Bu hafta borsa kaybettirdi, gram altın kazandırdı

12.11.2017 10:20
Haftanın son işlem gününde anlık olarak bir değerlendirme yapıldığında, BİST100 yatırımcısına kaybettirirken, gram altının %1’e yakın kazandırdığını söyleyebiliriz.

Hafta genelinde ekonomik gelişmeler açısından baktığımızda açıkçası sakin bir hafta izledik. Haber bazlı gelişmelerle fiyatlamaların oluştuğu bu hafta içerisinde yurt içi piyasalardaki gündemimizde hiç kuşkusuz Başbakan Binali Yıldırım’ın ABD ziyareti vardı. Çünkü pazartesi günü akşam saatlerinde ABD’den Türkiye’ye sınırlı vizelerin verilmesiyle ilgili karar çıkınca gözler bu ziyarete odaklandı. Dün akşam saatlerinde gerçekleşen bu görüşmede, vize krizine yönelik somut bir sonuç göremesek de diyalogların iyimser geçtiği söylenebilir. Fakat bu görüşmeden somut bir sonuç alsaydık ekonomide ki faydası ne olur derseniz açıkçası buna nötr şeklinde yanıtlardık. Çünkü kur pazartesi vize gündemiyle ilgili o haberi almasına karşın geri çekilmesinde sınırlı kaldı ve verdiğini de geri aldığını gördük. Zaten kurun yükselişinde, Irak referandumu, Vize krizi derken, küresel piyasalarda başlayan doların güçlü görünümü göz ardı etmemek gerekir.

ABD Doları ise haftanın son işlem gününde vergi reformunun gecikebileceğine yönelik beklentilerin kuvvetlenmesi ile pozitif görünümüne ara verdi. Şimdilik bunun iç piyasada yansımasını görmedik. Fakat dolardaki bu negatif rüzgârın devam etmesi TL üzerindeki negatif baskının bir miktar hafiflemesine yardımcı olması muhtemel olabilir.

Bunun yanı sıra bu haftanın gelişmeleri arasında dahil etmek gerekirse USDTRY 1 yıllık swap faizlerinin 2008 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaşmasına söylemek iyi olabilir. Bugün 1,2 ve 5 yıllık swap faizlerine bakıldığında o sert yükselişin ardından bir miktar gevşeme var fakat belirgin bir düşüş değil. Ama gelecek haftalarda da bu seyrin korunması kurda da bir geri çekilmeye neden olabilir. En azından TL likiditesinin Londra piyasasına yönelmesini değil yurt içi piyasalara kaymasından ötürü bunu söyleyebiliriz.

Son olarak gram altın ve BİST diyelim. Bilanço beklentileri ile bu hafta yeni rekorlar kıran BİST100 endeksi hafta başı açılış değerine göre 2000 puan aşağıda ama rekor seviyedeki farkına göre 5800 puan aşağıda olduğu görülüyor. (Cuma günü öğle saatlerindeki değeri baz alınmıştır) Gram altın ise kritik 160 TL seviyesine kadar yükseldi. Bu yükselişin ardında hem kurun 3.90 noktasına doğru hareketi etkili olurken hem de ons altının 1281$ üzerindeki hamlesinin etkili olduğunu söylemek mümkün.

Yani bu hafta endeks yatırımcısına kayıp sağlarken, gram altın yatırımcısına yaklaşık olarak 2 TL’lk bir farkla kazandırdı. Dolar/TL ise hafta başındaki açılış fiyatına göre çok büyük değişiklik kaydetmedi.

Gelecek hafta yurt içi piyasalarda haber akışları gündemimizde olacak. TL’nin bu günlerde jeopolitik ve siyasi gelişmelerden daha çok etkilendiği düşünüldüğünde hele ki bulunduğu seviyelerinde kritik direnç noktalara yakın olması göz önüne alınca takip önemi bir o kadar artıyor. Gram altında ise hem dolar/TL hem de ons altındaki görünüm önemli olacak. Ons altın içinse ABD kanadındaki vergi paketine ilişkin gelişmelerin yakından takip edilmesi gerekebilir.