, 'Tamam hata yapmışız, istemeyerek  olmuş, geleyim vergimi ödeyeyim. Boş yere inceleme külfetiyle uğraşmayın, gelip  vergimi yatırayım.' Bu doğru mu? Yapmamız gereken bu. Vergi denetiminde doğrudan  doğruya mükellefin baştan peşin hükümlü şekilde 'Vergi ödememiştir' yaklaşımını  ortadan kaldırıyoruz."

Şirket kurmak için yapılan işlem sayısını 8'den 3'e, şirket kurma gün  sayısını da 7,5 günden 2,5 güne indirdiklerini ve şirket kurma maliyetini de bin  100 liradan 300 liraya kadar düşürdüklerini anlatan Ağbal, bu düzenlemelerin  Türkiye'yi uluslararası alanda iyi duruma getireceğini kaydetti.

Ağbal, uluslararası yatırımları Türkiye'ye kazandıracak düzenlemeler  de yaptıklarına dikkati çekerek, "Kocaeli, bölgesel yönetim merkezleri için  İstanbul'dan sonra ikinci adaydır. Yani Türkiye, artık hem bölgesinde hem de  global networkte önemli bir yere sahip. Biz dedik ki 'Eğer global şirketler  Türkiye'de bölge merkezleri kurarlarsa vergi yok, çalışanlarına vergi yok. Yeter  ki gelin bölgesel merkezlerinizi burada kurun.' Ekonominin niteliksel dönüşümünü  sağlamak için en fazla önem verdiğimiz konulardan birisi de bu." diye konuştu.

Yaptıkları düzenlemelerin her birisinin, yatırımcılara dokunan üretim  ve yatırım maliyetlerini aşağıya çeken, işletmelerin verimliliğini arttıran  düzenlemeler olduğunu vurgulayan Ağbal, "Ama reform gündemimiz var. Sadece konu  maliyet, verimlilik konusu değil. Mutlaka ve mutlaka demokrasi ve hukuk devletini  daha da güçlendirmemiz lazım." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Ağbal, 15 Temmuz darbe girişiminin bu ülkenin demokrasisine  karşı, kutlu hedefine karşı işlenmiş alçakça bir darbe girişimi olduğunu  belirterek, "Buna karşılık daha fazla demokrasi diyoruz, daha fazla hukuk devleti  diyoruz. İnşallah bu konuda da yasal düzenlemeleri hayata geçiriyoruz."  ifadelerini kullandı.

'MESLEKİ EĞİTİMİ ÖZEL SEKTÖRE VERMEMİZ LAZIM'

Mesleki eğitimde insan bulamadıklarını ve bunun kendilerini derinden  üzen bir konu olduğunu dile getiren Ağbal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dolayısıyla, mutlaka ve mutlaka ortaöğretimde, yükseköğretimde çok  daha radikal düzenlemeler yapmamız gerekiyor. Özellikle biz organize sanayi  bölgelerinde bu eğitim teşviğini getirdik. Biz bunu yaygınlaştırmak istiyoruz.  Hükümet olarak özellikle eğitimde özel sektörün payını arttırmak istiyoruz, bu  konuda teşvikleri arttırmak istiyoruz. Yani burada, biz bu teşviği getirdiğimiz  zaman OSB'ler bünyesinde çok güzel örnekler çıktı. Çünkü özel sektör insanı nasıl  yetiştireceğini biliyor. Onun için bizim ne yapıp yapıp eğitimi artık kamu eliyle  olan bir iş olmaktan çıkarıp, özellikle mesleki eğitimi özel sektöre vermemiz  lazım ki ihtiyaç neyse ona uygun bir eğitim ortamını oluşturalım."

Ağbal, mecliste Gelir Vergisi Kanunu ile Vergi Usül Kanunu  düzenlemelerinin bulunduğunu hatırlatarak, yaptıkları çalışmaların temelinde  mükellef haklarını güçlendirmek, vergiyi tabana yaymak ve özellikle kayıt dışı  ekonomiyle mücadele etmek olduğunu anlattı.

'VERGİ İNCELEME SÜRESİ 3 YILA DÜŞECEK'

Vergi incelemede 5 yılın çok uzun olduğunu, bir mükellefin geçmiş 5  yılını sürekli kafasında sorun etmesinin doğru olmadığını vurgulayan Ağbal,  "Maliye idaresi olarak bizim geçmiş 5 yılla değil, bugünle ilgilenmemiz lazım.  Onun için başka ülkelerde de uygulamaları var, inşallah vergi inceleme süresini 3  yıla süratle indireceğiz. Bu hem mükelleflerimiz için ciddi anlamda geriye dönük  belirsizliği ortadan kaldıracak hem de maliye idaresi daha etkin bir denetim ortamını oluşturacak." ifadelerini kullandı.

Bakan Ağbal, vergi incelemelerinde mükellefin, incelemenin başladığı  andan son ana kadar her aşamada bilgi sahibi olması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Mükelleften kaçıra kaçıra tutanak tutma, mükelleften kaçıra kaçıra  rapor yazma, son anda mükellefin önüne sürpriz raporlar koyma dönemini  kapatacağız. Ben devlet olarak samimi olacağım, devlet olarak vatandaşa karşı  dürüst olacağım, vatandaşa imzalattığım tutanağın ne manaya geldiğini ona  söyleyeceğim. 'Sen bu tutanağa hele bir imza at da bakalım bu şeyden ne çıkar  bahtına' olmaz. Dolayısıyla, her aşamada mükellefin vergi incelemeleri sırasında  bilgi sahibi olmasını sağlayacağız. Bu konuda yönetmelik değişikliği çalışmamızı  tamamladık, arkadaşlarım bana getirdiler, süratle inşallah onu yayınlayacağız.  Biz burada ne kadar inceleme sırasında mükellefe hesap veren olursak vergi  incelemeleri de o kadar titiz olur. Burada şöyle bir klasik anlayış var, 'Raporu  yazayım vatandaş gitsin mahkemede hakkını arasın.' Hiç hayatınızda mahkemeye  gittiniz mi? Hiç hayatınızda mahkemeye gitmenin ne olduğunu biliyor musunuz?  Bilmiyorsun. Bilmiyorsan mükellefin mahkemeye gitmesinin sonuçlarını bir düşün  bakalım. Dolayısıyla bütün bu anlayışları inşallah gelir idaremizde ve vergi  denetim kurulunda değiştireceğiz."

DÜRÜST MÜKELLEFE YEŞİL PASAPORT ÖNERİSİ

Gönüllü vergi uyumunu teşvik etmeleri gerektiğine işaret eden Ağbal,  "Vergi uyumunu ne kadar iyi yapan varsa benim ona o kadar titizlenmem lazım. Onun  için dedik ki 'Vergisini süresinde ödeyene ilave indirim verelim.' Başka şeyler  de yapmamız lazım. İhracat yapana yeşil pasaport var da vergisini ödeyene yok mu?  Onu da konuşmamız lazım." şeklinde konuştu.

Ağbal, kayıt dışında kalmak kayıt içinde kalmaktan daha az maliyetli  ise herkesin kayıt dışında kalacağını ifade ederek, "O zaman kayıtlı olmayı daha  cazip hale getirmemiz lazım, kayıtlı olmayı daha çok desteklememiz lazım. Burada  inşallah çalışıyoruz, çok daha başka önerilerimiz olacak. Önümüzdeki dönemlerde  hep beraber göreceğiz. Kayıtlı olmak, dürüst mükellef olmak bu ülkede  ödüllendirilecek, teşvik edilecek ve desteklenecek. O zaman inanıyorum ki maliye  idaresi daha fazla vergi toplayacak daha fazla destek görecek vatandaş da  vergisini verirken o kadar mutlu olacak." dedi.

Konuşmasının ardından sanayicilerin sorularını yanıtlayan Bakan Ağbal,  daha sonra Kocaeli Sanayi Odası ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü işbirliğiyle  gerçekleştirilen Türk Süsleme Sanatı Sergisi'nin açılışını yaptı.

 





'
18:059.693
Değişim :  1,77% |  168,87
Açılış :  9.431  
Önceki Kapanış :  9.525  
En Düşük
9.421
En Yüksek
9.715
imkb grafik
BIST En Aktif Hisseler18:05
TTKOM 39,16 1.459.788.250 % 10,00  
MAGEN 19,58 356.147.014 % 10,00  
ISBTR 524.947,50 13.073.793 % 10,00  
TKFEN 44,94 644.409.466 % 9,99  
SILVR 22,68 111.500.027 % 9,99  
18:05 Alış Satış %  
Dolar 32,4915 32,5004 % 0,08  
Euro 34,5977 34,6901 % -0,12  
Sterlin 40,0387 40,2394 % -0,46  
Frank 35,5546 35,7328 % 0,28  
Riyal 8,6287 8,6720 % 0,06  
18:05 Alış Satış %  
Gümüş ONS 28,65 28,71 % 0,66  
Platin 934,17 937,32 % 0,66  
Paladyum 1.030,19 1.034,38 % 0,66  
Brent Pet. 87,24 87,24 % 0,66  
Altın Ons 2.391,52 2.392,09 % 0,66