Kur ve endekste ayrışmalar söz konusu olabilir

03.08.2015 12:40
Fed’in Temmuz ayı toplantısını piyasalar adına sorunsuz bir şekilde atlattık. Karar metninde istihdam piyasasının altı çok güçlü bir şekilde çizilirken, konut sektörüne de ilişkin görüşün ılımlı yönde pekiştiğini gördük. Ancak Eylül ayında faiz artırmaya yakın olacak kar güçlü bir dil sezemedik. Açıkçası ben Eylül ayında bir faiz artışıma çok ihtimal vermiyorum. Bu nedenle Ekim ya da Aralık ayına yoğunlaşmayı tercih ediyorum.

İç gündemde yaşanılanlar devam ediyor ve yeni bir olumsuz haber akışı şimdilik mevcut değil. Fakat var olan problemlerimiz kısa sürede çözülebilecek konular olmadıkları için kırılganlıklarını yaşamaya devam ediyoruz. Koalisyon kurulamaması ve terör olayları piyasalardaki algılamaları olumsuz etkileyen bir diğer faktör olmayı sürdürüyor.

Çin’de yaşanan borsa şoku kısa süreli ara vermiş durumda. Shangai endeksi 3660 puan bandındaki hareketlerini sürdürse de 3560 puan seviyesinde bulunan 200 günlük hareketli ortalamasını aşağı yönde kırması durumunda tekrardan risk unsuru olarak karşımıza çıkacaktır.

USDTRY’de gelinen noktada 2.79 seviyesi tekrar test edildi ve 2.80 seviyesine göz kırptık. Fakat daha önce 2.80 seviyesini test ettiğimiz süreçte haber akışı etkili olmuştu. Ancak bu defa yükselişin bir sürece yayılması ve volatilitenin de öncesine göre daha düşük olması, yükseliş hareketini daha emin adımlarla atılmasına yol açıyor. Dolar/TL’nin 3 aylık vadeli kontratları 2.84 civarında fiyatlanmayı sürdürüyor. Kurda ağustos döneminde tekrardan bir alım şansı vererek kısa süreli geri çekilmesini beklesem de yine de Dolar’dan çıkıp TL’ye geçmenin faydalı olmayacağı kanaatindeyim. Bu nedenle USDTRY kurunda kış için hazırlık yapmakta fayda var, geri çekilmeleri ileriye dönük alım yönlü değerlendirilmelidir. Bunun için de Dolar/TL’deki satış baskısının durabileceği ve alıma geçilebilecek destek noktaları da 2.7550-2.7520 ve 2.7340 destekleri olacaktır.

BIST 100 endeksindeki seyri etkileyen faktörleri yukarıda belirttim. Fakat şirketlerin bilanço açıklama dönemine başlamış olması ve genelinin beklentilerine göre daha yüksek kar ya da satış rakamı duyurması, endeksteki düşüşlerin de önüne geçmesine sebep oluyor. Yine de 78000 seviyesinde tutunmayı sürdüren Endeks için 78900 ve 79800 dirençleri aşılamaması durumunda kısa pozisyonda kalmakta fayda var. Reel kesimi baskı altına alan kur, çift hanelere ulaşan tahvil faizleri ve politik gelişmelere dayalı artan risk primimiz nedeniyle BIST 100 endeksinde kalıcı ve güçlü bir yükseliş beklememekle birlikte olası trendinin başlaması 80200 seviyesinin destek alınmasıyla oluşabilir fakat olasılığı şimdilik oldukça düşük gözüküyor. BIST’te bilanço döneminin de etkisiyle bu dönemde kur ve endeksin ayrıştığını görebiliriz.

Özetlemek gerekirse USDTRY’de yükseliş beklentisi 2.79-2.80 seviyesine doğru devam ediyor, BIST’te ise bilançolara bağlı olarak 80300 ve 81500 seviyesine doğru yükseliş görülebilir fakat kalıcı olması için ortamdaki iyimserlik yeterli değil. Endekste kısa vadeli strateji 78000 seviyesine doğru geri çekilmelerde alım yapılması fakat 80000 seviyesine yaklaşan süreçte kar realizasyona giderek kısa vadeli pozisyon tutulması yönünde.