KOSGEB`den KOBİ`lere `bağışıklığınızı güçlü tutun` çağrısı
16.04.2020 11:48Son güncelleme : 16.04.2020 13:47
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı`na bağlı Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB) Başkanı Cevahir Uzkurt, KOBİ`lerin yeni tip corona virüs (Kovid-19) salgın sürecini yara almadan atlatması gerektiğini belirterek, "KOBİ`ler bağışıklıklarını koruyarak, kriz sonrası ortaya çıkacak fırsatları daha iyi değerlendirebilmeliler" dedi.
AA
Uzkurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyanın daha önce de birçok ekonomik krizle karşı karşıya kaldığını ancak Kovid-19 salgını dolayısıyla ortaya çıkan durumun farklı olduÄŸunu söyledi.
Dünyanın bu sürece hazırlıksız yakalandığını ifade eden Uzkurt, "Dünya ülkeleri salgının daha önce belirti vermeden ortaya çıkmasının ÅŸokunu yaşıyor. Ekonomiye ve KOBİ'lere etkisine baktığımızda, diÄŸer krizlerden farklı olarak, arz ve talep ÅŸokunu firmalar ve piyasalar aynı anda yaÅŸamaya baÅŸladı. Daha önceki krizlerin geleceÄŸi az çok tahmin ediliyordu. Bazı firmalar gelecek krize göre önlemini alıyordu. Bütün dünya ülkelerindeki firmalar bu salgın krizine hazırlıksız yakalandı. Kovid-19 ekonomiye ve KOBİ'lere etkileri açısından birçok ezberi bozdu, bütün ülkeleri etkiledi." diye konuÅŸtu.
Uzkurt, bu süreçte yaÅŸanan arz-talep ÅŸokunun dünyadaki KOBİ'leri etkilediÄŸine dikkati çekerek, bu iÅŸletmelerin alacaklarını tahsil edemedikleri için zorlandıklarını ve negatif nakit akışı olduÄŸunu bildirdi.
Salgın sürecinin KOBİ'lerin bilanço ve gelir-gider tablolarında sıkıntılara yol açabileceÄŸine iÅŸaret eden Uzkurt, ÅŸöyle konuÅŸtu:
"Sürecin uzaması halinde firmaların yaÅŸadığı bu sıkıntı finans ve bankacılık sektörüne de yansıyabilir. Bu firmaların bankalardan kullandıkları krediler var. Bu kredilerin geri dönmemesi durumunda birtakım sıkıntıları bütün dünya ülkeleri yaÅŸayacak gibi görünüyor."
"DİJİTALLEÅME VE ELEKTRONİK TİCARET ÖNEM KAZANACAK"
Uzkurt, tedarik zincirinde de aksamalar olmaya baÅŸladığını belirterek, bunun ekonomik açıdan ciddi kırılganlık ortaya çıkardığını dile getirdi.
Firmaların ham madde ve yarı mamul bulma konusunda sıkıntılar yaÅŸadığına dikkati çeken Uzkurt, daha önce kullanılan finansmanın tekrar ödenmesi ve bunların maliyetinin karşılanması konusunda da KOBİ'lerin sorunları bulunduÄŸunu kaydetti.
Uzkurt, sürecin kısa sürede bitmesi ve az hasarla atlatılması temennisinde bulunarak, Kovid-19'un hemen hemen bütün sektörleri etkilendiÄŸini ifade etti.
Salgın sürecinde bazı sektörlerin avantaja sahip olduÄŸunu vurgulayan Uzkurt, ÅŸu deÄŸerlendirmede bulundu:
"Gıda, saÄŸlık ekipmanları, temizlik ve hijyen ürünleri üreten firmaların bu süreçte avantajlı olduÄŸunu gözlemledik. Elektronik ticareti kullanan, online alışveriÅŸe yönelmiÅŸ ve dijitalleÅŸme sürecini belirli bir aÅŸamaya getirmiÅŸ KOBİ'lerin bu süreçte avantaj elde ettiÄŸini görüyoruz. Hatta kriz o firmalar için ciddi bir fırsata dönüÅŸmüÅŸ durumda. Bundan sonraki süreçte ekonomik ÅŸartları konuÅŸurken, firmaların alacağı pozisyonları, izleyeceÄŸi stratejileri belirlerken, dijitalleÅŸme ve elektronik ticaret konularının diÄŸer alanlara göre önem kazanacağını söyleyebiliriz."
"KOBİ'LER SÜRECİ EN AZ HASARLA ATLATMAK İÇİN DESTEKLERDEN YARARLANSIN"
Uzkurt, ülkelerin dışa bağımlı olup olmadıklarının da önemli hale geldiÄŸine iÅŸaret ederek, bu süreçte birtakım tedbirlerin alınmasının gerekliliÄŸinin de ortaya çıktığını söyledi.
Türkiye'de tekstil sektöründe birçok talep alındığını ifade eden Uzkurt, "Firmalarımız bu sektördeki üretimleri için Çin'den getirecekleri ham madde ve yarı mamul maddelerini getiremedi. Bu taleplerin bir kısmına cevap veremediler. Bu açıdan buradan da bir ders çıkarmamız gerekiyor." dedi.
Uzkurt, KOSGEB'in diÄŸer kamu kurumları gibi KOBİ'lerin ekonomik yüklerini hafifletecek adımlar attığını anımsatarak, kurum vasıtasıyla kredi kullanan iÅŸletmelerin kredilerini 3 ay ertelediklerini bildirdi.
KOBİ'lerin bankalara olan nisan, mayıs, haziran dönemine tekabül eden taksitlerinde vade sonuna eklenecek ÅŸekilde 3 aylık ertelemeye gittiklerine aktaran Uzkurt, ÅŸu bilgileri verdi:
"KOSGEB'in proje desteÄŸinden yararlananların, geri ödemeli kısmı için zamanı gelenlerin taksitlerini öteledik. KOBİ'lerimize sesleniyorum, bu ötelemelerden kaynaklı bir maliyete katlanmayacaklar. Bir banka veya KOSGEB müdürlüÄŸü ile de iletiÅŸime geçmeleri gerekmiyor. Bazı banka ÅŸubelerinin, bizim bankaların genel müdürlükleriyle yapmış olduÄŸumuz anlaÅŸmaya raÄŸmen, KOBİ'lerimizden kredi taksitlerini istedikleri bilgisi zaman zaman bize geliyor. Burada KOBİ'lerimizden isteÄŸim, ertelenen bu taksitleri ÅŸube istese dahi ödemesin. Bu taksitler otomatik ertelendi. Banka genel müdürlüÄŸü ile ÅŸube arasında iletiÅŸim saÄŸlandığında bu sorun çözülecek."
KOSGEB'in bu süreçte, kamu bankalarının vermiÅŸ olduÄŸu destekleri kendi sitesinde toplayarak KOBİ'lere yardımcı olduÄŸunu dile getiren Uzkurt, ÅŸunları kaydetti:
"Kovid-19 salgınını KOBİ'ler yara almadan atlatmalı. KOBİ'ler bağışıklıklarını koruyarak, kriz sonrası ortaya çıkacak fırsatları daha iyi deÄŸerlendirebilmeliler. KOBİ'lerimiz, en baÅŸta devletin, kamu bankalarının ya da özel bankaların vermiÅŸ olduÄŸu destekleri iyi takip edip, bunlardan en az hasar görecekleri ÅŸekilde yararlanmalılar. İşletmelerimiz, 'Hangi kurum, ne veriyor?' sorusunun cevabını bulmak için
bizim sitemize girerek, hangi desteÄŸin açıklandığını, kimin tarafından, hangi ÅŸartlarda verildiÄŸini görebilecek."