Dijital liderler KOBİ`lerin yeni dönemine rehberlik ediyor
13.06.2020 11:00Son güncelleme : 15.06.2020 10:37
Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) ve Türkiye İş Bankası tarafından üretime odaklanmış sektörlerin dijital dönüşümüne katkıda bulunmak amacıyla 2018 yılında hayata geçirilen Dijital Anadolu Projesi, pandemi döneminde online platformda KOBİ’ler ile buluşmaya devam ediyor.
AA
TÜRKONFED açıklamasına göre, Dijital DönüÅŸüm Merkezi’nin (DDM) de ücretsiz dijitalleÅŸme desteÄŸi saÄŸladığı etkinlik serisinin dördüncüsüne, Kredi Garanti Fonu (KGF) Genel Müdürü Kasım Akdeniz, Softtech Genel Müdürü Melih Murat Ertem ve Türkiye İş Bankası Kartlı Ödeme Sistemleri Birim Müdürü Kaan KoÅŸvar katıldı.
"400 BİN İÅLETMEYE 215 MİLYAR TL TUTARINDA TİCARİ KREDİ KULLANDIRDIK"
Toplantıdaki görüÅŸlerine yer verilen Kredi Garanti Fonu (KGF) Genel Müdürü Kasım Akdeniz, pandemi döneminde farklı bir misyon üstlendiklerini belirterek, "Bu dönemde gerek üretim gerekse istihdam gücünü korumak için Hazine yönetimi ile interaktif bir ÅŸekilde ihtiyaçları çok iyi analiz ederek çeÅŸitli destek paketleri oluÅŸturduk. 400 bin iÅŸletmeye 215 milyar TL tutarında ticari kredi kullandırdık. Bu iÅŸletmelerin yüzde 80’i KOBİ. GeldiÄŸimiz aÅŸamada bankacılık sektörünün ticari kredilerinin yüzde 11’i KGF garantisiyle verildi Ayrıca dünyada ilk kez bir Kredi Garanti Fonu, bireylerin kredilerine de kefil oldu. Salgın döneminde sosyal kaygıların giderilmesi ve bireysel ihtiyaçların karşılanmasına destek vermek adına 7 milyon vatandaşımıza 40 milyar TL’nin üzerinde bireysel kredi kullandırılmasını saÄŸladık." ifadelerini kullandı.
"YENİ DÖNEMDE DİJİTALLEÅMEYE, TARIMA VE KADIN İŠGÜCÜNE ODAKLANACAÄIZ"
KGF'nin hedef kitlesinin KOBİ’ler olduÄŸunu aktaran Akdeniz, "KGF olarak hem dijitalleÅŸme yoluyla kurumların verimliliklerini ve etkinliklerini artırmalarını hem de bizzat teknoloji üretmelerini önemsiyoruz ve destekliyoruz. Ülke olarak ekonomik geliÅŸim yolunda kaçırdığımız treni yakalayabilmenin en somut yolu, üretimde teknolojiyi daha etkin kullanıp katma deÄŸerli ürünler sunmak ve yazılıma odaklanmaktan geçiyor. Teknoloji alanında ülke olarak somut adımlar atmalıyız. Bununla birlikte insanımız da yeniliklere çok açık. EÄŸer iyi fikirleri varsa, teknoloji alanında üretim yapmak istiyorlar ancak sermaye birikimleri yetersiz ise kendilerine finansman imkanı sunmak için üzerimize düÅŸeni yapacağız." deÄŸerlendirmesinde bulundu.
"BİR AN ÖNCE TEKNOLOJİYE VE YAZILIMA YATIRIM YAPMALIYIZ"
Türkiye İş Bankası iÅŸtiraki Softtech’in Genel Müdürü Melih Murat Ertem ise KOBİ’lerin dijitalleÅŸmeye bakışına iliÅŸkin ÅŸunları kaydetti:
"İşletmeler dijitalleÅŸmenin öneminin farkında ancak büyük bir bölümü, yalnızca operasyonel giderlerinin azalmasına odaklanıyor. Söz gelimi 10 kiÅŸinin yapacağı iÅŸi, bir robotun yapması için dijitalleÅŸme yatırımı gerçekleÅŸtirmek istiyor. Operasyonel giderlerin azaltılması, bir iÅŸletme için hiç kuÅŸkusuz çok deÄŸerli ancak dijitalleÅŸmeyi sadece bu yönüyle deÄŸerlendiremeyiz. Bunun yanı sıra, TÜBİSAD’ın dijitalleÅŸme raporunda çok çarpıcı bir rakam var, buna göre kaçak yazılım kullanma oranımız yüzde 56. Bu da bize, merdiven altı ÅŸirketlerde, küçük bilgisayarlarda hayatımızı sürdürmeye çalıştığımızı gösteriyor. Ancak çağın ihtiyaçlarına bu ÅŸekilde karşılık vermemiz mümkün deÄŸil. Bir an önce teknolojiye ve yazılıma yatırım yapmalıyız. Biz de Softtech olarak bu süreçte KOBİ’ler için bulut tabanlı çözümlerle fırsat yaratıyor, onlara 'know-how'ımızı sunuyoruz. KOBİ’lerin dijitalleÅŸmeyi stratejik görmeleri ve bu yolculukta
bizim gibi onlara destek olan firmalarla birlikte hareket etmeleri çok önemli."
"PANDEMİ DÖNEMİNDE DİJİTALİN SUNDUÄU KONFORA HIZLA ALIÅTIK"
Türkiye İş Bankası Kartlı Ödeme Sistemleri Birim Müdürü Kaan KoÅŸvar ise pandemi ile birlikte dijital iÅŸlemlerin ve ödeme sistemlerinin geri dönüÅŸü olmayacak ÅŸekilde büyük bir sıçrama gösterdiÄŸini dile getirdi.
KoÅŸvar, "Bankamız rakamları üzerinden örnek verecek olursam, pandemi öncesi yüzde 83’lerde olan dijital iÅŸlemlerin oranı bu dönemde yüzde 95’e yükseldi. Temassız iÅŸlemler altı katına çıktı ve yalnızca son üç ay içinde 430 bin kiÅŸi ilk kez temassız iÅŸlem yaptı. Kafamızdaki paradigmalar ve korkular yıkıldı, bu konfora çok hızlı bir ÅŸekilde alıştık. İşte bu nedenle iÅŸletmelerin, kullanıcıların alıştığı bu konforu saÄŸlamaları ve daha da artırmaları için dijitalleÅŸmeye yatırım yapmaları gerekiyor." açıklamasında bulundu.
"E-İHRACAT YAPAN İÅLETMELER LOKAL ÖDEME YÖNTEMLERİNİ KULLANMALI"
Türkiye’deki ticaret içinde e-ticaretin payının, pandemi döneminde yüzde 5,3’ten yüzde 6,7’ye çıktığını belirten Kaan KoÅŸvar, ÅŸunları kaydetti:
"GeliÅŸmiÅŸ ülkelerin yüzde 12, Çin’in yüzde 30 seviyesinde olduÄŸunu göz önünde bulundurursak önümüzde ciddi bir mesafe var. İşte bu noktada, e-ihracat yapan iÅŸletmelerin dikkat etmesi gereken en önemli konulardan biri, mal satacakları pazarın lokal ödeme yöntemlerini kullanmaları çünkü her millet kendi ödeme yöntemini güvenli buluyor.
E-ticaretin hızla kabuk deÄŸiÅŸtirdiÄŸi bu dönemde biz de özellikle e-posta, sosyal medya ve çaÄŸrı merkezi üzerinden satış yapan firmalar için ‘Linkle Tahsilat” yöntemini geliÅŸtirdik. Bu hizmet ile iÅŸletmeler, yurt içi ve yurt dışındaki müÅŸterilerine SMS, e-posta veya diÄŸer iletiÅŸim uygulamaları yoluyla gönderecekleri bir
link aracılığıyla tahsilat yapma olanağı buluyor. Türkiye İş Bankası olarak iÅŸletmelerin dijitalleÅŸmesine ve yurt dışına açılmalarına katkı sunmak için bu gibi yenilikçi ürünlerle kendilerine yol arkadaÅŸlığı yapmaya devam edeceÄŸiz."
DİJİTAL DÖNÜÅÜM ALANINDA ÜCRETSİZ VE BİRE BİR KOÇLUK HİZMETİ İÇİN BAÅVURU ALIMI DEVAM EDİYOR
Öte yandan açıklamaya göre, iki yılda dokuz kentte üç bin KOBİ’ye ulaÅŸan ve mayıs ayı itibarıyla online platformda düzenlenmeye baÅŸlayan Dijital Anadolu Projesi, gelecek dönemde de farklı konu ve konuklarla devam edecek. Dijital Anadolu’nun beÅŸinci online etkinliÄŸi, 25 Haziran’da düzenlenecek.
Ayrıca, TÜRKONFED tarafından kurulan Dijital DönüÅŸüm Merkezi de Türkiye İş Bankası iÅŸ birliÄŸi ve BANDWITT çözüm ortaklığında Dijital Anadolu Projesi ile ulusal ölçekte ve online olarak KOBİ’lerin dijitalleÅŸme yolculuÄŸuna rehberlik etmeyi sürdürecek. Proje kapsamında, DDM’nin web sitesi "www.ddm.org.tr" üzerinden sisteme kaydolan ve dijitalleÅŸme karnelerinin hesaplanabilmesi için gerekli koÅŸulları saÄŸlayan KOBİ’lere, dijitalleÅŸme karnesi ve yol haritası ücretsiz olarak sunuluyor.
DijitalleÅŸme karnesi oluÅŸan KOBİ’ler içinden randevu talep eden ilk 100 ÅŸirkete BANDWITT tarafından ücretsiz olarak verilecek dijital dönüÅŸüm alanındaki bire bir koçluk hizmeti için baÅŸvuru alımı da devam ediyor.