15.04.2024 07:44:58 İş dünyasından darbe girişimine kınama! - Türkiye'nin bir numaralı finans ve ekonomi portalı uzmanpara.com.

İş dünyasından darbe girişimine kınama!

16.07.2016 15:05

Son güncelleme : 18.07.2016 08:14

İstanbul ve Ankara`da yapılan darbe girişimine iş dünyası sert tepki gösterdi.



İş dünyası darbe girişimini şiddetle kınadı.

TÜSİAD: DEMOKRASİMİZE SAHİP ÇIKMALIYIZ

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) tarafından yapılan açıklamada, "Demokrasiye hiçbir müdahale kabul edilemez, tüm kesimler ve kurumlar olarak demokrasimize ve demokratik kurumlarımıza sahip çıkmalıyız" ifadelerine yer verildi.

MÜSİAD  GENEL BAŞKANI OLPAK:

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel  Başkanı Nail Olpak İstanbul ve Ankara'daki askeri kalkışmaya ilişkin, "Gücünü  milletten almayan bir grubun kalkışması, meşru hükümeti alaşağı etme çabası  sonuçsuz kalacaktır. Tüm vatandaşlarımızı bu kalkışmaya karşı demokrasinin ve  milli iradenin yanında olmaya çağırıyoruz." dedi.

İş dünyası İstanbul ve Ankara'daki askeri kalkışmaya yazılı  açıklamalarla tepki göstererek halkı demokrasinin yanında yer almaya çağırdı.

Türkiye'nin tarihi bir gün yaşadığını aktaran Olpak, demokrasiyi ve  milli iradeyi sekteye uğratmaya çalışan güçlerin bir kez daha harekete geçtiğini  kaydetti.

Demokrasi ve milli iradeye sahip çıkma çağrısı yapan Olpak, şöyle  devam etti:

"Gücünü milletten almayan bir grubun kalkışması, meşru hükümeti  alaşağı etme çabası sonuçsuz kalacaktır. Tüm vatandaşlarımızı bu kalkışmaya karşı  demokrasinin ve milli iradenin yanında olmaya çağırıyoruz. Askerle vatandaşı  karşı karşıya getirme çabaları sonuçsuz kalacak, milletimizin özgürlük ve  demokrasi hakkı bu anti demokratik kalkışma ile engellenemeyecektir.

Herkes bilmelidir ki MÜSİAD olarak demokrasiye ve milli iradeye sahip  çıkacak vatandaşlarımızın yanındayız."

TOBB BAŞKANI RİFAT HİSARCIKLIOĞLU
 
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu olağanüstü gecede darbe teşebbüsüne iş dünyasından ilk tepki veren isim oldu. TOBB Başkanı, "Halkın iradesi ve demokrasi dışında hiçbir iradeyi tanımıyorum. Darbe asla kabul edilemez. Seçilmiş meşru Hükümetin yanındayım. Gün demokrasiye sahip çıkma günüdür. "

Hisarcıklıoğlu, yaşananlarla ilgili bir sonraki açıklamasında ise şu ifadelere yer verildi: “Ülkemize ve milletimize karşı girişilen bu darbe girişimini tanımıyoruz! Milletimizin iradesine ve demokrasimize vurulmuş bu hançeri kabul etmiyoruz. Halkın iradesiyle seçilmiş meşru hükümete karşı girişilen bu kanunsuz kalkışmanın karşısındayız. Türk milleti olarak her türlü darbe girişiminin karşısında olmalı, demokrasimizi savunmalıyız. Türk iş dünyası olarak devletimizin ve milletimizin yanındayız. Demokrasiden yanayız.”

İSO: YÜREKTEN İNANMAYA DEVAM EDECEĞİZ

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan:

“Millet iradesi ve devlet kurumlarının takdire şayan dayanışması sonucu halkın iradesine karşı yapılmış gayrimeşru ve hainlik boyutundaki kalkışma çok şükür amacına ulaşamayarak bertaraf edildi.

Milletimiz demokrasimize sahip çıkmanın eşsiz bir örneğini sergilemiştir. Milli irade bugünümüz ve geleceğimiz için hayati öneme sahip bu çok zorlu süreçten her zaman olduğu gibi haklı ve galip çıkmıştır.

Türk sanayicileri, hür teşebbüs ve iş dünyası olarak demokrasimizin, seçilmiş hükümetimizin yanındayız, milli iradenin kazanacağına hep yürekten inandık, inanmaya da devam edeceğiz.” açıklamasını yaptı.

İSO Meclis Başkanı ve Kale Grubu Başkanı Zeynep Bodur Okyay da yaptığı yazılı açıklamada, seçilmiş yönetime karşı yapılan darbe girişimini, "millete ve demokrasiye karşı yapılmış ve asla kabul edilemez" olarak niteledi.

ANKARA TİCARET ODASI (ATO) BAŞKANI SALİH BEZCİ, Türk bayraklarıyla TBMM'ye giderek girişimi protesto edeceklerini bildirdi.

Bezci, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin ikinci büyük sivil toplum örgütü ATO'nun 150 bin üyesi bulunduğuna dikkati çekti.

Türk bayraklarını alarak darbe girişiminde bulunanlara tepki göstereceklerini belirten Bezci, bayraklarla TBMM'ye giderek "ülkede ne olursa olsun milletin kendi iradesini ortaya koyacağını ifade edeceklerini" kaydetti.

Genelkurmay başkanını esir alan bir askerin, o ülkenin askeri olamayacağını vurgulayan Bezci, "Ankara hiç savaş görmemiş bir şehirdi. Milletin iradesini ortaya koyduğu TBMM bile saldırıya uğradı. Kaynağını halktan almayan, halka hizmet amacı taşımayan hiçbir girişim bugüne kadar başarıya ulaşamamıştır, ulaşamayacağını da dünden beri Türk halkı bir kere daha göstermiştir." değerlendirmesinde bulundu.

TÜRKİYE BANKALAR BİRLİĞİ'NDEN (TBB) YAPILAN AÇIKLAMADA ise "Milletimizin iradesine dayanmayan, demokrasimize karşı yapılmış kanun dışı eylemi lanetliyoruz. 'Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir' ilkesine olan tam inancımızla, demokrasimize sahip çıkıyoruz. Devletimize ve milletimize geçmiş olsun." denildi.

TÜRKİYE ZİRAAT ODALARI BİRLİĞİ (TZOB) GENEL BAŞKANI ŞEMSİ BAYRAKTAR,  tepkisini olayın hemen arkasından sert bir şekilde ortaya koyarken, bu konudaki görüşlerini Türkiye genelindeki bütün Ziraat Odası başkanları ve teşkilat personeline gönderdiği SMS ile de paylaştı.

Bayraktar, Türkiye genelindeki 760 Ziraat Odası Başkanı”nın tamamı ile teşkilat personeline gönderdiği SMS'te şu değerlendirmeyi yaptı:

"Milli iradenin yine ve ancak millet tarafından değiştirilmesi dışında bir müdahaleyi asla kabul etmiyor, milletin iradesi dışında bir irade tanımıyorum. Gün milli iradeye ve demokrasimize sahip çıkma günüdür. Hiçbir darbe, hiçbir kalkışma asla meşru değildir ve hiçbir şekilde savunulamaz."

TPF: "DEVLETİMİZİN, MİLLETİMİZİN, DEMOKRASİMİZİN YANINDAYIZ"

Türkiye Perakendeciler Federasyonu'ndan (TPF) yapılan yazılı açıklamada demokrasiye yapılan her türlü müdahalenin kabul edilemez olduğunu bildirildi. Açıklamada, "Türkiye Perakendeciler Federasyonu olarak devletimizin, milletimizin, demokrasimizin yanındayız. Demokrasiye yapılan her türlü müdahaleyi kabul edilemez olarak değerlendiriyoruz. Halkın iradesiyle seçilmiş meşru hükümete karşı yapılan bu girişimin karşısındayız." denildi.

Uluslararası Yatırımcılar Derneği YASED'den yapılan açıklamada da demokrasiye yönelik her türlü müdahalenin karşısında oldukları belirtilerek, "Seçmenlerin hür iradesiyle seçilmiş meşru hükümete ve anayasal kurumlara karşı girişilen bu hareketin bir an önce sona ermesini ümit ediyoruz." ifadelerine yer verildi.

"CUMHURİYETE VE DEMOKRASİMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ"

KÜÇÜK VE ORTA BÜYÜKLÜKTEKİ İŞLETMELER DERNEĞİ (KOBİDER) GENEL BAŞKANI NURETTİN ÖZGENÇ yaptığı yazılı açıklamada, seçilmiş hükümete ve demokrasiye yönelik askeri hiçbir girişimin, güç yoluyla meşru idareyi devirmeye yönelik hiçbir tutumun kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Özgenç açıklamasında, "Biz KOBİDER olarak bu gayri meşru girişime karşı olduğumuzu özellikle belirtiriz. Her zaman sivil iradenin yanındayız. Zira milli iradeye karşı yapılacak her hareket adı ne olursa olsun demokrasi dışı ve hukuk dışı bir harekettir ve bir nevi terör olayıdır." ifadelerini kullandı.





'
12:359.814
Değişim :  0,00% |  0,00
Açılış :  9.808  
Önceki Kapanış :  9.814  
En Düşük
9.747
En Yüksek
9.849
imkb grafik
BIST En Aktif Hisseler12:35
CASA 98,00 2.516.542 % 0,00  
BRMEN 6,05 698.382 % 0,00  
FONET 25,86 94.661.331 % 0,00  
ATSYH 45,00 427.843 % 0,00  
BRKO 4,99 2.278.355 % 0,00  
12:35 Alış Satış %  
Dolar 32,3985 32,4084 % 0,16  
Euro 34,5210 34,5650 % 0,39  
Sterlin 40,3794 40,5818 % 0,06  
Frank 35,4539 35,6317 % 0,00  
Riyal 8,6409 8,6842 % 0,00  
12:35 Alış Satış %  
Gümüş ONS 28,20 28,24 % 0,66  
Platin 973,12 973,87 % 0,66  
Paladyum 1.043,35 1.046,15 % 0,66  
Brent Pet. 90,32 90,32 % 0,66  
Altın Ons 2.358,49 2.358,80 % 0,66