Dolar hırçın bir boğa mı!

26.11.2015 12:06

3 gün önce yazdın , nedir bu sürekli zamanımızı alıyorsun’’ demezseniz sizinle küçük , küçücük bir analizimi paylaşacağım. Son dönemde herkesin kafasına takılan ‘’Ne olacak bu doların hali ‘’sorusuna , tekniğin en sevdiğim indikatörüyle çok basit bir bakış açısı katmaya çalışacağım. Tam da kurumum Ata Finans Grubu ‘nun ‘’Yatırım Mühendisliği’’ felsefesini perçinlercesine.

Yalnız parantez açmam gereken bir konu var. Biliyorsunuz ki , ben eski VOB(cu)lardanım. Yeni tabiriyle bir VİOP(çu)yum. VİOP diyince eskiden akıllara sadece endek sözleşmesi gelirdi. Çünkü en yüksek işlem hacmi sadece bu enstrümandaydı. Son bir yıldır ise bu tablo tamamen değişti. Bildiklerinizi unutun. Sadece endeks değil , döviz sözleşmelerinde de % 41 ‘lik bir artış göstererek tek ürüne dayalı gelir bağımlılığı azalmıştır. Bunun yanında enerji ve çelik sözleşmelerine reel sektörün olan ilgisi bu enstrümanların gelecekte de döviz sözleşmelerine benzer bir gelişme göstereceğinin sinyallerini bize vermektedir. Hisseye dayalı sözleşmelerde artan açık pozisyonlar , gecelik repo sözleşmeleri , altın sözleşmeleri , emtia sözleşmeleri.. Yeni gelecek olan Çin Yuanı ve Rus Rublesi üzerine sözleşmeler ise gelişmekte olan ülkelerle ticaretimiz açısından oldukça önemli. Nasdaq geçiş süreciyle birlikte petrol sözleşmeleri VİOP’u bambaşka bir boyuta taşıyacak bla bla... Ekonometri nasıl iktisat , matemetik ve istatistiğin kesişim kümesi ise VİOP’ta tüm piyasaların kesişim kümesi durumundadır artık. Yani artık bir VİOP uzmanı iseniz , bu saydığım tüm ürünler hakkında bilgi sahibi olmak , analiz edebilecek yeterlilikte olmak zorundasınız. Gerçi bilen bilir , abartılı tabirle ben VİOP için doğduğum için bunu zevkle yapan ve yapacaklardanım. Umarım sayımız artar..

Bu arada , bu yazımın bir özelliği olduğu biliyormusunuz! Ben yukardaki satırları , Pazartesi sabahı , yani o uçak düşürülmeden , yani Dolar / TL henüz 2,84 iken yazıyordum. Malum durum yaşanınca yazıma ara verdim. Şimdi devam edebilirim...

Aşağıdaki grafiğimizde Dolar / TL’nin 2001 yılından gelen o amansız bullish resmini görmektesiniz. Yalnız bu grafiğin diğerlerinden farkı baktığınız grafikte sadece ortalamalar mevcud. Ben bunları kolay anlaşılsın diye kısa , orta ve uzun diye 3 klasmana ayırdım. Zaten klasik anlamda teknik yapanlar bile iyi bilir ki , bu ortalamaların birbirini yukarı veya aşağı kesmesi bize al/sat sinyalleri verir. Oldukça basit ! Ortalamalar , maliyetleri anlamamız açısından oldukça önem teşkil etmektedir. Bu bakımdan büyük resmi görmemizde en iyi arkadaştır diyebilirim. Ekonometri okuyan varsa zaten beni daha da iyi anlayacaktır. Grafiğin üstünde yazıyor ama kısaca , kırmızı , kısa vade ; mavi , orta vade ; siyah , uzun vadeli gösterge olarak takip edilebilir. Grafik haftalık ayrıca.


Şimdi bakalım bize ne anlatmış bu ortalamalar. 2003 yılına kadar çok sert yükselişler gözlemlediğimiz grafikte , bu dönem ve öncesinde ortalamalar sürekli al sinyalindeymiş. 2003 -2007 yılları arasında ise kabaca 1,30 – 1,55 arasında yatay bir seyre geçmiş ki , bu dönemde de sert bir sat siyali hiçbir zaman oluşmamış. İlk defa 2007 yılında kuvvetli bir sat sinyali oluşup 1,14 seviyelerine kadar geri çekilme yaşanmış. 2008 ‘den sonra ise , tıpkı 2003 ‘ten önce olduğu gibi Dolar kuvvetli boynuzlarıyla tam bir ‘’ Hırçın Boğa ‘’ olmuş. Önüne çıkan tüm ‘’Ayı’’ ları boynuzuyla yere indirmesini bilmiş. Tek sapma 2010 sonbarında yaşanmış. Tabiri cayiz ise , soluksuz izlenen bir film gibi , bir Star Wars efsanesi gibi hiç sat sinyali üretmeden amansızca yükselmiş. Şimdi bu satırlarımı okuyanlar zannetmesin ki cebimde çil çil yeşil Dolar ‘lar var. İşin latifesi bir yana işim , mesleğim ; ister dolar , ister buğday , isterse soya fasulyesi olsun bunları grafikleri bana ne diyorsa , matematiği ne anlatıyorsa en basit haliyle sizlere anlatabilmek.

Uzatmayalım! Muhtemelen şu an ‘’ Evet Ergün ‘cüm iyi hoşta ne anlatmak istiyorsun , bundan sonra ne olur Dolar ? ‘’ diyorsunuzdur. Şöyle söyleyeyim : Annaciğimin dediği gibi ‘’yarın dünyada ne olur bilemeyiz’’ ama teknik bize , bu ortalamalar birbirini aşağı yönlü kesmediği sürece , sat sinyali oluşturmadığı sürece doların gölgelerin gücü kadar kuvvetli olduğunu söylüyor. Artı parantez tamamen ceteris paribus durumu tabi ! Yani dünya,abd ,fed,çin,siyaset,terör,iklim,coğrafya... hepsinden bağımsız salt grafik yorumu.. ‘’Bu kadar basit mi?’’ ‘’ Evet bu kadar basit!’’ ‘’ E peki neden başta tek cümleyle söylemedin bunu bize ?’’ ‘’Çünkü o zaman sıradan ve sıkıcı olurdu!’’ Sürç-i lisan ettiysem affola.. Ekonomi , finans , borsa dışardan bakanlar için sıkıcıdır biliyorum. Ondandır , ara sıra latife çabalarım , ondandır en basit , en anlaşılır şekliyle birşeyleri anlatma çabalarım.

Borsa şansınızın yanınızda olduğu sağlıklı günler dilerim..

Ergün TEKGÜL/ Ata Finans Grubu VİOP Müdürü etekgul@atayatirim.com.tr

twitter:@erguntekgul